Lancia Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) hm, ne razumem pitanje. ali ovde opet se brka ispravnost podrske milosevicu sa racionalnoscu tog izbora. evo ti gore citat vuka draskovica pred izbore. gde ces vise od toga da uplasis glasace. ponavljam: nikada milosevic vise nije dobio tako plebiscitarnu podrsku.nije ni bitno (a nemam ni vremena, Kim). povezivati racionalnost i ispravnost u vezi sa SPS-om je apsurd. naravno, izbori su uvek tu da me opovrgnu. Edited May 9, 2012 by Lancia
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Niko to nije doživeo kao pad komunizma, naprotiv. Svi glasači su glasali za revival komunizma, ismevali pad zida u berlinu i ljutili se na gorbačova, neki čak i na Rumune. Sloba je figurirao kao novi fuhrer, novog uspona, stare ideje. Rezultati su dakle bili očekivani, kao što je istorija to svaki put neumoljivo pokazala.S tim u vezi, ljudi koji su do tada bili van politike, brzo su prepoznali zlo i glasali za djurica ili čak vuka, sve samo da ne dodje On.Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk 2to jednostavno nije tacno i ne moze da opise 3.2 miliona glasaca. neki su videli ovcuvanje drzave, socijalne sigurnosti i nastavak reformi u nekom razumnom tempu.mislim sta su to stare ideje? cak i da su videli u njemu novog tita kako se to pozicionira tacno glede velike srbije, nacionalizma i slicnih ludila?
MancMellow Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 hm, ne razumem pitanje. ali ovde opet se brka ispravnost podrske milosevicu sa racionalnoscu tog izbora. evo ti gore citat vuka draskovica pred izbore. gde ces vise od toga da uplasis glasace. ponavljam: nikada milosevic vise nije dobio tako plebiscitarnu podrsku.Dobro sad, bas "plebiscitarna" nije, jer je SPS dobio 44% izaslih na biralista, odnosno 34,5% od okupnog broja biraca. Po danasnjem izbornom sistemu ne bi mogli ni sami vladu da prave verovatno
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 kim je mogao makar da kaze da glasaci mozda nisu glasali sa losim namjerama, a ne da su glasali racionalnoracionalno - nisu bili ludi. ako je ovde ljudima milija ta dijagnoza ko sam ja da im protivrecim.
Yoda Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) izmedju ostalih dobrica, ljuba i drustvo iz simine 9a. kao odradio nam sloba posao a mi cemo dalje. ima cak jedan zgodan intervju sa djindjicem (duga 1993 godine ne znam sada broj napamet) kada mu dobrica i ljuba kazu: super je ovo sto sloba radi. drma stvari i demokratizuje. a ovaj im kao bas ne veruje.kao prelazak u nesto novo svakako.E, da, Sloba vs. Akademici. Vidis, ubedjen sam da je Sloba upravo na njih gledao kao na korisnu radnu snagu. Secas se sta je rekao o Dobrici kada ga je sklanjao kao saveznog predsednika? naravno. ali nikada nije bilo blam biti za seselja, draskovica i mirka jovica. blam je bio cuvan za slobu kao predstavnika partije roditelja. dad is not cool.to ne znaci da mladac ne misli (stavise) da ne treba 'zaloziti trepcu siptarima'.Nije bas bilo tako. Nase porodice su bile glat opozicione, bez glasanja za Mirka i Sekija.Pragmatici medju nama su podrzali predsednika Vuka, i naravno DS. Secam se sopstvenog ushicenja kada su Djindjic, Micun i Kosti sa desne strane stola pocistili Slobine epigone u debati pred drugi krug izbora. Edited May 9, 2012 by Yoda
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Dobro sad, bas "plebiscitarna" nije, jer je SPS dobio 44% izaslih na biralista, odnosno 34,5% od okupnog broja biraca. Po danasnjem izbornom sistemu ne bi mogli ni sami vladu da prave verovatnokako bilo to im je najveca podrska ever, zar ne? moguce je da gresim posto ovo pisem iz glave.
