Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

7i8uP7p.jpg

HcBnO4T.jpg

fNoKhZJ.jpg

7bsiZfr.jpg

• Replies 729
  • Views 42.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Boksi
    Boksi

Evo ga! Imam ovu jednu. Bljesnuo je blic pa nisam htela više da slikam, da ga ne traumiram.

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

Posted Images

Herb fennel je magnet za polinatore, na ovom sve vrvi od zivota. Ko ima prostora za jedan u cosku baste, od mene totalna preporuka. Odlican je i kao mirodjija za jela od piletine, ribe i prasetine. Jedino treba voditi racuna i ne saditi kopar blizu jer su srodni i dolazi do unakrsne polinacije.

17 minutes ago, kronostime said:

Picim, picim, picicu

do tikvice stici cu....

ph34r

Nece ova nikud.

nije dosla sama, sto devojci srecu kvari.

slike su ti divne, oko za detalje. ja buljim 10 minuta u bastu i ne vidim nista od tog vrveceg zivota. natgeo vapi za tobom.

herb fennel... mislila da je neka biljka sa atlantide, kad ono - komorac. idi, bre. D

poz

45 minutes ago, le petit nicolas said:

slike su ti divne, oko za detalje. ja buljim 10 minuta u bastu i ne vidim nista od tog vrveceg zivota. natgeo vapi za tobom.

herb fennel... mislila da je neka biljka sa atlantide, kad ono - komorac. idi, bre. D

Nisam bas neki fotograf, uperim telefon, uslikam, a onda zoom i crop pa izadje na nesto interesantno ponekad.

Herb fennel (komorac) je jedna varijanta, ima i onaj koji se uzgaja kao povrce, sa odebljalim donjim dijelom stabljike. Ovaj moj je visok oko 2 metra i od kako je procvjetsao, igranka oko njega.

~

Peruvianium, divlji paradajz, kacio sam slike cvata, ocekivao sam nekakav urod ali izgleda nece od toga biti nista. Sav cvat opadne, jos ni jedan jedini plod nije formiran. A bas mi bilo napeto da probam... Jebiga.

E4kV1DP.jpg

2v85HpW.jpg

cry

Mozda ipak bude koja bobica sa peruvianiuma, sad vidjeh dok sam zalijevao

NzlAWL4.jpg

Tooooooooooo kecman🤩

Ja sam skroman sto se ocekivanja tice. Ako bude da probam meni je sasvim dovoljno da uknjizim 1 win.

)

Izvinjavam se ako smaram ali kako je zaslo sunce i popustila vrelina, otkrivam neke nove stvari koje me odusevljavaju. Dok sam dohvatio telefon, pobjegla mi je velika braon smrdibuba ali sam onda nastavio da skljocam, npr:

Oporavila le tikvica, mozda ipak uberem jednu-dvije do kraja ljeta:

https://i.imgur.com/Jw3MAxB.jpg

Krastavac raste barem 1-2cm dnevno, mozda bih ga vec mogao ubrati?

SI7wXZ1.jpg

Ove papricice sam probao neki dan, nisu jos ready i vrlo su blage. Necu vise sijati ovu sortu iako je prolific:

52OpZCa.jpg

Oregano je bujan i zdrav, pred cvjetanje je i mirise kao bajka:

GIXi6v7.jpg

Creeping thyme se super primio. Ima ga u vecini saksija sa papricicama, moracu skontati kako da ga prezimim...

P3Md6xz.jpg

Tigerella paradajz gdje se vide sare. Mislim da ova sorta ostaje ovako zelena, moracu da provjerim da ne prezri ovako....

M9ufTrv.jpg

I svo trnje koje jos nisam stigao iskrciti ima i svoju pozitivnu stranu:

cGmyhxu.jpg

UJ3ehK3.jpg

I tako...

dobar jutar

ovde stanje redovno i ide na bolje, paradajz jako dobro reaguje na nenadovu plodnu formulu tj prihranu njome i svakog dana bude po nekoliko desetina novih zrelih, tipa 20-30kom. prilično se držim ritma 1 zalivanje rastvorom koncentrata za plodnost na 5-6 dana, što ne primenjujem isto na sve 3 sorte - jabučar zalivam češće jer je barem 20 dana daleko do zrenja, dok ove male koji su ušli u fazu zrenja na dnevnoj bazi, njih zalivam ređe, nekada čak i 1 nedeljno jer želim ukusnije plodove a ne samo fizički volumen istih tako da pratim kakvi su listovi i da li biljka signalizira da li je žedna. ako ne, ne zalivam, mada dobije nešto vode preko zalivanja limun bosiljka i kadife koji su zasađene između paradajza.

