7 hours ago7 hr juče sam nabrao treću turu ovih paradajzčića, bilo je ponovo za 600-700g. dobro ide, sviđa mi se tempo da se na par dana bere količina za salatu ili kuhanje. na jednom plodu sam primetio crnu tačku sa blagim promenama u koloraciji površine što bi mogla biti smrdibuba ali ih ne nalazim. bukvalno samo jedna pre 5 nedelja kad sam došao i od tada ništa u bašti. skroz zdravih ima puno.nego ono što me više zabrinulo je što sam na jednom egejskom jabučaru uočio horizontalnu crnu fleku. kada bi se do zatvorilo sa donje strane izgledalo bi kao klasična vršna trulež, ovako je samo linija za koju ću videti kako se razvija.slikaću oba slučaja.....
7 hours ago7 hr 10 minutes ago, ivy said:@Boksii meni ruza izgleda ok..ona zna da ima tamno-crvene stabljike koje kasnije postanu zelene..Hvala, ivy! Ova mi je jedina preživela pa mi malo fali da krenem sa lupom da je obilazim
6 hours ago6 hr ta nova, horizontalna fleka je ovo. ne znam da li je vršna trulež ili nešto drugo.još jedan od ove sorte je napadnut nečim, ove tri tačkeparadajzići neki, za sada retki srećom, isto imaju tragove nekih aktivnostiovo mi liči na smrdu, ima ubod i ima promena koloracije, mada je unutra potpuno jestivi vršna trulež, barem se tako čini, u kasnoj fazi zrenja, odsekli smo i pojeli
5 hours ago5 hr sad mi kaže žika iz ćuprije da je ovo sa 3 tačke tuta. sad moram da kupujem a ni sam ne znam šta.ima neke lepljive pločehttps://www.skroutz.gr/s/23063591/Gemma-G-Trap-Viologiko-Pagida-gia-Kounoupia-Myges-Myrmigia-gia-Tuta-Absoluta-40x23cm-10tmch.htmlima trakehttps://www.skroutz.gr/s/36437672/STAC-Tuta-Absoluta-Pagida.html#descriptioni ima feromoni za koje ne znam kako se koristehttps://www.skroutz.gr/s/42790762/Feromoni-gia-Tuta-Absoluta.html
3 hours ago3 hr Ako nije u pitanju infestacija i velika steta, ja bih tih par plodova racunao kao porez na organic bastu. Da bi imao bio-diversity tu moraju biti i stetocine, samo treba voditi racuna o balansu da se ne prenakote. Nerealno je ocekivati 100% berbu taman da ti je sve u staklu i da kontrolises sve parametre. I moj jedan marmande je nesto zagrizlo pa ostavilo. Tipujem da je vjeverica......ali je mozda i neka buba. S obzirom da je samo ovaj jedan u pitanju necu preduzeti nikakve mjere. Vrlo vjerovatno je da ce i ovaj sazreti i biti jestiv kad se odreze ovaj osteceni dio.
3 hours ago3 hr Danasnja prozivka i cinjenicno stanje kod mene:Krastavac iz saksije od 20L, ima jedan plod i nekoliko malecnih. Ako uberem ovaj jedan, a ne pojede ga nesto drugo, racunam u uspjeh.Cinimise da imam 4 marmande paradajza od kojih su neki rodili bolje, na jedan ili dva jos cekam da se formiraju plodovi. Ti na koje jos cekam su bili napadnuti od puzeva u ranijoj fazi i ako bude sta od njih to ce biti na kraju sezone, mozda ne uspiju ni sazreti. Medjutim i to mi je ok jer i zeleni paradajz je jestiv. Moze se pokiseliti u tursiju, a kazu da pohovan zeleni paradajz je delikates.Ovo ispod bi trebao biti neki cherokee purple ali ranijih godina kad sam to uzgajao nije bio ovakav sljivas i sitan ali sta je tu je, zdravo izgleda sto je najvaznije:Ovaj dole je tigerella. Ovu biljku sam spasio od puzeva, bila je skoro skroz pojedena. Oporavilo se u potpunosti ali su plodovi nekako previse rastrkani, mislim, moglo je jos koji stati:Marmande je najbolji imho, veliki plodovi, puni grozdovi, najbolji ROI od svih.I jedna grupna za posterity:
2 hours ago2 hr Ovo je moj herb fennel, oko njega vrvi od pcela i malih osica, fenomenalno koliko zivota samo oko jedne biljke ima. WhatsApp Video 2025-07-11 at 12.37.43_1dad7c49.mp4
