Jump to content
IGNORED

Polemike

bergasa19

Recommended Posts

Posted

mnogo je u tri - sukob 2 intellectual property issua.

• Replies 645
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Turnbull

158

• bergasa19

121

• kim_philby

29

• koksy

25

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

...

Edited by Bender
Posted (edited)
da mi nije neprijatno, sad bih zamolila prepric inicijalnog bazdulja i posljedicnog midzica u po 3 recenice
Zapravo je Bergasa lepo sumirao u jednoj rečenici, ali ja ću ipak malo duže.Bazdulj kaže da je protiv depolitizacije Jugoslavije i zalaže se za povratak političkoj suštini Jugoslavije - a to je frajerstvo, tj, to što su je pravili frajeri (uz to ide prikladan citat iz Crnjanskog). Mnogo voli Jugoslaviju, pa bila ona Crnjanskova ili Krležina, nacioanalistička ili socijalistička, zasnovana na bratstvu i jedinstvu ili na čubrilovićevskim progonima Albanaca. Najviše ga nerviraju levičari koji se umesto obožavanja Crnjanskovog frajerizma bave kojekavim svetskim marginalcima.Midžić mu ukazuje na očigledne protivrečnosti njegove pozicije, tj. na depolitizaciju razlike između stare i nove Jugoslavije, od kojih je prva možda i pravljena po frajerskoj meri, ali je druga pravljena upravo po meri marginalaca.Na to Bazdulj počinje da pizdi, da histeriše, da vređa, da lupeta (kad je rek'o frajer, on je ustvari mislio "slobodan čovek"), priča o Kenediju u Dalasu, i uopšte ima jedan fantastičan public meltdown. Edited by Syme
Posted

Bazdulj teo biti frajerom™ ko sto pokusava oduvek, bez uspeha a onda ga SMKR porazio i u onome u cemu je, kao jos i dobar i cega bi trebalo da se drzi. Slepo.A sad u replici na repliku, u nadnaslovu pise MiNdzic... Jel to frajerstvo ili honest typo?

Posted
Bazdulj teo biti frajerom™ ko sto pokusava oduvek, bez uspeha a onda ga SMKR porazio i u onome u cemu je, kao jos i dobar i cega bi trebalo da se drzi. Slepo.
Jel ovo KR skraćeno od "kursista"? :)
Posted

mb je pogubljen, nekoherentan, miš-mešovao je gomilu procesa i pojmova; nemoguće je polemisati sa tim.sm je koherentniji, ima unutrašnju logiku, ali je sve to vrlo redukovano na uzani i isključivi ideološki stav.kraljevina vs socrepublika nisu dihotomne tvorevine, i inače su teško uporedive en grosse usled nejednakih okolnosti razvoja i drugačije prirode unutrašnjih autohtonih procesa. partikularije su po pravilu loše odabrane, učitano im je simboličko značenje koje jednostavno ne stoji, npr. vlada černozemski kao makedonski "aktivista", maltene ilindenac.

Posted (edited)

uh, pa ovo je sukob dva totalitarna shvatanja jugoslavije. u tom sukobu midzic je posteniji ali samo u smislu da je konzistentniji. on eksplicitno ne dopusta jugoslovenstvo (onako kako ga on vidi) prije sfrj, dok bazdulj svjesno drsko previdja motive za sfrj prije sfrj, zato sto mu ideoloski ne odgovaraju.ni jednom ni drugom nije lako, obojica su ljudi koji lose podnose protivrjecnosti a po prirodi stvari samo na njih nailaze.inace u jednom mogu da se slozim sa bazduljem, a to je da su tumacenja sfrj koja dopiru do sire javbnosti gotovo uvijek partikularna. zadrzavaju se na onom nivou koji najmanje ubada u oko potencijalnog citaoca/posmatraca drilovanog posljednjih 20 g.sto ne znaci da je bazdulj u pravu u svom tumacenju. niti da je midzic, s druge strane. ali to je druga tema.

