Jump to content
IGNORED

naucni vocap - kad necete da smarate posten svet

betty

Recommended Posts

Posted

two step plan:

a) zen mir do daljeg, aoooom

b) bežanija po ukazivanju prve prilike

Posted

ciklus 2011-2015 je bačen u klonju

Posted

two step plan:

da

Posted

two step plan:

prvo sam mislila da vec znash. al nikad chovek nije siguran sa vama mladima. samo relaksirano. ovo je bilo sve vec nekoliko puta. sistem je fitovan da se tachno odredjeni neki provuku, mi samo statiramo u njihovim kukuruzima. vrlo samo ozbiljna, nemoj da se nervirash. na kraju ce svce da bude super i bice sve gigantski uspeh srpske nauke.

ovo drugo kako hocesh :)

ja to ne razmatram, moj sistem je uspostavljen na vishe nivoa :)

ciklus 2011-2015 je bačen u klonju

naravno da je bachen.
Posted

Dakle, po kategorizaciji koja 2 puta nije obavljena (protivzakonito) imao bih bodova za A2, verovatno. Ali, pošto nisam doktorirao u projektnom ciklusu (što nije bio uslov, doktorat je uslov za zvanje, to je regulisano formulom 1+3+3), neće mi uopšte biti dozvoljeno da se prijavim za kategorizaciju, već će me automatski baciti u A5. Četiri godine rada i 20 članaka i poglavlja u monografijama, od toga oko pola objavljenih u inostranstvu, matično Ministarstvo neće uopšte uzeti u obzir.

:lol:

OK, to je bilo to, nek nađu nekog drugog za dalju zajebanciju.

Posted (edited)

a to je svake akademske godine ili jednom u pet godina, odnosno kad se raspiše novi konkurs?

to je jednom u 2 godine ako hoce da rade kako treba. poshto to obichno nije tako (aka menja se vlast suvishe chesto pa nisu sposobni), onda moze da se rachuna na 4. tj na 5, jer ni tada nisu sposobni. ja sam josh u prethodnom (tj prethodna 2) ciklusa, koji se dogadjaju u demokratiji i kapitalizmu, shvatila poprilichno koliko je to sve sviranje, kad se sve sabere na kraju.

poslednja propast kategorizacije dogodila se proshle godine jer ljudima nisu platili softver i/ili upotrebu istog (navodno je uradjena kategorizacija pre godinu dana ili tako neshto, ali usled ovih 'problema' nisu uspeli da je realizuju do kraja, tj nikad nismo saznali. to je bio moj insajd info iz trece ruke u tom trenutku).

najgore je shto sistemu i nije potrebno preveliko podeshavanje, naprotiv, nauka je jedna od retkih oblasti koja je na mnogo nachina sasvim solidno uparena sa svetom (negde i vishe nego), ma shta geniji mislili o tome. ovo je rasturanje nechega shto zapravo radi sasvim korektno, uprkos situaciji, finansijama i politici :(

edip. shto je najgore, josh pre 3 meseca smo znali da ce najveci udar biti na mlade i niko nije mogao da veruje, pre svega zato shto je to potpuno nenormalno. u tom smislu niko nije ni delovao, ministarstvu su puna usta mladih i promocije. sad znamo da su ti mladi osnovci koji placaju kartu za fesitval nauke. ostali su slobodni. sad sam zahvalna gospodu shto imam samofinansirajuceg doktoranta iz radnog odnosa, da ne kazem iz privrede. na kog se ovo nece odraziti, jer ne znam kako bih objasnila. a i ovako ce doktorirati na svetog nikad <_<

edip za doktora. moram da priznam da osim uobichajenog gadjenja osecam izvesnu vrstu stida, jer moja struka sedi tamo. ali univerzitet je bio dominantan u odluchivanju, instituti nisu ni primirisali :(

Edited by gospa buba
Posted

Jbt jel tačno ovo što kažu kolege da A5 znači 30 000 dinara???

ne, razlika A4 na A5 je oko 7k bruto tj oko 4k neto. to pod ceteris paribus uslovom, tj da novi projekat donese isti koeficijenat a ne manji i slično.

msm nije katastrofa i pomor ali...

