Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

upadoše oko 2 panajotis i nikos u kuću, pokazao sam im šta treba, nikos ima praistorijsko traktorče sa nekom skalamerijom pozadi koja je kombinacija ne naročito dubokog oranja i tanjiranja. odmah je rekao 20e za njih, i još po 5 za traktorčić i za benzin, 30 ukupno, bio sam u fazonu padni mi na grudi. nije loše ispalo s obzirom da nije najbolje bio pokošen taj deo placa ali svejedno to je sve sad pretvoreno u jednu masu, mislim da ta trava nije naodmet da još prihrani zemlju kad se sasuši... deo gde je žena godinama bacala ljuske od svog voća i povrća je bukvalno senzacionalan, rastresit i spreman, tu će najzahtevniji paradajz da nađe dom za ovu godinu. ali ću generalno da doradim malo pa za vikend sadnja. dobro je ispao tajming na kraju a i cena da ne lomim kosti i mišiće stare.

Edited by Eleniko

• Replies 428
  • Views 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

• nije bašta, samo par žardinjera na prozoru al obožavam kad se ovako razludi

Posted Images

ne napisah, zaboravih, mala bašta - 10x3, plus još jedno parčence tipa 5x1.5, taman da rasporedimo šta imamo u ostatku sezone. ovi bi za iste pare odradili i 3-4x veće parče ali to nećemo sada nego sledeće godine. odaljio sam je od zone gde sam sadio prethodne 2 godine, duboko na parceli koja nije moja ali to me ne brine. imam dobar osećaj, moram samo još malo doradim ručno ali ništa bitno, moja žena je u fazonu da sadimo koliko već večeras.

@Seabass ostaviću veći raspon između paradajza, prethodnih godina sam imao problem na 40. barem 50, možda čak i 60, imam prostora da se širim i taman da bude mesta između za bosiljak i neven ili nešto tako. ju ju radujem se.

Ja sam batalio kompost od kuhinjskog otpada. Ne ide mi. Imam jednu veliku kantu koja je dizajnirana za to i u nju sam religiozno ubacivao oguljine od krompira, luka i slicne stvari, a znajuci da je vazan balans izmedju zelenog i braon otpada, redovno ubacivao karton, osusenu travu i sl. I tako 10 godina da nisam imao nikakve vajde od toga. Prosle ili pretprosle godine vidim da je pacov usao u unutra i prestanem s tim. Prije neki dan, taman kad smo krenuli sa ovom pricom, odem da vidim sta ima tamo, ono neko blato. Polutrule jabuke, puzevi golaci, milion glista, uglavnom, govna. Jedina vajda je sto su puzevi tu, umjesto da mi jedu moje biljke i ako bih nekad krenuo na pecanje, imam crve. Za sve ostalo, tesko njesra.

4 minutes ago, Eleniko said:

ne napisah, zaboravih, mala bašta - 10x3, plus još jedno parčence tipa 5x1.5, taman da rasporedimo šta imamo u ostatku sezone. ovi bi za iste pare odradili i 3-4x veće parče ali to nećemo sada nego sledeće godine. odaljio sam je od zone gde sam sadio prethodne 2 godine, duboko na parceli koja nije moja ali to me ne brine. imam dobar osećaj, moram samo još malo doradim ručno ali ništa bitno, moja žena je u fazonu da sadimo koliko već večeras.

@Seabass ostaviću veći raspon između paradajza, prethodnih godina sam imao problem na 40. barem 50, možda čak i 60, imam prostora da se širim i taman da bude mesta između za bosiljak i neven ili nešto tako. ju ju radujem se.

Pa eto. Ja sam konzervativno rekao 40, znajuci sebe gdje sam ih sadio preblizu pa se poslije kajao. A 60 je perfecto mundo, za sve popratne biljke. French marigold, kao na jednoj od mojih slika iznad je melem za paradajz. Strasno se vole i paze jedni druge.

Ako ti je temperatura dobra i paradajz hardened off, sadi, nema sta da cekas. Slobodno mu poskidaj donje listove i ukopaj sto dublje gdje je vlaznije ili ako ima kamena ispod, polozi ga, ono sto bude iznad zemlje ce se podici i rasti ce uvis kao mamen kad se korijen primi. Blago se tebi, zavidim ti.

n3cgo3A.png

Znaci poskidas listove ispod ovih strelica i ukopas da samo viri to sto si ostavio.

