Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

2 hours ago, Eleniko said:

Ja sam prošle godine u saksiji gajio onaj krastavac koji izgleda kao mala tj mikro lubenica, puzavica, lepo se ponašao ali je rodio par plodova kad nisam bio na otoku a posle se sasušio od vreline. Ukratko - ne znam.

Cucamelon. Ja sam kupovao sjeme ali sam dao nekome, ne sjecam se da je kod mene uopste niklo. A izgleda super fun. Pokusavao sam i neki bijeli krastavac, te limun krastavac, slabo. Zakljucio sam da u podneblju u kom zivim te egzxotike slabo kotiraju i da je previse razocarenja. Bolje imati uroda nekog oprobanog hibrida nego nemati nista od neceg interesantnijeg.

1 hour ago, Eleniko said:

IMG_20250421_192858.jpgPresadio sam ovu tugaljivu stabljičicu u veću saksiju umesto rasadničkog stiropora, napunio supstratom i đubrivom, nalio vodom pa sad šta bude bude. Ranijih godina sam donosio rasad iz Srbije, organski, i bukvalno mi nikada ništa nije umrlo, ni u zemlji ni u saksiji pa sam zato senzitivan. Izgledalo je bolje jutros posle noći u kući, ali ne znam da li to da radim, ne pada ispod 11. Topao dan joj baš nije prijao iako sam je pomerao u hlad.

Nisi trebao djubriti, u kompostu bi trebalo da ima dovoljno hrane za 15-20 dana. Samo mu daj vode i neka ga sa ostalima. Ako ne prezivi, to je sudbina. Te stvari se nekad dese ali mislim da ce i ovaj biti okej. Zvucalo je kao da je u gorem stanju. Ovo je vjerovatno ili od previse ili premalo vode.

• Replies 428
  • Views 34k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Lukac posađen, ostalo ovijeh dana  

• Posađeno i presađeno: mrkva, blitva, spanać, zelena, korijander, matovilac, peršun, bosiljak, cvekla, šalot, origano, mirođija, rotkvice, mlukac, nana, mrkva iz saksije je otišla u jednu veliku kantu.

• nije bašta, samo par žardinjera na prozoru al obožavam kad se ovako razludi

Posted Images

Danas moram rasaditi ovo ludilo u offisu. Dziklja ko iz vode. Ovdje im je puno optimalnije nego kod mene, samo sto postaje tijesno.

Ghost pepper:

C4NSRtA.jpg

14 hours ago, Seabass said:

Nisi trebao djubriti, u kompostu bi trebalo da ima dovoljno hrane za 15-20 dana. Samo mu daj vode i neka ga sa ostalima. Ako ne prezivi, to je sudbina. Te stvari se nekad dese ali mislim da ce i ovaj biti okej. Zvucalo je kao da je u gorem stanju. Ovo je vjerovatno ili od previse ili premalo vode.

OK imalo je smisla da se presadi u saksiju i da se ostavi napolju, jutros izgleda dosta bolje mada kako odmiče dan i kreće vrućina čak i u senci pomalo posrće ali i dalje bolje nego pre presađivanja. Kasnije ću da presadim sve paradajze, jebemu miša, jabučar i volovsko srce od žike iz ćuprije nije bilo ovako osetljivo a ni neki ruski žuti od svetioničara iz pančeva.

inače se slažem posle 2 godine lutanja da je bolje saditi provereno nego se izmotavati bez uspeha i pritom trošiti novce. mada sam noćas gledao neku perma luđakinju negde sa balkana sa bloga "trag biljke" na YT kako se kune u mermande paradajz, bio mi je nadomak ruke ali nisam hteo da probam.

Juce gledam BBC Gardening program, kaze Monty Don - sad je vrijeme da se paradajz presadjuje u vece saksije i da nastavi da raste dok ne otopli da moze skroz vani. Znaci da je taj tvoj vjerovatno potrosio sto je imao u toj stiropolnoj i samo ga je trebalo u vece cipele.

A vidi ovo:

AybqLLD.jpg

To su sve bile neke heirloom sorte; cherokee, black russian, kurci-palci ali da zatvoris oci i probas, razlika medju njima je mala. Paradajz sazrio na suncu ce uvijek da bude ukusan.

šta znači heirloom, ne razumem taj prevod najbolje

4 minutes ago, Eleniko said:

šta znači heirloom, ne razumem taj prevod najbolje

Heirloom su stare, nehibridne sorte. Znaci da mozes ostaviti sjeme i posijati iduce godine i niknuce ista biljka.

Te godine je dosta dobro rodilo za moje uslove.

hrSjjwy.jpg

Krs od vremena, nisam ih ni iznio vani ali se naziru vece temperature i vjerovatno cu ih za vikend oko 1. maja skroz ibaciti napolje.

