banatjanin Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 jaoo bre darling, nemoj .... kako bre nije vredno truda.... pa to su dve potpuno, ali potpuno različite priče.
darling Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 razvlacila sam. a gore naglasila dobre kupovne kore. nije vredno mog vremena i truda. mozda necijeg jeste, mog nije. :)
aram Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 ne, ne, darling je lepo rekla: nisu bolje dobre kupovne od razvlacenih kora. :p
banatjanin Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 mozda necijeg jeste dobro sam se oženio :hellamod:
Bujodrag Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 Ma, to je ništa, važno je dobro se razvesti.
Аврам Гојић Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 (edited) Samo da prijavim da mi je kitnikez ispao dobro preko svih ocekivanja, s obzirom na to da nikad nisam pravio pekmeze i slicne stvari. Sta sam uradio: iseckao 2 kile dunja (to jest, posle seckanja je bilo 2 kg), sa sve korom (nisam znao da se u nekim krajevima one zovu i dgunje i gunje, svasta), sipao vode da ogrezne i kuvao dok ne pocnu da se raspadaju. Ispasirao sam tu masu da postane homogena. U to sam dodao 1.5 kg secera i sok 2 limuna, kao i narendanu limunovu koru. Stavio sam, po uputstvima za hardkor kuvanje kitnikeza, serpu na najjacu vatru i mesao bez prestanka 2 sata :lala: Ako se mesa bez prestanka, nema prskanja. U drugom satu to bez prestanka zaista znaci bez prestanka, inace ode mast u propast. Dobijena smesa je izuzetno gusta i zagasito ljubicaste boje. Sipao sam 400 grama oraha, prethodno istucenih u avanu, da bude i mlevenih delova, i skoro celih jezgara, i polomljenih. Prelio sam u modlu i sada se to hladi i susi jos od nocas. Mislim da cu sutra vaditi iz modle. Edited November 13, 2015 by Грешни Василије
beta Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 kitnikez je voleo moj tata. od kada njega više nema nema ni kitnikeza.
svashtabezneshto Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 1.5 kg šećera na 2 kg voća. Mislim da bih umrla kad bih to probala.
ivy Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 pa to se jede kao bombone,na komad..a i zgodno je,bilo u proslosti, sto moze da se kao osusi i cuva dugo u zimu
Аврам Гојић Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 pa to se jede kao bombone,na komad..a i zgodno je,bilo u proslosti, sto moze da se kao osusi i cuva dugo u zimu Bas tako, ovo sam napravio za par meseci. Imas li Ivy neki savet za cuvanje? Nije mi jasno kako orasi ne uzegnu od tolikog stajanja.
banatjanin Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 ja ga pravio prošle godine, s tim da nisam kuvao dunje, već sam ih očistio i narendao krupno. stavio u kastrolu, dodao vode i kuvao lagano, zatim dodao šećer kad su dunje omekšale. šećer je bio 1:2 u korist voća. bio je totalni horor stajati sve vreme pored šporeta, zajebana rabota. razlio u mastan pleh, a onda sekao na kockice pa na svaku stavljao po pola jezgre oraha odozgo. nisu imali kad da užegnu orasi, slistili za nedelju dana
beta Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 pusti ga da se dobro prosuši, pa ukoliko ga do tada ne smažeš, poređaj ga u kartonsku kutiju. između svakog reda kitnikeza stavi papir za pečenje, da se ne zalepi.
aram Posted November 13, 2015 Posted November 13, 2015 djecaci, reci cu samo jednom - pekarica sama mesa, kuva marmelade, kitnikeze, sta oces. sedis pored i pijuckas pivo :)
Recommended Posts