Posted (edited)

...

najgore je shto sistemu i nije potrebno preveliko podeshavanje, naprotiv, nauka je jedna od retkih oblasti koja je na mnogo nachina sasvim solidno uparena sa svetom (negde i vishe nego), ma shta geniji mislili o tome. ovo je rasturanje nechega shto zapravo radi sasvim korektno, uprkos situaciji, finansijama i politici :(

...

plus milijun

msm plus i za sve ostalo samo je ovo negde bitno spoljnoj javnosti

Edited by Prospero
Posted

još jedna sitnica - ceo ovaj posao već počinje time da mpntr krši zakon koji je samo predložilo pre 4 meseca, jer član 47 kaže

Министар ће донети акт о поступку и начину вредновања, и квантитативном исказивању научноистраживачких резултата истраживача у року од 60 дана од дана ступању на снагу овог закона

što je trebalo da bude početkom marta a ne u aprilu, s obzirom da je novi zakon stupio na snagu 29. decembra. nadam se da će ceo ciklus proteći u sličnom tonu, nema razloga da bude drugačije.

o permanentnom kršenju zakona od strane mno i komisije za naučna zvanja koji ne mogu u zakonskom roku (30 dana za mno i 60 za knz) da obrade procese izbora ne moram trošiti reči, ali znaju da penalizuju istraživače kojima istekne zvanje jer ovim veleuvaženim telima treba recimo 9 meseci i više umesto 3 da donesu odluku, pa su istraživačima ukidali zvanja, direktori ih imenovali za "samostalne stručne saradnike" sa 30k platom dok se gorespomenuti organi na nakane da ispune zakonsku obavezu.

Posted (edited)

ne, razlika A4 na A5 je oko 7k bruto tj oko 4k neto. to pod ceteris paribus uslovom, tj da novi projekat donese isti koeficijenat a ne manji i slično.h

msm nije katastrofa i pomor ali...

u stvari jeste katastrofa i pomor, jer ima ekipa koja placa gde zivi, nisu kod majke i tajke, i njima je tih 7k ko kuca. a i ovima kod majke je kuca, tj mnogima je. i ti sad imash, za realno preshkolovanog choveka koji se bavi ekskluzivnom delatnoshcu ***, da je nivo odluchivanja setovan na praktichno +- 60 evara. a nije osoba koja 'juri' za novcem kao takvim, ima druge prioritete i interesovanja. znachi fantazija. ko ima rezultate, ima da se kazni, to je krajnji ishod ovog dogadjaja :blink:

*** takav mlad chovek publikujuci svoje rezultate u svetu praktichno za srbiju chini isto kao i onaj shto ubacuje u kosh za reprezentaciju. ne znam kako oni stoje sa 60 evra? :unsure: <_<

Edited by gospa buba
Posted (edited)

još jedna sitnica - ceo ovaj posao već počinje time da mpntr krši zakon koji je samo predložilo pre 4 meseca, jer član 47 kaže

Министар ће донети акт о поступку и начину вредновања, и квантитативном исказивању научноистраживачких резултата истраживача у року од 60 дана од дана ступању на снагу овог закона

što je trebalo da bude početkom marta a ne u aprilu, s obzirom da je novi zakon stupio na snagu 29. decembra. nadam se da će ceo ciklus proteći u sličnom tonu, nema razloga da bude drugačije.

o permanentnom kršenju zakona od strane mno i komisije za naučna zvanja koji ne mogu u zakonskom roku (30 dana za mno i 60 za knz) da obrade procese izbora ne moram trošiti reči, ali znaju da penalizuju istraživače kojima istekne zvanje jer ovim veleuvaženim telima treba recimo 9 meseci i više umesto 3 da donesu odluku, pa su istraživačima ukidali zvanja, direktori ih imenovali za "samostalne stručne saradnike" sa 30k platom dok se gorespomenuti organi na nakane da ispune zakonsku obavezu.

ehm. mache, zabole ih. da se bash izrazim ^_^

nemash predstavu koliko ih zabole.

