Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Upravo bih očekivao da se ovo dopadne forumskom liku poput tvog. Latini su pojednostavljujuće pretjerivanje, a uslijed arhaičnog diskursa koji odgovara komotnoj slici svijeta gdje postoje samo turci, latini i mi. Todorova? Možda, ali s tom različicom što ona piše o tome kako u sistemu stereotipa Balkance vide drugi i kako se vide sami, dočim ovaj naš racionalist forumski obični domaći ispaljuje predrasudu ravno u vugla bez daljih metodoloških ograda.Potencijalno, prvi pasus ti je intelektualno vrlo kvaran, ali za konacni sud sacekacu dalji tok price. Mislim da si se vec ujeo za jezik.I, nije se larson pozvao na Todorovu, vec ja. Ovako ispada da je on krivo tumaci, sto je ruzno. Sacekaj njega za tu pricu.
henrik larsson Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Ne, naravno, nego su dokaz da mi nismo ono sto bismo voleli da jesmo.Potpuno si u pravu, ali ne na način na koji si mislio. Mi smo zapravo, osim onoga što je Yoda rekao (ljubitelji čvrste ruke i ovna predvodnika), nacija uglavnom bez jasnog identiteta i jasnog cilja, povodljivi i podložni svakoj vrsti manipulacije, skloni autoritetima svake vrste. Površni, alavi i bahati, skloni šetanju između ekstrema. Već sam pisao o tome, ali da ponovim, ja sam ubeđen da bi ovde, za 3 godine brižljivo orkestrirane kampanje i biranih medijskih pritisaka kao u vreme racionalisanja™, bilo moguće stvoriti društvo koga se 1 Ted najviše plaši, sa LGBT popovima koji propagiraju gej brakove. Naravno, onda bi najebavali ovi domaćinski nastrojeni koji su danas dominantni, ali to su ti ekstremi o kojima pričam, i to bezmozgaško prihvatanje svega što dobro organizovana ćvrstorukaška ekipa bilo kog ideološkog predznaka uspe da plasira.
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Potencijalno, prvi pasus ti je intelektualno vrlo kvaran, ali za konacni sud sacekacu dalji tok price. Mislim da si se vec ujeo za jezik.Ne razumem. I, nije se larson pozvao na Todorovu, vec ja. Ovako ispada da je on krivo tumaci, sto je ruzno. Sacekaj njega za tu pricu.Tebi sam i odgovorio. Ono larssonovo je kao Todorova, ali u maniri Hamleta iz Mrduše Donje. Za dalje dokaze eno već i razrađuje tezu poređenjem fašističkih elemenata u današnjim Mađarskoj i Srbiji. I dalje se držeći iracionalnog esencijalizma zasnovanog na prljavim predrasudama, doslijedno previđajući da je Srbija za razliku od Mađarske društvo koje se prije deceniju, tj. u historijskim mjerilima maločas ispuhalo u orgijastičkom slijedu nasilja, prevare i sramote.
pacey defender Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Ponovicu da nije racionalno svakom isti pojam. Posle toliko godina nemoranja misliti svojom glavom o politici ti grune visestranacje namesteno kao pozornica gde ti mislis da biras nesto.Nema problema, onda probaj da izbegneš upotrebu pojma racionalno u ovakvim raspravama jer vidiš koliko konfuzije to može da stvori. Nista nisi birao i to je sada jasno. Ali svoditi te izbore danasnjom glavom je neumesno.Ja sam tada imao 8 godina tako da su meni te stvari baš daleke. Nisam bio svestan mnogih stvari ali naknadno kada ih rekonstruišem stičem utisak da ne treba previše da se prepustimo skidanju odgovornosti sa leđa građana/birača za ono što je usledilo. Ovo što ti pišeš je upravo to - nije kriv onaj što je glasao za Slobu, bio je jadan izmanipulisan. Neće biti da je tako. Kriv je. Ne treba mu seći glavu zbog toga, ne treba mu ni prebacivati 20 godina kasnije. Bilo pa prošlo. Ali isto tako nemam ni nameru da relativizujem značaj korišćenja sopstvene glave, vređajući tako sve one koji se nisu prepustili manipulacijama i koji su tada napravili ispravan izbor, a mnogi od tih što su odbili da budu konformisti najebali su na ovaj ili onaj način. Edited May 9, 2012 by pacey defender
