Yoda Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Vi (ti i buffalo bill) ovde ozbiljno ocete da kazete da je Srbija i dalje politicki podeljena po nekom kljucu iz 1968.?Mislim, nije da vam ne verujem (vidim da se bavite time profi, bb sigurno, a i ti izgledas tako), nego ako je tako, onda...brate Ne bas. Komplikovanija je prica, ali vucemo tragove tih godina.
dillinger Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 (edited) opet, kako se to odrazava na vooka? i kako se to odrazava na osecaj da je rat nametnut koji je prisutan kod velike vecine osim kod onih pripadnika paravojnih formacije koje sve dolaze iz sinjela srpske narodne obnove. ja se nadam da cemo kad-tad dobiti neko istrazivanje ove teme ali za sada evo mog gambita: za vecinu glasaca milosevic jeste sigurnija opcija. ficfiric je lepo definisao prosecni rezon glasanja za milosevica na tim prvim izborima. u toj slici stvari, sada samo srecom komicno, stvari stoje ovako: milosevic = tadic a vook = grobar. s jedne strane lider okostalog a ipak efikasnog partijskog aparata a sa druge strane reformisani koljac a sada najveci evropejac.Odražava se itekako. U jednoj takvoj kolektivnoj psihozi koju je stvorio samo i jedino SM šanse nije bilo da se sa ikakvim razumnim antiratnim porukama osvoji ijedan glas a bogami i sačuva glava na ramenima.Pa i dan danas se nazovimo građanske opcije služe nacionalističkom diskreditacijom nacionalista. Lakše je.Baj d vej Tadić nije ničim doprineo porastu tenzija u regionu. Edited May 8, 2012 by dillinger
bergasa19 Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Moram da budem malo grub. Uleteo si u malu i vrlo internu prepisku sa BB, a nisam siguran da razumes o cemu se tu radi. Em se ponavljas, pa postajes dosadan.Mislio sam da ste zavrsili prepisku. U pravu si necu vise, iako ipak razumem ponesto.
Prospero Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 (edited) Vi (ti i buffalo bill) ovde ozbiljno ocete da kazete da je Srbija i dalje politicki podeljena po nekom kljucu iz 1968.?Mislim, nije da vam ne verujem (vidim da se bavite time profi, bb sigurno, a i ti izgledas tako), nego ako je tako, onda...brate To je jedna od stajnih tačaka, ne prva (to je okvirno početak '60-ih), pa 72, pa prva polovina 80-ih koje kulminiraju 8. sednicom... iako to nije jedna neprekinuta linija. Da se repovi vuku, to svakako.Na nivou intelektualne priče i sukobva elita to su još uvek dominantne podele, na nivou praktične politike je to daleko komplikovanije, što reče Yoda, jer ima mnogo više faktora na koje se ne može uticati.Pisao sam o tome detaljnije na tamou, dok nisam pobegao pre par meseci, mrzi me da razglabam sada. Edited May 8, 2012 by buffalo bill
DarkAttraktor Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 (edited) Iako levicar i iskreni pobornik partizana, na predsednickim izborima glasao sam za Vuka. U stvari glasao sam protiv uhodanog sistema koji je mogao da operacionalizaje svaku misao u delo u vrlo kratkom periodu. Zamerati politicki nepismenoj naciji sto je izmanipulisana je prosto neshvatljivo. Ova naknadna pamet je samo to. Naknadna pamet.Ha, fantasticno ! Evo ja cu ti dati potpuno obrnuti primer iz stvarnog zivota. Moj otac, majka, stric, ujak, su svi odreda pre 1990te nominalno pacifisticki nastrojeni, pro-jugoslovenski orijentisani, pripadnici nize srednje klase (znaci nista-srbstvo, cetnistvo, antikomunizam, nikakve patrijarhalne vrenosti, nikakva istorija autoritarizma u porodici, ni u naznakama). Prepoznali su Milosevica kao zlo odmah i listom su glasali za Djurica i Savez Reformskih Snaga. SPO nije dolazio u obzir, a posle su glasali svo vreme za DS sve do dana danasnjeg. No evo sta se desava dalje u trenutku koji nas ovde zanima: do kraja 1991 striko njuvejver ne svojom voljom odlazi na ratiste u Hrvatsku i zastranjuje