Wednesday at 20:103 days 1 hour ago, jms_uk said:RoyalMail je u (uobicajenom) raspadu. 1st Class ume da putuje i po nedelju dana.Nije idealno, tako nam je privatizacija dala.Vec duze vrijeme bojkotujem Amazon, kupujem sa ebaya ili direktno od proizvodjaca i na ove stvari sam navikao, nije strasno. Rijetko kad je esencijalno da mi nesto stigne u 24h, a u tom slucaju najcesce dignem dupe i odem da to nabavim. Kao u dobra stara vremena.
Yesterday at 09:581 day Jutros opet postali smo majka.Amaranth Red i Red Swiss Chard jutros proklijali.Bezbrizno djetinjsto i udoban zivot zelimo novorodjenima uz prigodnu pjesmu:
Yesterday at 17:521 day Nice!Meni je paket stigao u sredu, poslat je u subotu iz rasadnika koji je na 30km od makedonske granice iznad Soluna. Na moje veliko iznenađenje u rasadniku su zvali različite špedicije i odabrali najbržu - koja je slala robu preko Atine a ne preko Soluna ili Kavale gde bi stiglo kasnije, i možda ušlo u uskršnji raspad. Ovi likovi iz Biome su takvi carevi da ću da im banem u rasadnik da se upoznamo i da pokupujem šta još. Oni su izdizajnirali svoje kutije za transport i proračunali da mora 6 stiriporskih saksijica sa po 8 biljaka u svakoj tako da se ništa ne mrda i čak i ako neko zajebe nešto i prevrne kutiju, neće se obrušiti na stabljike. Imam slike na telefonu pa ću okačiti kad stignem. OK taj šiping je bio 8e ekstra ali mislim da kad se uzme pakovanje, to bi u Srbiji koštalo mnogo više.Anyway, sve deluje zdravo, jedan klaster sa paradajzima sa Hiosa ima prve listove požutele ali to bi rekao da je ništa, skloniću ih ujutro da džabe ne vuku ništa. E da, svaka saksijica je bila poškropljena nekih svetlucavim prahom, verujem da je to neka prihrana ili zaštita za usput ali svaka svaka čast, bez predrasude - kao da nisu Grci.Spremam se da im ostavim masnu 10/10 recenziju na Google.U međuvremenu sam kupio trimer da posečem korov i travu na tom parčetu koje sam pikirao za baštu, treba samo da odlučim da li da kopam ili da idem u visinu u neku formu "beds", za koju ne znam da li imam dovoljno prirodnog đubriva, zemlju sam našao...
Yesterday at 19:171 day Jedna od papricica je pocela bacati cvjetice sto je valjda znak da joj je posuda premala pa sam je presadio u saksiju od 12L. Na zalost to znaci da nema nazad u kucu ali imam mali plasticni greenhouse gdje ce prenociti. Ovo ce biti rizicno radi hladnoce i eventualnih puzeva ali ako se ista desi, u pitanju je samo jedna biljka, prezalicu nekako. U slucaju da sve prodje okej, bice ih jos ovde.I ovo cudo od green house se raspada ali posluzice jos ovaj put. Inace, sve iznosim vani tokom dana relativno je toplo pa ih uvece unesem. Paradajz se oporavlja od transporta, za 15ak dana bice tip top i spreman za rasadjivanje.1 hour ago, Eleniko said:Nice!U međuvremenu sam kupio trimer da posečem korov i travu na tom parčetu koje sam pikirao za baštu, treba samo da odlučim da li da kopam ili da idem u visinu u neku formu "beds", za koju ne znam da li imam dovoljno prirodnog đubriva, zemlju sam našao...Thanks.Raised bed je laksi za odrzavati i imas bolju kontrolu, a i bolje izgleda. Sto se djubriva tice, prirodno (stajsko?) djubrivo se ne stavlja na proljece ako je svjeze jer je puno amonije, sad ti treba kompost odnosno nesto sto je zavrsilo truljenje. Svjeze djubrivo se stavlja na jesen da struli preko zime. Na tvom mjestu ja bih samo kopirao sta radi komsija kojem uspijeva.Ja sam se ranije bavio idejom Hügelkultur, cak sam jedne godine i ukopao neko granje ali sam to nekako polovicno odradio da bih mogao izvesti zakljucak. Nije kod mene prostor za to ali kod tebe mozda jeste, pogledaj. Moze biti interesantan feature.
10 hours ago10 hr Nije svež stajnjak, pretvorio se u rastresitu zemlju ko zna kada. Ja ga rabim već treću godinu, danas sam se poslužio sa 25-30ke i ima za još ko zna koliko. Pitam se zapravo da li ti hranljivi sastojci mogu da vremenom nestanu?Inače sam danas kupio dodatno paletirano đubrivo kao fertilajzer koje stvarno smrdi, i jednu kesu organskog kalcijuma jer nam zemlja oskudeva. Sa 2 sadnice tikvica račun 4.60e.Ostalo je da pokosim travu i okopam tih desetak m2, prethodno plan šta gde ide. Imamo 3 vrste paradajza sa po 4 struka, 8+7 paprike slatke, 8 patlidžana, 10- tak zelenih salata i 2 tikvice. Plus negde da bacim seme zelja i lokalnog krastavca acuri.
8 hours ago8 hr Znam to, odrastao sam u šumadijskom selu gde sam jedva čekao da isprazne i očiste obore od govana.Inače ovde su na ostrvu na najvećoj ceni govna od ptica, naročito golubova i galebova. Kažu da mora dugo da se čeka da pregori pre nego što sme u zemlju.