ima ih dosta, ukusni su, u kuvanoj formi fenomenalni ali moraju da se provuku kroz pasirku kome smeta koža koja je dosta jaka. meni ne smeta tako da se ne bavimo time. da sam zasadio više samo od ovih sitnih bi bilo paradajza za sve 3 letnje opcije - sveži, suvi, sosevi - ali ne verujem, mada rekoh da rađa kao blesav ali ga za sada nosim prijateljima na poklon. zanimljivo da sam sinoć bio na većeri kod komšija gde su poslužili salatu od onih malih žirastih čerija sa krita, jerapetra i bio sam u fazonu wtf kakav je ovo hibrid jer je stvarno bio na pola puta do ukusa trešnje, savršen, ali mi je ponovo probudio paranoju oko uzgoja i svega što ide u povrće. na tu temu sam komunicirao sa jednim domaćim proizvođačem poljoprivredne hemije koji ima gomilu EU eko sertifikata za ono gde im treba, i dodatno ima dosta proizvoda koji nemaju eko sertifikat jer im ne treba, potvrdili su da ne stavljam njihov preparat kalcijum magnezijum boron u organsku baštu i rekli mi šta može. zapravo i oni kao proizvođač za velike poljoprivredne sisteme rade na preparatima koji utiču na zemlju i mikroorganizme, razne aminokiseline i slično, pa ću razmislite o tome kada uđem sledeće godine u fazu pripreme zemlje.

u bašti nije došlo do novih infestacija, ali je prilično evidentno da je na slikama oštećenja koje sam kačio dejstvo smrdljivog martina. i dalje se ne pojavljuju na proverama ujutro i uveče tako da se nadam da će ostati ovako kako jeste, što bi bilo zanemarivo. u stavu @Seabass da je to sve mala kolateralna šteta za zdravu baštu složio se i prvi komšija babis koji živi od proizvodnje, ima veliku baštu i snabdeva lokalni restoran a šta pretekne ide u radnju koji mu drži žena elisavet. kada sam mu pomenuo tutu i smrdu on je slegao ramena i rekao da ne zna da li ih ima, a bukvalno su hektari u pitanju. a kad je video slike, napravio je pokret rukom - teraj - u fazonu nije to ništa. tako da sam se iskulirao ali jesam na oprezu.

@le petit nicolas nemam bunar na placu, to je ovde skupa rabota ako nemaš povraćaj investicije koja je između 6 i 10 hiljada evra kada uračunaš dozvolu vlasti da ga iskopaš i da ti to neko napravi. u međuvremenu sam se, kada si me pitala, setio da je veliki plac pored (preko 2000m2) ranije bio korišćen kao bašta dok nije umro stari čovek koji se time bavio, u da na kraju placa, nekih 60m od mene ima bunar. ali tu se sprema neka gradnja valjda sledeće godine i mislim da investicija u razvod vode nije isplativa. videćemo.

ovo je jučerašnje branje, 21 čeri, 2 male tikvice koje sam morao ubrati jer su počele da žute i jedan cvet koji je otpao. malo sam istrimovao listove tikvice i odmah su počele da rastu, i dalje je trka da li će da ih uhvati vršna trulež i početi da žute ili će sve biti okej. plavi patlidžan ima već plodove, biće za branje za oko 2 nedelje, paprika je spora ali ima mnogo plodova i biće super ali za tek mesec dana. za dinju moram da vidim da li da je uberem, žuta je ali nisam siguran jer smo juče kupili 2 žute koji nisu bile nizašta a moja kao prva mora biti super haha.

e da, samo da dodam da sam odoleo da ne polivam sulfur po povrću u cilju zaštite od spaljivanja, mada se to ovde ne smatra problematičnom operacijom, bukvalno svi to rade. zasenu ne mogu jer bi morao da uložim u konstrukciju koja bi je držala na vetru, ovako imam jedan suncobran pored paradajza koji otvorim kad je slabiji vetar, par puta ga je vetar nosio naokolo. imali smo talas nešto manjih temperatura koje nisu prelazile 32 pa je bašta bila okej ali od srede ide na 35 pa može biti jebeno - sa izuzetkom paradjza koji je crven i koji neću zalivati do branja, ostalo povrće ide na dnevni režim zalivanja a posebno tikvice i patlidžan.

Gvov9XXWIAAlQTr?format=jpg&name=large

Gvov9Y7XEAAUMLo?format=jpg&name=large

Edited by Eleniko

Koja je nenadova plodna formula, jesam li to propustio?

Ja sam potrosio smrdljivi gavez i zadnji puta sam prihranio kupovnim organic preparatom koji je star par godina, a juce sam nakon vatre, otopio pepeo i zalio time. Pepeo je od vocnog drveta, nije ugalj i ok je to ali ne smijem vise da ne remetim pH.

@Seabass

Kačio sam slike pre 3 strane, meni sad ne izlaze

Ovde ima više detalja

https://www.facebook.com/share/1AyBJ9GjjR/

12 minutes ago, Eleniko said:

@Seabass

Kačio sam slike pre 3 strane, meni sad ne izlaze

Ovde ima više detalja

https://www.facebook.com/share/1AyBJ9GjjR/

Nisu bile dostupne ni tada, a i ovaj link za fb je mrtav.

Moze li neki opis, je li uopste nesto sto se moze napraviti za kratko vrijeme?

To je koncentrat fermentisanog (40 dana) konjskog stajnjaka sa travama za targetiranu prihranu, rastvor 70ml na 10l vode

Edited by Eleniko