Jump to content
IGNORED

Brana Petrović


zzzzz

Recommended Posts

Danas je deset godina od smrti Brane Petrovića, mog najdražeg pesnika. Sad sam pogledao po netu, niko se nije setio. Ni u novinama, ni na televiziji, naravno. Voleo bih da se makar negde da pet para za sećanje na njega, pa stoga kačim ovo. Čisto da se zna. Ni zbog čega drugog.Predosećanje budućnosti4Njihove su noći surove i dolgejaogde su sada burlaci sa Volge?U Serbiji sebrisvudaista tugaistorijo strašnabolnai preduga!Proleće je opet!Kiša poljubaca!Ljubeći me ljubiš budućeg mrtvaca.O reci mi reci da li si u stanjuda zamisliš mojuglavu ko lobanju?U pustome poljupraznoi dubokoi mrava što živi gde je bilo oko...I poljskoga mišašto potajnoželida istera mravapa da se useli...I pčelu!Što sleti!Kada vetar duva!Na cvet što je nikoiz bivšega uva!...Budućnosti strašna!Sudbo nevesela! – kadbih bar mogaoda budem ta pčela!Kovači sveta bacajte čekiće!Glava me boli od vašega kova!Nek novi majstori preuzmu posaoi da se rodi vaseljena nova!Za nove lovce nova i lovišta –bolje biti i mišno ne bitiništa.I grickati zrnoječma i pšenice,i krvlju mačkeumivatilice.Kad gori čovekceo svet segreje –kad izgoričovektad pepeo sve je!

Link to comment

Potpuno neverovatno - već 10 godina. Pozni Hemingvejski optimistički imidž, da mu čovek ne poveruje da su oni stihovi njegovi. Svaka čast i Peri, ali kad je on recitovao svoje pesme, to je zvučalo kao da ih kreira na licu mesta. Genijalac.304614_436490763067940_1531150764_n.jpg.

Link to comment

O, carolijo UNRINIH paketa.....u moje doba je pesma koje pocinje ovin stihovima stajala u lektiri u nekoj knjizi tipa.... "savremeni pesnici u sfrj" (mislim da je bilo za VIII razred)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...