April 30Apr 30 Znaci da mi je basta zdrava. Bubamare su grabljivci, jedu biljne vaske. Posebno su efikasne larve bubamare koje su nezasite. Eleniko je spominjao nedostatak kalcijuma kod njega, a i ja sam imao problema sa blossom end rot nekada ranije i pominjao sam ljuske od jaja ali ovo dole je kompletan postupak kako kalcijum karbonat pretvoriti u kalcijum acetate koji omogucava biljkama da absorbuju kalcijum:
April 30Apr 30 Znala sam za bubamare, ali sam jedan duži period verovala da i mravi uništavaju biljne vaši, pa sam ih kao dete prenosila na ruže i bila sva srećna što će nam očistiti biljku od malih sotona...kad, jbni mravi em "muzu" biljne vaši, em ih štite od napadača, em mogu i da ih sele sa biljke na biljku i naprave farmu biljnih vaši. 🐄🐄🐄🤦🏻♀️https://www.dizajnzona.com/forums/topic/86847-simbioza/
April 30Apr 30 Ako sutra opet zateknem polupojedenu biljku sve cu posuti benzinom i spalicu ih sve. Nadjoh jedan recept za nesto slicno pivskoj zamci ali umjesto piva koristi se brasno, kvasac i voda. Sutra uvece cu ostaviti jednu da vidim fercera li.
Thursday at 08:025 days slugs, sećam se da je kukala komšinica angela/angeliki da joj puževi izedoše baštu u londonu. pitao sam ženu, kaže da je to francusko sredstvo bilo so-so ali da joj je puževe najbolje oterao pepeo iz peći na drva, cele zime se izbacuje napolje i baca okolo važnijih biljaka i drveća tipa masline. kako je počela to da radi, puževi su nestali, s tim da ovde nisu golaći nego oni srednji, imaju manje kućice na sebi. prve godine ih je ručno skidala i ubacivala u prazne flaše od vode, brzina punjenja tih flaša je bila fascinantna a i povratka drugih puževa na igranku u bašti.odoh da sečem bambuse za pritke.
Thursday at 09:115 days Pepeo je alcaline (baza) i previse pepela ce poremetiti ph zemljista pa treba oprezno. Elem, sinoc je jadna tigerella konacno totalno sjebana ali nista drugo nije ni taknuto. Sumnjam da se puz krio na dnu i da se popeo kroz zemlju da nastavi sto je prethodne noci zapoceo. Jebiga.Ostalo mi je 6 biljki, a danas ocekujem dostavu jos 4 marmande paradajza. Ovih 6 izgleda zdravo, a prezivjeli su tikvica i krastavac sinoc vani. Druze Tito, iako smo izgubili trecinu ljudsva, borimo se kao da smo u punom sastavu. Do konacne pobjede kada cemo imati dva-tri paradajza za salatu.
Thursday at 09:285 days Meni kafa nije spasila cvećke od puževa. Mora čovek sve da proba dok ne ubode šta će zapravo pomoći.
Thursday at 09:455 days Vetrina se vratila, opet kida. Pobo sam pritke od bambusa koji sam skupio naokolo. Čak i njih trese vetar, ne znam da li da pobodem deblje.Enivej paradajzu ova vetrina ne smeta jer su egejske sorte ali treba uz šta da se penje, ovi su u rasponu od 1 do 2m visine.Death toll za sada ostaje 6 srpskih strukova paprike. Čim se otvori rasadnik u susednom selu uzimam nešto domaće. Danas je sve zatvoreno.
Thursday at 09:575 days Rano ti je jos da stavljas pritke, sacekaj da izraste i pobodi tek kad zatreba. Generalno je dobro pustiti biljku da se njise na vjetru jer time ucvrscuje i siri korijen, sto oped dovodi do povecanog unosa hranljivih tvari. Kod tebe je taj orkan pa je vjerovatno stvarno neophodno ali ti mozes bolje ocijeniti.Kod mene je prilicno zaklonjeno i ja stavim pritke tek kad se pojavi plod ili ako vidim da pocinje padati. I stavim po nekoliko na svaku biljku, kanapom povezem grane na kojoj je plod da se ne polome od tezine.
Thursday at 10:355 days Stigao marmande ali ne 4.Ne pet, ne sest, nego 7. Jeste da su ovi dodatni malo manji ali ce posluziti kao rezerva i nadoknada za gubitak. Rasadio sam ih i zalio, oporavljaju se od putovanja.Equilibrium somewhat restored. Edited Thursday at 10:365 days by Seabass
Thursday at 11:005 days ma znam,apropo toga da je još rano za pritke - sve je to i moja logika nego me ubi ova devastacija paprikeplus ovde bukvalno prvo bodu pritke pa onda sade rasad pored njihko god je posadio nešto ima pritke skoro na svemu, paprika, patlidžan itd.egejske sorte su rođene na ovom vetru i siguran sam da im pritka treba samo da se ove indeterminantne popnu a ne da se zaštite od skrljavanja.edit - sad sam prošao kroz celu baštu, i deo koji radi žena (krastavac, tikvica). pa jebote pola krastavaca je polomljeno. ovo nikad nisam video ovako.doduše po pravilu jedna sorta. iz drugog rasadnika stoji postojano.zvao sam brojeve mobilnih 2 rasadnika da proverim da slučajno ne rade danas. reakcija bukvalno kao da sam ih pitao nešto bezobrazno. sve diraj samo neradne dane ne diraj grcima.
Thursday at 12:565 days Neces zakasniti za cucurbite, oni se mogu jos sad tek posijati, a rasaditi i u junu. Rastu ko ludi kad krenu. Pogotovo tamo u toj klimi, jedino im mozda bude prevrelo pa trebas vidjeti neku sjenu da napravis. Ja se ne sikiram mnogo za tikvicu i krastavac, paradajz je problem i trebao bi u narednih 15 dana na finalnu poziciju. Za to treba da je makar 30cm, idealno vise.
Thursday at 14:075 days Cekam jos chicken manure pellets, nemam pojma kad ce. Rekli su izmedju utorka i petka ali nemam nista pozitivno da bih znao da ce doci sutra. Nema veze, to mi je sad najmanje bitno. Ovo je sav paradajz i cucurbits, nesto bosiljka koji ne zna hoce li ili nece.Marmande je skroz desno, spava veceras sa mnom da ga cuvam od puzeva.
Friday at 07:534 days Sinoc sam prosao sa lampom i sluzave bestije su svuda, pocela me hvatati panika. Nadjem jednu plasticnu kutiju sa poklopcem i u njoj, u nedostatku piva, smutljam brasno i kvasac u nesto vode. Dodao sam i malo sourdough startera i to stavim ispod stola. Jutros sam se probudio sa zebnjom ali nije bilo razloga. Biljke na stolu su netaknute iako u kutiji samo dva-tri mala puza. Danas ce taj kvasac da 'uzvristi', veceras mozda bude bolji ulov. Dan je poceo bez stradalih, vrlo sam zadovoljan.