1PoT1Jv.png

ja pokušavam da pregovaram sa panajotisom ("big masturbator", citiram prijatelja) koji ima trakor i može da mi duboko preore zamlju i isitni frezom

živ nisam da vidim koliko će da mi traži. nedam više od 20e.

inače mi novi trimer kida, ko god nema veliki plac neka ne razmišlja - stihl fs 55

to što ima 0.75 KS neka vas ne brine, sa dobrom strunom to seče sve

samo original stihl ulje i original najlon i cepaj

U Grčkoj džabe, u Srbiji za 20e neće ni da pale makinu

9 hours ago, Pixisis said:

pa to je neka moja projekcija, koliko bi realno platio da mi preoru 20-30m2 placa i isitne zemlju frezom. ne mogu da dam 100e za to stvarno, ček se ne radi ni o tome koliko će na kraju da ispadne to povrće nego koliko vredi da se dođe malim traktorom (ovde imaju one stare japanske kubote, jako simpa) ili motokultivatorom i onda sat vremena posla i litar dva benzina.

inače mislim da nema šanse, tražiće više para. daću mu do 30.

na kraju krajeva prošle godine sam golim rukama ašovom i motikom sredio bašticu, jesam riknuo dosta i dobio upalu mišića ali nisam umro. a sad gađam jedan rastresitiji deo.

u krajnjoj liniji mogu da napravim jebeni raised bed makar samo za paradajz, ostalo mogu da prekopam. imam ostatke starih žaluzina od kojih mogu napraviti sanduke, grana ima svuda, imam odakle da uzmem i zemlju i đubrivo. moram samo da sračunam dimenzije da vidim koliko mi treba prostora za 12 stabljika i možda još neku potencijalno.

u drugim vestima, paradajzić koji se mučio deluje da će izači na zelenu granu, mislim da mu otpada još jedna grančica ali stablo i ono što ostaje na vrhu deluje zdravo.

fun fact, paprika koju sam kupio na buvljaku u pančevu za džabe, 7 za 200 dinara i koja je stajala u kesi u kolima 7 dana (sipao sam vode na dno kese da vuče odatle) najluđe raste od svega, još je u maloj saksijici (doduše u srbiji su te veće nego u grčkoj), sumnjam da su narokali neke hemije ali mi ni to ne smeta jer paprika. i prošle sam godine doneo neku slično kupljenu papriku u vranju gde smo stali na pljeskavicu u gradu i zavirio šta ima u poljoprivrednoj apoteci pored, kad ono prijatelj ostavio u 2 kartonske kutije rasad od one vulgaris žute paprike. koliko se nisam bavio njome, slatko smo se najeli i nije je napalo ništa od onoga što mi je sjebalo paradajz (red smrdibune red manjak kalcijuma).

pomerio sam poziciju bašte na novu teritoriju gde nikad nisam ništa gajio. malo me brine što na nekim delovima nema ničega, korova i slično, pa se pitam da nisu bacili neko sranje tu mada sumnjam. na jednom delu je žena godinama bacala ostatke povrća pa se tu nadam dobroj zemlji koju ću malo da razvučem naokolo.

Edited by Eleniko

Za paradajz minimum razmak 40cm i pripremi kolce. Btw, ja glasam za raised beds, mozda i ja napravim nesto u tom fazonu. Komsija do mene je razmontirao decking pa ima te gradje dovoljno da se napravi neki okvir, jedino me brine sto je to drvo treated hemijom... U krajnjem slucaju sklepacu neki stolic ili klupu da imam pored rostilja, da mogu spustiti tanjir i taj rad.

Ja cu moj paradajz da tretiram individualno. Iskopacu rupu sto dublje, poskidati svo lisce sa stabljike osim par noda pri vrhu i tako ga zagrnuti da samo taj vrh viri iz zemlje. Ima da bukne za par nedelja kad sve to postane korijen.

Kod mene rijetko bude suša ali paradajz voli da se redovno zaljeva, mislio sam napraviti onaj sistem sa plastičnim bocama. Prvo se boca izbusi 15-20 puta ugrijanim ekserom ili sl, i ukopa medju paradajz da samo čep viri. Sipa se voda koja polako curi u zemlju navodnjava paradajz. U to se moze sipati i fertilizer, generalno nije losa ideja, ne košta ništa.

Jedino sto cu se ja jos nacekati da rasadim paradajz, da mi je da je barem 30-40cm visine, da imam sta ukopati. Borim se sa sobom da ne narucim jos, nemam kud s tim, moracu svakako dokupiti kompost za jos papricica koje cu morati donijeti iz ofisa.

100 problema.

Te drvene kadice vidim idu ljudima super ili čak i samo slama, tu još manje posla ima. Ja uvek planiram nešto od toga, na kraju po pravilu u poslednjem trenutku zabodem rasad u zemlju i teram dalje. Ali jednog dana, biće.

11 hours ago, Pixisis said:

Koliko da očekujem za košenje nekih 40m2, a koliko za prekopavanje?

27 minutes ago, Boksi said:

Koliko da očekujem za košenje nekih 40m2, a koliko za prekopavanje?

Ne znam precizne cene, moj komentar je bio više u smislu da za cenu od malo više od 2000 din ne mogu da zamislim da iko više dolazi da nešto radi. Možda da ti učini, ali to je onda druga stvar.

Nemam direktnog iskustva, ali cena zavisi od lokalnih prilika u onom osnovnom smislu ponude i tražnje, ali i logističkih uslova npr pristupačnosti terena (kako dovesti frezu do bašte i slično).

Koliko čujem, ručno okopavanje bašte tako neke veličine, je 4000. Motika ide svuda, za nju problema nema 😃. To kod tebe može biti jeftinije ukoliko ima dosta njih koji te usluge pružaju pa dobiješ i košenje uz to. A možda i ne. Za košenje uglavnom ima dosta ponude, a okopavanje malo teže ide. Raspitaj se po mestu najbolje, a ako ne nađeš nikog vidi na Halo oglasi ili Kupujem prodajem.