teacher Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 ako nije znao 90te, nije vala ni 2000te. karte su bile na stolu i igraci su bili isti. po toj tvojoj teoriji o tome sta je ko rekao u medijima i koliko je narod bio informisan, milosevic je i 2000te bio racionalniji izbor. ni za sta nije bio kriv, u rat je bio gurnut, probao je sve da odrzi jugoslaviju, sa zlocinima u bosni, hrvatskoj i na kosovu nista nije imao jer tamo nije ratovao... itd, itd, itd... ako aboliras glasaca iz 90te mozes i onog iz 2000te. nisu ljudi bili kivni na milosevica sto je razjebao drzavu u poceo ratove, za to su glasali i to su vrlo dobro znali - bili su kivni sto ih je izgubio.Polako, doći ćemo i do toga. Kapiram da se sada listaju arhive i beleže Djindjicevi nacionalistički ispadi, koji daju pravo glasačima da i dalje racionalno glasaju.Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk 2
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Pogotovo Madjari nisu. :D U Češkoj postoje bukvalno konc-logori za Rome. U poljskoj to nije slučaj jer su uvek imali veru kao utehu od tiranije. I alkohol takodje.Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk 2Ucitelju, ucitavas 2012. u 1990. A cela jedna mala istorija stala u tih burnih 20 godina. Naravno, zato sam se i korigovao malopre, Što ne znači da ne stoji tvrdnja da je naša varijanta u najmanju ruku uspešno održala, ako ne i pogoršala taj podanički mentalitet ovce.Sa druge strane, da ne ispadnemo uvek najgrbaviji, reklo bi se da ta naša površnost, nerazmišljanje i tupost ima i dobre strane, gledano u odnosu na njih. Smatram da imaju malo poganiji karakter, njihovi nacionalizmi, fašizmi i ksenofobije mi se čine daleko utkanijim u biće nego što je slučaj kod nas.Jeste. Malo kroz Brozov kult, malo kroz secu svake glave koja je samostalnije i pametnije mislila. Zato su nam ostale na kraju jagnjece brigade Draze Markovica koje je za dorucak pojeo tehnokrata Slobica.Drugi pasus ti je perfektan.
Cane Vukic Prebranac Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 aman covece kako moze biti racionalno glasanje za coveka koji je vec razjebao drzavu, koji je ujedinio srpstvo na gazimestanu, setao kosti i pretio svima okolo? moslis tad je jos bilo sanse da pobedimo pa je zato bilo ok? niko zdrave glave nije mogao pomisliti posle svega sto je uradio do 90te da ga boli kita za jugoslaviju u kojoj srbi nisu gazde. ljudi su glasali da bi pokazali ostalima ko je gazda. daleko je to od racionalnog.Као што рекох:Милошевић јесте створио прилике да у свом том лудилу он изгледа као најбољи избор. Мали је број, међутим, схватао тада да Слобо није реакција на опште срање, већ један од узрока тог срања. И зато је он добио огромну подршку.
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Vuk i nije krvozedni cetnik, moroni glupavi.Samo je tako govorio i izgledao. Ja mogu da razumem one koji su glasali 1990-te za SPS...just. Moja keva je u prvom krugu glasala za DS, a u drugom između SPS-a i SPO-a, za SPS. Bivajući iz "crvene" porodice Vook joj je sa svojim četničkim imidžom bio neprihvatljiv (ćale je ostao veran SPO-u u oba kruga :D). SPS je teško obmanuo birače pričom da nisu nacionalisti. Onima koji su posle Ušća, Kosova Polja i ostalog na to pali - činjenica je da im se može pripisati manjak promućurnosti u uslovima višestranačke demokratije. No, posle celog života provedenog u vladavini jedne partije, to i nije toliko čudno.Upravo. Ovdje se u ozračju antikomunističkog resantimana pjeni na pomisao da su Slobini glasači mogli imati neke racionalne razloge za svoj izbor. Najzabavnije je da je cijeli taj diskurs složen od samih nesvjesnih iracionalnih motiva, što pokazuju slijedeći prilozi. i na kraju ono sto kaze yoda: vama je lakse da poverujete da je 3.2 miliona glasaca ludo a da su svi glasaci vuka draskovica 'normalni'? to je pravo predpoliticko razmisljanje ... ljudi na forumu koji je navodno iznad proseka sredine ne mogu da misle (analiziraju) dalje od toga ...Svjedočimo najblistavijim forumskim stranicama. Pred očima nam se odvija preobražaj besnilom posjednutih, baš kao u govoru onog šefa osiguranja na Heathrowu. Likovi koji ne samo da