Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Interesantno je iz današnje perspektive napisati kako je pre 22 godine Koštunica otpisao nekoga zato što nije za politiku. :DNaprotiv, perspektiva je ostala ushanchena sve ove godine. Siguran sam da bi i Micun mogao nesto da kaze na tu temu. :D
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Ali Kostica i Nikola Milošević su marginalizovani prilično brzo (takoreći nakon što ga je Mićun pobedio), tako da su na prvim izborima (a oni su ovde tema) stranku predstavljali Mićun, Koštunica i Đinđić. Iako u ostatku ekipe ima dosta nacionalista (Koštunica, Perišić...), mislim da to u kontekstu ove teme nema mnogo veze, jer su isti pre svega bili demokrate, što se za Slobu i Vuka ne bi moglo reći. Govorim u kontekstu priče o racionalnom izboru i potencijalnoj šteti koju bi ovaj hipotetički trojac na čelu Srbije mogao da prouzrokuje.slazem se. sam problem je u tome sto je DS osim sto je bio heterogen bio stranka par urbanih centara.
dillinger Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Prema svim dostupnim saznanjima Sloba je izgradio političku karijeru na zaštiti tzv. nacionalnog interesa, u sukobu s Albancima, Slovencima, Hrvatima, Bošnjacima, pa opet Albancima i tzv međunarodnom zajednicom, reprezentiranom UN i NATO.Sad vidim da to gledanje nije baš tako rasprostranjeno kako mi se činilo. Rado bih pročitao kako je zaista bilo, tj. koji je centralni politički motiv Slobine karijere.Jedna od dugoročno najgorih posledica po Srbiju od tog režima je što je on spolja izgledao daleko nacionalističkiji no iznutra. Dok je npr. Tuđman pažnju posvećivao ceremonijalnom i gledao da Hrvatstvo utera u sve društevene pore, Srbija je bila potpuno zapuštena sredina u kojoj se zvanično i 29. novembar obeležavao skoro do pred kraj 90-ih. Nacionalizmom nikad niko nije uzimao izbore već ekonomskim populizmom.Zato danas svaki nacionalista misli da ovom zemljom nikada domaćinski nacionalizam nije vladao već samo komunisti i njegova deca te im, je li, nije ni jasno što nas svet tako ogorčeno mrzi Edited May 9, 2012 by dillinger
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Jedna od dugoročno najgorih posledica po Srbiju od tog režima je što je on spolja izgledao daleko nacionalističkiji no iznutra. Dok je npr. Tuđman pažnju posvećivao ceremonijalnom i gledao da Hrvatstvo utera u sve društevene pore, Srbija je bila potpuno zapuštena sredina u kojoj se zvanično i 29. novembar obeležavao skoro do pred kraj 90-ih. Nacionalizmom nikad niko nije uzimao izbore već ekonomskim populizmom.Zato danas svaki nacionalista misli da ovom zemljom nikada domaćinski nacionalizam nije vladao već samo komunisti i njegova deca te im, je li, nije ni jasno što nas svet tako ogorčeno mrzipa nije samo izgledao vec je i bio.
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Znam sigurno jednu koja grize nokte zbog toga. Jel pise za Pescanik? Bingo, rodjaci!BTW, zena je u cetiri oka super lik.kada vec tracarimo ja sam od jedne druge istoricarke that will remain nameless cuo slicnu ali goru kritiku jovica koja je zavrsena recima 'ma sta ima da pricamo on je srbin iz hrvatske' inace radina v. je fan d. jovica.edit: inace i ta zena je sasvim fina u 4 oka. nego sto se nacionalizma tice nije tacno da ga kod jovice nema. ima ga tacno tamo gde ga na primer i soso locira ali jovic tvrdi da nije postojao preovladjujuci nacionalizam u sirokim masama. njegovu pojavu je omogucio vakum koji je nastao krunjenjem same drzavne strukture jugoslavije. stavise, jovic za nacin na koji se drzava raspala (krvavo) krivi sovinizam. Edited May 9, 2012 by kim_philby
Prospero Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) kada vec tracarimo ja sam od jedne druge istoricarke that will remain nameless cuo slicnu ali goru kritiku jovica koja je zavrsena recima 'ma sta ima da pricamo on je srbin iz hrvatske' inace radina v. je fan d. jovica.Shvatam da je pežorativ, ali zašto? Zato što "ne shvata ulogu srpskog nacionalizma" ili... Edited May 9, 2012 by buffalo bill
Takeshi Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Naprotiv, perspektiva je ostala ushanchena sve ove godine. Siguran sam da bi i Micun mogao nesto da kaze na tu temu. :Dkoliko je pogubljena bila tadasnja opoziciona ekipa, najbolje je jednom prilikom opisao micunovic, kaze da su bili u soku kada su stigli rezultati. mislili su da ce kao u ostatku istocne evrope komunisti skoro sami da odu sa vlasti, da je dovoljno sto su se kandidovali. osim u velikim gradovima, na drugim mestima nisu ni imali posmatrace.
