Jump to content
IGNORED

Srbija na razmeđu 1990/91.

Milogled Bluff

Recommended Posts

Posted

Ne, ovde se raspravlja o tome da li je milosevic bio predstavljen obicnom glasacu kao glas razuma na tadasnjoj sceni.

• Replies 808
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• kim_philby

109

• henrik larsson

59

• Yoda

52

• Prospero

48

Posted (edited)

Da, to je razlog da bude clan partije koja je klala tudje majke, oceve i decu.No dobro, nije to nista novo, odavno ste nam stavili do znanja da je za vas jedno klanje prihvatljivo, a drugo ne.Nastavi da briljiras, necu te vise ometati.

Edited by Milogled Bluff
Posted (edited)
Bas ne vidis nikakav razlog da se izmedju Milosevica i Draskovica te 1990. godine opredeli za "manje zlo"?
Mogu da vidim, kad se prešaltujem u poziciju birača ispranog mozga. Problem je u tome što onda treba biti fer, i razmatrati istorijski/društveni/politički kontekst i u slučaju dolaska Hitlera na vlast, kolaboracionista početkom WWII, zabranitelja burki, evropljana koji smatraju da im imigranti otimaju poslove, i tako dalje i tako dalje. Da li se tu slažemo? Edited by henrik larsson
Posted
Dobro, šenkam ja u krivini, ali čisto radi provere, kada neki put potegnemo temu, da ne bude da su vansistemski desni elementi razjebali pošten & uspešan sistem.@svi ostali koji napadaju KimaMnogo mutite sa racionalnošću izbora.Imajući na umu krizu u kojoj je Srbija (i Jugoslavija, i komunizam uopšte) bila godinama pred 1990. sasvim je logično da ljudi glasaju za ono što je delimično known quantity a delimično opozicija postojećem režimu Stambolića & Co (Miloševićev nastup na Kosovu koji rešava stvar, i to štiteći Srbe - niko ne sme da vas bije, bez pokazane agresije prema drugima, rešavajući pitanje pokrajina, što je 15 godina tinjalo...). Simulirajući opozicionarenje Milošević se postavio kao čovek budućnosti i kao čovek poznatog sistema. Na tom nivou izbor deluje racionalno.Problem je sledećeg nivoa, a to je shvatanje da se stvari ne mogu rešiti sa još više istoga, što je Milošević svojim simuliranim opozicionarenjem vešto prikrivao. Očekivanje od sistemskog proizvoda da reši sistemsku krizu tog kalibra je bilo iracionalno. Jasno je i zašto su ljudi bili ograničeni u tom domenu - jugo-komunizam nije mogao da se pripiše Sovjetima kao komunizam u ostatku Evrope, nije bio uvozni nego domaći proizvod. Agresija je okrenuta ka unutra, bez mogućnosti njene ventilacije.Mutna razlika između ovih nivoa jeste bila savršeni lakmus papir političke zrelosti naroda / građanstva. To što je prelomila racionalnost 1 predpolitičkog nivoa oslikava našu tadašnju zbilju. Ništa više i ništa manje. Kim je u pravu gledajući ovaj prvi nivo, a to njegovo pravo će mu se u daljim raspravama obiti o glavu. :P
Sve se uzdržavam da napišem išta duže ovde, ali me tema pomalo nervira da izvinete, što ne pamtim kada mi se desilo na nekom forumu. Tu pomenutu racionalnost izbora između Miloševića i pomenutih je malo šizofreno uopšte i razmatrati, zato što je taj isti Milošević zajedno sa svojim saradnicima iz sopstvenog režima i prijateljskih režim Hrvatske, Slovenije - stvarao. Ko god je živeo u to doba i doživljavao makar deo elemenata koji su činili njegov režim nije mogao da ga smatra racionalnim izborom - osim ako nije razmišljao Mitevićevom televizijom. Uopšte kompletna medijska slika stvarnosti nije odgovarala slici koja je bila oko nas.Izvlačenje iz konteksta vremena pojedinih intervjua, izjava, snimaka, kao i njihovo medijsko pozicioniranje pažljivo odrađeno iz današnje televizije beograd daje potpuno osakaćenu sliku vremena kraja osamdesetih/početka devedesetih. Malo je bilo ideologije tada, jednostavno su televizija i ostali mediji učestvovali u talasu koji je izazvao Milošević uz prijateljsku pomoć "neprijateljskih". Spuštanje nivoa razmišljanja na racionalnost izbora izmanipulisanih je pokvareno i podlo, kao i kasnije pozivanje na podršku izmanipulisanih u godinama raspleta.Ni po čemu se ne mogu porediti oni koji su bili sporadični elementi sistema, a češće njegovi neprijatelji, sa delovanjem samog sistema koji je tada praktično bio Milošević. Vuk je možda budaletina, i možda je igrao na nacionalnu kartu jedan deo svoje karijere, ali Milošević je igrao na sve karte kojih je mogao da se dočepa, ne vodeći uopšte računa ni o jednoj naciji, pa ni o svojoj, ni o jednoj ideologiji, pa ni o svojoj, samo o sebi i sujeti svojoj. Deveti mart je bio neuspeo pokušaj grabljenja slobode, a nacionalni elementi u njemu su bili efemerni. Potpuno. Ma uostalom, ova tema bar prikazuje distorziju pogleda na svet kroz dokumentovano, umesto kroz doživljeno.
Posted