jel neko otvarao aplikaciju. mislim, chisto ima li nekih neochiglednih rupa u koje moze da se upadne? jer ako upropastim neshto treceg dana, malo ce da mi... bice malo nesrecni :lolol:

Edited by gospa buba
Posted

u stvari jeste katastrofa i pomor, jer ima ekipa koja placa gde zivi, nisu kod majke i tajke, i njima je tih 7k ko kuca. a i ovima kod majke je kuca, tj mnogima je. i ti sad imash, za realno preshkolovanog choveka koji se bavi ekskluzivnom delatnoshcu ***, da je nivo odluchivanja setovan na praktichno +- 60 evara. a nije osoba koja 'juri' za novcem kao takvim, ima druge prioritete i interesovanja. znachi fantazija. ko ima rezultate, ima da se kazni, to je krajnji ishod ovog dogadjaja :blink:

*** takav mlad chovek publikujuci svoje rezultate u svetu praktichno za srbiju chini isto kao i onaj shto ubacuje u kosh za reprezentaciju. ne znam kako oni stoje sa 60 evra? :unsure: <_<

no way   :fantom:

Posted (edited)

no way   :fantom:

samo pretpostavljam :p

(a i to zato shto sam chula priche 2 ochajna sluchaja, radova kolko hocesh, impakta da se onesvestish. ali eto. nije dosta -_-)

nego saopshtenje sindikata

"Sindikat nauke sa zaprepašćenjem konstatuje da je Ministarstvo prosvete,nauke i tehnoloskog razvoja raspisalo Konkurs za naučnoistrazivačke projektesa propratnim aktima, čija sadržina vređa dostojanstvo velikog dela naučnezajednice Srbije.Ne prihvatajuci većinu konstruktivnih predloga direktnih akteraistraživanja, Ministarstvo je na svoju ruku, suprotno svim dogovorima, unelou Konkurs neprihvatljive uslove u kojima se jasno ističu elementi višestrukediskriminacije, pogotovo mladih i istrazivača zaposlenih na institutima.Zbog svega toga Sindikat nauke neopozivo insistira na hitnom sastanku saMinistrom Verbićem i Premijerom Vučićem, sa ciljem da se koriguju uočenenepravilnosti Konkursa i spreči ubrzano proterivanje kvalitetnih istrazivačaiz zemlje. Iz navedenih razloga pozivamo ministra Verbića da se javnoizjasni da li želi da zadrži nauku u institutima ili ne, jer Akt koji jepotpisao i uslovi konkursa jasno ukazuju na nameru Ministarstva da se naukaprotera iz instituta.Apelujemo na sva relevantna naučna tela i organizacije u Srbiji da zauzmujasan stav povodom objavljenog Konkursa i zajedničkim delovanjem primorajuMinistarstvo da obezbedi adekvatne uslove za profesionalni razvoj i napredaksvih istrazivača u Srbiji.Ovim povodom Sindikat nauke Srbije je zakazao konferenciju za novinare (utorak, 19. april , 11 h, u zgradi SSSS, Dečanska 14, sala na petom spratu)."
Edited by gospa buba
Posted

A je l se neko uopšte pita da li ima ikakvog smisla da doktoranti uopšte budu uključeni u taj sistem naučnih zvanja?

Magistratura je ukinuta, a u većini slučajeva bolonjski master je ekvivalent nekadašnje dipl. štaliveć titule, a u svakom slučaju nije ekvivalent magistarske diplome. Prema tome, za primanje u stalni radni odnos u svojstvu naučnika u institutima (i sl.) bi trebalo da doktorat bude obavezan.

Shodno tome, nije ni najlogičnije da doktoranti budu van svakog sistema bodovanja - postoji rok za doktoriranje (tih 6 ili 7 godina), i dok si doktorant imaš definisanu platu doktoranta, ende. Kada završiš doktorat, to zaposlenje automatski prestaje, i ti tek onda konkurišeš za stalno radno mesto, te krećeš penjanje kroz piramidu naučnih zvanja tebi odgovarajuću (u odnosu na to da li si na fakultetu ili u institutu). Meni se čini da je u većini razvijenog sveta ovako (bar na mestima gde sam ja imao prilike da radim, budem magistrant i doktorant).