Edited by Seabass

Slow day at the office i posto se smaram, narucim jos 3 paradajza.

Mortgage Lifter Beefsteak

Cherokee Chocolate

Peruvianium

Prve dvije su heirloom sorte, trebalo bi da urodi krupan plod ali ova treca vrsta je neki divlji paradajz. Kao boljeg je ukusa od ovih standardnih, vidjecemo.

Sad samo da vidim sa komsijom da pomakne svoju ogradu jedno dva metra da mi ustupi prostor da sve ovo poredam jer nema sanse da stane u 2m2

Bice gusto.

ova žena iz traga biljke mi razbija mentalni koordinatni sistem

kako koji video odgledam, samo prevrćem očima i pitam se kako ja ovo nisam znao do sada

on je u no dig fazonu, i to njeno predavanje na tu temu tj video sam otkrio tek kada mi je danas komšija prošao frezom kroz parcelu

no dobro, biće vremena

sem što ima užasno iritantan glas kao i većina ovih permakulturalista ima genijalnih momenata

posebno to što ne jebe američke fore, ove lazanja parcelice (tzv beds) gradi bez ikakve drvene građe, samo slaže u vis.

Odgledao sam video, cini se kao da zna o cemu prica. Mene jedino malo zbunjuje sto po njoj kao da nema nikakve veze jesu li borove iglice, jabuke ili pepeo da posipa. Jabuke i borove iglice su kisele, dok je pepeo bazni. Za ove nase paradajze i paprike zemlja treba da je neutralna da bi to raslo kako treba pa nisam siguran kako se dobije ta ravnoteza. Meni ovo svakako ne odgovara jer bih za nekoliko dana imao pacove, a to mi je nesto najgore sto mogu zamisliti.

Narucio sam 10Kg chicken manure pellets prije 5 min. Iduci vikend rasadjujem paprike. Osim toga, od sjemena rocoto papricica starog 5 godina, proklijala su dva i sad cekam da nikne. Vjerovatno je kasno ali potrudicu se taman da ih drzim u kuci od oktobra-novembra.

Juce sam dobio neke daske od komsije, imam i oko toga da se zabavim. Mozda napravim planter ili neku klupu, vidjecu jos.

ova žena gore ništa od toga ne koristi, bočne stranice - najdalje je stigla sa ogradicom od crepa

a najčešće nema ništa.

2 minutes ago, Eleniko said:

ova žena gore ništa od toga ne koristi, bočne stranice - najdalje je stigla sa ogradicom od crepa

a najčešće nema ništa.

Ma ok je to, stranice se koriste zato sto je ljepse, eventualno i cisce jer drzi to sve u jednom okviru, nije neophodno. Ideja je dobra da se iskoristi kuhinjski otpad ali bih ja morao to pod zemlju inace bih najebao sa pacovima. Kad prodje sezona i povadim zavrsene biljke, mozda ukopam rov i nabacam ovaj moj govnasti kompost i jos kuhinjskog otpada, pokrijem zemljom i neka trune do proljeca. Trebalo bi biti okej do iduceg maja za rasadu.

Mi smo prošle godine dobili par sadnica navodno heilroom paradajza za koji se ispostavilo da je čeri. Što je zapravo i dobro ispalo, jer su kod mene na terasi surovi uslovi sa temperaturom u julu i avgustu od 80 stepeni, Celsijusa ne Farenhajta i to bukvalno. Prošle godne se u junu pojavilo nekoliko plodova u junu, i onda kad je krenuo pakao, stagniralo je sve do septembra. A u septembru je krenulo da rađa kao ludo, i to je trajalo do kraja novembra kad je već postalo previše hladno.

E sad, ove godine se desio veleobrt jer se u saksijama u prošlogodišnjoj zemlji pojavilo par samoniklih izdanaka tako da ćemo probamo i ove godine. Osim toga, sad imamo i pojačanje u vidu keve kojoj je bašta pasija, tako da smo njoj prepustili da se igra i upotrebi svoju magiju. Dodala je još nekog zeleniša- peršun, luk, bosiljak…

Inače keva izgleda da ima isti internet kao Eleniko, jer je ona verni pratilac traga biljaka.

