Jump to content

Blog o bašti, plus permakultura

Featured Replies

Meni ti tockici ne trebaju. Saksiju ponekad prebacim malo lijevo ili desno ako nesto treba da uhvati sunce malo duze. Jos uvijek ima u meni toliko da mogu to bez tockica.

Sad mi zao sto nisam posijao paradajza, a sad je kasno. Imacu 20ak chili papricica,i to ce malo scratch the itch. Treba mi novi ruzmarin i jos kojesta od perenijalnih mirodjija. Stari ruzmarin je sav odrvenio, ima mu 12-13 godina.

Neki dan sam odgledao interesantan youtube video o nekim biljkama koje su bile zastupljene u ishrani za vrijeme srednjeg vijeka, sad su se skroz pogubile; Alexanders, salsify, good king henry, lovage i sl.

https://www.youtube.com/watch?v=SJnIZiH5fyM

Ground elder je jedna od jestivih biljki koje su mi zagusile veci dio baste i nikako da se odlucim da skuham malo, makar da probam. Inace, ground elder nije native u Britaniji, dovukli je Rimljani da imaju sta da jedu i rasirilo se. Najukusniji je sad nekad, kad su biljke mlade.

Uhvatio me proljetni vrbopuc pa sam narucio nekog sjemena da se malo zajebavam ove godine. Lista nije ni kratka, pa cu osim papricica imati:

Borlotti beans

Cucumber marketmore

Courgette Atena F1 (zuta)

Amaranth Red (ovo mi je posebno interesantno jer nikad nisam ni probao)

Salsify

Purple creeping thyme

Green purslane

Ruby red swiss chard

Dovoljno za lagano zezanje i prckanje po basti. Ruzmarin i mazuran/oregano cu kupiti gotove biljke i presaditi, necu to iz sjemena.