totalno, ujak nju ejdzer-Kroulijavac otkriva cari disidentske literature (postaje fan Cosica, Beckovica i inih ), a moj cale i keva, raspali hipici, od potpunih drustvenih autsajdera, se kroz ceo set novih obicaja pocinju verifikovati kao nekakav srpski ili bolje receno beogradski mainstream: pocetak slavljenja slava, krstenje dece (a oni nekrsti), keva postaje vernik (gistro) i gomila dzepnih pravoslavnih kalendarcica koji se odjednom motaju po kuci i tome slicno. Dakle jugo-hipi lumpeni dozivljavaju potpuni brainstorming i preko noci postaju novosrbi sa sve plastom i supermocima, a da pritom tom miljeu uopste ne pripadaju i svo vreme glasaju za progresivne opcije, idu na demonstracije i sl.Ja, koji sam tad bio imao jako mali (necu reci koliko, ali dovoljno da znam sta je rat), se vrlo jasno secam veceri kada smo osvojili Vukovar. To vece, smenjivanje TV priloga sa ratista, intervjue s borcima, tu naelektrisanu atmosferu orgijastickog narodnog veselja usled pregnantnosti istorijskog trenutka u kojoj se cale, keva, kumovi, prijatelji, dede, babe egzaltirani, maltene u ludackom delirijumu raduju dok im oci cakle, cu pamtiti do kraja zivota. In retrospect, ono sto je ovde meni posebno postalo posebno zastrasujuce nije cinjenica da se to desavalo (jer je tako nesto samo po sebi strasno), vec upravo saznanje da se to desilo tad i posle toga bukvalno nikada vise u mom neporesdnom okruzenju. Taj potentni magijski momenat nepredvidivog, i kako bi rekao, haotickog koji nasilno kida nekakav postojeci poredak i uspostavlja neki drugi.A takve stvari su prosto neobjasnjive tim linearnim i generalizujucim pristupom gde se pokusava cela situacija naknadno racionalizovati zarad nekakve istine. Zaista ne bih sirim bauk anti-intelektualizma i opskurnatizma diljem foruma, ali mi smo stvarno cini da nema da se ide puno dalje od konstatovanja da smo bili apoliticna neobrazovana stoka, bukvalno stoka kojom je bilo prosto isuvise lako manipulisati. A da je to sto nam se desilo je bio trenutak ludila koji je bio i prosao, usled psihickog nasilja koje smo pretrpeli (dok su drugi su, naravno, trpeli konkretnije oblike nasilja). Edited May 8, 2012 by DarkAttraktor
hazard Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Pisao sam o tome detaljnije na tamou, dok nisam pobegao pre par meseci, mrzi me da razglabam sada.Daj link ka tamo gde si o tome pisao, ako te ne mrzi, zanima me.
kim_philby Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Odražava se itekako. U jednoj takvoj kolektivnoj psihozi koju je stvorio samo i jedino SM šanse nije bilo da se sa ikakvim razumnim antiratnim porukama osvoji ijedan glas a bogami i sačuva glava na ramenima.Pa i dan danas se nazovimo građanske opcije služe nacionalističkom diskreditacijom nacionalista. Lakše je.Baj d vej Tadić nije ničim doprineo porastu tenzija u regionu.ti mislis da je vook bio neka gradjanska opcija? straight out of nova pazova? neko je primetio da je vook fakticki te izbore odigrao za milosevica. nesto kao kada dobrici dovedu bokana na promociju knjige kako bi pored njega izgledao umereno.
Prospero Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Daj link ka tamo gde si o tome pisao, ako te ne mrzi, zanima me.Ma nema šanse da se setim ni koja je tema, kamoli da nađem post. Stay tuned, kucaću nekad, pre na PM da ne trolujem ovako strogo ustrojenu temu. :D
kim_philby Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 ali ne zameras ludilom zavedenim glasacima sto su napravili jedini racionalni a zapravo sumanuti izbor tako sto su podrzali Slobodana Milosevica?mislim, nisu mogli svi da emigriraju ili u onakvim okolnostima glume pecurke i glasaju za zelene?zasto bi im zamerao? sta ja imamo od toga da im zamerim. ne zameram ni vooku sto je idijot. mislim nisam ja sudija. ovde pricamo i analiziramo jedan period.
