Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

7 minutes ago, Eleniko said:

pardon - ovo na slici jeste dragoljub ali to nije nastortium. ovo što na netu izlazi kao nastortium se na srpskom zove potočarka a može biti i ona divljija podvarijanta rukole, ne ona fina italijanska nego poludivlja. ona što je do pre 20 godina bila korov.

Na slici je nasturtium 100%, nema debate. Je li dragoljub ili potocarka, nemam pojma.

• Replies 507
  • Views 35.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

• nije bašta, samo par žardinjera na prozoru al obožavam kad se ovako razludi

Posted Images

mož da bidne al ne mora da znači

na pretrazi 95% slika povezuje nasturtium i dragoljub kakvim ga znamo, ali zato wiki za nasturtium daje ovu sliku, pa onda recite ko je ovde lud

Nasturtium_lvs.jpg

Pokvaren ti google. To iznad lici na watercress, sto bi mogla biti potocarka.

Evi wiki nasturtiuma https://en.wikipedia.org/wiki/Tropaeolum

Znam sta je nasturtium, kupujem sjeme, pise nasturtium na kesici. Nije mi prvi put da mi raste. Inace se sam rasijava, iduce godine necu morati ni sijati.

27 minutes ago, Eleniko said:

mož da bidne al ne mora da znači

na pretrazi 95% slika povezuje nasturtium i dragoljub kakvim ga znamo, ali zato wiki za nasturtium daje ovu sliku, pa onda recite ko je ovde lud

Nasturtium_lvs.jpg

Ovo je watercress. Odlicna salata, a moze se i kuhati kao spinat. I ovo je malo spicy kao i dragoljub (nasturtium).

Kako mi je samo dobra zalfija, ko lutka.

l8OgWeA.jpg

1 hour ago, Seabass said:

Kako mi je samo dobra zalfija, ko lutka.

l8OgWeA.jpg

Zavidim 😍

Dva puta sam poručila sadnice ovog proleća i dva puta nisu stigle. Nudili mi neku ukrasnu zvanu Hot Lips, nisam htela. Je l’ invazivna kao nana?

3 minutes ago, Boksi said:

Zavidim 😍

Dva puta sam poručila sadnice ovog proleća i dva puta nisu stigle. Nudili mi neku ukrasnu zvanu Hot Lips, nisam htela. Je l’ invazivna kao nana?

Ja sam ovu kupio prije 12 godina ali nije isti grm, nego kako ostari i odrveni, ja skinem nekoliko zdravih grancica i pobodem u zemlju, a stari grm iscupam. I tako je regenerisem svakih 4-5 godina.

Nije invazivna uopste, tu raste gdje je stavis.

Edited by Seabass

Caj od gaveza nije vrijedan da se trpi ovaj smrad. Treba kupiti bocu seaweed fertilizera za paradajz i zavrsena prica. This is fucking vile.

Vdxv4F9.jpg

to mi isto kaže i sestričina. zato me i uputila na alternativne metode.

Juce sam zaklopio kantu i sad sam 10ak km udaljen, a cinimise da mi smrad jos nije napustio nozdrve. Fuj.

Simpaticni cikica sa no-dig youtube kanala ne hrani povrce. Samo napravi mulch od komposta 30ak cm oko biljke i onda taj kompost hrani biljku. U stvari hrani mikro organizme koji razgradjuju kompost na elemente koje biljka moze da uzima.

On 13. 5. 2025. at 19:22, x500 said:

Kod mene na Tresnji je teska zemlja, tvrda i puna gline, najpodesnija za groblje. Ne moze da se radi vilama, mora ashov. Cak se i ovi novi ashovi od mekog gvodza brzo krive. Moraju oni stari, sto su po JUS/DIN standardu.

Ovo je bilo takvo paljenje lampice jer je isto ovde gde sam sad. Citirala sam te komšijama i pravila se važna D

Posadila sam bršljan uz panel ogradu i ideja mi je da se po tome penje. Neki savet, iskustvo?

On 13.5.2025. at 19:22, x500 said:

Kod mene na Tresnji je teska zemlja, tvrda i puna gline, najpodesnija za groblje. Ne moze da se radi vilama, mora ashov. Cak se i ovi novi ashovi od mekog gvodza brzo krive. Moraju oni stari, sto su po JUS/DIN standardu.

ja kupujem poljoprivredni alat na pančevačkom buvljaku od starog dede koji donosi reparirane ašove motike i slično iz starog vremena, on je to dobro naoštrio, premazao prajmerom i napravio dobru držalju. najbolje je doći kod njega oko pola 12 kad ne napravi posao pa ti daje budzašto, meni je u nedelju dao malu motikicu za plevljenje okolo paradajza i stari srp u savršenom stanju za 200+300 = 500 dinara, nisam hteo ni da se cenjkam, neka mu je sevap za dobar rad.

novi ašovi moraju da se oštre pred svaki ozbiljniji rad. prvo moraš da natopiš dobro zemlju vodom veče pre riljanja i da naoštriš brusilicom ašov. ako odradiš ovu pripremu rad je pesma.