April 28Apr 28 Podnose li se grah i paradajz da rastu blizu? Mislio sam grah poredati uz ogradu, a paradajz ispred. Ako to nije dobro rjesenje onda jedino u vece saksije i da nadjem neki dio gdje dodje sunce, uz kucu mozda. Uglavnom, za sad sam zavrsio grah. Sinoc mi je puz sjebao i drugi Brandywine, sad nemam ni jedan. Od tri koja sam narucio nema ni glasa da su poslali pa sam narucio maloprije 4 Marmande od nekog drugog prodavca.Sinoc sam ih umotao u mokru maramicu, fino su nabubrili, zacas ce proklijati.
April 28Apr 28 ja sam ovde čitao da se pasulj i paradajz voleParadajz obožava i napreduje ako je uz njega šargarepa, pasulj, keleraba, crni luk, kupus, salata, peršun, praziluk, celer, rotkvice.Agroklub.rsKombinacije povrća koje bi trebalo saditi u baštiDa li ste se ikad zapitali zašto neko povrće drugima uspeva, a vama ne, a uradili ste sve po instrukcijama: zemljište je obrađeno, nađubreno, vredno ste zalivali biljke, a opet - ništa? Naime, razl...
April 28Apr 28 To je to onda. Ide uz ogradu.Ovo sto mi je ostalo viska cu danas u veliku saksiju od jedno 120L u koju sam prethodno posijao salsify od kog nema nista izgleda. U sredinu cu tikvicu, a okolo grah. Napravicu wigwam od pritki, ima da bude kao art instalacija.
April 28Apr 28 Imam veliku zebnju i strah u srcu da cu se namuciti sa stetocinama. Danas sam posijao u planter i veliku saksiju 20ak zrna graha, nisam se ni okrenuo, nesto je iskopalo par komada. Sumnjam da je vjeverica. Ako je nanjusilo, onda im nema spasa. Iako imam neke resetke preko, nije im nemoguce provuci se ispod i sjebati mi sve. Rascupalo mi i thyme koji sam zasadio, nema od njega nista. Nisam kako treba ni krenuo vec sam par biljki graha i dva Brandywine paradajza u minusu. Bice okej ako ostane na ovome ali mislim da je iduci period dok biljke ne porastu kritican. Znaci imam maltene rat narednih 3-4 sedmice, dok biljke ne ojacaju. Danas mi je kolega dao tip za puzeve - da namazem vazelinom oko saksije, kao puzevi ne mogu preko vazelina. Ja sam pobacao nekoliko otrovnih pellets za puzeve, kasno mi je javio za vazelin. Uglavnom, sad pocinje borba protiv stetocina; glodari, ptice, puzevi, insekti. Svi vole mlade izdanke, grah im je poslastica.
April 28Apr 28 ovde je orkanska oluja koja će potrajati do kraja nedelje. počelo je sinoć, stuštilo se 8 bofora na otok sa udarima od 9-10.sve biljke koje su više od 10cm iznad zemlje posrću. srećom paradajzi su dosta zakržljali, jasno je zašto su ispali iz mode jer su očito po uzusima starog sveta, ili što bi reko otac rafailo - loši i nikakvi. to će sve da preživi ovo, što ne bi rekao za srpsku papriku koja je požurila da izdžiklja i danas je na vetru ostala skoro skroz bez lišća. videćemo do kraja nedelje da li će krenuti da se revitalizuje ili ću da ubodem nešto lokalno iz obližnjeg rasadnika.danas mi je jedan od dva brata koji drže najzanimljiviji rasadnik na otoku rekao ime neke napasti (koje je jako živopisno, skoro pa ženstveno) i rekao da se rešava tako što pobodeš crnu motku negde malo pored paradajza, tako da svi glupi insekti odu na nju. ako se setim kako se zove, ili bolje nađem na internetu, podeliću ovde.
April 28Apr 28 Au, nije moglo u gori cas, kad se jes nije ni uhvatilo korijenje? Nadam se da nece biti vecih posljedica i da ce vecina prezivjeti. Tako to nekad biva. Kod mene u junu bude obavezno jednom grad ali ne traje dugo i vecina nekako pretekne. Ako budem tu mozda stignem skloniti saksije pod drvece ali sve sto je u zemlji, sta mu bog da. Ja imam negdje u ostavi jedan horti-kulti fleece, neka tkanina kojom se pokriju biljke ako se najavi kasni mraz ali to mogu samo u slucaju da sam na pravom mjestu u pravo vrijeme. Jedne godine, bilo je neko ili svjetsko ili evropsko prvenstvo u fudbalu (2014 ili '16), ja nasao neku tendu, ono, krpa na 4 stapa, na krpi engleska zastava. Cijelo ljeto mi je to cuvalo paprike da ne gore na suncu i da ih ne ubijaju pljuskovi. Polomile se nakon par mjeseci aluminijske sipke nosaci i bacio sam to. Sad bi me bilo malo blam jer bi ljudi mislili da sam neki Farazov fashoid pa ni ne bih ali jeste bilo zgodno tada.Kod mene nema mnogo problema sa insektima. Imam neven i nasturtium koji ce rasti oko paradajza. Oni vode racuna o biljnim usima. Nemam problema sa smrdibubama i tako to ali ko zna, svaka godina nesto novo nosi. Edited April 28Apr 28 by Seabass
April 29Apr 29 9 hours ago, Eleniko said:danas mi je jedan od dva brata koji drže najzanimljiviji rasadnik na otoku rekao ime neke napasti (koje je jako živopisno, skoro pa ženstveno) i rekao da se rešava tako što pobodeš crnu motku negde malo pored paradajza, tako da svi glupi insekti odu na nju. ako se setim kako se zove, ili bolje nađem na internetu, podeliću ovde.tuta absoluta se zove taj moljac, odlično ime za bend ili neku novu lady gagu. rešava je crna motka na kojoj se skupljaju.https://en.wikipedia.org/wiki/Tuta_absolutainače sam juče našao u rasadniku divlji timijan, to je biljka koju je nemoguće rasaditi od uzetih pelcera sa outdoor lokacija, pritom se samo tako zove i miriše a nema nikakve veze sa onom mekanom domestifikovanom varijantom koja se inače prodaje.... ovo nema nikakve zelene grančice, suvo je, odrvenjeno čak i na najmanjim, tek sad kreću da izlaze mali igličasti listići.... a miriše tako da je celo dvorište zamirisalo kad sam ga izneo iz kola.ovde je kad skroz ozeleni, to tamo krajem maja tek ali se vide drvenaste grančice. jasno, ne zaliva se.
