henrik larsson Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Teza1:Čini se da se u ovoj raspravi stalno iznova vraća u igru ta priča o tome kako se racionalizacijom pozicije Slobinih glasača oni na neki način opravdavaju, tj. da su oni koji se ovoakvom racionalizacijom bave, zapravo previše popustljivi prema njima. Ništa nije dalje od istine. Ja ujedno i razumem njihove poziciju i smatram da oni moraju da prihvate svoj deo odgovornosti. Kada bismo bili odgovorni samo za izbore čije ishode sa sigurnošću znamo, niko ne bi bio odgovoran ni za šta.Teza1a:Štaviše, ja smatram da svi koji su u Srbiji živeli u vreme kada je ona vojno, taktički i finansijski pomagala izvrešenje masovnih zločina, genocida i etničkih čišćenja, moraju da podnesu svoj deo odgovornosti, zajedno sa svima onima koji su glasali ili podržavali opozicione stranke koje su tercirale režimu u nacionalističkom igrokazu naše mladosti. Znam da je većina njih čestit svet, da se gade zločina, pa i nacionalizma, i ne dovodim u pitanje njihove dobre namere, pa možda ni to da su u datim okolnostima učinili 1 racionalan izbortm. Ali to ih ne oslobađa odgovornosti o kojoj govorim. Ako se nisu bacili pod tenkove koji su išli u Vukovar, ili pak poginuli pokušavajući da zaustave opsadu Sarajeva, ja to razumem, nisam ni ja, niko nije heroj, ili je to barem malo ko, ali ne biti heroj ima svoju cenu u retrospektivnoj odgovornosti za ono u čemu si učestovavo čak i ako nisi želeo da učestvuješ ili je neučestovanje imalo previsoku ili nerazumenu cenu.Teza1b:Nadam se da uviđate da teza 1a ne samo da nikoga ne "pušta s udice", nego upravo suprotno, na nju kači i mnoge koji bi da se veselo odpraćakaju u prvi brzak. Krivi su oni, miloševićevci, sluge zla, ludaci, bolesnici itd. Bez njih, bili bismo čisti kao suzica. Teza 1c: Pred tezom jedan se, kako je lepo pokaza šjor Lujo, stalno beži u pravi iracionalizam - mentalitetska smatranja i razmatranja, etnopsihologiju i sličme paranauke. Pa onda, kad druga strana na to odmahne rukom, počinju priče - a znači ti misliš da su Srbi genocidan narod/fašisti, itd. Ne, ne mislim, prosto ne mislim uopšte u tim kategorijama. Mislim da su Srbi isti kao i svaki drugi narod, ni bolji ni gori. Samo mislim da moraju da prihvate svoj udeo odgovornosti u onome što se desilo, a ne da beže u infantilno manihejstvo. Ne zato što su svi zli, što su svi svi hteli Srebrenicu, i slične gluposti (naravno da nisu). Nego zato što smo odgovorni i za nečinjenje, i za stvari koje su činjene u naše ime, i za one koje smo, ne poznajući njihov ishod, u najboljoj veri podržali, itd.Toliko.Nov si na forumu, pa ti se oprašta što potežeš opšta mesta koja se podrazumevaju, a usput su prežvakana ništa manje od tema o partizanima i četnicima, glasanju vs crtanju kurca, Mac vs PC i sličnih večnih stvari. Nego, samo bih jednu stvar priupitao: ko je na ovoj temi napisao nešto suprotno boldovanom?
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 ko je na ovoj temi napisao nešto suprotno boldovanom? Sa druge strane, da ne ispadnemo uvek najgrbaviji, reklo bi se da ta naša površnost, nerazmišljanje i tupost ima i dobre strane, gledano u odnosu na njih. Smatram da imaju malo poganiji karakter, njihovi nacionalizmi, fašizmi i ksenofobije mi se čine daleko utkanijim u biće nego što je slučaj kod nas.
