March 26Mar 26 2 hours ago, le petit nicolas said:orase, ti si meni dragocen, ako si voljan da odgovaras.ne razumem ovaj deo sa plodoredom. moja rodbina je decenijama svake godine u istoj bastini sadila isti paradajz. isti, u smislu, da iz semena od jedne godine rasade za sledecu. samo su dodavali djubrivo (stajsko). to i ja radim, evo 5. godina i nisam primetila manji prinos.prosle godine su se prvi put pojavile smrdibube koje su desetkovale plodove, dok sam se ja osvestila sta je. nismo to imali nikad ranije. pitanje je da li treba da nekako tretiram zemlju pre nego sto posadim paradajz. ako da, kako i cime. potpitanje: kako da stitim biljke od tih gadova?pozПлодоред су ти 4 независне гредице/леје/парцеле/њиве А, Б, Ц, Д и сваке сезоне све заједно помераш за по једну фазу. Оно што си садила у А догодине иде у Б, Б у Ц, итд. Пете године култура која је прве била посађена у А се враћа на исто место. Све културе имају неке које им одговарају као предкултуре и неке којима оне одговарају као предкултуре.Сад, ти си имала среће да ниси донела заражене биљке или се нису заразиле током вегетације. Чим се то једном деси земљиште ће ти бити контаминирано и све док не направиш паузу са том културом од неколико година имаћеш лоше бербе. То да ли ћеш размишљати о томе зависи пре свега од обима производње. Уколико имаш посађено пар корена нечега онда реално није много ни битно, терај тако док иде и не замарај се непотребно. Али код озбиљне производње је сулудо ризиковати да ти пропадне цела берба, ту је већ плодоред неопходан из више разлога.Што се смрдибуба тиче нема лаког и доброг решења. Мислим да нема смисла да користиш конвенционалне инсектициде, бар ја не бих хтео да тиме прскам башту поред куће. Али можеш да повремено прегледаш биљке и отресаш бубе са листова у кантицу са сапуницом. О истом трошку згњечиш и јајашца, обично су са доње стране листова. Очистиш коров око биљака како не би имале где да се сакрију. Сађење невена у близини би исто требало да помогне. И праве људи разноразне еколошки прихватљиве растворе, с тим да не знам колико то помаже заиста. Мало сам скептичан да ће прскање раствором прашка за пециво много помоћи, ал ајде, не шкоди сигурно. Дакле, једино што сигурно ради је да их физички уклањаш стално. Чим приметиш да их има обиђеш и покупиш их. Уколико немаш много биљака не би требало да је неизводљиво.
March 26Mar 26 1 hour ago, Seabass said:Nije ovo nista, ustvari vrlo skromno u odnosu na ranije godine. Tu imam samo 5 vrsta i to nista narocito egzoticno.Mali dio ranijih poduhvata:Za smrdibube ti treba prah kaolinske gline mada ja sam misljenja da te napasti ne napadaju zdrave i jake biljke i cesto je indikacija da nesto generalno nije u redu.Нема везе степен штете од буба са кондицијом биљака. Смрдибубе се хране сисањем биљних сокова, тако да ако су гладне, а јесу, појешће ти плодове били они здрави или болесни. Дуга, сува и топла лета и јесени им одговарају, имају додатно времена да се намноже. Плус имамо благе зиме па може више њих да преживи. Почињемо сезону са више њих него раније а онда имамо и још неколико бонус генерација него раније. Кад на то додаш да скоро да немају природних непријатеља ето одакле ове најезде. Нису ниоткуда дошле, само им климатске промене иду на руку (ово ниси ти рекао, само сам толико пута чуо да имам потребу да напишем).