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Sshvatam da je pežorativ, ali zašto? Zato što "ne shvata ulogu srpskog nacionalizma" ili...kao valjda nacionalista po defaultu
Prospero Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 kao valjda nacionalista po defaultuPa jes, sjebeš nekog aksiomatski.
Utvara Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 1990. još i može da se kaže da su glasači pali sa Marsa, zbunjeni višestranačjem i kolapsom socijalizma, nenavikli na demokratiju a mozgova ispranih RTSom. Milošević je čovek koji je komunistički sistem znao inside out. Sa ključnih mesta počeo je da sklanja protivnike još osamdesetih i postavlja svoje ljude, da traži saveznike u svim porama društva, što lične što ideološke što burek intelektualce, i tak daljše i tak proče. Prekalio se unutarpartijskoj borbi, shvatio je gde leže poluge moći i dohvatio ih se pa ih nije puštao sve do 2000te. Opoziciju je denuncirao preko saradnika iz medija i zavisnih intelektualaca i nekih levih disidenata.To se saznalo vrlo brzo, kada su usledile sankcije, ratovi u Bosni i Hrvatskoj. Na mukama su se poznali junaci i povlašćeni sloj koji je mogao da radi šta hoće.Ja mogu da aboliram ljude koji su se zajebali 1990. eto, nisu ljudi znali šta i kako, Sloba im je mazao oči dok je opozicija bila apsolutno nevična politici, neiskusna i totalno predriblana pa se sama diskvalifikovala.Početne pozicije u demokratskoj trci na 100 metara bile su nepravedne - Sloba je počinjao sa 80 a svi ostali su bili na startu. Već 1991. početkom ratova, pa 1992. i 1993. kada su krenule sankcije i kriza i ljudi su morali da shvate ko ih prca i na koji način.Što se tiče nacionalizma - Sloba ga je uvek baštinio - ali paradoksalno nije bio najveći nacionalista u tadašnjoj političkoj konstelaciji 1990. Ljudi već rekoše - tu titulu uzeo je Vuk i Sloba je tu bio u nekoj sredini. Zanimljivo je gde je Šešelj bio tada i šta je radio. U političkoj ponudi bilo je raznih nivoa nacionalizma - reformisti koji ga nisu imali ništa nisu uradili, a SPO je najviše srbovao. Sloba je bio sve, ubermenš - i novi Tito i gazimestanski nacionalista, i Srbin i Jugosloven i parlamentarni socijalista a u isto vreme stari drug komunista u demokratskim izborima.
pere urban x Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 dobro, konacno smo razumeli ovaj artisticki pristup by kim philbyfingirani izbor milosevic ili draskovic je posluzio kao koska oko koje se ovde povela rasprava-performansono sto nam philby & co porucuju je: nije trebalo menjati jednopartijski sistem i valjalo je da tito pozivi 140 godina
mandingo Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Ovo ce kim protumaciti kao klasicno staljinisticko podmetanje. :D
Mp40 Posted May 10, 2012 Posted May 10, 2012 Tekst Olivere Milosavljevic sa vecerasnje tribine u Novom Saduhttp://www.afans.org/vesti/rehabilitacija-olivera-milosavljevi-istori-arka-11052012
Recommended Posts