Turnbull Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Nov si na forumu, pa ti se oprašta što potežeš opšta mesta koja se podrazumevaju, a usput su prežvakana ništa manje od tema o partizanima i četnicima, glasanju vs crtanju kurca, Mac vs PC i sličnih večnih stvari. Nego, samo bih jednu stvar priupitao: ko je na ovoj temi napisao nešto suprotno boldovanom?Ova tvrdnja, koja naravno, jeste opšte mesto, odgovor je na tvrdnju da racionalizacija glasanja za Slobu predstavlja bilo kakvo puštanje ljudi sa udice odgovornosti. Ne predstavlja. Ponekad se, izgleda, mora naglasiti i ono očigledno.
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 a evo i kralja svih perfidnosti klap, klap, klapBilježim se s štovanjem. Ovaj tvoj oduševljeni pljesak mi govori da smatraš kako je slijedeća rečenica istinita: pojedinci mrtvi hladni tvrde da je ubica, ratni zlocinac i organizator genocida manje zlo od nekoga ko nije ubica, ratni zlocinac i organizator genocida. Al dobro, glavno da nisi perfidan.
belch Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 jok, samo je popizdeo pa iskulirao. ja kad odem, to i najavim i onda me nema satima, ponekad i danima.fjuuuu :)
henrik larsson Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Reklo bi se da nisi baš pažljivo čitao temu otkad je krenula ovim tokom. Što se mene tiče, u raspravi sa Kimom sam se razilazio po dve stavke - one da se glasanje za SPS '90. može okarakterisati terminom "racionalno", u opštem značenju (da odmah naglasim, pored živog UJDI i DS, da odmah izbacimo Vuka iz kombinacije), a druga je moj stav da je prethodno političko uređenje, koje je Kimu na srcu, veoma odgovorno za takvo raspoloženje birača. Nigde nisam napisao ovo što ti pominješ.
bergasa19 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Teza1a:Štaviše, ja smatram da svi koji su u Srbiji živeli u vreme kada je ona vojno, taktički i finansijski pomagala izvrešenje masovnih zločina, genocida i etničkih čišćenja, moraju da podnesu svoj deo odgovornosti, zajedno sa svima onima koji su glasali ili podržavali opozicione stranke koje su tercirale režimu u nacionalističkom igrokazu naše mladosti. Znam da je većina njih čestit svet, da se gade zločina, pa i nacionalizma, i ne dovodim u pitanje njihove dobre namere, pa možda ni to da su u datim okolnostima učinili 1 racionalan izbortm. Ali to ih ne oslobađa odgovornosti o kojoj govorim. Ako se nisu bacili pod tenkove koji su išli u Vukovar, ili pak poginuli pokušavajući da zaustave opsadu Sarajeva, ja to razumem, nisam ni ja, niko nije heroj, ili je to barem malo ko, ali ne biti heroj ima svoju cenu u retrospektivnoj odgovornosti za ono u čemu si učestovavo čak i ako nisi želeo da učestvuješ ili je neučestovanje imalo previsoku ili nerazumenu cenu.Zasto ovoliko siris temu? Ovo se valjda podrazumeva.
aram Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Bilježim se s štovanjem. Ovaj tvoj oduševljeni pljesak mi govori da smatraš kako je slijedeća rečenica istinita: pojedinci mrtvi hladni tvrde da je ubica, ratni zlocinac i organizator genocida manje zlo od nekoga ko nije ubica, ratni zlocinac i organizator genocida. Al dobro, glavno da nisi perfidan.ufff, ne tvrdim nimalo.samo se divim kako si lepo provukao tezu kako je Sloba bio srbima bolji jer je bila veca verovatnoca da ce odbraniti "ugrozeno srpstvo".
