March 29Mar 29 Meni ti tockici ne trebaju. Saksiju ponekad prebacim malo lijevo ili desno ako nesto treba da uhvati sunce malo duze. Jos uvijek ima u meni toliko da mogu to bez tockica.Sad mi zao sto nisam posijao paradajza, a sad je kasno. Imacu 20ak chili papricica,i to ce malo scratch the itch. Treba mi novi ruzmarin i jos kojesta od perenijalnih mirodjija. Stari ruzmarin je sav odrvenio, ima mu 12-13 godina. Neki dan sam odgledao interesantan youtube video o nekim biljkama koje su bile zastupljene u ishrani za vrijeme srednjeg vijeka, sad su se skroz pogubile; Alexanders, salsify, good king henry, lovage i sl. https://www.youtube.com/watch?v=SJnIZiH5fyMGround elder je jedna od jestivih biljki koje su mi zagusile veci dio baste i nikako da se odlucim da skuham malo, makar da probam. Inace, ground elder nije native u Britaniji, dovukli je Rimljani da imaju sta da jedu i rasirilo se. Najukusniji je sad nekad, kad su biljke mlade.
March 29Mar 29 Uhvatio me proljetni vrbopuc pa sam narucio nekog sjemena da se malo zajebavam ove godine. Lista nije ni kratka, pa cu osim papricica imati:Borlotti beansCucumber marketmoreCourgette Atena F1 (zuta)Amaranth Red (ovo mi je posebno interesantno jer nikad nisam ni probao)SalsifyPurple creeping thymeGreen purslaneRuby red swiss chardDovoljno za lagano zezanje i prckanje po basti. Ruzmarin i mazuran/oregano cu kupiti gotove biljke i presaditi, necu to iz sjemena.
April 7Apr 7 ove godine je famozni žika iz ćuprije ispalio za rasad, dogovor je bio da mi iznese kutiju do autoputa u blizini njegovog plastenika ali izgleda da ga je spopao PMS subota jutro pa je počeo nešto da izmišlja kao ne može, ograda itd. tako da sam se posvetio traženju starih i retkih sorti u eladi i naleteo na jedan od najboljih rasadnika koji sam ikada video - u rangu sa našim svetioničarem iz pančeva ili iriškom bašticom sa fruške gore.ovo je izbor paradajzahttps://www.biomastores.gr/?s=tomato&product_cat=0&post_type=productove cene oko 5-6e su za 8 rasada, a oko 2-3 su za 20-30 semenki. deluje ok, ovi gore nisu jeftiniji od ovih.ovo je cela ponuda svegahttps://www.biomastores.grimaju rasad, seme, ekološku prehranu i ekološke pesticide. meni je dovoljno 8 rasada za naše letnje potrebe. jebe što su svi dobri paradajzi indeterminantni pa mora da se pravi konstrukcija koja će da nosi stabla visine 2-2.5, imam debele trske dosta ali je problem vetar koji ume da šiba do 8 bofora usred leta pa se mora ojačavati metalnim šipkama. pikiram ovu staru i skoro izumrlu grčku sortu batala koja nije komercijalno moguća jer ne trpi transport ali ubrana direkt sa biljke je božanstvenahttps://www.biomastores.gr/product/tomata-mpatala-8-fyta/uzeću još 8 rasada neke rome ili slične sorte da osušimi par komada nekog duguljastog čerija ako sve propadne, to će sigurno da rodi (kao prošle godine).imam 7 strukova paprike iz srbije a danas sam ženi kupio 10 zelenih salata koju najviše voli, grčka marula (mislim da je italijani zovu romana)
April 8Apr 8 Nismo se vidjeli 10 dana i jutros u office me docekalo jako prijatno iznenadjenje. Svi zivi i zdravi, 27 njih. Mozda danas ponesem koju kuci jer ce ovdje uskoro biti dzungla, rastu ko iz vode.
April 10Apr 10 Sve su posijane u isti medium (kompost + vermiculite) i u saksije iste velicine ali ne rastu isto, cak i od iste vrste. Jedna tabasco je skoro 30cm visoka dok su druge tek oko 10-15. Mozda ponesem par kuci da ovdje malo oslobodim prostor, vec postaje guzva.
