Monday at 09:285 days On 23.3.2025. at 8:10, crtamOrasi said:садња у саксијама у супстрату са системом кап по кап. Делује компликовано, али није.moja sestra od ujaka je pretprošle godine sadila u plastičnim džakovima i izdominiralameđutim na selu je najbitnija isplativost, paradajz je bio skup pa je prošle godine preskočila a i ove će, ne loži se kao mi i radije će da kupi koliko joj treba.pitanje na nekih 10-15m2 na kojima sam imao paradajz i malo paprike, šta da sadim ove godine ako preskačem prošlogodišnje kulture?
Monday at 10:265 days 7 minutes ago, Eleniko said:moja sestra od ujaka je pretprošle godine sadila u plastičnim džakovima i izdominiralameđutim na selu je najbitnija isplativost, paradajz je bio skup pa je prošle godine preskočila a i ove će, ne loži se kao mi i radije će da kupi koliko joj treba.pitanje na nekih 10-15m2 na kojima sam imao paradajz i malo paprike, šta da sadim ove godine ako preskačem prošlogodišnje kulture?Nakon nightshades (paradajz, paprike, patlidzan, krompir) najbolje zasijati legumes - grasak, grah, chickpeas, socivca, kikiriki i slicno, a mozes se poigrati i sa metodom "3 sisters". To su kukuruz, squash i grah. Ideja je da se grah penje uz kukuruz, a squash (tikvice, bundeve, krastavac, dinje, lubenice) svojim sirokim listovima stiti od isparavanja i korova. Companion planting je tema za sebe, vrijedi procitati i o tome. Grah ima dodatnu funkciju da obogacije zemlju azotom jer ga uzima iz atmosfere i sprema u korijen. Pa kad se cisti na kraju sezone, korijen graha se ostavlja da istrune u zemlji.Alternativno mozes ici sa korjenastim povrcem; cvekla, rotkvice, mrkve, itd, a sezonu poslije ides sa brasikama; kupus, karfiol, brokoli i sl. i onda ponovo na paradajz i paprike.A mozes i da podijelis tih 10-15 kvadrata na tri ili 4 parcele i u svakoj odredis koju familiju povrca gajis i svake naredne sezone rotiras tako da heavy feeders (brasicas, squash) zamijenis sa light feeders (root veg).Kao prirodno, organic djubrivo mozes praviti kompost tea od koprive i gaveza ako ti raste po basti. Samo se potopi u kantu vode, ovlas poklopi i ostavis negdje da strune. Dodajes u vodu kad zaljevas u omjeru 1:10 da ne sprzis biljke.
Wednesday at 14:252 days On 23. 3. 2025. at 1:23, Seabass said:Chili papricice su atraktivne biljke ne samo kad imaju plodove, nego ima i raznih boja i oblika listova pa je lijepo za gledati.jos pre nekoliko decenija sam gledala te papricice u saksijama u prozorima. stvarno su dekorativne. jedino, ja ne jedem ljuto. zato me nije nikad interesovalo da ih sadim.tvoja kolekcija je stvarno impresivna.On 23. 3. 2025. at 5:30, Eleniko said:znam grbaljski, ako je to ono što sam nekada dok sam dolazio u perast kupovao u kotoru na pijaci od zabrađenih baba. roze, kvrgav, baš krupan tipa 2 u kilo ali najslađi u celi svijet. pitao sam jer me zanimalo koliko je zeznuto kod vas spram klime.reci mi koliko raste taj tvoj amati u vis i da li traži visoke pritke, od po 2m i više da bi se penjao plus uobičajeno titranje, skidanje zaperaka, pa ogoljivanje od listova u donjem delu stabljike oko plodova itd itd.? kad dođe do te rabote ja se pogubim i predam rečima kar bo par bo, šta bude biče. 2023 bilo super, 2024 krompir /ništa/ima i "rozi", ja sadim crveni. cesto nije pravilno okrugao, ali nije ni kvrgav. desi se da ispuca od peteljke radijalno. nije zeznuto uopste, zasto bi bilo?ko zna koliko bi rastao da mu ne prelomim vrhove. dovoljna mi je pritka od 2 m, izraste 1,5 do 1,6 m. ja ne skidam loistove, samo povremeno otkinem donje grane bez cvetova ili plodova, inace se napravi gustis. jedne godine mi je bilo zao da bacim neke sadnice, pa sam ga posadila previse nablizo. preselo mi je, dzungla.lisce se proredjuje lozi, negde pocetkom avgusta, da grozdovi dobiju sunce (secer).On 23. 