Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Si se složio sa Kimom?Da je bilo racionalnosti u glasanju za Slobu? Naravno da jesam. Neću ponavljati zašto, napisano više puta uz razne formulacije.Druga stvar je što ljudi dijelom precjenjuju racionalnost, dijelom previđaju njenu nužnu ograničenost. Da ne govorim o prilozima naknadne pameti. U uslovima slabe pameti, medijske manipulacije, nikakvog političkog iskustva, prirodnog straha od neizvjesnosti i idola plemena katastrofalni izbor nije iznenađenje. Posebna šbbkbb priča je alternativni scenarij s Vukom na vlasti. Kud bi ga ravnogorski zanos povukao, pa mislim da to ne zna ni milostivi Allah na sedmome nebu. Edited May 9, 2012 by king louie
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) U vezi čega tačno?pogledaj odgovor praslinu.Kako da ne. Prvo teza kako je prosečni propagandom i šarenim lažama zaluđeni birač glasao za SPS, a onda se taj isti odjednom pretvara u proračunatog ekonomskog vizionara koji tačno zna da nastupa ekonomska tranzicija, i šta je to zapravo, i šta se tom prilikom dešava. Počeo si malo da gubiš konce.ne. citaj pazljivije. tebi su bila usta puna 1000 maraka a ja ti kazem da tih 1000 maraka je trebalo platiti prelaskom iz jednog u drugi sistem. da ne kazem tranzicijom. slobodan milosevic je, uglavnom kroz usta mihaila markovica, obecavao 'blazu' i 'humaniju' tranziciju. vecina opozicije - SPO i DS - su uglavnom ispucavali trzisne parole. ja sam prisustvovao situaciju u kojoj je kandidat DS-a objasnjavao neophodnost otpustanja, racionalizacije i toga kako niko ne treba da sedi na jednom poslu zanavek.dakle jos jednom: socijalna sigurnost, jugoslovenstvo (krnje ono srpsko ali ipak jugoslovenstvo) & celovitost drzave i funkcionalnost drzavnog aparata. to su parole na kojima je milosevic dobio 44% glasova te 1990. godine. nasuprot tome vuk draskovic je dva dana, ej dva dana, pred izbore pricao o ustasama i arnautima (milosevic ih je barem zvao kosovski albanci) i pripremi za odbranu srpstva. mitevic je samo trebalo da uperi kameru i da ga pusti da se samoubije poput strajkaca gladju prosle godine.kolika rasprava zbog proste cinjenice da su cetnici ubijali civile, i da se '90. godine velicanje spasilaca americkih pilota™ mozda ljudima bas i nece svideti kao najidealnija anti-komunisticka opcija*, narocito jer se milosevic predstavio kao reformisana verzija. kao sto srbima u hrvatskoj vecinska opcija na prvim izborima nije bio raskovic vec racan.* - demokratska stranka, i all star ekipa: micunovic, djindjic, kostunica...egzektli.Reklo bi se da nisi baš pažljivo čitao temu otkad je krenula ovim tokom. Što se mene tiče, u raspravi sa Kimom sam se razilazio po dve stavke - one da se glasanje za SPS '90. može okarakterisati terminom "racionalno", u opštem značenju (da odmah naglasim, pored živog UJDI i DS, da odmah izbacimo Vuka iz kombinacije), a druga je moj stav da je prethodno političko uređenje, koje je Kimu na srcu, veoma odgovorno za takvo raspoloženje birača. Nigde nisam napisao ovo što ti pominješ.prvo, prethodno uredjenje je prethodno uredjenje. drugo, po milioniti put preporucujem na polzu narodu i obrazovanje knjigu dejana jovica ali lakse je naravno ne citati i verovati svom fragilnom secanju.trece, zasto izbacujes vuka iz kombinacije? plus DS je bio uzasno ali uzasno heterogen. micun u jedno a kosta u drugo. Edited May 9, 2012 by kim_philby
Ivo Petović Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Kime, do sada si se uspešno borio sa hronologijom i time-lineovima, pa moram da te ispravim. Mićun je "izabran" pre Koste, više meseci pre tih prvih izbora. Tu je već došlo do prvog popuštanja te inicijalne DSove nacionalističke mantre, za koju btw mislim da previše potenciraš u odnosu na realnost.
