Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

Zna neko sta da radim sa ovim?

OlBXdyY.jpeg

Grancica jasmina.

Lane su mi ga napale neke sitne snezno bele vasi. Neku ovakvu paucinu su pravile sa donje strane lista, svi su mu bili otpali i posle opet poterao. Sad vidim ovo na grani. Odlomila sam je i bacila nisam jos videla na drugim mestima nadam se da ih nema vise.

• Replies 460
  • Views 34.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

• nije bašta, samo par žardinjera na prozoru al obožavam kad se ovako razludi

Posted Images

Malo sam se poducavao oko blossom end rot kod paradajza, as one does, i generalni zakljucak je da sta god da se uradi, ako je sudjeno, sudjeno. U sustini apsolutno sve utice hoce li se pojaviti ili nece; stres od previse zalijevanja, premalo zalijevanja, neredovnog zalijevanja, je li mu kad bilo hladno u zivotu, je li mu bilo previse vruce, velika vlaga u zraku + visoka temperatura, premalo fertilizera, previse fertilizera, itd, itd. Uglavnom se pojavi pred kraj sezone, barem u mom vratu sumeTM, u augustu, ali ne moraju sve biljke biti pogodjene i ako se osteceni plod odstrani, ostatak moze da zavrsi zrijenje bez truljenja.

Odlucio sam da se ne sikiram previse, neka bude sta bude. Ja cu kad budem presadjivao paradajz u zemlju da ubacim malo komposta i nekoliko chicken shit peleta i to ce biti sva hrana do prvih cvijetova. Nakon toga cu mu dati jednu slabiju dozu fertilizera za paradajz i eventualno jedan caj od gaveza pa nedelja kasnije. Navodnjavacu primitivnim drip sistemom od plasticnih flasa na koje cu izbusiti po nekoliko malih rupica i strateski poredati medju paradajz. To bi trebalo da navodnjava taman toliko da nikad ne bude ni skroz mokro ni potpuno suho.

Kad se formira grozd plodova skoro uvijek na kraju budu jedan ili dva sitnija ploda, to treba odstraniti da ne uzima energiju biljke, kao i donje listove koji vise ne pomazu oko fotosinteze ili bilo cega i to eventualno pomaze da se blossom end rot ne zapati i da ovo sto je ostalo ima dovoljno snage da uzri. Da li to vazi samo za moje klimatske uslove ili je univerzalno, nemam pojma. Kod mene je paradajz gotov pocetkom septembra, i ako tad ima jos nezrelog, ja ga oberem.

Nadjoh i jednog simpaticnog cikicu koji ima no dig bastu i jako je informativan, vecinu ovih mudrolija sam od njega pokupio, a nesto i iz mog dupeta koje se sjeca.

24 minutes ago, Serena said:

Grancica jasmina.

Lane su mi ga napale neke sitne snezno bele vasi. Neku ovakvu paucinu su pravile sa donje strane lista, svi su mu bili otpali i posle opet poterao. Sad vidim ovo na grani. Odlomila sam je i bacila nisam jos videla na drugim mestima nadam se da ih nema vise.

Spider mites mozda?

Sta mi je ciniti? Ili je vec kasno...

4 minutes ago, Serena said:

Sta mi je ciniti? Ili je vec kasno...

Stvarno nemam pojma, nikad nisam imao problema s tim. Nisam siguran ni da li sam dao pravu dijagnozu.

Ja bi izolovao tu biljku da se ne rasire na ostale pa bih onda trazio da vidim moze li se nesto uraditi.

Edited by Seabass

21 minutes ago, Seabass said:

Mislim da je nešto od toga. Prvi napad soda bikarbona? 2 kašike na 1l vode i prskanje.

Edited by Boksi

Inače, neko koristio nim (neem) prah ili ulje protiv štetočina? I to mi je novost.

4 minutes ago, Boksi said:

Mislim da je nešto od toga. Prvi napad soda bikarbona? 2 kašike na 1l vode i prskanje.