se spotiču o pojmove, pa postovjećuju racionalno s moralno ispravnim i praktično korisnim, nego nisu u stanju dokučiti ni smisao relativno jednostavnog iskaza, pa poturaju kimu da opravdava glasanje za Slobu, e sad oni objašnjavaju šta bi se moglo kriti iza mistične riječi racionalno. Burleska. Mislim kad hermeneutičarska ekipa obara tezu o racionalnim motivima glasa za Slobu plauzibilnom teorijom nacionalnog ludila. Odobrio Dr. Rašković. Dajte onda da se ne pravi država i ne gradi parlamentarni sistem, koji će vam, već oveća ustanova za mentalnu terapiju i rehabilitaciju, a politički sistem da se zamijeni univerzalnom službom mentalnog zdravlja. Sa druge strane, da ne ispadnemo uvek najgrbaviji, reklo bi se da ta naša površnost, nerazmišljanje i tupost ima i dobre strane, gledano u odnosu na njih. Smatram da imaju malo poganiji karakter, njihovi nacionalizmi, fašizmi i ksenofobije mi se čine daleko utkanijim u biće nego što je slučaj kod nas.Da sve ne ostane na bezazlenom lupetanju evo nam i traktatića o dušama naroda. Naravno u esencijalističkom ključu, naravno s našim narodom viđenim kroz otrcani pozitivni stereotip. Površni i glupavi, ali za razliku od iskonski zlih (ali baš ono Zlih) latina dobri na leba da nas mažeš. I naravno da će prije deva kroz iglene uši, nego što će autor et col. prepoznati iracionalni protofašistički naboj ovog priloga za osvjetljenje pojma racionalnog. ako nije znao 90te, nije vala ni 2000te. karte su bile na stolu i igraci su bili isti. po toj tvojoj teoriji o tome sta je ko rekao u medijima i koliko je narod bio informisan, milosevic je i 2000te bio racionalniji izbor. ni za sta nije bio kriv, u rat je bio gurnut, probao je sve da odrzi jugoslaviju, sa zlocinima u bosni, hrvatskoj i na kosovu nista nije imao jer tamo nije ratovao... itd, itd, itd... Ne. 90te Milošević još nije prokockao narodnu sudbinu nizom zločinačkih, a izgubljenih ratova. Još izgleda kao vođa puta u Jeruzalem. 10 godina poslije je jasno da je prevarant.
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Da sve ne ostane na bezazlenom lupetanju evo nam i traktatića o dušama naroda. Naravno u esencijalističkom ključu, naravno s našim narodom viđenim kroz otrcani pozitivni stereotip. Površni i glupavi, ali za razliku od iskonski zlih (ali baš ono Zlih) latina dobri na leba da nas mažeš. I naravno da će prije deva kroz iglene uši, nego što će autor et col. prepoznati iracionalni protofašistički naboj ovog priloga za osvjetljenje pojma racionalnog.Ovde si skroz omasio Larsonovu poentu. Meni se vrlo dopala jer je, recimo, izvukao ideju vodilju Marije Todorove o Balkanu.Nema tu ni L od Latina.
bergasa19 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Sta se sve ovde moze procitati. Velika mi je cast biti u drustvu ovako prosvetljenih ljudi koji su u svojoj adolestcenskoj fazi prepoznali sve sto dolazi od Milosevica. Koliko sam se tih godina prepirao sa ucenim ljudima koji su mi objasnjavali (ovo je uproscena verzija) da ako opozicja dodje nema vise plata od 1000 maraka i da ce biti zla. Dzaba sam im pokusao objasnito da Sloba ima sve poluge vlasti u svojim rukama i da to na dobro nece izaci. Kako li je razmisljao politicki neobrazovan narod mozete tek da zamislite. Imali ljudi dobre plate nakupovali se bele tehnike i ostalih potrepstina i onda ti dodje ravnogorski manijak i hoce da te povede u neizvesnu buducnost. Tako ga je aparat predstavio, a i on je dao dosta povoda za to. Tako se razmisljalo i to je u tom vremenu bio racionalan izbor. Edited May 9, 2012 by bergasa19
DarkAttraktor Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Sa druge strane, da ne ispadnemo uvek najgrbaviji, reklo bi se da ta naša površnost, nerazmišljanje i tupost ima i dobre strane, gledano u odnosu na njih. Smatram da imaju malo poganiji karakter, njihovi nacionalizmi, fašizmi i ksenofobije mi se čine daleko utkanijim u biće nego što je slučaj kod nas.Mislis ono kao mi ne ratujemo imperijalno-hegemonski, vec vise horizontalno-avanturisticki, kao nekakvi plemeniti balkanski varvari ? Pa o tome aposolutno nema vise govora posle Srebrenice i hladnjaca, ne znam kako mozes uopste tako nesto reci.
