Jump to content
IGNORED

Avijacija bez granica...

dare...

Recommended Posts

Posted

Jeste u pravu si, ostalo mi u secanju da Attacker ima motore u korenu krila kao FH Phantom, Airacomet i tako to, ali ne.

Posted

Pa rekoh gore, nos ME262 , centralni deo Moskito, rep od Hawker Sea Fury.

Pravio sve tri makete, nema da omane.

A šta je ovo ?

quiz.jpg

Posted

Jel' taj iz domace radinosti? ;)

(doduse nije stigao mnogo dalje od maketa za vazdusni tunel, ratom ometen...)

Posted
13 minutes ago, Pegin said:

A šta je ovo ?

Au, izvini stvarno, promakao mi tvoj post.

Sto se nagradnog zadatka tice, tipujem po dizajnu na Francuze, Sovjete ili neko japansko uletanje...

Posted
4 minutes ago, Radoye said:

Ako je domaci, onda je francuska skola.. :sleep:

U nekoj sam frci, jebiga, bas mi zao sto ne mogu natenane...

Posted
5 minutes ago, Radoye said:

(doduse nije stigao mnogo dalje od maketa za vazdusni tunel, ratom ometen...)

Knez Danilova ulica br25

• +1 1
Posted

Rogožarski IK-5 , 80% dovršen prototip do aprila 41.

Posle rata, razmatrana proizvodnja sa ruskim VK105 motorima, ali nikad realizovana.

5-1.jpg

5-2.jpg

5-3.jpg

• +1 1
Posted

@Pegin Posumnjao sam isprva na Rogozarskog ali me zbunio oblik grbe, pilotske kabine: mislio sam da nam podmeces :D neku meni barem nepoznatu japansku budzevinutm, buduci da je dizajn grbe o kome je rec bio iz nekih razloga njihov omiljeni oblik...

Inace, sam clanak nije da je los i ako ga je covek zatrpao masom takozvanih tehnickih podataka i jos vecom masom za nas uobicajenih samoprecenjivanja.
Zao mi je sto dole na klubu :isuse: nismo nastavili pricu o dvomotorcima za koje se ispostavilo da su izgurali uslovno savrsenstvo konstrukcija pokretanih klipnim motorima.

Posebna je netacnost tabela u kojoj je - kao i u celom clanku uostalom - prenebregnut 1 proizvodjac poput Breguet-a, narocito modela 693 i njegove varijacije 691, a uguran jedan (X)P-38...

Sve na stranu, nije bas da smo bili na pragu, samo sto nismo, pravljenja najboljih aviona sveta u ta burna vremena, ali - znali smo da pravimo avione... 

I to u obe inkarnacije: i kraljevskoj i republickoj.

Stavise, kada se pogleda u nazad i prebroje neke stvari, danas po nesto dostignuto i postignuto deluje kao pravo pravcato cudo... 

Istinsko.

Sa sve inzenjerskom, ne samo vazduhoplovnom tradicijom, koja se nastavila u obe inkarnacije i samo na prvi pogled neverovatnim profesionalizmom, entuzijazmom i inventivnoscu koje govore o jednoj negovanoj i odgajenoj velikoj inzenjerskoj, tehnickoj tradiciji...

Ubijenoj kao i toliko toga uostalom...

Jebiga...

Obaska sto je to jedan od glavnih razloga sto popizdim kada neko (i ovde) pocne da mi serinda da se radilo o zemlji koja je od pocetka do kraja bila - laz, prevara i fikcija...

Ali, jebesga, to je vec (takozvana) politika sa sve jos takozvanijom istorijom pumpanom od 90-ih do danas... :puke:

Posted
1 hour ago, namenski said:

@Pegin Posumnjao sam isprva na Rogozarskog ali me zbunio oblik grbe, pilotske kabine: mislio sam da nam podmeces :D neku meni barem nepoznatu japansku budzevinutm, buduci da je dizajn grbe o kome je rec bio iz nekih razloga njihov omiljeni oblik...

Ako se ne varam, pominjale su se dve varijacije na temu IK-5 - ova sa slike teski lovac jednosed, i dvosedi "razarac" sa osmatracem / strelcem. Otud valjda i ta grba, da se pojednostavi dizajn i omoguci sto vise medjusobno zamenjivih sklopova izmedju ove dve varijante.