To je ta slama/seno što sam spominjala da svake godine planiram, pa onda ništa. To je još lakše od kadica tj onih drvenih konstrukcija.

A ta žena je jedna od retkih na internetu za koga ni od koga nisam čula da je imao lošu reč da kaže (u smislu njenog poznavanja materije), uprkos tome što je internet jedno ludo mesto, naročito kad zađeš u neke grupe gde su zaljubljenici u ove stvari (ziloti).

ja ću izvesno da probam da napravim jednu omanju lazanja postelju na ovim principima za jesen kad planiram da se pozabavim da probam da uzgojim puntarelle cikoriju i još nešto od tih jesenje zimskih varijanti. bukvalno sam i sada imao sav materijal na gomili i mogao sam to da izvedem začas, danas sam na jednom polju video 10-tak bala slame, dosta mi nerealno deluje da je neko već požnjeo neku žitnu kulturu ali ajde sigurno se neću baviti time.

čeri tomato je koliko znam počeo kao produkt izraelskog ekstremnog developmenta u nove kulture pa je postao zanimljiv tek kada su ga preuzeli baštovani. meni je prošlo leto bio jedini paradajz iz moje bašte koji je uspeo da rodi - ove velike indeterminantne je satro prvo nedostatak kalcijuma a koji u pretekli bez crnih prišteva na pola ploda, njima se nakotila smrdibuba. metar dalje od toga 5 vrsta čerija i - ništa, razmahao se ko blesav. moj jedini problem je što meni čeri realno i nema neki ukus paradajza sem one velanidia (hrast, žir) duguljaste sorte čiji se plodovi prodaju u bg piljarnicama sa oznakom da dolaze iz jerapetre na kreti. bio sam banuo kod žike u rasadnik i kupovao po 5 od 4 vrsta paradajza koje sam napikirao, a tih 5 čerija su svi bili različiti. najneukusniji je bio žuti klasičan okrugli, za njim nešto bolji (ali ne i za ponovljeno sađenje) nekog čudnog oblika, kruškica npr, sledeći je bio žuto crni okrugli poveliki, onako, tjah - i na kraju 2 koja su razbila, jedan je bio crveno zeleni zebra a drugi duguljasti crveno naranžasti koji je imao ukus bukvalno kao jabučar. pritom sve rađa ko ludo, zero problema, totalno, presadiš, tu i tamo zaliješ i nema drame

Kod te slame ili sena treba biti oprezan jer jedno od to dvoje ne valja, prijavljuju ljudi da truli i sve neki problemi, a ovo drugo je top. Šta je šta, ne sećam se tačno rolleyes Ali, eto, da znaju oni koji imaju nameru da se upuste u taj eksperimente sa obrate pažnju na to.

Meni je taj nedostatak kalcijuma nevjerovatan. To je mikronutrient, biljkama je potrebno vrlo malo za normalan razvoj. Svakako nije problem dodati kalcijum u zemlju, mozes koristiti ljuske od jaja. Samo ih osusi u rerni ili na suncu i samelji u prah. Vjerovatno biljkama nece biti dostupan odmah ali ce se razgraditi do iduce sezone. Ne znam ima li neka brza metoda da se doda kalcijum, ali opet, sumnjam da to mozda i nije slucaj, vjerovatnije je neko gljivicno oboljenje.

Edited by Seabass

Ovo je jedan od dva Brandywine paradajza, nije mu dobro uopste i ne znam sta cu s njim. Za ovo doba paradajz bi vec trebao da je makar 30-40cm visine.

J90tKGf.jpg

Ostali su se oporavili i poceli da rastu, racunam da ce biti okej, paradajz raste brzo ako su povoljni uslovi.

FNzts9p.jpg

Kad konacno izbacim paprike )vjerovatno ovaj vikend), presadicu paradajz u vece saksije da moze da rasiri krila. Paprike su vise nego zrele za vani, samo cekam da nocne temperature odu jos malo na gore, a sve su prilike. Inace budu vani preko dana od jutra do mraka. Prvo cu ih par noci u onaj cirkus od greenhouse pa cu rasaditi u velike saksije od 8L.

T1MQnDK.jpg