ontopic:

Da, to je razlog da bude clan partije koja je klala tudje majke, oceve i decu.No dobro, nije to nista novo, odavno ste nam stavili do znanja da je za vas jedno klanje prihvatljivo, a drugo ne.Nastavi da briljiras, necu te vise ometati.
Posted
Uh, stani, pricekaj, pa jel ova munja nebeska treba da sprzi i onih 3,2 miliona koji zaokruzise Slobu 1990?
Ne. To se odnosi na one koji danas smatraju da je Milosevic u bilo kom trenutku bio manje zlo od Vuka Draskovica i da je trebalo glasati za njega.
Posted
Ne, ovde se raspravlja o tome da li je milosevic bio predstavljen obicnom glasacu kao glas razuma na tadasnjoj sceni.
Да је тако, сви би се лепо сложили и разишли: свако ко је пола секунде гледао ондашњу телевизију и читао ондашњу Политику зна да је Милошевић представљанн као гарант мира на Балкану. ББ је на прошлој страни лепо објаснио где настаје шум у овој расправи, али из дванаестогодишњег искуства могу да гарантујем да је људима којима је национализам Демократске странке или СПО страшнији од Милошевићевог социјализма немогуће објаснити ни најочигледнију ствар. У систему вредности грађеном на Марксу и Енгелсу Милошевић је логичан избор када су на другој страни страааашни националисти попут Вука или Љубе Тадића... Па нека ме неко још једном прозове зашто толико мрзим комуњаре.
Posted

Ti sa ovog topika nikada ne bi trebalo ni da odlazis. Trebalo bi ti onemoguciti pisanje svuda osim ovde.

Posted
i da je trebalo glasati za njega.
A ko je ovo rekao? Obojica su bili suvo zlo, ja sam vec rekao da sam ih obojicu mrzeo sa svojih 11 godina. Ni kao dete u tom trenutku im nisam davao podrsku a ne sad.
Posted (edited)

glasaci su izabrali milosevica po svojim visedecenijskim preferencijama. ostalo je racionalizacija izbora.kim je car.ako vec uvodi racionalnost u pricu, morao je da uvede i citav niz drugih kategorija. ali onda ne bi bilo fajta.

Edited by morgana
Posted

Ljudi, sta je vama?Pa, ekipa kad je usla 2000. u vlast posle deset godina opozicijskog staza uglavnom nije imala pojma o tehnologiji vladanja. Glupave stare zadjevice su dobijale geometrijskom progresijom sve gore oblike, jer su neke cike sjajno videle kako mogu da plivaju na besmislenim pukotinama licnih sujeta. Posle cudi revival Dachija... <_< 1990. cela opozicija nije umela ni pracku da drzi, a kamoli nesto drugo.

Posted (edited)

Ja mogu da razumem one koji su glasali 1990-te za SPS...just. Moja keva je u prvom krugu glasala za DS, a u drugom između SPS-a i SPO-a, za SPS. Bivajući iz "crvene" porodice Vook joj je sa svojim četničkim imidžom bio neprihvatljiv (ćale je ostao veran SPO-u u oba kruga :D). SPS je teško obmanuo birače pričom da nisu nacionalisti. Onima koji su posle Ušća, Kosova Polja i ostalog na to pali - činjenica je da im se može pripisati manjak promućurnosti u uslovima višestranačke demokratije. No, posle celog života provedenog u vladavini jedne partije, to i nije toliko čudno.