Sto soda bikarbona i sirce ne izlijece, tome lijeka i nema. D

How to Deal with Spider Mites

To deal with spider mites, you can use several methods depending on the severity of the infestation and the type of plants you have. One effective method is to use a mixture of rubbing alcohol and water. Combine 1 cup of rubbing alcohol with 4 cups of water in a spray bottle and thoroughly spray the solution on your plants, covering the stems, flowers, and foliage.7

Another approach is to use insecticidal soaps or horticultural oils. These products are effective against spider mites and can be sprayed directly onto the plants. Ensure you cover all parts of the plant, including the undersides of the leaves, as this is where spider mites typically reside.67

For a more natural solution, you can try using neem oil. Neem oil is a natural pesticide that interferes with the feeding, molting, mating, and egg-laying cycle of insects and mites. It is considered safe for humans and most animals but should be used cautiously to prevent runoff into waterways.7

Physical removal is also crucial. Use a small brush or microfiber cloth to clean the leaves, as spider mite webs are hydrophobic and may not be affected by sprays alone.1 Additionally, you can blast the affected plants with a jet of water to dislodge the mites, though this method may not be suitable for very young or delicate plants.8

Isolating the infested plant from others is important to prevent the spread of spider mites. If possible, quarantine the plant and treat it separately.6

Regular monitoring and early detection are key to managing spider mites. Check your plants every 3-5 days for signs of infestation, such as tiny yellow spots or stippling on leaves, and use a 10x hand lens to spot mites or their webs.3

For large infestations, you might need to repeat treatments every few days for a couple of weeks to ensure all stages of the mites are eliminated.67

Incorporating beneficial insects or predatory mites can also help control spider mites naturally. These predators can be purchased commercially and released into your garden to help manage the mite population.8

Maintaining adequate humidity levels and avoiding overwatering can also help prevent spider mite infestations, as these pests thrive in dry conditions.6

It's important to follow label directions carefully when using any chemical treatments and to rotate between different types of pesticides to avoid resistance.

On 4. 5. 2025. at 12:37, Klara said:

@Pixisis Nanu je bezbednije saditi u saksiji, jer, kao što si napisala, širi se kao korov. Ja sam se pre 4 godine jedva rešila nane koju sam u zemlju zasadila kod mojih, a evo i sad mi neka grančica gvirne. 🫠

Btw, za biljne vaši sam našla dobro rešenje: voda, soda bikarbona i tečni sapun/deterdžent. Ružica čista, nikad lepša.

Bože, soda bikarbona ili sirće rešavaju pola problema u domaćinstvu. : D

Zašto sam vam na blok listi? :')

: D

2 minutes ago, Seabass said:

For a more natural solution, you can try using neem oil.

Eeee 😃

1 minute ago, Klara said:

Bože, soda bikarbona ili sirće rešavaju pola problema u domaćinstvu.

3 minutes ago, Seabass said:

Sto soda bikarbona i sirce ne izlijece, tome lijeka i nema. D

Upravo tako! I ništa ne izvuče temperaturu k’o masaža rakijom D

1 hour ago, Serena said:

OlBXdyY.jpeg

Grancica jasmina.

Biljka moje mame je to imala, paučinasta vaš. Biljku sam istuširala, skinula napasti, pa isprskala mešavinom sode bikarbone, vode i tečnog sapuna. Nakon toga je do zime bila čista.

Ali skloni biljku od drugih, da ne bi male sotone napale i ostale biljke.

Edited by Klara

@Boksi , kažu da i belance vadi temperaturu...ali može biti da je to moja drugarica izmislila kako bi izmasirala od temperature komiranu simpatiju. lolol

1 minute ago, Boksi said:

Eeee 😃

Upravo tako! I ništa ne izvuče temperaturu k’o masaža rakijom D

Ja se nisam bavio bastom nekoliko godina pa sam pozaboravljao dosta. Ranije sam pocinjao paradajz iz sjemena, na prozoru, imam i lampe i kad mu konacno dodje vrijeme da ide vani, bude po pola metra visine i kad se polako privikne na vani, ne moze mu niko nista, jaci i od sudbine. Ove godine sam kupio rasadu i sve nesto sitn i krzljavo, pa ga napada sta stigne. Cim je biljka premlada, pod stresom i oslabljena duzim periodom hladnoce, na udaru je napasnika. Da su nocne temperature preko 10C, druga bi prica bila.

Prije prskanja bilo cime (neem ubija sve, ne samo napasti), treba razmotriti situaciju i probati razumjeti zasto se desava. Zdrave i jake biljke se najcesce same nekako odbrane.

Ja nisam sretan sto posipam ovaj prah po basti i nadam se da ce mi biljke dovoljno jaknuti brzo da ne moram vise. Meni ni puzevi ne smetaju samo sto postoje i ne bih ih dirao da nisam prinudjen.

6 minutes ago, gone fishing said:

U cveće stavljam redovno. U prvu turu cveća, maline i trešnju koju sam posadila dodala sam rastvor odmah. Sve se primilo i lepo napreduje. U drugu turu cveća sipala neku kupovnu tečnu prihranu. Videćemo. I mislim da sam ubila kaktus.