crtamOrasi Posted April 25, 2014 Posted April 25, 2014 dortmund prodaje svoje igrace za ozbiljan novac i to im je bitna stavka u budzetu. to ti je kao kada bi osudjivao veselog sto je otisao iz partizana, jebiga takve su okolnosti. Nisu svi njihovi transferi isti. Neki jesu bili motivisani zaradom na prodajama, ali ova nekolicina bitnih u poslednje vreme nema taj motiv. Gotze je otisao tako sto mu je aktivirana klauzula, Dortmund se tu nije nista pitao. Slicno je i sa odlaskom Lewandowskog. Sto se ovog drugog dela tice, postoji sustinska razlika izmedju prelaska Veselog u NBA i prelaska iz Dortmunda u Barcelonu. U prvom slucaju imamo prelazak u najkvalitenije takmicenje na svetu, izmedju kog i onog narednog po kvalitetu postoji rastojanje velicine nekoliko parseka u svakom mogucem pogledu. Kosarkas koji ima kvaliteta za to bi morao da ima bas, bas veliki razlog pa da se ne oproba tamo. Takva razlika u izazovu u ovom slucaju ne postoji, cak je i mnogo veci izazov trenutno u igrackom smisu ostati u Dortmundu i biti deo neceg velikog. Jedina razlika je u parama. Pošalji mi onda 30 miliona, vratiću ti 20 miliona. :P Da počnemo sa Luisom Figom koji je 2000.godine mogao birati klub u koji će preći - Talijani su tad bili superbogati, Englezi nisu imali oligarhe u fudbalu, ali tamo gdje imaš skoro 90 miliona maraka za Verona, imaš i 120 za Figa. Figo, iz nekog razloga, otišao iz Barce u Real (koji je bio aktuelni osvajač Primere, ali i tim kojem je 1 Zaragoza dala "šesticu" na Bernabeuu u prvenstvu). O onome koji je Emirate zamijenio Old Traffordom da ne pričam. Ibrahimović i Vieira su iz u Serie B deložiranog Juventusa otišli u Inter. Jebi ga, za fudbalere vrijeme drugačije teče. Radni vijek im je puno kraći nego naš, "udaraju loptu glavom jer neće na fakultet", uglavnom nose ozljede koje će ih pratiti u starosti i žive životom koji traži velike prihode. Nije to tako samo u fudbalu - Tyson je bankrotirao, ima i NBA-igrača koji su doživjeli istu sudbinu (primjer koji često citiram je od onog lika što je, čini mi se, igrao u Washingtonu, zaradio za vrijeme karijere 47 miliona dolara i onda spao na to da spava u autu). Pa i Roberto Mancini je u Lazio iz Sampdorije otišao zbog basnoslovne (u to vrijeme) finansijske ponude jer je raspičkao ušteđevinu ulažući u nekakve rudnike kurca i palca u Južnoj Americi. Tu dolazimo do Borussije Dortmund i priče o rivalitetu sa Bayernom. U Njemačkoj, nažalost, samo je Bayern vječan, svi ostali su tu dio folklora. U toj priči na jednog Reusa koji neće u Bayern ni za puno veće pare dođu Götze (reče li ono B_B da je Götze spavao u Bayernovoj posteljini?) i Lewandowski koji odu u Bayern prvom prilikom, odnosno Kagawa (United) i Sahin (Real) koji se otisnu preko granice. Tu je i momenat sa linijom manjeg otpora - Bayern dvije godine zaredom osvaja Bundesligu sa nekakvih 20-ak bodova razlike, klub je koji je konstantno finansijski moćan i ima trenera koji važi za kralja mikromenadžmenta, trenera koji je izvukao ono najbolje od Messija, Xavija i Inieste - Top 5 igrača svijeta u zadnjih 6-7 godina, igrača koji su svoj maksimum ostvarili pod njegovom komandom. Za svaki takav primer imas i kontra primer, a to skupa ne dokazuje apsolutno nista sem toga da svaki igrac svoju karijeru usmerava na osnovu nekih licnih motiva. Osim kada nisu motivi njegovog menadzera u pitanju, jel. Sta reci za Di Natalea i za to sto u poznim godinama odbija poslednju sansu da zaradi velike pare prelaskom u Milan ili Juventus i za 3-4x manje ostaje da ostane legenda Udinesea? To sto su neki bankrotirali ponovo ne dokazuje nista. Ko uspe da spiska 20 miliona na gluposti spiskace i 30, tu nema nikakve dileme. Ja vidim opipljivu razliku izmedju posedovanja jednog i dvadeset miliona, ali ne vidim izmedju dvadeset i i trideset, to hocu da kazem. Da im taj Bayern nudi po 100 onda bi mi bilo jasno da je to ponuda koja se ne odbija i razumeo bih. Na kraju krajeva, postoji i opcija, koju ima svaki igrac tog kalibra na svetu, da zaradi brze pare ako mu je do njih. Siguran sam da bi i posle tridesete svako od njih mogao da dodje do ceka sa velikim brojem nula prostim javljanjem na adresu nekog fudbalskog velikana iz SArabije, Katara ili Bahreina. To je bar uobicajeno u danasnje vreme, samo sto je jasno da je placenistvo u pitanju. A i ovde je isto, ma koliko se akteri trucali da dokazu da iza prelaska u gej klubove stoje neki sportski motivi. Pa ta Barcelona trenutno izgleda 50x rastelovanije od Dortmunda, jednostavno je ocigledno da izlaze iz ciklusa penjanja na postolja i sve pare sveta ne mogu da promene to u skorijoj buducnosti. I Pep nije ni za milimetar bolji trener od Kloppa, nemoj da se zajebavamo.