henrik larsson Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 ti treba da se pokrijes usima posle onoga sto si napisao na biserima. tipa: kako bi bilo da sada pocnemo da pricamo o racionalnosti i uzrocima glasanja za hitlera, zabranjivace burki (jedan nam ode sa foruma :() i slicne brejvike.Nisam rekao da treba da počnemo da pričamo o tome, nego da počnemo da primenjujemo iste kriterijume.Je l nije racionalno, iz ugla prosečnog Francuza, strahovati da će Arapin da mu uzme posao, s obzirom na rastuću populaciju imigranata i globalnu ekonomsku krizu? Daleko racionalnije nego glasanje radnika sa platom od 1000 maraka za Slobu, koji otvoreno podriva onog ko je tu platu omogućio.objasni kako aboliram sistem? to nekako do sada jos nismo videli.Pa eto, ja kažem da je taj sistem glavni krivac za to što smo imali prilike na delu da vidimo tvoju varijantu racionalnosti. S obzirom da si vatreni podržavalac tog sistema, i da ga nisi eksplicitno pomenuo u tom kontekstu, pretpostavljam da ga aboliraš. Doduše, sam ćeš mi reći pokoju o tome, aj da ne prejudiciram.
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 E, da, Sloba vs. Akademici. Vidis, ubedjen sam da je Sloba upravo na njih gledao kao na korisnu radnu snagu. Secas se sta je rekao o Dobrici kada ga je sklanjao kao saveznog predsednika? pitanje je naravno ko je koga iskoristio.Nije bas bilo tako. Nase porodice su bile glat opozicione, bez glasanja za Mirka i Sekija.Pragmatici medju nama su podrzali predsednika Vuka, i naravno DS. Secam se sopstvenog ushicenja kada su Djindjic, Micun i Kosti sa desne strane stola pocistili Slobine epigone u debati pred drugi krug izbora.opet, doimami se da je tvoja porodica atipicna. a pre govorim o simbolickim ocevima a ne ovim bioloskim.
Nesh Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Nije 3.2 miliona bilo ludo, oni šu jednostavno glasali za novog tita i on je to poverenje opravdao.Posle gazimestana i kosova polja, pa šoćovih buseva koji idu po vojvodini i ruše sve što nije dovoljno srpsko a u isto vreme i socijalističko, gde se pevalo slobi kao novom titu, posle toga, sve je bilo manje zlo. A to je 1989.Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk 2Slozio bih se sa gornjim opisom.Uzgred, pre visestranackih izbora 1990. gradjanstvo je na referendumu 1989. "biralo" predsednika predsednistva Srbije. Kandidati Slobodan Milosevic, Mihalj Kertes, Zoran Pjanic i Miroslav Djordjevic.Od ukupno upisanih 6 631 839 biraca, na biralista je izaslo 5 540 716 gradjana ili 83,54%. Za Slobodana Milosevica je glasalo 4 452 312 gradjana ili 80,36%, za Mihalja Kertesa 480 924 biraca ili 8,67%, dr Zoran Pjanic je dobio 404 853 glasova ili 7,31%, a dr Miroslav Djordjevic 202 627 glasova, odnosno 3,66%.16 Da li su gradjani zajedno sa komisijama koje su brojale glasove (glasovi se "brojali" od 12. do 20. novembra) "birali" manje zlo ili novog Tita, ne znam, neka svako proceni za sebe. No, bilo bi interesantno cuti kako su mladje kolege sa dobrim secanjem tada dozivljavale Kertesa, Pjanica i Djordjevica, za koga bi glasale i kako gledaju na to ko bi od "ponudjenih" bio manje zlo i racionalan izbor. Bilo je to samo godinu dana pre visestranackih izbora.Ja sam smatrao da tu nije bilo nikakvog biranja i da je zlo vec izabrano, te nisam pohodio glasacko mesto. Na izborima 1990. glasao sam za Ivana Djurica (mislim da je dobio oko 280.000 glasova) i Demokratsku stranku. Svoditi izbor 1990. na Milosevica i Vuka ipak predstavlja samo staru dobru crno-belu tehniku.Ante Markovic, na primer, nije bio cetnicki koljac i u njegovo vreme prosecne plate su bile 1000 DM, pa je nejasno sto gradjani u vecoj meri nisu napravili racionalan (jel se tako kaze?) izbor i zaokruzili onog ko im je povecao plate? Hm... Edited May 9, 2012 by Nesh
Прслин Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Мени само није јасно то изненадно освешћивање да неко протура СПС као рационалан, антиратни избор насупрот фашизму и национализму? Да ли сте ви уопште гледали кампању у последњих неколико недеља? Милошевићев портпарол држи полицију и боксује место премијера, а ви развлачите Кима што је тежак мејнстримовац.
henrik larsson Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Cenim kod tebe što umeš i sam da se namestiš, da ne moram previše da pišem neki su videli ovcuvanje drzave, socijalne sigurnosti i nastavak reformi u nekom razumnom tempu. glasanje radnika sa platom od 1000 maraka za Slobu, koji otvoreno podriva onog ko je tu platu omogućio.
