Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

Ja ću tu napravu da kupim. Već mi je dovoljna korist što imam gde da bacam pokošenu travu, još i đubrivo dobijem. Nekad smo kopali rupe u zemlji za to.

3 hours ago, dùda said:

hvala vam, nisam ni planirala ovo za grad već za selo, pa ću umesto da nosim kućni organski otpad u šumu, lepo da ga strpam u ovo pa da posle đubrim voćke

eto to mi je namera :)

Imam sličan, dobro radi posao. Obavezno stavi sitnu metalnu mrežu ispod , da ne ulaze glodari, i nikako ne bacaj životinjske otpatke u njega (neće pokvariti kompost, ali ćeš navući pacove). Jedini izuzetak koji pravim su ljuske od jaja. Odlične su za zemlju a ne privlače repate drugare

Edit: ko sto neko reče - ne mora ovakav ako se ima malo više mesta u dvorištu. kompost gomila radi posao. Zapravo, ovaj je premali za svu travu iz poveceg dvorišta

Edited by Zverilla

5 minutes ago, Anonymous said:

Ja ću tu napravu da kupim. Već mi je dovoljna korist što imam gde da bacam pokošenu travu, još i đubrivo dobijem. Nekad smo kopali rupe u zemlji za to.

Kopaj rupu i dalje, ili ogradi ~kubik sa tri strane, već si uštedeo za vile i tarp, a imaćeš gomilu odličnog komposta umesto fensi divajsakoji će da ti lapi...

E jbg, sad nisam pametna :blink:.

Ne da imam dvorište nego imam celu planinu :D.

Ako imaš tako veliko dvorište i planiras da kompostiras travu i lišće, onda ti ovaj mali ne radi posao. 

Ovaj Australijanac je napravio dobar sistem za veće količine (kompostu treba kiseonika da bi brže prevreo i da ne počne da smrdi -anaerobno vrenje kadi), a i generalno je zabavan za gledanje

On 8.3.2021. at 8:59, Zverilla said:

Ako imaš tako veliko dvorište i planiras da kompostiras travu i lišće, onda ti ovaj mali ne radi posao. 

Ovaj Australijanac je napravio dobar sistem za veće količine (kompostu treba kiseonika da bi brže prevreo i da ne počne da smrdi -anaerobno vrenje kadi), a i generalno je zabavan za gledanje

Super je čova <3

Zabavan je Mark, fakat, al' mu je pristup malo skup za naše uslove (pre svega mislim na ove gredice što mi kažemo, njegove gredice su visoke metar), plus gaji u australijskoj klimi.

Što se kompostiranja (a i baštovanstva generalno tiče) moj apsolutni favorit je Charles Dowding.

Charles je rodonačelnik takozvanog no dig metoda, i gaji praktično isključivo u tankom sloju komposta, na zemlji koju prethodno nije  nikako obrađivao i tretirao, osim što ju je pokrio slojem kartona. Ako se interesujete za baštovanstvo, Charles je blago!

Edit: sad vidim da smo na Lindi, moderacija bi mogla da prebaci ovo negde odgovarajuće ako imamo temu, a imamo garant...

Edited by Skyhighatrist

25 minutes ago, Skyhighatrist said:

Zabavan je Mark, fakat, al' mu je pristup malo skup za naše uslove (pre svega mislim na ove gredice što mi kažemo, njegove gredice su visoke metar), plus gaji u australijskoj klimi.

Što se kompostiranja (a i baštovanstva generalno tiče) moj apsolutni favorit je Charles Dowding.

Charles je rodonačelnik takozvanog no dig metoda, i gaji praktično isključivo u tankom sloju komposta, na zemlji koju prethodno nije  nikako obrađivao i tretirao, osim što ju je pokrio slojem kartona. Ako se interesujete za baštovanstvo, Charles je blago!

Edit: sad vidim da smo na Lindi, moderacija bi mogla da prebaci ovo negde odgovarajuće ako imamo temu, a imamo garant...

Ima baštovanski topik (koji je neveselo krenuo) te molim moderaciju da prebaci ovo i Zverillu tamo.
Jedva čekam da završim sa karantinom pa da sklopim par raised beds i da počnem da se igram sa zemljom i sadnjom. Nemam nikakvog iskustva pa ću da pratim jutjub, skripte i intuiciju a vi pišite šta radite u svojim baštama, oživite topik:

On 11.3.2021. at 20:36, Skyhighatrist said:

Pogledah šta ovaj čika radi - pa ja sam to ne znajući otkrio prošle sezone. Nisam imao dovoljno komposta sa visoke raised beds, pa sam skovao neke od 12cm dasaka i napunio. Jedino što nisam stavio karton ispod a i prekopao sam. Bili ok rezultati, a sad znam šta mi (ne) činiti ove godine

A sviđa mi se, vidi se da zna šta radi i ne priča gluposti/za click bait 

Charles je blago, veruj mi, bla-go. Od metode (niks kopanje) preko minimalnog plevljenja, do organizacije vremena i vrsta, od semena do berbe i čuvanja (on ima market garden ipak, pa to treba imati u vidu) - sve nesebično objašnjava, plus je skroz prijatan lik. Super su mu segmentirane teme, ima godišnje preglede i revizije metoda, načina, komposta u kojem gaji, ma fantastičan resurs, čak i za dugogodišnje/višedecenijske baštovane.

Trivia: da bi mu bašta izgledala i prinosila onoliko, ima ih petoro: on, dva stalna i dva povremena radnika.

Linda, 400 kinti, 4 kom. Nema rupe za drenažu jer je samo za klijanje al mogu da se naprave. A može i da se iskombinuje sa kadicama za rasad koje su u stalnoj ponudi u našim radnjama (pašu one od 45 rupa ako se iseku na 3x5).

345050_70.jpg

Rupe se najefikasnije buše lemilicom (staviš neki stari skrljani vrh, a poslužiće i ekser :D )

1 hour ago, Skyhighatrist said:

Rupe se najefikasnije buše lemilicom (staviš neki stari skrljani vrh, a poslužiće i ekser :D )

Nemam lemilicu, ja ću pljugom :lol:

Evo još malo o kompostiranju. Kako bi se dobilo nešto korisno biljkama, a ne samo raspadnuti truli otpad, potrebno je o nečemu povesti računa.

1 hour ago, variola said:

Evo još malo o kompostiranju. Kako bi se dobilo nešto korisno biljkama, a ne samo raspadnuti truli otpad, potrebno je o nečemu povesti računa.

Kul, al sistem sa tri gomile je čini mi se najpraktičniji.