April 29Apr 29 Pa to raste saminiklo po grčkim ostrvskim kamenjarskim bespućima na višim nmv. Kad stigneš na kraj puta odakle nema dalje sem ako nisi koza, izađeš iz auta i zapljusne te miris aromatičnog bilja. Uvek vidim i to rastinje koje prosto obgrli kamenje.
April 29Apr 29 14 minutes ago, Pixisis said:Pa to raste saminiklo po grčkim ostrvskim kamenjarskim bespućima na višim nmv. Kad stigneš na kraj puta odakle nema dalje sem ako nisi koza, izađeš iz auta i zapljusne te miris aromatičnog bilja. Uvek vidim i to rastinje koje prosto obgrli kamenje.da, i probali smo barem 3x da ašovom izvadimo sve sa korenom, posadili u dvorište u svim opcijama, u saksiju sa peskom, u zemlju (ovde je ona crna, liči na našu), u izmešano zemlja pesak - ništa, neće. posle mi je i nik koji se bavi uzgojem klonova divljih biljaka koje kao phd sa kings college sam pravi rekao da je to nemoguća mislija. videćemo za ovo u saksiji ali prva ide u krčedini drugarici pa ćemo znati šta i kako.
April 29Apr 29 Uvek se pitam kakvo je meso koza koje žvaću to rastinje. Jer na tim mestima uvek ima koza (i ničeg/nikog više). To su tako jaki mirisi koji ispune bukvalno beskrajan vazdušni prostor svuda okolo.
April 29Apr 29 23 minutes ago, Pixisis said:Uvek se pitam kakvo je meso koza koje žvaću to rastinje. Jer na tim mestima uvek ima koza (i ničeg/nikog više). To su tako jaki mirisi koji ispune bukvalno beskrajan vazdušni prostor svuda okolo.ima toga svuda po mediteranu. paška i creska janjetina, isto koza i jagnje sa korzike, pa i ovde. sve to miriše kako treba, na divlje trave.isto impresivan je med, pčelari razbacuju košnice po udaljenim brdima gde su staništa timijana i nekog drugog žutog cveta koji privlači pčele. ako se ima dovoljno vremena, najmanje 6 a najbolje 9 i više, taj med buja mirisima svega toga.
April 29Apr 29 Taj med mi je interesantan. Jela sam borov med i baš mi se dopao, a inače nešto ne jedem med.Da ne trolujemo ovu biljnu temu neveganskim pričama o kozjem mesu i medu, da pomognem @Seabass možda da staviš mrežu preko biljki umesto rešetki? Ili ih poklopi nekom kanticom preko noći jer pretpostavljam da te životinjice noću ordiniraju. Danju ih otklopi radi svetlosti i sunca.
April 29Apr 29 Jednom sam na Vlasicu naletio na majcinu dusicu koja je tek zavrsila cvjetanje pa sam svukao nekoliko grancica i posijao ovde kod mene. Rasla je nekoliko godina, nema je vise. 33 minutes ago, Pixisis said:Da ne trolujemo ovu biljnu temu neveganskim pričama o kozjem mesu i medu, da pomognem @Seabass možda da staviš mrežu preko biljki umesto rešetki? Ili ih poklopi nekom kanticom preko noći jer pretpostavljam da te životinjice noću ordiniraju. Danju ih otklopi radi svetlosti i sunca.Na zalost to sto predlazes bi bilo gore nego da ostavim biljke bez ikakve zastite i prepustim ih bozjoj volji. Vjeverica ne more progristi resetku, mrezicu moze. Puz golac ce se bez problema provuci ispod kantice, osim toga nema sanse da se dizem prije svitanja da sklanjam kanticu da bi biljke imale dovoljno svjetla u toku dana koje je esencijalno za rast i razvoj.Svejedno, jutros su svi zivi izdravi osvanuli, iznio sam tikvice i krastavce vani na sunce, bice kako bude.