MancMellow Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 kako bilo to im je najveca podrska ever, zar ne? moguce je da gresim posto ovo pisem iz glave.mislim da da, osim sto je Milosevic dobio 2,5 miliona na predsednickim izborima 1992 mada kapiram da je tu bar 500k pokradenih na ovaj ili onaj nacin.
kim_philby Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 (edited) Nisam rekao da treba da počnemo da pričamo o tome, nego da počnemo da primenjujemo iste kriterijume.Je l nije racionalno, iz ugla prosečnog Francuza, strahovati da će Arapin da mu uzme posao, s obzirom na rastuću populaciju imigranata i globalnu ekonomsku krizu? Daleko racionalnije nego glasanje radnika sa platom od 1000 maraka za Slobu, koji otvoreno podriva onog ko je tu platu omogućio.i eto: naravno da sam ja sada pokvaren kao neki rekao bih da je sasvim ok da ti uvek bude na srcu vise fasista od komunjare. ali necu. ja primenjujem iste arsine: politicke.Pa eto, ja kažem da je taj sistem glavni krivac za to što smo imali prilike na delu da vidimo tvoju varijantu racionalnosti. S obzirom da si vatreni podržavalac tog sistema, i da ga nisi eksplicitno pomenuo u tom kontekstu, pretpostavljam da ga aboliraš. Doduše, sam ćeš mi reći pokoju o tome, aj da ne prejudiciram.koji sistem? govorim o glasanju za milosevica 9. decembra 1990. godine. od toga smo poceli. mozemo izvesti konsekventno i uzroke tog glasanja u tom sistemu (koji je za tebe ocigledno svugde uvek i isti kao da si izasao iz filma goodby lenin) ali mislim da se ni tu ne bi u potpunosti slozili. ti bi nesto o totlitarnoj paradigmi a ja mislim da su i tu stvari slozenije. ovde je vrlo jednostavno: na listicu tog decembra 1990. godine izbor za milosevica nije bio oznaka ludila. takodje, mogu napomenuti da su stvari bile podjednako zanimljive i u drugim jugoslovenskim republikama gde su bivsi komunisti porazeni. @nesh: i ti brkas ispravan i racionalan izbor. sta je tvoja poenta: ljudi su ludi i zele cvrstu ruku?@laron: moram da primetim da su se ljudi bojali nastavka reformi. as simple as that. Edited May 9, 2012 by kim_philby
ficfiric Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 Na izborima 1990. glasao sam za Ivana Djurica (mislim da je dobio oko 280.000 glasova) i Demokratsku stranku. Svoditi izbor 1990. na Milosevica i Vuka ipak predstavlja samo staru dobru crno-belu tehniku.Ante Markovic, na primer, nije bio cetnicki koljac i u njegovo vreme plate su bile 1000 DM, paq sto narod ne napravi racionalan (jel se tako kaze?) izbor i zaokruzi onog ko im je povecao plate? Hm...Opet ponavljam, vazio je vecinski sistem. Ili si za SPS, ili si protiv SPS-a. Ako si na tim izborima glasao za Djurica koji u tvojoj izbornoj jedinici nije imao sanse, onda si pomogao Milosevicevog kandidata, posto nisi glasao za njegovog protivnika.Slazem se da je Ante bio dobar izbor, ali mi pricamo o realnoj situaciji. O izboru izmedju Milosevica i vodeceg opozicionara Draskovica. Jedan je govorio da "znamo da se bijemo", drugi je govorio da ce "ruke da se odsecaju". Ne mozes nazvati ludim coveka koji je u strahu od ovog drugog, izabrao "manje zlo" (gledano iz tadasnje perspektive).
morgana Posted May 9, 2012 Posted May 9, 2012 racionalno - nisu bili ludi. ako je ovde ljudima milija ta dijagnoza ko sam ja da im protivrecim.racionalnost je opste mjesto, nista nisi napravio ako politicki izbor svodis na rad amigdale. da, glasaci su gledali da uvecaju neki benefit koji ih se ticao - kao i uvijek- i ne, nisu se ponasali racionalno.eno ti onolika teorija odlucivanja kad se vec hvatas takvih pojmova.
Recommended Posts