Jump to content
IGNORED

Crtice o prvom svetskom ratu

SeljačkaSreća

Recommended Posts

Posted (edited)

Evo jedan fragment na tu temu

Ovu pjesmu napisao je Ignac Mihalec. Pošto je carska Rusija zaratila sa carskom Njemačkom a Austrougarska je bila saveznik Njemačke tako su naši ljudi morali ići u rat protiv Rusije. Ignac 1914. biva zarobljen od strane Rusa i odveden u zarobljeništvo gdje provodi dugih 6 godina (za to vrijeme i piše tu pjesmu) te se 1920. vraća u Dekanovec na iznenađenje svh mještana a nadasve svoje žene. (izvor: praunuk Ignaca Mihaleca - Željko Žerjav)

Evo i teksta pjesme:

"Šest let mi je minulo"

Šest let mi je minulo

Nisam bil v Međimurju

Bil sam v ruskoj zemlici

šest let vek vu žalosti

Mrzli vetrič zima je

saki ftiček smrzel je

ki god vu ju doleti

nebre nit popevati

V noči mi se sejalo

da sam bil v Međimurju

v jutro sam se prebudil

i zdaj sam v Rusiji bil

Ne daj vam Bog probati

niti vam doživeti

ne daj vam Bog probati

to tožnu Sibiriju

Božeku se molila

moja stara majčica

k sebi me dozivala

z mojega Međimurja

Živ mi dojdi sinek moj

dojdi k svoji dečici

kaj se ne bom plakala

kak za tvega japeka

kak za našeg dedeka

ki spi v ruski zemlici

Edited by Arbeitmann
Posted

Zato što ispada da su bili nezainteresovani za rat što nije istina. Istina je da su insistirali na tome da ih Nemci zaštite od Rusa ukoliko ovi zarate zbog Srbije ali je serija potpuno ignorisala želju određenih austrijskih (ne  mađarskih) krugova se se ide u rat, kao i izuzetno zapaljeno austrijsko javno mnjenje.

Посматраш скорз серију као историчар и потпуно оправдано налазиш неке од замерки. Међутим због формата који усвојен мислим да за то елебарирање није било места. Драматуршки фокус је на Сер Едварду Греју и његовим покушајима да некако из британског угла дође до мирног разрешења ситуације. То се контрастира са Немаком тим вечитим противником, и ту се милитаризам као такав осућује кроз Молткеа. За Британце као што и сам знаш Источни Фронт је од вероватно трећеразредног значаја, теје  и такав третман Аустругарске са којим они практично нису ни ратовали. Французи су исто карикирани, једва да су и поменути. Због такве концепције она будалаштина са Романовима ми још вше смета. Ем је нетачна, ем је убачена чисто да се трцне садашња Русија као земља олигарха и злоупотреба власти.

Иначе као је било на промоцији књиге?

Posted (edited)

Austrougarska je predstavljena u seriji kroz 2 karaktera: fosilizovanog cara Franju i onog fićfirića-poslanika u Berlinu. Ipak je AU više od toga, mnogo više.

Promocija je bila ok, knjiga je u stvari sistematizovan pregled dosadašnjih dostignuća srpske isoriografije o Prvom svetskom ratu. Dobiću sledeće nedelje primerak pa ću pročitati. Ono što me ne raduje je to što je knjigu u stvari izdala neka nevladina organizacija na čijem je čelu Živadin Jovanović.

EDIT:

Glede Romanovih... jbg, u ono vreme su mediji bili preplavljeni najrazličitijim pričama iz Sankt Petersburga, nekim istinitim nekim ne. Složićeš se da je to što je Raspućin "lečio" carevićevu hemofiliju hipnozom pouzdan znak da se u carskom domu odvijaju neke čudnovate stvari. 

Edited by Arbeitmann
Posted

Austrougarska je predstavljena u seriji kroz 2 karaktera: fosilizovanog cara Franju i onog fićfirića-poslanika u Berlinu. Ipak je AU više od toga, mnogo više.

Bio je i ambasador u Londonu koji se migoljio kod Greja kad ga je ovaj uzeo na zub oko ultimatuma.

Posted

Promocija je bila ok, knjiga je u stvari sistematizovan pregled dosadašnjih dostignuća srpske isoriografije o Prvom svetskom ratu. Dobiću sledeće nedelje primerak pa ću pročitati. Ono što me ne raduje je to što je knjigu u stvari izdala neka nevladina organizacija na čijem je čelu Živadin Jovanović.

EDIT:

Glede Romanovih... jbg, u ono vreme su mediji bili preplavljeni najrazličitijim pričama iz Sankt Petersburga, nekim istinitim nekim ne. Složićeš se da je to što je Raspućin "lečio" carevićevu hemofiliju hipnozom pouzdan znak da se u carskom domu odvijaju neke čudnovate stvari. 