pacey defender Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Sta se sve ovde moze procitati. Velika mi je cast biti u drustvu ovako prosvetljenih ljudi koji su u svojoj adolestcenskoj fazi prepoznali sve sto dolazi od Milosevica. Koliko sam se tih godina prepirao sa ucenim ljudima koji su mi objasnjavali (ovo je uproscena verzija) da ako opozicja dodje nema vise plata od 1000 maraka i da ce biti zla. Dzaba sam im pokusao objasnito da Sloba ima sve poluge vlasti u svojim rukama i da to na dobro nece izaci. Kako li je razmisljao politicki neobrazovan narod mozete tek da zamislite. Imali ljudi dobre plate nakupovali se bele tehnike i ostalih potrepstina i onda ti dodje ravnogorski manijak i hoce da te povede u neizvesnu buducnost. Tako ga je aparat predstavio, a i on je dao dosta povoda za to. Tako se razmisljalo i to je u tom vremenu bio racionalan izbor.Samo kad bi ovo o racionalnom izboru bilo izostavljeno mogao bih da se saglasim sa porukom. Ljudi jesu bili izmanipulisani, ali nisu svi bili izmanipulisani, što znači da se moglo svojom glavom razmišljati, da se htelo. NIje se htelo. Edited May 9, 2012 by pacey defender
radisa Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Ljudi jesu bili izmanipulisani, ali nisu svi bili izmanipulisani, što znači da se moglo svojom glavom razmišljati, da se htelo. NIje se htelo.+1
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Mislis ono kao mi ne ratujemo imperijalno-hegemonski, vec vise horizontalno-avanturisticki, kao nekakvi plemeniti balkanski varvari ? Pa o tome aposolutno nema vise govora posle Srebrenice i hladnjaca, ne znam kako mozes uopste tako nesto reci.A Srebrenica i hladnjace su slika i prilika mentaliteta srpskih Balkanaca? Edited May 9, 2012 by Yoda
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Ovde si skroz omasio Larsonovu poentu. Meni se vrlo dopala jer je, recimo, izvukao ideju vodilju Marije Todorove o Balkanu.Nema tu ni L od Latina.Upravo bih očekivao da se ovo dopadne forumskom liku poput tvog. Latini su pojednostavljujuće pretjerivanje, a uslijed arhaičnog diskursa koji odgovara komotnoj slici svijeta gdje postoje samo turci, latini i mi. Todorova? Možda, ali s tom različicom što ona piše o tome kako u sistemu stereotipa Balkance vide drugi i kako se vide sami, dočim ovaj naš racionalist forumski obični domaći ispaljuje predrasudu ravno u vugla bez daljih metodoloških ograda.
Otto Katz Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) A Srebrenica i hladnjace su slika i prilika mentaliteta srpskih Balkanaca?Srebrenica i hladnjače su dokaz da je mentalitet srpskih Balkanaca kao takav ništa drugo do gomila izmaštanih koještarija. Jednako kao i mentalitet gorepomenutih Čeha, Poljaka i Mađara.To je kao ono kad onaj oficir dođe na otok gospodara muha, pa kaže, vi ste Englezi? Očekivao bih malo drugačije ponašanje. Edited May 9, 2012 by king louie
DarkAttraktor Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 A Srebrenica i hladnjace su slika i prilika mentaliteta srpskih Balkanaca?Ne, naravno, nego su dokaz da mi nismo ono sto bismo voleli da jesmo.
henrik larsson Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Mislis ono kao mi ne ratujemo imperijalno-hegemonski, vec vise horizontalno-avanturisticki, kao nekakvi plemeniti balkanski varvari ? Pa o tome aposolutno nema vise govora posle Srebrenice i hladnjaca, ne znam kako mozes uopste tako nesto reci.Ne, ne mislim na to. To je bio deo nastavka ove priče o isforsiranom ludilu posle racionalnog™ izbora (uostalom, šta tebi to pričam, ispričao si priču o svojoj rodbini za vreme rata), koje je trajalo nekoliko godina, i za vreme kojih su razne instrumentalizovane vojske i paravojske činile ratne zločine. Govorim o mirnodopskim sistemskim stvarima. Suva je činjenica da sve tri nabrojane države imaju vrlo jake i organizovane neonacističke ekipe (u Mađarskoj i institucionalizovane, kao što znamo), i u poređenju sa njihovim akcijama (a to su ozbiljne stvari, ubistva imigranata i anarho/levih aktivista, vrlo česta organizovana upadanja u imigrantska i romska naselja, spaljivanja i slično, uostalom kao i u Rusiji, uzgredbuderečeno) ovi naši izgledaju kao dečja igra. Na stranu to što bi na jedan mig države i minimum političke volje, cela ta naša ekipa debeovski instruiranih navijača, nacoša i ostalih povremenih obavljača prljavih poslova zaglavila višegodišnje robije, vrlo lako. Oni ovde jednostavno služe za povremeno plašenje i obavljanje poslova za državu.
bergasa19 Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Samo kad bi ovo o racionalnom izboru bilo izostavljeno mogao bih da se saglasim sa porukom. Ljudi jesu bili izmanipulisani, ali nisu svi bili izmanipulisani, što znači da se moglo svojom glavom razmišljati, da se htelo. NIje se htelo.Ponovicu da nije racionalno svakom isti pojam. Posle toliko godina nemoranja misliti svojom glavom o politici ti grune visestranacje namesteno kao pozornica gde ti mislis da biras nesto.Nista nisi birao i to je sada jasno. Ali svoditi te izbore danasnjom glavom je neumesno.
Recommended Posts