1 hour ago1 hr preljepo ti je sve to. i ja ovo za sada gledam kao kolateral pokušaja da uzgojimo i pojedemo zdravo i prirodno pa se ne nerviram ali razmišljam šta da radi da se ne zalaufa u lošem pravcu, još je rana sezona i treba poživi do kraja avgusta a najgore tek dolazi barem vezano za smrdu. danas sam imao obilazak parohije, kod farmera janisa kod koga uprkos tome što znam da je veran hemiji više nego svojoj ženi angeliki kupujem povrće kad zatreba jer volim koncept njive pored puta i sklepanog štanda na kome izlaže sve što ima, e kod njega sam video komplet paradajz i papriku potpuno prekrivenu sasušenim belim prahom, na moje pitanje jel ovo sulfur (thiafi) klimnuo je pozitivno i dodao da mora zbog vrućine. odmah sam odustao od punjenih paprika za ručak. dalje, na ulazu u moje selo u jednoj lepoj baštici koju radi domaćin komšija po prvi put sam video da je i njegov paradajz poliven belom tečnošću, sumporom, isto zbog vrućine, pretpostavljam. ovo me dosta bacilo u razmišljanje može li se u ovim ekstremima uopšte raditi prirodna bašta. kada sam sa svetioničarem iz pančeva jutros konsultovao oko ovih zaraženih plodova i tute absolute, on je predložio postupanje kao da je variola vera, počupati sve stabljike koje imaju zaražen plod kao i najbliže u bašti, pohraniti daleko i spaliti. jbga, ja sam emotivno vezan za svaki paradajz koji se izbori ovde sa prirodom, okej ove 2 grane na kojima su ova 2 jabučara mogu da posečem ali baš celu biljku - teško, pogotovo što na listovima nema tragova tute ili ih barem ja ne vidim. videćemo pa ćemo se boriti. on inače kaže da ovi lepkovi hvataju muške tute dok se ženke manje kreću pa se ne lepe na zamke i onda im samo smanjiš broj odnosno razmnožavanje ali ih ne eliminišeš skroz. šta znam, meni je smanjivanje dobra aktivnost pogotovo što ove zamke dođu 1-2e, naručiću.
31 minutes ago31 min 33 minutes ago, Eleniko said:kada sam sa svetioničarem iz pančeva jutros konsultovao oko ovih zaraženih plodova i tute absolute, on je predložio postupanje kao da je variola vera, počupati sve stabljike koje imaju zaražen plod kao i najbliže u bašti, pohraniti daleko i spaliti. jbga, ja sam emotivno vezan za svaki paradajz koji se izbori ovde sa prirodom, okej ove 2 grane na kojima su ova 2 jabučara mogu da posečem ali baš celu biljku - teško, pogotovo što na listovima nema tragova tute ili ih barem ja ne vidim. videćemo pa ćemo se boriti. on inače kaže da ovi lepkovi hvataju muške tute dok se ženke manje kreću pa se ne lepe na zamke i onda im samo smanjiš broj odnosno razmnožavanje ali ih ne eliminišeš skroz. šta znam, meni je smanjivanje dobra aktivnost pogotovo što ove zamke dođu 1-2e, naručiću.Na kraju sezone, kad oberes sve, ne bi bilo lose sve to skupiti na kamaru i spaliti. Tu na ostrvu su zime blage i zloglasni tuta prezivi bez problema. Definitivno je preporucljivo spaliti u slucaju kojekakvih bakterijskih i gljivicnih oboljenja. Za sad koliko vidim kod tebe nema vece stete, vise djeluje kao paranoja. Ja sam malo istrazio i nije mi jasno kako napada plod, kad na svakom videu koji sam pogledao napada list paradajza. Kod nas se zove Tomato Leaf Miner, jer rovi kroz list. Ako ne primjecujes na listovima, onda bi moglo biti nesto drugo i praviti zamke za tutu mozda nece biti efikasno dok ispravno ne identifikujes problem.Prejako sunce moze biti problem, mozda bi ti bolje bilo da ulozis u neki pokrivac ako ti paradajz nije bas rastkan na velikom prostoru. To su lagane bijele sinteticke tkanine kojima se prekrije paradajz, koje koliko-toliko zastite od najjaceg UV zracenja. To sam vidio da rade homestederi u americi, uzgajivaci papricica po onim pecnicama od drzava kao sto su Arizona, Arkansas i new Mexico. Slicna klima je i kod tebe na ostrvu. Ta krpa nije skupa, sad gledam ebay, £15 za 3x4m. Mozda bi ti to bila bolja investicija, svakako je bolje od sumpora.~Nesto sad razmisljam, ljeto je vec upolovilo, berba je pocela, uskoro ce i zavrsiti sezona i treba se polako pripremati za iducu. Ove godine sam kasno poceo i morao sam narucivati rasadu, iduce godine cu iz sjemena, kao sto sam radio i ranijih godina. Par godina sam uzgajao neki Black Russian tomato i taj je bio fenomenalan. Imao sam dobar usjev i sa Amish Gold pa cu uz jos dvije-tri interesantne vrste time pripremiti. Grah se ispostavio kao solidan crop, ne diraju ga vjeverice pa cu i to ponoviti. Uz jos poneki chili i mirodjijske biljke, meni je taman.U proslom postu sam zaboravio postaviti American Blue, izgleda otrovno. Dosta sitne bobice i nije neki urod. Interesantno mozda kao dodatak ali uzevsi u obzir da zauzima isti prostor kao i marmande, ovo je zadnji put da ga gajim.