Yoda Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 To je jedna od stajnih tačaka, ne prva (to je okvirno početak '60-ih), pa 72, pa prva polovina 80-ih koje kulminiraju 8. sednicom... iako to nije jedna neprekinuta linija. Da se repovi vuku, to svakako.Na nivou intelektualne priče i sukobva elita to su još uvek dominantne podele, na nivou praktične politike je to daleko komplikovanije, što reče Yoda, jer ima mnogo više faktora na koje se ne može uticati.Pisao sam o tome detaljnije na tamou, dok nisam pobegao pre par meseci, mrzi me da razglabam sada.Evo za zaintesovane za ovo o cemu BB i ja cakulamo, a moze i za citav ovaj Kimov offtopic.Naravno, Dobrica:Zasto se Srbija stidi antititoisticke tradicije
hazard Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Ma nema šanse da se setim ni koja je tema, kamoli da nađem post. Stay tuned, kucaću nekad, pre na PM da ne trolujem ovako strogo ustrojenu temu. :DE jepte se obojica, sad ste mi zagolicali radoznalost :DE da, moderatori, mogao bi jedan split ove teme? Mislim, bice opet Drazo (by pacey) u vestima izmedju dva izborna kruga, a ovde se razvila interesantna diskusija nakon filbijevog trola.
dillinger Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 (edited) ti mislis da je vook bio neka gradjanska opcija? straight out of nova pazova? neko je primetio da je vook fakticki te izbore odigrao za milosevica. nesto kao kada dobrici dovedu bokana na promociju knjige kako bi pored njega izgledao umereno.Nisam to hteo reći, ali....bar od marta '91 bi ga se moglo smatrati za građansku ociju, u kontekstu mizerne srpske ponude je l'.Takvu korisnu budalu je npr. Šešelj Miloševiću sve vreme izigravao. Čak i da je Vuk taj jedini put - poenta je ono što je morgana napisala: da su ljudi u sve imali uvid i hteli malo razmisliti, znali bi da je sve to Miloševićeva igranka, pa bi ili odbili u tome učestvovati, ili mu lupali kontru baš glasanjem za Vuka. To se tako radi. Edited May 8, 2012 by dillinger
bergasa19 Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 Ha, fantasticno ! Evo ja cu ti dati potpuno obrnuti primer iz stvarnog zivota. Ti sada siris pricu. To su vec posledice.
kim_philby Posted May 8, 2012 Posted May 8, 2012 (edited) Nisam to hteo reći, ali....bar od marta '91 bi ga se moglo smatrati za građansku ociju, u kontekstu mizerne srpske ponude je l'.Takvu korisnu budalu je npr. Šešelj Miloševiću sve vreme izigravao. Čak i da je Vuk taj jedini put - poenta je ono što je morgana napisala: da su ljudi u sve imali uvid i hteli malo razmisliti, znali bi da je sve to Miloševićeva igranka, pa bi ili odbili u tome učestvovati, ili mu lupali kontru baš glasanjem za Vuka. To se tako radi.ahem... nisam mogao da trazim na juznoslavenskim jezicima ali ovo je onako na prvo guglanje"In Croatia, an Ustaša government has been re-established; armed formations of Serb-killers are being founded. The Ustaša Supreme Leadership has concluded an anti-Serb pact with the Arnauts [archaic Serbian term for Albanians] and Muslim fundamentalists, the de-Serbianized but militant and loud minority in Montenegro, and the Serbophobic staffs around Macedonia, who are openly asking for our territories. The Serbian people are faced with a united hatred, as they were in 1914 and 1941. We must oppose the menacing Evil as soon as possible, immediately. We must not allow ourselves, for the third time in this century, to be overtaken by events. It is our duty to subordinate to the defence of the nation" srpska rec 7. decembar 1990. godine "The Ustaša knife is being held to the throat of the Serbian people in the western Serbian Krajinas and only Serbia can and must help them. More than 200,000 Serbs from the Croatia of the Anti-Fascist Council of National Liberation of Yugoslavia have already abandoned their hearths, and Serbia authorities have the audacity to say that the country is not at war with the Ustaše. Had the Ustaše done nothing other than blowing up our martyr church in Jasenovac as they did several days ago, it would be reason enough to declare war on them, both as a nation and as a state." - srpska rec 14. oktobar 1991. godine@hazard: kao i uvek nakon mog trola Edited May 8, 2012 by kim_philby
Recommended Posts