Edited by MancMellow
Posted
1990. cela opozicija nije umela ni pracku da drzi, a kamoli nesto drugo.
Zato mi je apsolutno smesna Filipenkova tvrdnja o velikom zlu Vuku Draskovicu. Taj je mogao 1990.-1992. da je bio na vlasti eventualno da napravi ista sranja kao i Milosevic (gora nije mogao), ali bi zbog njih 1992. ili 1993. ekspresno propao. Zato je Filipenkova ideja o SPOu koji vlada do danas sa Dverima kao opozicijom kao rezultatom neke hipoteticke Draskoviceve pobede 1990. totalna budalastina. Iza 1 Draskovica nikada ne bi stala skoro cela JNA, ceo srpski DB i murija...u onim uslovima, samo je Milosevic mogao da napravi tu svoju 'meku' diktaturu koja je trajala do 2000.
Posted (edited)
Brek, sto bi rekle nase bokserske sudije, svako u svoj ugao na 'ladjenje glave. :) Indi, napisi nesto o tome, drzim da imas ponajbolji licni uvid. Medju nama, bgd studentarijom, prosto je bilo blam opredeliti se 1990. za Slobu. To je bilo kao slusanje Semse i Sinana u srednjoj.
ja sam potpuno 'ladan. i naviko sam na uvrede.
Sve se uzdržavam da napišem išta duže ovde, ali me tema pomalo nervira da izvinete, što ne pamtim kada mi se desilo na nekom forumu. Tu pomenutu racionalnost izbora između Miloševića i pomenutih je malo šizofreno uopšte i razmatrati, zato što je taj isti Milošević zajedno sa svojim saradnicima iz sopstvenog režima i prijateljskih režim Hrvatske, Slovenije - stvarao. Ko god je živeo u to doba i doživljavao makar deo elemenata koji su činili njegov režim nije mogao da ga smatra racionalnim izborom - osim ako nije razmišljao Mitevićevom televizijom. Uopšte kompletna medijska slika stvarnosti nije odgovarala slici koja je bila oko nas.Izvlačenje iz konteksta vremena pojedinih intervjua, izjava, snimaka, kao i njihovo medijsko pozicioniranje pažljivo odrađeno iz današnje televizije beograd daje potpuno osakaćenu sliku vremena kraja osamdesetih/početka devedesetih. Malo je bilo ideologije tada, jednostavno su televizija i ostali mediji učestvovali u talasu koji je izazvao Milošević uz prijateljsku pomoć "neprijateljskih". Spuštanje nivoa razmišljanja na racionalnost izbora izmanipulisanih je pokvareno i podlo, kao i kasnije pozivanje na podršku izmanipulisanih u godinama raspleta.Ni po čemu se ne mogu porediti oni koji su bili sporadični elementi sistema, a češće njegovi neprijatelji, sa delovanjem samog sistema koji je tada praktično bio Milošević. Vuk je možda budaletina, i možda je igrao na nacionalnu kartu jedan deo svoje karijere, ali Milošević je igrao na sve karte kojih je mogao da se dočepa, ne vodeći uopšte računa ni o jednoj naciji, pa ni o svojoj, ni o jednoj ideologiji, pa ni o svojoj, samo o sebi i sujeti svojoj. Deveti mart je bio neuspeo pokušaj grabljenja slobode, a nacionalni elementi u njemu su bili efemerni. Potpuno. Ma uostalom, ova tema bar prikazuje distorziju pogleda na svet kroz dokumentovano, umesto kroz doživljeno.
pazi mislim da brkamo vise elemenata: godinu, nivoe reprezentacije i uopste sta se smatra racionalnim izborom. ljudi jesu izmanipulisani ali to je osnov svake dnevne politike: moja poenta je sledeca da je ta manipulacija kako bb primecuje milosevica smestala kao nesto sto povezuje proslost (nudeci utemeljenost u socijalnoj sigurnosti toga vremena) i ide u buducnost (svedski standard, evro-integracije o cemu inace milosevic i prica na gazimestanu :P). takodje ta 'manipulacija' vooka predstavlja kao koljackog demona. imidz kojeg se ovaj te prve godine svog politickog zivota nije preterano stideo. vec sam kacio citate iz srpske reci u kojima vuk optuzuje milosevica za prikrivanje stanja na kosovu i hrvatskoj i sprema cetnike.i na kraju ono sto kaze yoda: vama je lakse da poverujete da je 3.2 miliona glasaca ludo a da su svi glasaci vuka draskovica 'normalni'? to je pravo predpoliticko razmisljanje i zato sto ljudi na forumu koji je navodno iznad proseka sredine ne mogu da misle (analiziraju) dalje od toga imate izbor: ivica ili jeremija za premijera.edit: i da ovde se provlaci ona stara fora gruco marksa: da li verujete vise svojim ocima ili meni. odjednom su materijalni tragovi tog vremena, stampa i druge lepe stvari nebitne a secanja (cesto varljiva kao sto smo videli na slucaju WTF-a) i licne impresije caruju. Edited by kim_philby
Posted
SPS je teško obmanuo birače pričom da nisu nacionalisti.
:lol: prosuh kafubtw, kako vidim po izborima, obmana traje i dalje.