April 27Apr 27 ovaj povrtar gaza nema pojma Vršna trulež se u većini slučajeva pojavljuje zbog suše ili previše vlage i to ne zato što biljkama nedostaje kalcijuma nego jer zbog navedenih razloga ne može da ga usvoji.
April 27Apr 27 vrlo rado ću usvojiti ali se bojim da nije razlog ni jedno ni drugonisam sam to izmislio ovde, opservaciju su radili ljudi koji se bave timezalivam paradajz samo kada vidim da biljke počinju da padaju, prosečno 2x nedeljno
April 27Apr 27 Sretan sam da prijavim da je sve sto sam ostavio vani da prenoci osvanulo zdravo i zivo. Danas cu jos da papricice presadim u velike saksije, a paradajz u malo vece.
April 27Apr 27 21 minutes ago, Eleniko said:vrlo rado ću usvojiti ali se bojim da nije razlog ni jedno ni drugonisam sam to izmislio ovde, opservaciju su radili ljudi koji se bave timezalivam paradajz samo kada vidim da biljke počinju da padaju, prosečno 2x nedeljnoSad si stavio kalcijum i ne bi trebalo da se desi taj problem sto si ranije imao. Ako se ponovi znaces da nije zato sto nema kalcijuma.
April 27Apr 27 isto i ovde, sve što je juče zasađeno deluje čilo i zdravoobišle su sve kokoškice, iste one koje su juče smazale jednu salaticu jutros su se ponašale pristojnobizzare fact, juče sam ostavio jedno 12-15e na kadifice a jutros se žena vratila sa šetnje na kaficu u susednom selusa ogromnim busenom nevena, u dvorištu taverne raste kao korovčina i vasilis se sprema da sve to počupa ovih danagledaćemo da ga preduhitrimovidim komentar za kalcijum - prošle godine sam isto stavljao i dodavao u prahu na pola leta, poradiću na učenju o apsorpciji. ništa lakše ako je problem u nedovoljno vode, svakako ću probati, nego mi lokalni agrostručnjak (sa diplomom) priča kako se paradajz ne sme zalivati mnogo i da treba čekati da ti biljka da znak da je žedna
April 27Apr 27 Hm, ja sam nalazio savjete da paradajz voli redovno zalivanje. Ne svakodnevno ali da ga se ne pusti da se osusi izmedju zalivanja. To samo stavlja biljke u stres kad pokusavaju da formiraju plod. Zato je onaj drip sistem efikasan jer je vlaga uvijek dostupna ali ne u kolicinama da se korijen davi pod vodom. Sad imas prostora izmedju biljki, probaj onaj fazon sa ukopanim plasticnim flasama, opisao sam neki dan. To ce im dati dovoljno da ne ide u ekstreme poplava-suša.
April 27Apr 27 imho o uzgoju paradajza svakako najviše znaju ljudi koji ga proizvode na veliko u plastenicima, slušao sam jednog koji je objašnjavao kako svakog jutra izmeri pH supstrata na kojem uzgaja paradajz i na osnovu toga napravi rastvor makroelemenata i sekundarnih elemenata kojim zaliva paradajz po sistemu kap po kap...no amateri se u kućnim uslovima moraju zadovoljiti priručnim metodama, Ca se ne dodaje u prahu već se rastvori u vodi i time se zalivaju biljke, jednom u desetak dana po potrebi, diplomirani agrosexpert ne voli često zalivanje jer se time povećava šansa da biljke obole od plamenjače, tako da treba naći balans ili jednostavnije postaviti sistem kap po kap i zalivati kasno uveče ili rano ujutru, a pošto leta postaju sve vrelija možda treba razmisliti o pokrivanju paradajza mrežama za senčenje, tokom jula i avgusta...