bergasa19 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Nema problema, onda probaj da izbegneš upotrebu pojma racionalno u ovakvim raspravama jer vidiš koliko konfuzije to može da stvori. Ja sam tada imao 8 godina tako da su meni te stvari baš daleke. Nisam bio svestan mnogih stvari ali naknadno kada ih rekonstruišem stičem utisak da ne treba previše da se prepustimo skidanju odgovornosti sa leđa građana/birača za ono što je usledilo. Ovo što ti pišeš je upravo to - nije kriv onaj što je glasao za Slobu, bio je jadan izmanipulisan. Neće biti da je tako. Kriv je. Ne treba mu seći glavu zbog toga, ne treba mu ni prebacivati 20 godina kasnije. Bilo pa prošlo. Ali isto tako nemam ni nameru da relativizujem značaj korišćenja sopstvene glave, vređajući tako sve one koji se nisu prepustili manipulacijama i koji su tada napravili ispravan izbor, a mnogi od tih što su odbili da budu konformisti najebali su na ovaj ili onaj način.Ako umesto racinalnog izaberem na primer iracionalno tek onda ulazimo u polje neobjasnivog. Tako da cu se ja drzati reci racionalno posto sam ziveo u tim vremenima i cuo dosta teza koje su izgledale racionalno, a sa kojim se nisam slagao.Pisem ovo kao covek koji je bio protiv Slobe i pokusavam da ti objasnim da na tim izborima buducnost nije izgledala ovako kako je gledamo kao proslost. Sada treba da krivim politicki neobrazovane ljude sto nisu mogli da predvide buducnost.
Filipenko Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Vuk i nije krvozedni cetnik, moroni glupavi. EDIT. Sorry, to je bilo grubo od mene. Odsad cu da vas zovem onako kako smo onda zvali takve kao vi, BANDO CRVENA!Naravno da jeste krvožedni četnik. I laskanjem nećeš ništa postići, naročito nakon vređanja -_- Ne. To se odnosi na one koji danas smatraju da je Milosevic u bilo kom trenutku bio manje zlo od Vuka Draskovica i da je trebalo glasati za njega. Vidiš, jebe te ovo poslednje što sam uvećao. Niko od nas ne kaže da je trebalo glasati za njega, čak i sami spominjemo ljude za koje je trebalo glasati. Ali da li je za njega trebalo glasati pre Vuka Draškovića, prljavog krvožednog četnika koji je pretio sečenjem ruku i oduševljeno bajao o Srbiji gde god su Srbi dok je Jugoslavija ipak bila još uvek par godina od raspada? Naravno da je svako normalan pre doživljavao Slobu kao boljeg od Vuka 1990. godine, što je dodatno bilo podgrevano režimskom propagandom. To ne znači da je za Slobu trebalo glasati, već ilustruje kakvo je smeće tzv. Vuk Drašković, bio i ostao.Nije 3.2 miliona bilo ludo, oni šu jednostavno glasali za novog tita i on je to poverenje opravdao.Posle gazimestana i kosova polja, pa šoćovih buseva koji idu po vojvodini i ruše sve što nije dovoljno srpsko a u isto vreme i socijalističko, gde se pevalo slobi kao novom titu, posle toga, sve je bilo manje zlo. A to je 1989.Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk 2Jebiga, čak je i novi Tito neki put bio izglasan od strane naroda na izborima, a novi Draža odlazi u zaborav, a da to nije uspeo baš nikada Možda zato što su malo jače propatili od SFRJ naroda.Inače da, da se korigujem malo, u pravu si. U svakom slučaju, naša verzija komunizma nije mogla da pomogne da se ta matrica malo izmeni, samo ju je dodatno pojačala.Naravno da su jače propatili. Samo mi nije jasno otkud onda da je naša verzija bila još grđa i jača od te pod kojom se više patilo. I najjače da je Titoizam bio isto što i komunizam SSSR-style. To možda u teacherovim i Indyjevim snovima strave & užasa, nakon što odgledaju večernji serijal CNN vesti o velikim pobedama nad talibanima oko Kandahara i Kabula, pa organizuju okrugle stolove sa analitičarima koji pričaju kako su komunisti ubili 10, 20, 30, 40, 50 miliona ljudi, uvećavajući tu brojku svake godine. Edited May 9, 2012 by Filipenko
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Za dalje dokaze eno već i razrađuje tezu poređenjem fašističkih elemenata u današnjim Mađarskoj i Srbiji. I dalje se držeći iracionalnog esencijalizma zasnovanog na prljavim predrasudama, doslijedno previđajući da je Srbija za razliku od Mađarske društvo koje se prije deceniju, tj. u historijskim mjerilima maločas ispuhalo u orgijastičkom slijedu nasilja, prevare i sramote.Bas da vidim sta covek piseNe, ne mislim na to. To je bio deo nastavka ove priče o isforsiranom ludilu posle racionalnog™ izbora (uostalom, šta tebi to pričam, ispričao si priču o svojoj rodbini za vreme rata), koje je trajalo nekoliko godina, i za vreme kojih su razne instrumentalizovane vojske i paravojske činile ratne zločine. Govorim o mirnodopskim sistemskim stvarima. Suva je činjenica da sve tri nabrojane države imaju vrlo jake i organizovane neonacističke ekipe (u Mađarskoj i institucionalizovane, kao što znamo), i u poređenju sa njihovim akcijama (a to su ozbiljne stvari, ubistva imigranata i anarho/levih aktivista, vrlo česta organizovana upadanja u imigrantska i romska naselja, spaljivanja i slično, uostalom kao i u Rusiji, uzgredbuderečeno) ovi naši izgledaju kao dečja igra. Na stranu to što bi na jedan mig države i minimum političke volje, cela ta naša ekipa debeovski instruiranih navijača, nacoša i ostalih povremenih obavljača prljavih poslova zaglavila višegodišnje robije, vrlo lako. Oni ovde jednostavno služe za povremeno plašenje i obavljanje poslova za državu.Hoces da kazes da bismo iskopirali ove miteleuropske modele da nismo preziveli rat? Mislim da ne bismo, ali obe price su vrlo neistoricne jer se nisu ni desile. Mogu samo da se slozim sa citiranim - na svu srecu, Srbija je drzava koja bagru jos uvek dosta dobro kontrolise. Edited May 9, 2012 by Yoda
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Hoces da kazes da bismo iskopirali ove miteleuropske modele da nismo preziveli rat? Mislim da ne bismo, ali obe price su vrlo neistoricne jer se nisu ni desile. Ispravan opći zaključak...Mogu samo da se slozim sa citiranim - na svu srecu, Srbija je drzava koja bagru jos uvek dosta dobro kontrolise....pogrešno primijenjen na pojedinačno. Jer ne kontrolira Srbija bagru zato što su Srbi za razliku od onijeh anamo od prirode blagorodne merhametlije, a što tvrdi henrik larsson, nego zato jer se bagra dijelom istutnjala u ljutome srebreničkom boju, a dijelom je sve vrijeme na vlasti, bilo u liku Koštunice, bilo Dačića, bilo vojnih i policijskih službi. Ali priznajem, larrsonova teza je nekako naočitija, oku ugodnija od ove moje nelijepe.