April 11Apr 11 naručio sam rasad za moju letnju bašturasadnik starih, bio sorti: https://www.biomastores.grmalo sam popizdeo što su mi nakarikali 8e za slanje i 4e za plaćanje paypalom /a ne primaju kartice/no prošlo meuzeo sam samo egejski paradajz, valjda dokazan u vrelinama i sušama i vetrovima ovdenajpoznatiju grčku staru sortu batala, taj raste preko 2mhttps://www.biomastores.gr/product/tomata-mpatala-8-fyta/zatim santorini, 1.5mhttps://www.biomastores.gr/product/tomataki-santorinis-8-fyta/ihiotiko, sa ostrva hios, 1mhttps://www.biomastores.gr/product/tomataki-chiou-8-fyta/ove poslednje 2 sorte mogu u salatu a još bolje osušene. hiotiko lokalci suše u komadu, nanizane na kanapdalje, plavi (beli) patlidžan sa santorinijahttps://www.biomastores.gr/product/melitzana-santorinis-8-fyta/i neka lokalna sorta paprika koja liči na manje slonovo uvo, nekako sam zavoleo te manje paprike - nemam kapacitet da kao baštovan izugram te džinovske sorte, ni paradajza ni paprikehttps://www.biomastores.gr/product/piperia-karatzovas-8-fyta/uzeo sam i limun-bosiljak, malo mi je dosadio običan a inače mi treba da ga zasadim uz paradajz da tera napasnike insektebumo videli šta i kako dalje.ovde je još prehladno za sadnju, videćemo pred polazak nazad kući (3. maj). ko će to da zaliva tih 5 nedelja dok nisam tamo, nemam pojma.
April 11Apr 11 kakokako brebre suse ceo paradajz? koji, koliki? i drze ga tako, u evenkama, ko bluk?a taj od 2,5 m, hoces li brati s merdevina?poz Edited April 11Apr 11 by le petit nicolas
April 11Apr 11 Ja sam danas trazio nesto po ostavi i nadjem kutiju sa sjemenom iz 2021. Uglavnom razne chili papricice ali i nesto cvekle (dvije sorte), neka bundeva, bosiljak (opet neka fancy sorta), kamilica i jos kojesta, od cega sam samo posijao bosiljak u jednu saksiju i jednu vrstu chili papricice koja mi nije medju ovima sto imam u kancelariji. Malo je kasno za papricice ali bice sta bude. Osim toga, zasadio sam ruzmarin i thyme - bilo na special offer u supermarketu, skoro dzabe. Ako se primi, a hoce, to je to. Bacio sam i sjeme nevena (calendula) i nasturtium, onako random, to su super companion biljke za sta god raste medju njima. Ostalo mi je da posijem grah, tikvice, krastavac, a volio bih i makar 3-4 paradajza ali cu morati kupiti sadnice i to cega bude bilo u lokalnom garden centru. Danas i sutra oko 22C, sto je za ovde toplotni udar, sve dziklja ko iz vode.Novi ruzmarin:Stari ruzmarin koji cu posjeci cim se ovaj primi:Jabuka u beharu
April 11Apr 11 2 hours ago, le petit nicolas said:kakokako brebre suse ceo paradajz? koji, koliki? i drze ga tako, u evenkama, ko bluk?a taj od 2,5 m, hoces li brati s merdevina?kliknes na link koji sam ostavio i uključiš google prevodilac, tamo sve piše.suše ih cele, kako ne znam, saznaću pa ću ostaviti. inače su sitni, budu plodovi 80-100 grama. kažu da ih ne treba zalivati u poslednjem periodu pred branje uopšte da ne bi plodovi prerasli ovu optimalnu veličinu jer navodno gube na ukusu. sve to piše na linku, kako kupio tako prodao.2m ili više visok paradajz se vodi horiznotalno posle neke korisne visine, ili ga prosto isećeš.@Seabass sve bi dao za tvojih 22C, ovde je od 6 noću do 13-14 danju, nije još dovoljno toplo za sadnju.trebaće mi instrukcije za sadnju pitomog zelja iz semena, bio sam nameran da ga malo potopim i bacim u zemlju plitko na 1-2cm dubine s obzirom da nit je neka kultura nit je seme skupo (100rsd 3000 semenki u 5g ako ne lažu) ali me drugarica iskusnija baštovanka loži da mora prvo da isklija u saksijicama pa onda da se presađuje, što mi je posebno drkanje za jebeno zelje koje sam nameračio da bi 2x mogao da spremim kapamu ovde gde zelje ne postoji.