Edited by morgana
Posted
bingo, provalio si me traktore! "marno" mi je ribu. i slaba mi je uteha što sad ore brazdu koju sam ja već proorao. :lolol:
pa kako ti kazem, resentiman iz bolda je bio bas onako srednjeskolski. i ostrascenoscu i recnikom.
let me sum it up - jugoslovenstvo je stanje duha?
to, to transcedentalno jugoslovenstvo. iliti jugoslovenstvo duhovna vertikala koja se povremeno [od xxii veka a mozda i ranije] javlja medj stanovnicma brdovitih balkanskih predela kao posledica lokalnog faktora X - geografskih specificnosti, enteogenskih biljaka ili cegavec - koje balkancima daju njihov distinktivni div-junacki quality. zanimljiva metafora za poetski ili prozni materijal, al potpuni promasaj za bilo kakvu pricu o politici.mislim da je to jedini kopirajt koji se ovde brani.
Posted
uh, pa ovo je sukob dva totalitarna shvatanja jugoslavije. u tom sukobu midzic je posteniji ali samo u smislu da je konzistentniji. on eksplicitno ne dopusta jugoslovenstvo (onako kako ga on vidi) prije sfrj, dok bazdulj svjesno drsko previdja motive za sfrj prije sfrj, zato sto mu ideoloski ne odgovaraju.ni jednom ni drugom nije lako, obojica su ljudi koji lose podnose protivrjecnosti a po prirodi stvari samo na njih nailaze.inace u jednom mogu da se slozim sa bazduljem, a to je da su tumacenja sfrj koja dopiru do sire javbnosti gotovo uvijek partikularna. zadrzavaju se na onom nivou koji najmanje ubada u oko potencijalnog citaoca/posmatraca drilovanog posljednjih 20 g.sto ne znaci da je bazdulj u pravu u svom tumacenju. niti da je midzic, s druge strane. ali to je druga tema.
Možda bi ipak trebalo da pročitaš tekstove,STvarno ne znam odakle ti ovaj deo da SMKR " eksplicitno ne dopusta jugoslovenstvo (onako kako ga on vidi) prije sfrj", teza je ipak mnogo smislenija i manje radikalna od toga - ne mogu se izjednačiti predrtna i poratna Jugoslavija, a iz jednačine izbaciti socijalizam. To jest može, ali onda ti ostane ono što ti ostane - Crnjanski, Čubrilović, et al.Mislim da SMKR odlično uočava petlju i nesaglasje te dve Jugoslavije - ona se lomi pre svega na Albancima - predratno sveslovensko jugoslovenstvo Albance može samo da porobi ili da protera, tek ono posleratno je u stanju da ih vidi kao sugrađane.A Bazdulj dobro uočava tu popularnu sliku o Jugoslaviji, samo je problem što je perpetuira.
Posted (edited)

procitala sam tekstove.jugoslovenstvo je, syme, i jedno i drugo jugoslovenstvo.premda i mene ovo drugo mnogo vise zanima.

Edited by morgana
Posted (edited)
procitala sam tekstove.jugoslovenstvo je, syme, i jedno i drugo jugoslovenstvo.premda i mene ovo drugo mnogo vise zanima.
Mislim da niko ne spori predratnom jugoslovenstvu naziv jugoslovenstva. Problem je u nečemu drugom - ne možeš sa zalagati protiv depolitizacije sećanja na Jugoslaviju, a istovremeno depolitizovati temeljni diskontinuitet između predratne i posleratne Jugoslavije. Edit: Niti pak možeš depolitizovati odnos Krleže i Crnjanskog, a ne bi li napravio od njih svog privatnog jugoslovenskog Voltrona. Edited by Syme
Posted (edited)

ali ja nisam ni rekla da je bazdulj u pravu sto depolitizuje ondje gdje insistira na politizacijia sto gledas na realizovane istorijske dogadjaje kao nuzne? iz onog jugoslovenstva su mogla razna jugoslovenstva da proizidju. nije samo ime u pitanju. vjerujem slucajno, ali sudeci po posljednjem postu ti radis isto sto i bazdulj, ne vidis da je klica sfrj u staroj jugoslaviji.ja sam fan ljevicara u staroj jugoslaviji, ali nimalo nisam fan realizacije iskljucivog politickog sistema koji su kasnije napravili.naravno, moguce je da sam te pogresno razmujela i da si u psoljednja 2 posta odgovarao konkretno na moj post a ja to uopstila na tvoje uopstavanje do konteksta.

Edited by morgana
Posted
ali ja nisam ni rekla da je bazdulj u pravu sto depolitizuje ondje gdje insistira na politizacijia sto gledas na realizovane istorijske dogadjaje kao nuzne? iz onog jugoslovenstva su mogla razna jugoslovenstva da proizidju. nije samo ime u pitanju. vjerujem slucajno, ali sudeci po posljednjem postu ti radis isto sto i bazdulj, ne vidis da je klica sfrj u staroj jugoslaviji.ja sam fan ljevicara u staroj jugoslaviji, ali nimalo nisam fan realizacije iskljucivog politickog sistema koji su kasnije napravili.
Pa naravno da je klica u staroj Jugoslaviji, ali bilo je tu raznih klica, između ostalog i one iz Crnjanskovih "Ideja". Upravo zato što nikakve nužnosti tu nema, posleratna Jugoslavija nije neki zakonomerni izdanak predratne, već jedno moguće rešenje antagonizama koji su je razdirali.