March 26Mar 26 @Seabass "Za smrdibube ti treba prah kaolinske gline"sta da radim s njom?7 minutes ago, crtamOrasi said:Нема везе степен штете од буба са кондицијом биљака. Смрдибубе се хране сисањем биљних сокова, тако да ако су гладне, а јесу, појешће ти плодове били они здрави или болесни. Дуга, сува и топла лета и јесени им одговарају, имају додатно времена да се намноже. Плус имамо благе зиме па може више њих да преживи. Почињемо сезону са више њих него раније а онда имамо и још неколико бонус генерација него раније. Кад на то додаш да скоро да немају природних непријатеља ето одакле ове најезде. Нису ниоткуда дошле, само им климатске промене иду на руку (ово ниси ти рекао, само сам толико пута чуо да имам потребу да напишем).u pravu si za duga suva leta i blage zime.negde sam procitala da su nam ove smedje dosle nedavno iz azije.rastvor praska za pecivo je prosle godine bio delotvoran, kad sam se osvestila sta se desava.skupljanje u kanticu i ciscenje poledjine listova sa 50 biljaka, kad se to moze raditi samo izmedju 4 i 6 ujutro, za mene nije resenje. tragam za necim sto bi dekontaminiralo zemlju i uz razumni angazman oko plevljenja i prskanja ocuvalo biljke i plodove.ljudi, jesu li prasak za pecivo i soda bikarbona isto?poz Edited March 26Mar 26 by le petit nicolas
March 26Mar 26 3 minutes ago, crtamOrasi said:Нема везе степен штете од буба са кондицијом биљака. Смрдибубе се хране сисањем биљних сокова, тако да ако су гладне, а јесу, појешће ти плодове били они здрави или болесни. Дуга, сува и топла лета и јесени им одговарају, имају додатно времена да се намноже. Плус имамо благе зиме па може више њих да преживи. Почињемо сезону са више њих него раније а онда имамо и још неколико бонус генерација него раније. Кад на то додаш да скоро да немају природних непријатеља ето одакле ове најезде. Нису ниоткуда дошле, само им климатске промене иду на руку (ово ниси ти рекао, само сам толико пута чуо да имам потребу да напишем).Razlog zasto sam naveo kondiciju bilja je zato sto sam i sam ranije ili previse zalijevao i djubrio pa je i to dovodilo do svakakvih problema. Bitan je ekosistem u kojem nam to bilje raste i treba da je izbalansiran. Ne trzam se vise ako vidim smrdibubu ili biljnu vasku, ne muckam neem ulje niti pskam kaolinom jer pored stetocina ova sredstva djeluju i na korisne insekte. Ali ako je u pitanju infestacija onda su to metode.Svako se slazem sa svim sto si rekao. Tvoja pretpostavka je vjerovatnija od moje i sve sto si napisao oko klimatskih promjena i buba ima smisla.
March 26Mar 26 Just now, le petit nicolas said:@Seabass "Za smrdibube ti treba prah kaolinske gline"sta da radim s njom?ljudi, jesu li prasak za pecivo i soda bikarbona isto?pozRazmutis u vodi i prskas biljke i plodove. Nije nikakav otrov u pitanju, tako da sa te strane nemas problema. Kaolin Clay for Stink BugsKaolin Clay for Stink BugsKaolin clay powder is an effective natural method to control stink bugs. When applied, it forms a fine film on leaves and fruit, which irritates the insects and makes it uncomfortable for them to land and feed. This film also makes the plants less recognizable to the pests, reducing their likelihood of attacking them. Kaolin clay can be used as a suppressant for stink bugs but should not be relied upon for complete control of all pests.56To apply kaolin clay for stink bug control, mix the powder with water and liquid soap to act as a surfactant. The mixture should be sprayed liberally on plants, ensuring that all foliage surfaces are covered. It is important to reapply the kaolin clay after rain or as new leaves grow, as the film can be washed off.46Continuous agitation is required during application to prevent the settling of the clay, and it is recommended to apply the mixture every two weeks without rain washing it off.46Kaolin clay is also beneficial for other pests such as grasshoppers, leafhoppers, mites, thrips, some moth varieties, psylla, flea beetles, and Japanese beetles.36In addition to pest control, kaolin clay can protect plants from sunburn, reduce heat stress, and enhance fruit color.Prasak za pecivo i Soda bikarbona nisu isto.
March 26Mar 26 5 minutes ago, le petit nicolas said:ljudi, jesu li prasak za pecivo i soda bikarbona isto?pozNisu isto. Prašak za pecivo pored sode ima i kiselinu (koju moraš dodati ako koristiš samo sodu) i još i skrob.