April 11Apr 11 9 minutes ago, Eleniko said:kliknes na link koji sam ostavio i uključiš google prevodilac, tamo sve piše.suše ih cele, kako ne znam, saznaću pa ću ostaviti. inače su sitni, budu plodovi 80-100 grama. kažu da ih ne treba zalivati u poslednjem periodu pred branje uopšte da ne bi plodovi prerasli ovu optimalnu veličinu jer navodno gube na ukusu. sve to piše na linku, kako kupio tako prodao.2m ili više visok paradajz se vodi horiznotalno posle neke korisne visine, ili ga prosto isećeš.@Seabass sve bi dao za tvojih 22C, ovde je od 6 noću do 13-14 danju, nije još dovoljno toplo za sadnju.trebaće mi instrukcije za sadnju pitomog zelja iz semena, bio sam nameran da ga malo potopim i bacim u zemlju plitko na 1-2cm dubine s obzirom da nit je neka kultura nit je seme skupo (100rsd 3000 semenki u 5g ako ne lažu) ali me drugarica iskusnija baštovanka loži da mora prvo da isklija u saksijicama pa onda da se presađuje, što mi je posebno drkanje za jebeno zelje koje sam nameračio da bi 2x mogao da spremim kapamu ovde gde zelje ne postoji.Nije ni kod mene toplo za sadnju jos. Ovo danas i narednih nekoliko dana je neocekivani bonus. I ovde se nocu spusta do 7-8 i nista od nighshades (paprike, paradajz, patlidzan) ne bi opstalo ili bi bilo krzljavo. Ne iznosim nista osjetljivo vani preko noci do druge sedmice maja najranije.Ovo sto sijem okolo su cvekle (blitva, cvekla su iz iste familije) i onaj tvoj purslane, salsify, amaranth i tako te divlje i poludivlje biljke koje niknu kad im odgovara temperatura. Dotle cuci u zemlji i ceka. U slucaju da ne nikne za 15-20 dana, posijacu opet, na isto mjesto. To je moj attitude. Tako bi i za to zelje. Pripremis mjesto, posij urijetko, pomijesaj sjeme sa pijeskom i onda 'soli' sa 30ak cm visine. Niknuce kad bude spremno. Jedino te moze poremetiti neki mraz nakon sto nikne ali ja se ne bih zajebavao sa rasadjivanjem zelja, fuck that.
April 11Apr 11 1 hour ago, Seabass said:Nije ni kod mene toplo za sadnju jos. Ovo danas i narednih nekoliko dana je neocekivani bonus. I ovde se nocu spusta do 7-8 i nista od nighshades (paprike, paradajz, patlidzan) ne bi opstalo ili bi bilo krzljavo. Ne iznosim nista osjetljivo vani preko noci do druge sedmice maja najranije.Ovo sto sijem okolo su cvekle (blitva, cvekla su iz iste familije) i onaj tvoj purslane, salsify, amaranth i tako te divlje i poludivlje biljke koje niknu kad im odgovara temperatura. Dotle cuci u zemlji i ceka. U slucaju da ne nikne za 15-20 dana, posijacu opet, na isto mjesto. To je moj attitude. Tako bi i za to zelje. Pripremis mjesto, posij urijetko, pomijesaj sjeme sa pijeskom i onda 'soli' sa 30ak cm visine. Niknuce kad bude spremno. Jedino te moze poremetiti neki mraz nakon sto nikne ali ja se ne bih zajebavao sa rasadjivanjem zelja, fuck that.ja moram da posadim sve pre 3 maja, za tad imam povratnu kartu za feribot. sad sam gledao prognozu, uopšte nije sjajno - krajem aprila noću 10 danju 18. i to tako, skoro pa ravna linija, sem par noći gde bude 12 oko uskrsa i onda opet padne.nisam pametan šta će da bude a još pride nemam creva za kap po kap sistem, nije problem da se kupi ali mi se čini da neće biti potrebno sem u tih prvih 5 nedelja kada neću biti na ostrvu. moraću da vidim sa nekim da mi barem jednom nedeljno zalije biljke, ovde je inače još vlažna zemlja od kiša koje su do skora divljale.prošle godine sam sadio krajem maja i genijalno se primilo, sa vrlo malo vode, školski, ali su kasnije nastupili problemi jer sam napravio greške u skidanju zaperaka i generalno pripremi biljke za plodni period. nasuprot tome u leto 2023 sam sadio u 2/2 juna i to sa dosta grešaka ali sam uspeo da dobijem kakav takav dobar paradajz za naše potrebe, dok ga na kraju nije satrla smrdibuba i ono crno sranje što napada plod zbog nedostatka kalcijuma. sad me ova ladnoća sačekala i iznenadila, ostrvljani su isto zatečeni. a ja ko za maler imam samo ne nightshades, ništa drugo.hvala za endorsement plana za zelje, nema ovde mraza više ni u februaru, kamoli sada.edit - e da, još jedno pitanje. ovde kad nađem pesak podalje od mora a ne tražim ga, obično nemam pri ruci alat da ga izlopatam u kese i džakove. ali sam zato juče, u zaleđu plaže, znači 10m od mora našao na pesak po kome je neko razbacao stajsko đubrivo koje se sasušilo na suncu, znači moguće dobitna kombinacija. sve dok me žena nije ozračila da je taj pesak sigurno slan od mora i da to nije dobro za semenje. sad, ne znam kako to da tumačim, da li je so dobra ili loša za biljku, ona tvrdi da nije dobro. mišljenje? Edited April 11Apr 11 by Eleniko
