Jump to content
IGNORED

Procesi sudskih rehabilitacija


Mp40

Recommended Posts

  • Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Prospero

    150

  • Filipenko

    133

  • kim_philby

    98

  • MancMellow

    91

Top Posters In This Topic

Posted Images

Kako Milan Nedic moze da bude rehabilitovan, kada se "ubio" pre (zavrsetka) sudjenja? Ili mu je presudjeno post mortem?

Ljotic, opet, nije ni uhapsen ni optuzen ni nista, vec je poginuo u ratu.

 

Oni ne mogu da se sudski rehabilituju, samo politicki, zar ne? (kao ceo ravnogorski pokret u skupstini onomad)

Link to comment
  • 3 weeks later...

Najjaci komentar

 

To je sve zapad smislio,sa najvecim svetskim masonima kao sto je bio Tito.I sad se tamo pojavljuje covek koji je Srbe naucio komunistickom pozdravu sa razdvojena tri prsta,umesto sa sastsvljena tri prsta.Dal se mi krstimo sa razdvojena tri prsta ili sastavljena?Sluzimo Bogu a ne onima koji su otpali od Boga.Zbogom

Edited by čekmeže
Link to comment
  • 6 months later...
  • 6 months later...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=05&dd=14&nav_category=12&nav_id=991709

 

 

 

Rehabilitovan Draža MihailovićIZVOR: B92, TANJUG

Beograd -- Komandant četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović rehabilitovan je odlukom Višeg suda u Beogradu u procesu koji mnogi ocenjuju istorijskim.

Rehabilitacijom je poništena presuda iz 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt, kada su mu oduzeta sva građanska prava.

Odluka suda da usvoji zahtev za poništenje presude i rehabilituje Mihailovića je konačna i ne postoji mogućnost žalbe, s obzirom na to da postupak ima samo jednu stranu. Mihailoviću su ovom odlukom vraćena građanska prava.

Sudija Aleksandar Trešnjev rekao je da je sud usvojio zahtev za rehabilitaciju i poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije streljan. 

Izricanje odluke privuklo je veliku pažnju javnosti, a odluku suda je ispred zgrade u kojoj je Viši sud dočekao veliki broj građana. Tu su pripadnici antifašističkih udruženja, pripadnici Ravnogorskog pokreta, a u zgradi su i pripadnice organizacije "Žene u crnom" i osuđivanji član "Obraza" Mladen Obradović. 

Zahtevom za rehabilitaciju je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog kolaboracije s nacističkim okupatorima i kojom su mu oduzeta sva građanska prava. 

Postupak za rehabilitaciju počeo je 16. septembra 2010. godine, ali je u dva navrata došlo do zastoja u procesu. 

Pročitajte još: Rehabilitacija Draže - za i protiv 

Prvi put se čekalo utvrđivanje dana streljanja Mihailovića, a drugi put jer je Savez antifašista Srbije podneo krivične prijave protiv dva svedoka zbog lažnog svedočenja. 

Rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu kao datum Mihailovićeve smrti utvrđen je 17. jul 1946. godine. Mihailović nema grobno mesto. 

Zahtev za rehabilitaciju Mihailovića su prvi put 2006. godine podneli njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruženje Jugoslovenske vojske u otadžbini. Kasnije su se tom zahtevu pridružile i pojedine političke stranke i udruženja. 

Suđenje su pratile burne polemike u javnosti, a ročišta, kao i čitanje presude, obeležili su i česta sučeljavanja "četnika" i "partizana" ispred suda. 

Tokom procesa je saslušano na desetine svedoka, mahom istoričara, preslušani su audio snimci sa suđenja i prikupljena je brojna dokumentacija. 

Uskoro opširnije...

Link to comment

bruka

 

 

Pravda je spora ali dostižna, ipak, ponekad. Bruka je to što ovakva presuda nije odavno donesena, nego su raznorazni udbaški elementi maksimalno odugovlačili celu stvar.

Link to comment

edit: ne mogu se raspravljati, ne bi trebalo da kucam

Edited by Грешни Василије
Link to comment

taman u vreme obelezavanja godisnjice osobadjanja od fasizma.

cetnicki doprinos tih dana je bio nemerljiv.

Edited by Takeshi
Link to comment

ali sta hvali™ rehabilitaciji, dobro dodje ta vest, penzioneri ce joj se radovati isto kao i vesti o povecanju penzija na kraju™ mandata™ a covecanski je da se narod raduje vestima

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...