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Ispravan opći zaključak......pogrešno primijenjen na pojedinačno. Jer ne kontrolira Srbija bagru zato što su Srbi za razliku od onijeh anamo od prirode blagorodne merhametlije, a što tvrdi henrik larsson, nego zato jer se bagra dijelom istutnjala u ljutome srebreničkom boju, a dijelom je sve vrijeme na vlasti, bilo u liku Koštunice, bilo Dačića, bilo vojnih i policijskih službi. Ali priznajem, larrsonova teza je nekako naočitija, oku ugodnija od ove moje nelijepe.Nije to, vec je tvoja malo nategnuta i komsijski kisela. Vidi, stagod pisale E novine i pojedini skribomani sa Pescanika, Srbende se nisu bas ra nije odlikovale politickim fasizmom (Ljotic), antisemitizmom i mrznjom prema Romima. U odnosu na ostatak Evrope stojimo vrlo pristojno. Rvati, Bosnjaci, Albanci - to je komsijski ultimat fajt, ali ovo ne.I tesko ce ovde da svane Zlatna zora i na 2% jer ovde nema zanimljivih imigranata za tako nesto. Edited May 9, 2012 by Yoda
Milogled Bluff Posted May 9, 2012 Author Posted May 9, 2012 (edited) Ma pizdi bezveze, ima dovoljno godina da shvati i prihvati da vecina ljudi misli razlicito od njega. Kao i od svakog drugog, uostalom.Da, samo sto se ovde ne radi o razlicitom misljenju, nego o tome sto pojedinci mrtvi hladni tvrde da je ubica, ratni zlocinac i organizator genocida manje zlo od nekoga ko nije ubica, ratni zlocinac i organizator genocida. To nije stvar drugacijeg stava i gledista, vec elementarne pristojnosti. Ne toliko prema sagovornicima (mada i prema njima), koliko prema zrtvama ubice, ratnog zlocinca i organizatora genocida. Edited May 9, 2012 by Milogled Bluff
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Nije to, vec je tvoja malo nategnuta i komsijski kisela. Vidi, stagod pisale E novine i pojedini skribomani sa Pescanika, Srbende se nisu bas ra nije odlikovale politickim fasizmom (Ljotic), antisemitizmom i mrznjom prema Romima. U odnosu na ostatak Evrope stojimo vrlo pristojno. Rvati, Bosnjaci, Albanci - to je komsijski ultimat fajt, ali ovo ne.I tesko ce ovde da svane Zlatna zora i na 2% jer ovde nema zanimljivih imigranata za tako nesto.Ne govorimo o istoj stvari. Ti o staroj srpskoj slavi, ja o Srebrenici i hladnjačama. Podsjećam, naša mala tema je poređenje današnje Srbije s današnjom Mađarskom. O suštastvu narodnijeh bića ja ne znam ništa. To vidi s larssonom, on ti je stručnjak za to. A teza mi nije nategnuta, SPS i službe su ostali više manje gdje su i bili, nema velikog diskontinuiteta, i Kosovo i Evropa i Republika Srpska kad se za to steknu uslovi. Ali glavno je da nema fašizma, pa u to ime možemo jednu i nazdraviti. Živjeli!
Prospero Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 E, da, Sloba vs. Akademici. Vidis, ubedjen sam da je Sloba upravo na njih gledao kao na korisnu radnu snagu. Secas se sta je rekao o Dobrici kada ga je sklanjao kao saveznog predsednika? Ne znam dal je odgovoreno ali nešto u stilu: "Ja sam mislio da ti nešto znaš, a ti Dobrice pojma nemaš!"
Idioteque Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Da, samo sto se ovde ne radi o razlicitom misljenju, nego o tome sto pojedinci mrtvi hladni tvrde da je ubica i organizator genocida manje zlo od nekoga ko nije ubica, ratni zlocinac i organizator genocida. To nije stvar drugacijeg stava i gledista, vec elementarne pristojnosti. Ne toliko prema sagovornicima (mada i prema njima), koliko prema zrtvama ubice, ratnog zlocinca i organizatora genocida.Nisam pažljivo ispravio vašu polemiku, ali mi se čini da vi dokazujete ko je 1990. bio veći ubica i organizator genocida?