April 11Apr 11 Nisam bio siguran jel sadis u Srbiji ili na tom ostrvu u Grckoj, sad kapiram da je ostrvo, ispravi me ako sam pobrko.U kakvom stanju su ti sadnice paradajza (paprika, patlidzana, sta vec imas)? Kolike su, jesu li u saksijama? Gdje ih drzis? Kako, kad i sta sade komsije? Te temperature su prilicno niske ali posto nemas izbora mozda da ih za sad drzis vani preko dana, a navece unosis unutra i da se postepeno aklimatizuju. Za to ima dovoljno vremena do kraja aprila. Dotle bi trebalo jos malo da izrastu, bez obzira na temperaturu. I kad dodje krajnje vrijeme, ti ih zasadi and hope for the best ali ja mislim da imas prilicno dobre sanse. Uostalom vremenska prognoza je samo prognoza, moguce je i da se promijeni.Sto se paradajza tice, ja bih ga oljustio od lisca, ostavio bih samo dvije node i vrh, nekih 10-15cm, a sve ostalo bih zakopao sto dublje moze. Paradajz ima one dlacice po stabljici koje postanu korijen ako su u zemlji. Sto je dublje dole, manja vjerovatnoca da ce se osusiti. A posto ce imati veliki korijen stabljika i sve ostalo ce vrlo brzo izdzikljat, imaces visoke i zdrave biljke vrlo brzo. Paprike i patlidzane nikad nisam tako ukopavao ali paradajz jesam i uostalom to moj bastovanski prirucnik i savjetuje. Patlidzan je slican paradajzu tako da mozes i njega pokusati tako pogotovo sto nemas sta da izgubis. Paprike nisam nikad ukopavao dublje od linije korijena ali sumnjam da bi imao problema da ih ukopas do prvih pravih listova ali obavezno poskidaj sve listove na dijelu koji ide pod zemlju.Jos jednu stvar mozes uraditi da ih zastitis; komade viseslojnog kartona poredaj oko svake biljke nakon sto si ih dobro zalio. To ce igrati trostruku zastitu - od korova, od hladnoce i od prekomjernog isparavanja. Sto se zelja tice, koliko ja znam, a to nije mnogo, ono treba imati regularno zalijevanje jer ako se pocne susiti ode u sjeme, a onda vise nije ukusno, postane gorko. Ali ako se to i desi, povadi i ponovo zasij kad prodju ljetne vrucine, mozda u septembru i imaces zelje cijele zime.Sve ovo je sitna zajebancija i hobisticki pristup tako da su ovi problemi dio zabave. Ja imam sunca samo 3-4 sata, veci dio baste je pod drvecem, a sad je nikla i petospratnica tik uz ogradu koja dodatno zaklanja jutarnje sunce. Meni je kolicina svjetlosti najveci problem i prinosi su uglavnom tanki. Osim toga imam vjeverice koje mi desetkuju bilo sta sto im nije otrovno, pa za 12-13 godina nisam pojeo vise od par jabuka sa tri drveta koja rode svake godine. Poderu ih jos zelene. Jedne godine sam uzgojio kelerabe i taman kad sam pomislio da ih oberem zakla ih vjeverica, pas joj mater ali to je vec druga vrsta problema.
April 11Apr 11 Narucio sam 5-6 stabljika paradajza prije 2 minuta. Preko ebaya, special offer £1.25 each. U garden centrima su najmanje £3-4, a i nema mnogo izbora.Ovi nisu imali sve sto su izlistali (out of stock), ali dovoljno sareno za mene.Tigerella x1American Blue x1Pink Brandywine x2Indigo Blue Berry x1Stizu u utorak. Morace u moju mini greenhouse dok ne otopli da mogu vani.
April 11Apr 11 jao na taj brandywine se sečem, čak su ga imali kod ovih mojih ali sam rešio ovo leto samo sigurica fazon, šta su egejske babe i dede gajile to ću i ja. a brandywine je mislim neka američka sorta ili slično.i blagiš si tebi što uzimaš na sitno, ja imam sve 3 sorte po 8 strukova, pa ću pola da dam komšiji. svejedno i tri puta po 4 struka je dosta, poštenoj kući dovoljno 5-6 za sezonu. ali računam da ću da sušim i da delim po komšiluku ili gostima u kući.