Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

Jeste @Klara Za nešto što se tom brzinom širi, nana je prilično korisna (i lepa) biljka. Obično je takav samo korov, a za sve ostalo moraš da se pomučiš. Osim ako nisi sreće kao ja, pa ti upadne preosetljiva grančica nane koja ne može da preživi ni uz svu negu.

A ovaj komad nane tek treba da dospe van tog bokala. Svakako će u saksiju, samo ne znam kada. Dobro mu je i tamo za sad hihi

Edited by Pixisis

• Replies 428
  • Views 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

• nije bašta, samo par žardinjera na prozoru al obožavam kad se ovako razludi

Posted Images

Ja je mnogo volim. Dovoljno mi je samo da omirišem ruke nakon rada sa njom i njen miris mi popravi dan. : )

Možda nekom pomogne savet Blica za smrdibube

Blic.rs
No image preview

Smrdibube ne podnose ovo: Poprskajte terasu ili baštu i s...

Sezona smrdibuba kreće i ljudi već počinju da se žale na njih. Ovi insekti su u potrazi su za toplim i suvim mestima, pa ulaze u naše domove kako bi se sakrili od hladnoće.

Kako se, sem u čaju, koristi svež matičnjak (Lemon balm). Vratili se u Beograd, raste ko korov u dvorištu iza zgrade, od jedne stabljike od 100din sa pijace izdžigljalo nekoliko m2. Isto i menta, to ću da mešam u čaju. A iza je laboratorijski čista kopriva koju ću da potopim u burence da napravim koncentrat za baštu, ako poživi dok se ne vratim tamo.

Koristi maticnjak kao zacin, ide odlicno uz ribu i piletinu. Mozes da pravis i kreme, meleme ako si dokon.

Koncentrat od koprive je dobra stvar samo imaj u vidu da uglavnom daje biljkama azot sto je super za vegetativni rast i razvoj ali kad krene cvijet i plod onda treba potash (kalij). Za kalij je bolji gavez (comfrey).

RHS kaze ovo:

How to make homemade natural plant feed

Almost any soft green vegetation can be used to make natural fertilisers. Suitable plant material is most readily available from mid summer to early autumn, but the resulting liquid can be kept until the following summer. In other seasons hay or lucerne pellets, sold for pet and pony feed, can be used, or coarse leafy ‘hay’ of favoured plants can be prepared at home and stored

Plants often used to make liquid feed include bracken, groundsel, lawn mowings, nettles and comfrey, ideally the non-flowering ‘Bocking 14’ variety. Comfrey is especially prized as it extracts an unusually high proportion of potassium from soils that are well supplied with potassium (this is common in clay soils but very rare in sand), making it rich in this essential nutrient. Organic sources of potassium are scarce and relatively expensive – waste products of sugar production are the commonest. When available, wood ash (3% potash) can also be used in sparingly liquid fertilisers. Many fertilisers are ‘organic based’, which often means potassium from mined sources has been included.

The process is simple – a barrel or similar container, ideally with a drainage tap or stopcock, is crammed with freshly harvested green material, water added (optional), covered, and left to rot. The natural bacteria and fungi on the plants and in the environment break down the plant material. This results in a murky ‘soup’. Although the material is often foul-smelling, little nutrient is lost as vapour.

The rotting process can take from a few days to several weeks, depending on temperature and how soft the greenery was. When the material is well decomposed, the liquid can be drawn off and used or stored in a container in the dark until needed. Residues can be composted.

Iduci vikend sve ide vani na konacne polozaje. Ne mogu vise da se zajebavam da svaku noc unosim i svako jutro iznosim. Iznio bi ih i ranije da su mi biljke vece i da puzevi nisu ovako bijesni. Do iduce sedmice ce paradajz dovoljno porasti da im mozda i ne bude tako ukusan, a posucu po njima ovaj prah Diatomaceous earth, to bi ih trebalo drzati podalje barem jos nekoliko dana. Ako vrijeme jos posluzi, to je to.

Grah se probudio, izgleda kao neka ljudozderka.

KuQcH0g.jpg

Edited by Seabass

Matičnjak koristim radije nego nanu, umesto nje. Ima sličnu aromu, plus dodatni sloj baš fine note citrusa.

On 4. 5. 2025. at 11:24, x500 said:

@Boksi ako imas pepela od drveta mozes da napravis otopinu, jedna saka na litar vode, i time isprskas puzeve. Ili da pospes pepeo oko stabala, prsten sirine 10 cm.

Sutra dobijam pepeo! Ako ne bude kiše napadam. Brat mi kaže da su se uvalili i kod njega u plastenik pa će i on da proba. Javljam rezultate. Hvala još jednom :)

Javljaj Boksi radi li pepeo da se i ja posipam, onaj miks brasna i kvasca je uzalud. Nekoliko dana nista ne hvata, a jos sam i rupice prosirio i dodao kasiku secera. Dzaba.

Danas sam narucio jos 150L komposta. Mozda mi ne treba bas toliko ali je jeftinije ako se uzmu 3 vrece od 50L pa eto, potrosice se. Donio sam jos 3 chili papricice koje moram sto prije presaditi, cim se malo naviknu na vanjske uslove, znaci za vikend. Presadio sam tikvice u velike saksije. Sigurno sam poranio jer su jos male ali prerastaju male saksije i necu da ih ometam u razvoju. Ako izbjegnu puzeve narednih nekoliko dana, bice ok, a ako ne imam sjemena, nije kasno ni posijati. Imao sam namjeru samo jednu ali sam negdje vidio da se preporucuje dvije jer je mogucnost oprasivanja veca, pa eto.

Ostalo ce prebroditi na stolu i na prozoru jos koji dan ali za vikend definitivno sve izbacujem vani.

Tikvice:

Iv1vfeg.jpg

pamrj8l.jpg