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) kime bavis se apstrakcijama toliko da mi nije jasno kako smo se svi navukli da ti udovoljavamoda, i u cg je milosevicev satelit dosao na vlast frazom 'nikad vise plata nece biti 1000 maraka'kriterijumi jesu racionalni - i sirenje teritorije za arijevce na racun slovena je racionalan kriterijum - ali racionalan kriterijum ne znaci racionalan izbor.na ovom nivou apstrakcije jednostavno nema sta da se prica.otvori topik islamska opasnost by hella i pogledaj indijev post u kojem linkuje na mucenog sam harrisa koji tvrdi da je rasno profilisanje muslimana (arapa) racionalan izbor. e to je fasizam i jeste racionalan. naizgled stvarno danas avione dizu u vazduh pripadnici uglavnom clanovi islamskih teroristickih grupa. ili nam se makar tako predstavlja.e to je fasizam u svom najcistijem obliku. popunjavanje drustvene praznine navodno cistim razumom koji vrca od pojednostavljene kauzalnosti.sa te strane i fasizam u nemackoj 30tih jeste bio racionalan izbor (kao sto se moze videti na primeru hajdegera). ne zato sto je sam po sebi bio tacan vec zato sto je nudio odgovre koje nisu bili u stanju da artikulisu medjusobno zavadjene stranke levice. kako one gradjanske tako i one prave, proleterske. i tu je ceo gvint ovog mog 'trolla'. milosevic nije bio neizbezan da smo bili u stanju da artikulisemo odgovore na odredjena istorijska pitanja. vukovi odgovori na pitanja na koja je i milosevic odgovarao bili su da trebamo biti korak ispred politike sps-a. tek od 1991. godine on to postepeno menja ali tada je vec kasno. Њима је чврста рука која је махала црвеном заставом била руска, па су је лако одсекли. Бољи пример од Пољака, Чеха и Словака су Кроати, а и код њих је на дошла чврста рука коми генерала.madjari su imali gulas socijalizam, rumuni causeskua koji nije bio bas sovjetski pijun, albanci su imali autohtonog hodzu. nasuprot janflemingovskoj viziji sveta istok je bio crven ali u vise nijansi.Madjarska i SSSR nisu isto, da ne pominjem Kubu i Koreju. Nisam odusevljen zbog toga, ali se Kimu namestate na zicer, ozbiljno.pa kako da ti kazem stricto sensu ne da nisu u pravu vec fulaju ceo fudbal ali nije to tema vecerasnje emisijeako nije znao 90te, nije vala ni 2000te. karte su bile na stolu i igraci su bili isti. po toj tvojoj teoriji o tome sta je ko rekao u medijima i koliko je narod bio informisan, milosevic je i 2000te bio racionalniji izbor. ni za sta nije bio kriv, u rat je bio gurnut, probao je sve da odrzi jugoslaviju, sa zlocinima u bosni, hrvatskoj i na kosovu nista nije imao jer tamo nije ratovao... itd, itd, itd... ako aboliras glasaca iz 90te mozes i onog iz 2000te. nisu ljudi bili kivni na milosevica sto je razjebao drzavu u poceo ratove, za to su glasali i to su vrlo dobro znali - bili su kivni sto ih je izgubio.kosovo. odnosno gubitak kosova. dva glavna miloseviceva argumenta su pala u vodu: srbija nikada nije ratovala & ocuvanje drzave.edit: e da 1000 maraka. prosecni glasac je bio racionalniji od larona i bo je svestan sta tacno znaci ekonomska tranzicija. to nije bila zemlja meda, mleka i 1000 maraka za ves masinu i drugu belu tehniku vec prelazak na trzisnu privredu koji bi neumitno ostavio hiljade ljudi bez posla. otuda strah. naravno opozicija se time bas nije ni bavila i vise je govorila visoko-ideologizovane parole o trzist i svima preporucivala da skoce u hladnu vodu te da ce ih tamo grejati zajednicko mokrenje svih srba sveta.inace uca je takodje na tragu necemu sa onim slikovitim pedstavama masovne politicke mobilizavije u vojvodini. izgleda da je jedina klasa koja je zaista bila bez rprezentacije u staroj SFRJ bila bas radnicka. otuda je sloba bas na njih mogao da racuna u svojo mobilizaciji. ta kao i ova prica o hiljadu maraka dolazi tacno iz one vizure koja potvrdjuje da je na internet glasanju na ovom forumu pobedio LDP. Edited May 9, 2012 by kim_philby
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Ne govorimo o istoj stvari. Ti o staroj srpskoj slavi, ja o Srebrenici i hladnjačama. Podsjećam, naša mala tema je poređenje današnje Srbije s današnjom Mađarskom. O suštastvu narodnijeh bića ja ne znam ništa. To vidi s larssonom, on ti je stručnjak za to.Znaci, ostaje staara srpska slava Da sa uozbiljim malo, teza ti je nedokaziva mada deluje primamljivo. U sustini deluje da si malo ljubomoran, mada je ne vidim da se ti bas tako osecas. A teza mi nije nategnuta, SPS i službe su ostali više manje gdje su i bili, nema velikog diskontinuiteta, i Kosovo i Evropa i Republika Srpska kad se za to steknu uslovi. Ali glavno je da nema fašizma, pa u to ime možemo jednu i nazdraviti. Živjeli!Ipak si ljubomoran.
Recommended Posts