April 27Apr 27 Iz mog iskustva, o paradajzu najviše znaju oni koji ga gaje na mestu i za potrebe kao što ih imaš ti. Znači lokalno znanje o zemlji, podneblju, klimi, sortama, taj rad. Plus, ako gajiš na otvorenom u svojoj bašti za svoje potrebe da usvajaš savete od onih koji ga isto tako gaje.Naravno, ima nekih opštih pravila koja važe za sva podneblja i sorte, ali cinculiranje sa laboratorijskim uslovima iz plasteničke proizvodnje od 2 tone malu će razliku da ti naprave ako si mikro proizvođač za svoje potrebe.Prošle godine mi je paradajz na terasi istrulio kad ga je spičila ona žega. Jeste da je imao i neke druge nepovoljne uslove (mala saksija sa posledično premalo zemlje, pa moguće i kalcijuma, a on napredan iždžikljao kao lud), ali kako je došao onaj toplotni udar, tako je počela trulež.
April 27Apr 27 ma da, svaka čast plasteničarima ali ti ljudi imaju biznis težak nekoliko hiljada ili desetina hiljada evra i moraju da testiraju zemlju svaki danja se zajebavam sa 100e max, ni toliko, pre 50-60. i radim ovo kao opušteni hobi, vid unapređenja mentalnog zdravlja, ako rodi rodi, dobrodošlo, radim sa zemljom, rukama usitnjavam ono što nije mašina, rukama kopam rupe u koje sadim, napamet biram šta gde uz minimum invazivnih delatnosti, i ovo što sipam eko-kalcijum me dosta stresira, najradije bi sve ovo završio samo sa zemljom i stajnjakom, čemu ionako želim da se vratim kad tad. ali očito ne može sve lepo i fino, tek će da bude drama kad bude trebalo da se sipa PNK okolo biljke.izričito sam pitao da li se ovi dodaci rastvore u vodi, ovi kažu ne, staviš kalcijum na dno rupe pa ostalo i on se razgradi vremenom, kao nije poenta da odmah zatučeššta znam, što više gledam sve mi se više čini da je ovo što radi kospođa trag biljke za nas amaterčine prava stvar, sastaviću jedan drveni sanduk 140x280, to su mi stare škure, konačno ću 5 godina kasnije da se iskupim u ženinim očima što ih nisam bacio i naružio jedan kraj dvorišta pa neka uživa u kompostiranju. nabacaću prvo grane pa pokošenu travu i onda hop hop na to organski đubar.
April 27Apr 27 Naradih se i danas. Imam dilemu dal da paradajz ostavim vani u greenhouse ili da nastavim da unosim? Za par dana ce doci jos 3 biljcice koje cu morati na prozoru izdrzati dok se ne oporave i pocnu da rastu. Prognoza za iducu sedmicu je ludilo, u cetvrtak 27C, nocne temperature oko 10-11. Ostalo mi je jos da posijem grah, to cu sutra ako stignem, a svi krastavci i tikvice su nikli. Sijao sam po dva sjemena pa sam jedan morao da eliminisem. I ovako imam prostora samo za po jedno od to dvoje.
April 27Apr 27 @Seabassaj ukratko kako sadiš pasulj (grah)juče kupio malo jače od stotinak semenskih zrna, lep duguljasti oker boje, mislim da je izvesno sa ostrva ili barem nije sigurno iz kirgistana lik u rasadniku mi je rekao da se kopaju rupe i u svaku staviš po 10 semena pa šta niknena netu piše na 5cm dubine, okej ali šta u rupu? stajnjak, kompost ili zemlja (dosta jako kompostirana prirodno, čak ne uklanjam ni ostatke košenja trave, sve ide unutra), da li to sve zaliti vodom da se lepo izmeša pa seme u to? na koju razdaljinu? malo me smara to sa rupama pa sam mislim da produbim jednu leju od 3m dužine, tu nabacam ovu prihranu i seme, izmešam i prepustim bogu i prirodi na istinu.inače smo sem te jedne leje pasulja danas završili sve što smo pazarili i pripremili, mera rasada je ispala taman za 30m2 obradive površine, gledali samo šta se sa čim slaže sem što smo propustili da utvrdimo na vreme da se dinja i krastavac ne slažu jer dinja privlači neke insekte koji smaraju