1 hour ago, namenski said:

Posebna je netacnost tabela u kojoj je - kao i u celom clanku uostalom - prenebregnut 1 proizvodjac poput Breguet-a, narocito modela 693 i njegove varijacije 691, a uguran jedan (X)P-38...

I ne samo Bre.693, nego i Potez 630, Blos MB.170 i njihove varijacije na temu. Mada je njihov pandan u nasim predratnim prototipovima pre bio Ikarusov Orkan nego IK-5.

Posted
18 hours ago, Radoye said:

I ne samo Bre.693, nego i Potez 630, Blos MB.170 i njihove varijacije na temu. Mada je njihov pandan u nasim predratnim prototipovima pre bio Ikarusov Orkan nego IK-5.

Jebala me,da izvines, skitnja po lepom vremenu i to kada je prica dosla na meni omiljenu temu o propelerskim dvomotorcima, konfiguraciji koja je, kako sepokazalo, ovu sortu dovela do vrhinskih rezultata, nadmasenih tek pojavom aviona kojima je neko potpalio bulju... :) 

Oprosticu autoru clanka nepominjanje:

bloch-mb170.jpg

Societe des Avions Marcel Bloch, poznatijeg kasnije kao Dassault, i modela MB.170, ne toliko zbog Sent Egziperija, nego zbog uspesnosti konstrukcije, nesrecne sudbine, ali i cinjenice da je u tuzna vremena pada Francuske, juna '40. bila sposobna da utekne svakom tadasnjem nemackom lovcu....

Utekla je, doduse, i cela bratska Francuzija, ali to vec nije avionska prica koja se svodi na - motore...

Sa sve, tek da pomenemo: Groupe de Reconnaissance II/33, jedinice od pedigrea koja je do skora, ne znam da li jos uvek, postojala u Francuskoj.

Jos im vise zameram sto nisu pomenuli daleku 1934! godinu u kojoj su se rodili rodonacelnici ove klase:

DH88-racer.jpg

Sa sve konstrukcijom koja je dovela do aviona nad avionima WW2, kada su (samo) avioni u pitanju naravno.

Ali i pre svega:

sb2-li2-02.jpg

Avion revoluciju, koji je doveo do trke dvomotoraca: Zerstorer i fama oko njega su bili samo uspesan marketing dovoljan da zaplasi inace zaplasenu Evropu tih uvodnih i prvih par godina WW2.

Ali Туполев СБ je te 1934, postavio standarde klase i podigao lestvicu koju su svi jurili prakticno do pocetka WW2.

Revolucionaran, namerno istorijski guran u stranu, SB je bio borac i to itekakav: od Spanije u kojoj je terao segu sa Nemcima i Italijanima koji nisu mogli da ga stignu, preko Cang Kaj Sekove Kine kojoj je, sa sve zamaskiranim sovjetskim savetnicima :D ucio Japance letenju.

Soviet-in-China.jpg

I ne samo Japance...

Da bi tuznu sudbinu doziveo pocetkom WW2 kao vec beznadezno zastareo...

• 2 weeks later...
Posted

Ne znam za koju je ovo temu bas

In a filing Friday, the Federal Aviation Administration indicated FedEx had asked permission to add the missile-defense system. The agency said that the "FedEx missile-defense system directs infrared laser energy toward an incoming missile, in an effort to interrupt the missile's tracking of the aircraft's heat," according a Friday filing by the Federal Aviation Administration.

Posted
3 minutes ago, Lezilebovich said:

Ne znam za koju je ovo temu bas

Pa za ovu, koju bi drugo: ne znam za ovo oko FedEx-a, sta ih je ponukalo da se upustaju u ovo, ali su ElAl-ovi avioni dugo svojevremeno nosili zastitu od anti-kamenasramena PA raketa.

Ne znam da li nose jos uvek i, ako nose, sta su i kako modernizovali, a jesu sigurno...

Posted

ElAl piloti su vecinom pekli zanat IDFu i spremni su za ratne/vojne uslove.

Pitanje je koliko ce kostati preobuka FedEx pilota da koriste novi sistem i da adekvatno reaguju u slucaju napada. I mozda najvaznije, koliko je do sada FedEx aviona bili napadnuto ili oboreno sa zemlje.

Posted

Mozda ce biti samo manja grupa pilota za manji grupu aviona (opremljenih) za letove u odredjena podrucja?

Sent from my iPhone using Tapatalk