Аврам Гојић Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 da, citam kako je diskusiju bukvalno postavio naglavce i ne mogu da verujem
Turnbull Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Reklo bi se da nisi baš pažljivo čitao temu otkad je krenula ovim tokom. Što se mene tiče, u raspravi sa Kimom sam se razilazio po dve stavke - one da se glasanje za SPS '90. može okarakterisati terminom "racionalno", u opštem značenju (da odmah naglasim, pored živog UJDI i DS, da odmah izbacimo Vuka iz kombinacije), a druga je moj stav da je prethodno političko uređenje, koje je Kimu na srcu, veoma odgovorno za takvo raspoloženje birača. Nigde nisam napisao ovo što ti pominješ.Okej, ali ako smo rešili problem racionalnosti, ne znam oko čega se sporimo.Zasto ovoliko siris temu? Ovo se valjda podrazumeva.Evo zašto, zato što mi se čini da demonizacija SLobe i njegovih glasača zapravo za cilj ima jedno manihejsko svaljivanje odgovornosti za nacionalnu katastrofu na iracionalne elemente, i sl. Pada se u frasove tipa - kome je Sloba dobar, nek ide u okupirani Vukovar, itsl. Dakle, mislim da ovo i nije širenje teme, već samo odgovor na neka već postavljena pitanje i probleme, ali ako sve ovo smatrate neproblematičnim, okej, ne guram temu u tom pravcu po svaku cenu, samo mi se čini da je zapravo ovo pravi bekgraund rasprave. Edited May 9, 2012 by Syme
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 ufff, ne tvrdim nimalo.samo se divim kako si lepo provukao tezu kako je Sloba bio srbima bolji jer je bila veca verovatnoca da ce odbraniti "ugrozeno srpstvo".Aha, nesporazum. Nisam provukao, živim u uvjerenju da je to opće mjesto geneze Slobinog uspona. Od "niko ne sme da vas bije" do... pa do svega ostalog što je u svojoj plodnoj karijeri uopće učinio. Sad se češkam po glavi.
henrik larsson Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Okej, ali ako smo rešili problem racionalnosti, ne znam oko čega se sporimo.Pa ne znam, ti si sad upao, ja ti reko oko čega sam se sporio sa Kimom :D to je uzelo veći deo moje diskusije ovde.
bergasa19 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Evo zašto, zato što mi se čini da demonizacija SLobe i njegovih glasača zapravo za cilj ima jedno manihejsko svaljivanje odgovornosti za nacionalnu katastrofu na iracionalne elemente, i sl. Pada se frasove tipa - kome je Sloba dobar, nek ide u okupirani Vukovar, itsl. Dakle, mislim da ovo i nije širenje teme, već samo odgovor na neka već postavljena pitanje i probleme, ali ako sve ovo smatrate neproblematičnim, okej, ne guram temu u tom pravcu po svaku cenu, samo i se čini da je zapravo ovo pravi bekgraund rasprave.Procitaj sta sam napisao pa ces videti da se molis u pogresnoj crkvi. Jedino sto mogu je da ovo shvatim kao slagvort. Edited May 9, 2012 by bergasa19
aram Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 nemam vremena da citam sve ovo, radim, al me iznervira milogled tamo na prijavnici, pa dodjoh da se malo istresem :Ddakle, jebo vas sve misa janketic. covek je, pre svega, glumac. a glumci su, kao i svi koji se bave umetnickim spektaklima (da tako kazem, bez namere da ikoga uvredim) polusvet.muzicare, glumce, slikare, reditelje, cak i vecinu pisaca je jako lako zaludeti nekim nazovi idejama. sto ih ne cini nista manjim umetnicima nego sto su bili pre toga. verovatno sam sa tim istim indijem odgledao svaku jebenu predstavu ljubise ristica tih 80-tih i pocetkom 90-tih i bile su odlicne. i sta sad, ljusa je manji umetnik jer je usao u JUL? uostalom i kad je umro brana crncevic, ja sam okacio ovo http://www.youtube.com/watch?v=t5OFMVNNypgnisam imao ni 10 godina kad sam ovo gledao i zapamtio sam za ceo zivot. i koliko god mozda b.crncevic bio govno od coveka, mene je ucinio boljim.
Recommended Posts