krastavac, možda se sutra iscimamo da presadimo dinje mada je žena u fazonu ma nema veze.ona je inače mnogo pomogla svojim znanjem i rasađivanju iz cvećarstva, toliko da smo dizali ašovom (da ga mnogo je istresiramo) 12 paradajza iz zemlje da ih dodatno napunimo vodom u dubini. možda smo ga i ubili a možda i nismo, ne deluje kao da mu nešto fali ali videćemo šta sledi.bilo kako bilo u zemlji je:12 paradajza, od toga 4 stabljike nekakvog egejskog jabučara po imenu batala, jedinog takvog koji provereno uspeva na 35C dva meseca, mislim da je to grčki pobratim crnogorskog grbaljskog https://greenvegetableseeds.com/product/tomato-greek-batala/, zatim 4 stabljike sorte sa hiosa za jelo i sušenje, isto kao i 4 sorte sa santorinija sa istom namenom - oba se vode kao tomatino, što bi se reklo nekakav paradajz patuljak mada je veći od čerija. ničemu se ne nadam ali očekujem da budem iznenađen.5 krastavaca, nekih običnih grčkih2 tikvice (koje su iz rasadnika stigle izdžigljale i sa cvetovima)8 patlidžana santorini, belih, slatkih7 žutih srpskih paprika šilja (moje omiljene za bećarac, najslađa u cijeli svijet)4 neke male grčke crvene, slatke, kao mini varijanta slonovog uveta tj ajvaruše8 azijskog bosiljka tj limun bosiljka, da tera insekte štetočine, a možda se i ovajdimo za neki limun pesto, mada to kilavo raste u bašti1 veliki busen nevena6 ili 8, ne znam sad, kadifice da privlači oprašivačeod semena uradili smo:jednu dugačku leju od oko 8m graškajednu leju arpadžika za mladi crni luk2 leje persijskog krastavca, najomiljenijeg plus 3 semena od lude braće iz omiljenog rasadnikasutra će pasuljludački smo sve zalili a naročito paradajz....... hvala na inputimaostalo je da napravimo skalameriju koja će da nosi ovaj egejski jabučar, možda i hiotiko, ne mere se bez toga, očiglednobiće ovo ludo leto, već vidimsantorini: Edited April 27Apr 27 by Eleniko
April 27Apr 27 Maloprije odgledao Gardener's World sa najvecim autoritetom za bastovanstvo, David Attenborough bastovanluka - Monty Don i bas on pokazao kako sije grah (pasulj).Posto je kod nas jos relativno hladno, ja cu sutra po Montijevom savjetu; da posijem u ove male saksijice od 200ml u kojima su mi do sad bili paprike i paradajz. Stavicu po 2 zrna u svaku na 5-6 cm dubine, pokriti kompostom i cekati da proklija. Kad nikne i krene rasti i vrijeme bude okej, ide vani u rupu sa malo komposta i chicken pellets (koje sam narucio). Moj je puzavac pa cu morati i neku pritku da obezbijedim, kod tebe je cinimise onaj tzv cucavac, niski, ali svejedno.Ako su kod tebe temperature vec optimalne, preskoci ovaj dio sa saksijicama i direktno sij u zemlju. Moraces iskopati rupu ("kuća") sirine 20-30cm, dubine 15ak. Ubaci malo komposta, vise zato sto bolje drzi vodu nego radi prihrane i tu posij do 10 zrna, (moze i manje) i na 5-6cm dubine. Gledaj da ih makar malo razmaknes da ne nicu bas jedan preko drugog. Dobro zalij i ako je dovoljno vlazno i toplo trebalo bi da nikne za 5-6 dana ako ne ranije.Za grah je poznato da skuplja azot iz atmosfere i slaze ga u korijenu. Zato na kraju sezone nemoj ga cupati iz zemlje, samo ga presjeci pri dnu, a korijen ostavi da trune u zemlji preko zime.Dobar tip ako ces sijati sutra, pokiseli ga veceras u hladnoj vodi da nabubri, prije ce proklijati. Mozes i ujutru, dovoljno ce mu biti par sati da se nadoji i probudi. I ja cu tako. Good luck!I razmakni ove kuće jedno 50cm jednu od druge, kad nikne 10 biljki to ce formirati posirok grm, a mozda mozes i red napraviti, bitno je samo da mozes svuda prici da oberes. Edited April 27Apr 27 by Seabass