Ти и ја се слажемо, Француска само кроз амбасадора, Русија такође никако ...једноставно поставка драме у три дела и британски поглед на ситуацију да је резултат који је дао. Иначе, колико често се помиње Источни Фронт кад се говори о Великом Рату. Као да га није ни било. Што се Романових тиче, аутори серије су исту правили у садашњем времену када је много јасније много шта око Романових, па и самог Распућина. Због тога је цела она сцена потпуно непотребна на више нивоа.

Кад будеш исчитао књигу јави утиске. Претостављена команда ми је већ онако суптилно наговестила да је простор у пртљагу за књиге поприлично ограничен а њу очекује пар подебљих, те да знам да ли вреди да се бусам...

У библиотеци налетех на мемоаре Сазнова. Треба да ишчитам.

Posted

zar serija nije pravljena po izvesnoj knjizi koja je sastavljena isključivo od diplomatskih depeša koje su se slale nekoliko meseci pre rata?

Posted

zar serija nije pravljena po izvesnoj knjizi koja je sastavljena isključivo od diplomatskih depeša koje su se slale nekoliko meseci pre rata?

Сигурно поверљиви разговори на ливади сер Едварда Греја и амбасадора Немачке нису били део депеша.

Posted

41Q7YD899GL._SY344_PJlook-inside-v2,TopR

mislio sam na ovu knjigu, da je bila nešto poput predložka za seriju.

da li je čitao neko. ja nisam, ali imam preporuku da je sa istorijografsko-diplomatskog rakursa™ jedno od ozbiljnijih dela o prvom ratu.

Posted

Izvinjavam se na offu, ali mi je ovo delovalo kao najprikladnija tema.

Kako bi se najlakše moglo doći do Čerčilovog "The World Crisis" ovde u Srbiji? Idealno bi bilo ako je u pitanju originalna verzija na engleskom. Sve što sam nalazio na netu da je dostupno su neke skraćene verzije. Alternativno, ako je neko čitao i smatra da je skraćena verzija OK da znam da se ne zamlaćujem sa potragom, uglavnom sve unabridged verzije su bile neki antikvarni primerci koji koštaju đavo ipo...

Posted

"Srbija se osećala ugroženom od Austrougarske. Srbija je za Austriju bila pretnja kao centrifugalna sila za slavenske zemlje unutar Habzburške monarhije. Rusija je mislila da će biti oslabljena ako ne bude ispoljavala solidarnost sa slovenskim narodima. Nemci su imali utisak da će ih okruženje ugušiti. Belgija je imala utisak da Nemačka ugrožava njen suverenitet i bila je u pravu. Francusku je ugrožavao strah od nemačke invazije na Belgiju naročito jer je još bilo živo sećanje na amputaciju Alzasa i Lorene. Englezi su se bojali da će nemačka mornarica postati jača od britanske"

Intervju – Žan-Noel Žanene, istoričar >

Kad istorija postane histerija

Posted

Jbt, ovo kao kolektivna amnezija, nije vise ni revizionizam: ovaj Francuz zaboravio Gambetu, ono 'nikad ne govoriti o tome, ali uvek misliti na to' glede vracanja Alzasa i Lorena, glede francuskog revansizma, glede ofanzive kao francuske vojne dogme uoci Prvog svetskog rata...

Kao da je svima stalo da danas niposto ne nazovu Nemacku neprijateljem, kao da ona to nije bila sve one godine uoci rata, neprijatelj cija je pretnja bila stalno prisutna: neko pomenu Cvajga i njegov Jucerasnji svet tu skoro ovde na forumu, ima tamo jedna scena iz nekog francuskog provincijskog bioskopa uoci samog rata i opis dobrocudne reakcije publike na pojavu Franje Josifa, ali i opis skoro histericne reakcije publike na pojavu Viljema #2.

Nema vise Zoresa, nema vise niceg jbt, osim fraza kao sto je svi su bili, svima je zao, moglo je da se izbegne, bas je steta sto smo ratovali, kako je to uopste moglo da nam se desi kada smo tako fini i tolerantni...

Posted

41Q7YD899GL._SY344_PJlook-inside-v2,TopR

mislio sam na ovu knjigu, da je bila nešto poput predložka za seriju.

da li je čitao neko. ja nisam, ali imam preporuku da je sa istorijografsko-diplomatskog rakursa™ jedno od ozbiljnijih dela o prvom ratu.

Јеси ли читао Августовске топове или како се то код нас преводи?

Posted

Po ugledu na projekat koji radi The British Library. Pohvalno, samo nek nastave.