March 26Mar 26 12 minutes ago, Seabass said:Razmutis u vodi i prskas biljke i plodove. Nije nikakav otrov u pitanju, tako da sa te strane nemas problema.Kaolin Clay for Stink BugsKaolin Clay for Stink BugsKaolin clay powder is an effective natural method to control stink bugs. When applied, it forms a fine film on leaves and fruit, which irritates the insects and makes it uncomfortable for them to land and feed. This film also makes the plants less recognizable to the pests, reducing their likelihood of attacking them. Kaolin clay can be used as a suppressant for stink bugs but should not be relied upon for complete control of all pests.56To apply kaolin clay for stink bug control, mix the powder with water and liquid soap to act as a surfactant. The mixture should be sprayed liberally on plants, ensuring that all foliage surfaces are covered. It is important to reapply the kaolin clay after rain or as new leaves grow, as the film can be washed off.46Continuous agitation is required during application to prevent the settling of the clay, and it is recommended to apply the mixture every two weeks without rain washing it off.46Kaolin clay is also beneficial for other pests such as grasshoppers, leafhoppers, mites, thrips, some moth varieties, psylla, flea beetles, and Japanese beetles.36In addition to pest control, kaolin clay can protect plants from sunburn, reduce heat stress, and enhance fruit color.Prasak za pecivo i Soda bikarbona nisu isto.ne pise koja je razmera sastojaka.sta je liquid soap? onaj palmolive, ili nesto drugo? poz
March 26Mar 26 8 minutes ago, le petit nicolas said:ne pise koja je razmera sastojaka.sta je liquid soap? onaj palmolive, ili nesto drugo? pozNemam pojma ali sam siguran ako malo procackas po guglu da ces naci informaciju koja ti treba. Prvo vidi ima li kaolinska glina da se kupi tu kod tebe. Ja sam davno nabavio preko ebaya, jos imam negdje u supi gdje mi stoje te stvari.Liquid soap je tecni sapun. Deterdzent za sudje. Ovo su trivijalne stvari.
March 26Mar 26 22 minutes ago, le petit nicolas said:@Seabass "Za smrdibube ti treba prah kaolinske gline"sta da radim s njom?u pravu si za duga suva leta i blage zime.negde sam procitala da su nam ove smedje dosle nedavno iz azije.rastvor praska za pecivo je prosle godine bio delotvoran, kad sam se osvestila sta se desava.skupljanje u kanticu i ciscenje poledjine listova sa 50 biljaka, kad se to moze raditi samo izmedju 4 i 6 ujutro, za mene nije resenje. tragam za necim sto bi dekontaminiralo zemlju i uz razumni angazman oko plevljenja i prskanja ocuvalo biljke i plodove.ljudi, jesu li prasak za pecivo i soda bikarbona isto?pozЗнам шта сам малопре написао али онда најбоље да узмеш неки инсектицид са краћом каренцом (има са мање од недељу дана, неки само и 1 за парадајз) и побијеш говна Имаш Laser 240 SC, релативно нов инсектицид који се користи чак и у интегралној и органској пољопривреди. Није токсичан за сисаре и птице и има најмању каренцу. Мана му је што је контактан, што значи да најбоље делује када директно попрскаш, мада је одличан свакако; и то што је скуп. Литар типа 200 еура. Теби би и мала бочица (50мл ~ 1500рсд) завршила ствар, што је прихватљиво.Предност је и што елиминише трипсе, који су вероватно још гори од смрдибуба у парадајзу. Не береш неколико дана после прскања и решена ствар.У сваком случају, ако се определиш за ово онда се свакако информиши у апотеци, обавезни су да имају инжењера заштите биља који сигурно више зна од мене.
March 27Mar 27 ovde se moze kupiti seme starih sorti, konkretno paradajza. ja sam zakasnila za ovu godinu, ali cu uzeti nesto za sledecu.poz
March 27Mar 27 4 minutes ago, le petit nicolas said:ovde se moze kupiti seme starih sorti, konkretno paradajza. ja sam zakasnila za ovu godinu, ali cu uzeti nesto za sledecu.pozima i rasad da se uzme https://starasemena.com/rasad-paradajza-starih-sorti/boljih izbora ima, žika iz ćuprije, iriška baštica, svetioničar iz pančeva itd
Friday at 10:014 days Ima i Šarena bašta ko voli te atraktivne šarene sorte. Ima i ovih normalnih svakako
Friday at 10:024 days Mirisna bašta zapravo. Prodaju i semena povrća (paradajz najviše) i cveća. Nisam probala, ali deluju legit.
Saturday at 15:103 days Danas napokon sunce u subotu. Mislio sam pokositi travu ali toliko je cvjeca i sve vrvi od insekata pa necu jos. Bilo bi okrutno. Cekam komsiju da mi da neke daske pa cu sklepati neku klupu umjesto da remetim ceif nekim bubama.I jedan sremusac koji sam donio iz parka prije nekoliko godina. Ima ih jos nekoliko ali se ne sire zbog necega.
Saturday at 15:283 days On 23. 3. 2025. at 2:37, le petit nicolas said:auh! treba vuci te saksijetine799 kinte, nieskupo.OnTNe sadim ništa, pa stoga i ne žanjem - komadi zemlje mi i zemlja gde se nalazim nisu u istoj zemlji.(aj kaži zemlja još još jednom..)Mada pojačano maštarim, pogotovo o praaavoj permakulturi, sa jezercetom i šumarkom, gde šuškaju trepetljike topola i kad nema vetra. Edited Saturday at 15:313 days by makaronee lnk