Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

2 hours ago, Klara said:

@Boksi , kažu da i belance vadi temperaturu...ali može biti da je to moja drugarica izmislila kako bi izmasirala od temperature komiranu simpatiju. lolol

Na visokoj temperaturi ćeš da ispečeš belance lolol Završiš kao veliki meringue!

• Replies 559
  • Views 37.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

• nije bašta, samo par žardinjera na prozoru al obožavam kad se ovako razludi

Posted Images

9 hours ago, Klara said:

@Boksi , kažu da i belance vadi temperaturu...ali može biti da je to moja drugarica izmislila kako bi izmasirala od temperature komiranu simpatiju. lolol

0h3yRxK.gif

Skoro sam priveo kraju proljetne radove. Ostalo je jos nesto sitno i to uglavnom zato sto jos cekam 180L komposta da presadim jos dvije papricice i pritke od 2m da pobodem oko graha. Danas je toplo, oko 26C, nocne ne idu ispod 10-11C.

tlnAHGl.jpg

ACygI3Q.jpg

z43QSsX.jpg

Papricice u saksijama su malo jadne, ove hladnoce su ih dosta usporile, nadam se da se i one malo davranisu i da za koji dan vidim napredak.

nZR4iuw.jpg

Ovo je Mirch Masala. Mislim da ce biti relativno blaga, za normalnu upotrebu kad treba dodati malo ljutine.

On 4. 5. 2025. at 11:24, x500 said:

@Boksi ako imas pepela od drveta mozes da napravis otopinu, jedna saka na litar vode, i time isprskas puzeve. Ili da pospes pepeo oko stabala, prsten sirine 10 cm.

Uspelo! Sa posipanjem oko stabla. 🥳

Hvala još jednom!

@x500 kako ovo s pepelom, ako biljke treba da se zalivaju? pepeo ce se pomesati sa zemljom.

ili posipati posle svakog zalivanja?

poz

@le petit nicolas meni je najveći problem na mladoj trešnji - svako jutro i svako veče skidala sam gomile onih malih belih puževa sa listova i stabla. Bilo je kiše, ima dovoljno vode i posula sam okolo kako je x500 napisao i nema ih. Ako padne kiša moram da ponovim. Danas sam dežurala i u jednom momentu čak razmišljala o postavljanju kišobrana iznad ako krene da pada, ali srećom nije.

Brat je prskao biljke otopinom u plasteniku i nije imalo efekta.

meni je problem sto stabla vocki treba da zalivam. od polovine juna do septembra, ako budu vrucine bez kise kao sto se uobicajilo, makar jednom nedeljno.

zbog pasa koji haraju dvoristem ne smem da koristim nikakvu hemiju.

ideja s kisobranom je vrh! rolf

ja mogu i suncobrane, ako se rasporedimo u strelice. D

poz

Edited by le petit nicolas

Možda da redovno posipaš pepelom?

30 minutes ago, le petit nicolas said:

@x500 kako ovo s pepelom, ako biljke treba da se zalivaju? pepeo ce se pomesati sa zemljom.

ili posipati posle svakog zalivanja?

poz

Ovo i mene zanima, pošto je pepeo alkalan može značajno da smanji kiselost zemljišta što nekim biljkama može da ne odgovara.

Proizvodim velike količine pepela od bukve zimi i značilo bi mi da mogu da ga upotrebim.

5 minutes ago, Boksi said:

razmišljala o postavljanju kišobrana iznad

lolol

A da pustite koke u bašte I voćnjake? One bi to sve pokljucale 😃 Plus, jaja

Oprezno s pepelom.

Pepeo je alkaline (baza) i uticace na pH zemlje. Ako previse poremetite pH ravnotezu mozete napraviti vecu stetu nego sto je puzevi prave.

Understanding soil pH

Edited by Seabass

Pa računam da čim malo porastu temperature i krenu zvizdani da ih neće ni biti.

10 minutes ago, Pixisis said:

A da pustite koke u bašte I voćnjake? One bi to sve pokljucale 😃 Plus, jaja

da divne li ideje. samo jos da operisem nos od mirisnih celija i objasnim psima da su ti klepetavi i skakutavi krestavci no-no.

moj prvi komsija drzi kokoske. na prostoru od osamstotinjak kvm nema vlati trave. pored stabala, samo zemlja/izmet/blato kad je kisa - a kisa ili velika vlaga je vise od pola godine.

jaja bi bila ok, ofc. the komsija snabdeva jajima za dorucak goste svog hotela. za mene vazi ono o somunu i solunu...

@Boksi moji su klimatski prilagodjeni. cry

poz

Edited by le petit nicolas

Nakon svih peripetija sa puzevima, mislim da sam izasao na zelenu granu. Sad sam sa lampom pregledao paradajz i nisam nasao ni jednog puza oko njih ali ih ima dosta po travi. Ako vec nije, moj paradajz ce biti imun na njih za koji dan. Predvidja se malo kise sutra pa cu biti na oprezu.

Za kontrolu puzeva je zgodno da se postave mjesta gdje se mogu skloniti preko dana; neki crijep, okrenuta saksija, daska i slicni predmeti pod koje se puzevi zavuku preko dana. Onda ih samo skupiti u kanticu i istresti kod komsije sa kojim nismo u dobrim odnosima samo treba voditi racuna da je podalje jer se znaju vratiti i po nekoliko stotina metara. Nekoliko dana revnosnog uklanjanja ce im znatno smanjiti broj i steta ce biti manja ili neznatna.