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Kime, do sada si se uspešno borio sa hronologijom i time-lineovima, pa moram da te ispravim. Mićun je "izabran" pre Koste, više meseci pre tih prvih izbora. Tu je već došlo do prvog popuštanja te inicijalne DSove nacionalističke mantre, za koju btw mislim da previše potenciraš u odnosu na realnost.bas na to mislim. prvo se pojavi pomirljiva baba draga a onda se pojavi kostica ili nik milosevic i ja budem sokiran. doduse, vecina od 10 originalnih osnivaca su bili nacosi. na neki nacin dss vise bastini taj prvi ds nego sama eponimna stranka.
Prospero Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 drugo, po milioniti put preporucujem na polzu narodu i obrazovanje knjigu dejana jovica ali lakse je naravno ne citati i verovati svom fragilnom secanju.DJ je vrlo decidno obrazložio to da je Zlobimir došao na vlast zahvaljujući titoističkom diskursu, i to pre svega kao jugoslovenski nacionalista, naspram čestitog Vučea ili Šešeljoze koji su bili srpski nacionalisti.Tu je onda ključ u prelazu od jugoslovenstva po svaku cenu, preko jugoslovenstva po srpskoj meri do jugoslovenstva iz usamljenosti, za šta bi možda trebalo konsultovati dnevnike Bore Jovića.BTW, cenim da bi mnogi bili zgranuti značajnim odsustvom srpskog nacionalizma u Jovićevoj analizi.
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) U pravu je Kim, DS je od starta bio uzasno heterogen. Cak je i Dobrica gundjao jer mu je DS bio previse procetnicki orijentisan, pa se nije uclanio (mislim formalno ) . Kosta i Nikola Milosevic na jednu, Djindjic i Micun na drugu stranu, Kostunica u sredini (ideoloski blizak prvima, ali takticki drugima). Edited May 9, 2012 by Yoda
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 DJ je vrlo decidno obrazložio to da je Zlobimir došao na vlast zahvaljujući titoističkom diskursu, i to pre svega kao jugoslovenski nacionalista, naspram čestitog Vučea ili Šešeljoze koji su bili srpski nacionalisti.Tu je onda ključ u prelazu od jugoslovenstva po svaku cenu, preko jugoslovenstva po srpskoj meri do jugoslovenstva iz usamljenosti, za šta bi možda trebalo konsultovati dnevnike Bore Jovića.BTW, cenim da bi mnogi bili zgranuti značajnim odsustvom srpskog nacionalizma u Jovićevoj analizi. Znam sigurno jednu koja grize nokte zbog toga. Jel pise za Pescanik? Bingo, rodjaci!BTW, zena je u cetiri oka super lik.
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Vjerica Radeta? Šta joj je sa facom?Olja Milosavljevic, zena koja je imala ozbiljan fajt sa Jovicem (Republika, 2003)Ima kod njih u arhivi. Prsti na sve strane.edit: Jos jednom, Vjerica je takodje super. Edited May 9, 2012 by Yoda
bradilko Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Pa ne moraš ako ne želiš. A i nema šta mnogo da se obnjašnjava. Sve staje u par ključnih parola, sa nama nema neizvesnosti, vratit ćemo dostojanstvo srpskom narodu plus neodređena obećanja o prosperitetu i socijalnoj sigurnosti.Srbi su izabrali autoritativnog lidera koji je autoritet do 1990 stekao zaštitom kosovskih Srba i dokidanjem pokrajinskih autonomija. Oboje u cilju vraćanja nacionalnog dostojanstva, a upakirano u nešto autoritarnog komunizma s naglaskom na to prvo, što je u ljudima smanjivalo strah od tranzicije. Kako će se pokazati taj strah je bio opravdan i racionalan. Da je bilo racionalnosti u glasanju za Slobu? Naravno da jesam. Neću ponavljati zašto, napisano više puta uz razne formulacije.Druga stvar je što ljudi dijelom precjenjuju racionalnost, dijelom previđaju njenu nužnu ograničenost. Da ne govorim o prilozima naknadne pameti. U uslovima slabe pameti, medijske manipulacije, nikakvog političkog iskustva, prirodnog straha od neizvjesnosti i idola plemena katastrofalni izbor nije iznenađenje. Posebna šbbkbb priča je alternativni scenarij s Vukom na vlasti. Kud bi ga ravnogorski zanos povukao, pa mislim da to ne zna ni milostivi Allah na sedmome nebu. sve ovo ne stoji. pre izbora 90. godine jasno je bilo da nema nista od nacionalnog dostojanstva, prosperiteta, socijalne sigurnosti i izvesnosti u bilo kojem segmentu. vrlo dobro se znalo da jugoslaviju cekaju godine raspleta i to veoma krvave.niko van srbije nije prihvatao odluke donosene u srbiji, nigde nije bilo podrske, niko nije imao iluzija da ce nekim ustupcima jednom stati. nekakva empirija je govorila u to ime.katastrofalne odluke ne idu sa racionalnim, potcenjenim ili precenjenim. vec tada milosevicu nije islo ni na jednom frontu njegovih nazovi zelja.vrlo jasno. otezavajuce okolnosti su postojale sto se tice mogucnosti procene ko je i sta je srpska politika ali bilo je i drugih izvora cak i tada. cak su se zajebavali na temu rata i ovi momci iz top liste. znalo se vrlo dobro kud vodi politika milosevica i pre izbora 90. i na razne nacine je to predocavano pucanstvu.sva ovde prica je izasla iz @Kimovog prtljaga svete partije i nepogresivosti osim u tome da je trebalo jace, tvrdje i krvolocnije. jer kako u toj svetoj partiji da potekne nacionalizam? kad spomene @syme u svom prvom postu lica i nalicja modernoga fasizma tu se vidi ko je bila sveta partija nazovi komunista srbije 80-ih. ovi drugi se mogu uvek opravdati na osnovu toga.
