fonTelefon Posted February 12, 2014 Posted February 12, 2014 http://www.dw.de/prvi-susret-ferdinanda-i-principa/a-17423902?maca=ser-Blic%20Online_v2-9895-xml-mrss
jms_uk Posted February 12, 2014 Posted February 12, 2014 10 istoricara na temu pocetka prvog svetskog rata World War One: 10 interpretations of who started WW1
Roger Sanchez Posted February 12, 2014 Posted February 12, 2014 Slabo stojite, samo 1 glas za vas. Ali ovi koji krive sve po redu - e baš su pizdice! Odluč'se'ba!
namenski Posted February 12, 2014 Posted February 12, 2014 Koje jadno nostalgicarenje sa ovim punjenim pticama: Evropa jos neotkrivenog glamura po kojoj se setaju jadne krunisane glave i koje turpijama, bombama, pistoljima i revolverima hoce da pobiju tamo neki... Cudno da niko ne pomene neke druge elite: I Vili sa gornje slike kao podvodac, na fino bi se to reklo provodadzija za bojenje u plavo dame Berte i to udadbom za diplomatu, nekog von Bolena... A elite su, kao sto svi znamo, horizontalno pokretljive i kosmopolitske bez problema, viza i pasosa pa je tako jedan Von Bohlen zavrsio kao ugledni amerikanski diplomata koji je karijeru zapoceo cini mi se - mrzi me sad da proveravam - kao prevodilac na sastancima Ruzvelt - Staljin. Ili bese obrnuto. Krupp, dakle, sa sve neznim romansama na Kapriju i ostalim pikanterijama. Topovi se ne racunaju. Ni celik, naravno.
Yoda Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 (edited) Slikali bismo se mi sa obelezavanjem pocetka WW1 da nema Groboja, uzima lopatu stvari u svoje ruke: Jedini ste od političara koji se uz javne ličnosti oštro suprotstavlja pokušaju revizije Prvog svetskog rata. Da li je moguće da to nikog drugog ne zanima u zemlji? Ili je Vladi Srbije neko rekao da ne talasa mnogo oko toga? Šta ćete još uraditi do Vidovdana ove godine?Prvi svetski rat ostavio je trajnu crtu u karakteru naše nacije i države, koja je u njemu prošla kroz neopisive muke, velika iskušenja, ali je i pokazala svu svoju snagu i opstala uprkos svemu. Još u oktobru 2013. godine uputio sam dopis Vladi Srbije, sa zahtevom da me informišu o fazi pripreme programa, kao i o pripremljenim sredstvima za obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata. S obzirom na to da vlada nije preduzela korake o tom pitanju ili me o tome nije obavestila, moje aktivnosti biće usmerene na podržavanje aktivnosti na promociji uloge Srbije u Prvom svetskom ratu u svetu, i na podršku takvim aktivnostima u Srbiji. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=02&dd=13&nav_category=167&nav_id=811778 Edited February 13, 2014 by Yoda
MancMellow Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 10 istoricara na temu pocetka prvog svetskog rata World War One: 10 interpretations of who started WW1 zanimljivo je ovo :)
Zaz_pi Posted February 13, 2014 Posted February 13, 2014 Meni je zanimljivo kako niko ali bas niko ne spominje Aneksiju BiH 1908 kao jedan od povoda za sva kasnija desavanja na Balkanu. Tabu tema. Kada smo vec kod crtica: It was not until the Bolsheviks had received from us a steady flow of fundsthrough various channels and under varying labels that they were in aposition to be able to build up their main organ Pravda, to conductenergetic propaganda and appreciably to extend the originally narrowbase of their party.Von Kühlmann, minister of foreign affairs, to the kaiser, December 3, 1917
ToniAdams Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 gledo malocas bazdulja na studiju b, na kraju iznese tezu da je gavrilo princip zasluzan za to da je juznoslovenskim narodima 20ti vek bio bolji nego 19ti i 18ti. bas interesantan stav.
Roger Sanchez Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 Koja beogradu-dupeuvlaka taj Bazdulj. Sent from my Lumija Jeftinjara
Miralem Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 kahm, u 20. veku smo, kao, imali prvi i drugi svetski rat, onu sitnez od ex-yu i turskih ratova da i ne spominjemo... nako objektivno, i nije bas bio neki vek.
ToniAdams Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 mozda je bazdulj bezao sa historije povjesti u skoli.
namenski Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 (edited) kahm, u 20. veku smo, kao, imali prvi i drugi svetski rat, onu sitnez od ex-yu i turskih ratova da i ne spominjemo... nako objektivno, i nije bas bio neki vek. To i jeste sranje nad sranjima: i u sred svega pobrojanog po prvi put cca 45 godina mira bez uzajamnog klanja i satiranja. Edit: nek jede govna ko ovde krene sa CvP, titovanjem i antitovanjem, provetravanjem znanja i saznanja iz istorije. Edit 2: i to, slucajno ili ne, u jednoj od inkarnacije ideje za koju se Princip borio, da je ne imenujem sada, pocinje na Y Edited February 14, 2014 by namenski_01
Prospero Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 ^^^ valjda je poenta u tome da su u xx veku južni sloveni živeli u državama koje su ipak mogli zvati "svojim", bila to jugoslavija ili nacionalne države, dok su pre xx veka živeli manje više u 2 carstva od kojih se nijedno nije baš polomilo da ih doživi kao relevantan politički subjekt.
ToniAdams Posted February 14, 2014 Posted February 14, 2014 (edited) ok, to sto je u prvom ratu poginulo 50.3 posto muskog, ili trecina ukupnog stanovnistva, mozemo nazvati sitnim iskakanjem iz stanja odlicnosti. a drugi rat, jebiga. kud svi tu i mali mujo. a i svakako nije tema ovog topika. bitne su te neke imaginarne forme u glavama mislecih. iskreno, davno nisam cuo gluplju izjavu, i ne vidim tu verbalnu gimnastiku koja moze da je ucini iole prihvatljivom. edit: doduse ovo vazi za srbe, ne za juznoslovenske narode. mozda bazdulj ima pravo Edited February 14, 2014 by ToniAdams
Recommended Posts