Psihodelija Posted April 25, 2014 Posted April 25, 2014 razumem ja tebe i u potpunosti se slazem. ali realno, danas igraci skoro da nemaju izbora (di natale i slicni bogovi su samo izuzetak). jebiga, humels zna da ce bajern i barsa i za 2, 3 ili 5 godina biti isto sto i danas, a dortmund ce kontinuitet rezultata zadrzati samo u slucaju nekih malo verovatnih okolnosti. to jeste sranje i bilo bi lepo kada bi to moglo da se promeni, ali tesko (pre ce se sve svesti na 10-15 najbogatijih klubova gde vrhunski igraci uopste vise nece ni morati da razmisljaju o ljubavi i odanosti vec ce jedini cilj biti da se zabode sedmocifreni ugovor).
crtamOrasi Posted April 25, 2014 Posted April 25, 2014 Da, ali ce on onda svoje najbolje igracke godine baciti u ekipi koja tone i koje je ocigledno slepa da primeti da je era pimpleraja, bar u ovom obliku, zavrsena. Uopste ne povlacim znak jednakosti izmedju Barcelone i Bayerna ovde, oba tima su, barem meni, ogavna na svoj nacin. Jedna od razlika je sto Bayern bar sedi na zdravoj grani. Barceloni ce biti potrebna sustinska rekonstrukcija da bi uopste imala sansu da konkurise za ulazak na level na kome je bila sada. Zato kazem da je odlazak tamo u skoro svakom aspektu trenutno korak unazad od ostanka u Dortmundu. Sem para, i broja prodatih dresova verovatno. A i nesto nisam siguran da je dalji napredak Borussie toliko pod znakom pitanja. Najpopunjeniji stadion na svetu, redovno i ozbiljno konkurentno igranje CL (oba generisu kes), afirmisanje velikog broja vrhunskih mladih igraca, trener i sistem koji su uspesno inovativni i koji su reafirmisali klub sirom sveta skoro identicno nacinu na koji isti igra... Zato mi i smetaju ovi odlasci, to je otprilike jedino sto ih moze gurnuti sa trenutnog koloseka i vratiti u mediokritetluk. Ovo sto Bayern radi sa dzukackim drpanjem igraca iz Dortmunda je sasvim drugi oblik grozote. Drago mi je sto Gotze vecinu utakmica gleda sa klupe, nadam se da ce Mandzukic i Muller primorati Lewandowskog na isto. Odvratno, podmuklo slabljenje konkurencije i nista vise.
MiddleClass Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Daj ne preceruj. Cus podmuklo i odvratno. Ko da neko igrace Dortmunda lupa po usima da predju u Bajern. Jedva cekam da i Klop podje malo za novcem...
crtamOrasi Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Dobro, ima nesto i u tome sto se ovima cini da se vise isplati da umetnu klauzulu u ugovor i daju manju platu kao benefit toga. Ali da bespotrebno gomilaju igrace slabeci direktnu konkurenciju to mislim da ne treba dovoditi u pitanje. Razumem ja da im treba dubine zbog borbe na 254 fronta, ali su pokupovali sve sto je davalo znake zivota u ligi i to im je m.o. godinama u nazad. Njih razumem, jbg, legitiman iako podao nacin ocuvanja dominacije. Ali igraci su ti ciju glavu dovodim u pitanje. Poprilicno besmisleno raspravljamo, mojom krivicom. Evo, da zavrsim svoj deo - ja da sam igrac Dortmunda/Rome/OM/AM nikada ne bih presao u Bayern/Juventus/PSG/Rela za malo vecu platu. Lagao bih kada bi rekao da nema tih para koje ne bi mogle da me ubede. Ali zbog miliona po sezoni vise u situaciji kada vec zaradjujem tri ne bih. Dajte 10x vise i imate me
Psihodelija Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 to je za nemacku malo drasticno i mene je uvek nerviralo. pa jebem ti zivot, maltene pokidas evropu sa leverkusenom/salkeom/dortmundom, dok se bajern cele sezone raspada, ali eto te uredno sledece sezone kod njih na platnom spisku, cime direktno onemogucujes dojucerasnji klub koji te je izmislio da bude konkurentan (...balak, kolse, nojer, gece, lewa...). puste pare proklete <_< eto bogdanovica dogodine u cedeviti :P
crtamOrasi Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 Ne verujem, upravo je to tip sektastva za koji sam mislio da ga poseduju igraci BvB-a
Psihodelija Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 srbina krasi emocija, nemac gleda da odradi od 9 do 5, ni komsijama se na javlja na ulici.
levi Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 (edited) E jbg, znaci nije se izborio :( Niko se još nije izborio Edited April 26, 2014 by levi
crtamOrasi Posted April 26, 2014 Posted April 26, 2014 ^^ Cuti, vis da su i Poljaci poklekli. Al dobro, oni su odavno izrodi Sad ozbiljno, gledam malocas neke rumorse vezane za Romu i pade mi na pamet da je Vertonghen idealan za Barcu. Nezadovoljan u TH, trazi redovne minute, bekenbauerovanje iz zadnje linije mu je ionako jaca strana oduvek, u najboljim je godinama i ne bi bio skup. Spursi nece prodati za pare manje od onih za koje su ga doveli, ali za Barcu bi bila sitnica da ih rese problema.
John Coltrane Posted April 27, 2014 Posted April 27, 2014 R.Garcia glavom u stilu matorih spiceva, na perfektnu dugu loptu Gabia
MiddleClass Posted April 27, 2014 Posted April 27, 2014 Sad krece derbi kola. Bilbao-Sevilja za 4. mjesto i LS. Sevilja mora da pobjedi jer joj Atletik bjezi 3 boda. Ajmo Sevilja! Gazi teroriste i soviniste!
Recommended Posts