Ivo Petović Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 bas na to mislim. prvo se pojavi pomirljiva baba draga a onda se pojavi kostica ili nik milosevic i ja budem sokiran. doduse, vecina od 10 originalnih osnivaca su bili nacosi. na neki nacin dss vise bastini taj prvi ds nego sama eponimna stranka.Ali Kostica i Nikola Milošević su marginalizovani prilično brzo (takoreći nakon što ga je Mićun pobedio), tako da su na prvim izborima (a oni su ovde tema) stranku predstavljali Mićun, Koštunica i Đinđić. Iako u ostatku ekipe ima dosta nacionalista (Koštunica, Perišić...), mislim da to u kontekstu ove teme nema mnogo veze, jer su isti pre svega bili demokrate, što se za Slobu i Vuka ne bi moglo reći. Govorim u kontekstu priče o racionalnom izboru i potencijalnoj šteti koju bi ovaj hipotetički trojac na čelu Srbije mogao da prouzrokuje.
Ivo Petović Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 U pravu je Kim, DS je od starta bio uzasno heterogen. Cak je i Dobrica gundjao jer mu je DS bio previse procetnicki orijentisan, pa se nije uclanio (mislim formalno ) . Kosta i Nikola Milosevic na jednu, Djindjic i Micun na drugu stranu, Kostunica u sredini (ideoloski blizak prvima, ali takticki drugima).Koštunica je bio glavni proponent Čavoškog na tim prvim izborima, dok je Đinđić podržao Mićuna. Ne sećam se da sam pročitao neko objašnjenje ili izjavu zbog čega se ipak odlučio da kasnije ostane uz Mićuna i bude mu potpredsednik.
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Koštunica je bio glavni proponent Čavoškog na tim prvim izborima, dok je Đinđić podržao Mićuna. Ne sećam se da sam pročitao neko objašnjenje ili izjavu zbog čega se ipak odlučio da kasnije ostane uz Mićuna i bude mu potpredsednik.Kosta i Nikola jednostavno nisu ljudi za politiku. Kostunica ih je kao neupotrebljive otpisao i zadrzao sa njima licne odnose. Nikola je uskoro postao kolumnista Srpske reci, a Kostunica ostao u DS.Konacan raskid bio je oko DEPOSa, uz Micunovo prethodno svrstavanje uz Cosica i guranje Perisica u Panicevu vladu, iako je prethodno DS (sa SPO) bojkotovao savezne izbore, prolece 1992.
kapetanm Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Kada bi se dataljno razmatralo vreme dolaska Miloševića na čelo SK u Srbiji, pa politička scena osamdesetih u Srbiji i Jugoslaviji, pa spoljnopolitičke okolnosti, privreda, stanje na Kosovu pre njega, lako se može zaključiti da je njegova pojava jednaka fizičkim zakonima. Ali, to bi ovde zahtevalo cele knjige
Ivo Petović Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Kosta i Nikola jednostavno nisu ljudi za politiku. Kostunica ih je kao neupotrebljive otpisao i zadrzao sa njima licne odnose. Nikola je uskoro postao kolumnista Srpske reci, a Kostunica ostao u DS.Interesantno je iz današnje perspektive napisati kako je pre 22 godine Koštunica otpisao nekoga zato što nije za politiku. :D
Recommended Posts