3. 2025. at 8:10, crtamOrasi said:Многе болести парадајза могу да остану у земљишту на биљним остацима од претходне године - нематоде, бактериозе, антракнозе, вирус мозаика, фузариозно увенуће... Уколико се биљка из године у годину сади на истом месту болести се акумулирају и то доводи до све мањег приноса. Потребно је пар година да се земљиште опорави, тако да 2-3 године не треба садити биљке из исте породице на том месту (паприка, кромпир, плави парадајз, дуван), плодоредом иста биљка идеално тек сваке четврте године, уз одговарајуће предусеве. Неки хибриди су отпорни на ову или ону болест, калемљени на друге подлоге и сл, али то нису сорте које требају некоме ко сади на пар квадрата из мерака.Уколико има места потребно је направити зоне и ротирати усеве, а ако не онда садња у саксијама у супстрату са системом кап по кап. Делује компликовано, али није.orase, ti si meni dragocen, ako si voljan da odgovaras.ne razumem ovaj deo sa plodoredom. moja rodbina je decenijama svake godine u istoj bastini sadila isti paradajz. isti, u smislu, da iz semena od jedne godine rasade za sledecu. samo su dodavali djubrivo (stajsko). to i ja radim, evo 5. godina i nisam primetila manji prinos.prosle godine su se prvi put pojavile smrdibube koje su desetkovale plodove, dok sam se ja osvestila sta je. nismo to imali nikad ranije. pitanje je da li treba da nekako tretiram zemlju pre nego sto posadim paradajz. ako da, kako i cime. potpitanje: kako da stitim biljke od tih gadova?poz Edited Wednesday at 14:282 days by le petit nicolas
Wednesday at 15:152 days Jedna od retkih stvari koju sam kupio u Ikei jeIsklijalo je dosta toga u njoj za ovih skoro nekoliko godina...
Wednesday at 16:132 days 1 hour ago, le petit nicolas said:jos pre nekoliko decenija sam gledala te papricice u saksijama u prozorima. stvarno su dekorativne. jedino, ja ne jedem ljuto. zato me nije nikad interesovalo da ih sadim.tvoja kolekcija je stvarno impresivna.Nije ovo nista, ustvari vrlo skromno u odnosu na ranije godine. Tu imam samo 5 vrsta i to nista narocito egzoticno. Mali dio ranijih poduhvata:Za smrdibube ti treba prah kaolinske gline mada ja sam misljenja da te napasti ne napadaju zdrave i jake biljke i cesto je indikacija da nesto generalno nije u redu.
Wednesday at 16:232 days Šta znam, prošlo leto su opustošile ćitave bašte i to na različitim (a bliskim) lokacijama.
Wednesday at 16:262 days @Seabass oćarata sam slikama, posebno zelenom paprikom koja raste kao cvet na vrhu grane.je li ukusno tvoje povrce?poz
Wednesday at 16:372 days 1 minute ago, le petit nicolas said:@Seabass oćarata sam slikama, posebno zelenom paprikom koja raste kao cvet na vrhu grane.je li ukusno tvoje povrce?pozJe li ukusno, lol?Zavisi. Ova dole je ko da zvaces sunce. I calyx joj crven. Svaka vrsta osim capsaicina ima i druge arome, ukuse. Neke su vockaste i slatkaste, druge su floralne. Neke su socnije pa bolje za soseve, a druge se lakse suse i melju u prah. Ima ih sa aromom limuna, ananasa, pa su super za uz piletinu ili ribu i te stvari.A paradajz je vrh. Imao sam i toga 15ak vrsta, uglavnom heirloom varijante - cherokee purple, old german, i sl.
Wednesday at 17:122 days 48 minutes ago, Pixisis said:Šta znam, prošlo leto su opustošile ćitave bašte i to na različitim (a bliskim) lokacijama.smrdibuba, ovde gde sam ja, je bila gotovo pa nepoznata. proslog leta je bila najezda, i to, samo u basti s povrcem. i samo nekih smedjih buba, ne zelenih kakve znamo.poz