Wednesday at 11:491 day Ma sve kapiram, cakulamo neobavezno. Kad god sam otvorio neki bastovanski prirucnik prvo sto preporucuju je analiza zemlje. Za moja tri kvadrata mi se ne isplati zajebavati da je dzaba.Ja sam vec uspio skuhati mladu buraniju dva-tri puta, a dao sam i komsiji jedno 250g jer mi je zalivao dok sam bio na odmoru. Bice buranije opet, vec imaju male nezrele, kao i novih cvjetica koje ce tek postati buranija. Purslane kod mene nije uopste uspio, od silnog sjemena sto sam posijao, ostalo je ovo:Osim toga imam skoro sve mirodjijske biljke koje mi trebaju, pa samo zakoracim i uberem sta mi treba, a sve ostalo sto gajim je ko i tebi, opustanje i ako bude sta, dobro, ako ne bude, opet dobro. Tokom godina sam probao sve i svasta i svaki puta je bilo ovako mrsavo ali ne i pusto pa sam zadovoljan. Jedino nisam probao jos da ne prihranjujem, da recimo samo malciram kompostom svako malo. To cu mozda iduce godine probati.Kad uzmem u obzir gdje zivim samo sto imam priliku da uopste prckam oko ovoga je privilegija.
Wednesday at 14:021 day 24 minutes ago, Seabass said:Purslane kod mene nije uopste uspioDa si bliže dala bih ti ovoga što je bio kod mene. Da ne veruješ: pripremila deo zemlje za neku stazu. Sabijeno da ne može više. Prskano sirćetom. Nigde kiše, sve umire, samo purslane iz te suve sabijene zemlje izbija, raste li raste.Evo ga i ovde, isto samoniklo, ali ovaj je imao dovoljno vode.P.S. Ima jedna nana u ćošku, čini mi se.P.P.S. A što volim ove stare lonce
Wednesday at 19:501 day Fala Boksi. Mislim da ce ovaj jedan sasvim pristojno da mi zadovolji znatizelju. Danas sam potrosio sav smdrljivi gavez, boze dragi smrada, neopisivo. Od ovog jedino crkotina gore smrdi. Fuj.Do kraja sezone imam ovaj sto sam poodavno kupio, mozda mu je vec istekao rok ali necu da trosim vise na te stvari. Imam jos jednu vrecu komposta pa cu eventualno da mulchiram ako zatreba.
Yesterday at 09:151 day Te priče o mikroorganizmima u zemlji i stimulisanju njih umesto biljke sam postao svestan preko ovih Nenadovih zelenih formula, generalno je to što stajnjaci rade.Ali zaboravite na to ako nemate bunar ili cisternu za kišnicu pored bašte. Zalivanje vodom iz vodovoda poništava sve pozitivne efekte jer hlor ubija mikroorganizme. Alternativa je da najmanje dan dva vetrite vodovodsku vodu da hlor (gas) ispari. Meni je to poprilično drkanje jer se snalazim sa starim posudama kojih imam taman da imam 30l vode za baštu sa skromnom količinom vode ali se trudim barem dok ne budem bezbedan u sadašnjoj fazi.
Yesterday at 09:501 day Ja imam cesmu vani i kantu od 100L ispod cesme. To se napuni sto iz cesme, sto kisom. Kad ima vode u toj kanti to uglavnom trosim ali ako stoji previse dugo legu mi se komarci pa praznim cesto i onda moram zalijevati crijevom. Komsija do mene ima skalameriju plasticnih cijevi koji mu svu kisu sa oluka navode u burad. Meni se ne daju pare za to radi 3m2 i tako ubijam mikroorganizme hlorom svaki put kad zaljevam.
Yesterday at 10:311 day Dovoljno je voda stoji otvorena 48h da hlor nestane i onda je bezbedna za mikroorganizme. Inače zbog tih kontakata raznih posuda, vode i ovog koncentrata koji stimuliše mikroorganizme, meni su sa na svim zidovima bidona i kofa razvile zelene alge. Pošto to nikada nisam video, to mi je priličan dokaz za to da sredstvo radi. Inače bi mogao za sledeću godinu da obezbedim zemlju za baštu koja deli veliki bunar sa komšijom koji benzinskom pumpom tom vodom zaliva svoju baštu. To bi me poštedelo tog vetrenja hlora i računa za vodu ali bi morao da vidim oko neke automatike jer bi u slučaju ambicioznije bašte išao na kap po kap, moram da se raspita oko pumpe za to gde nemam struju. Jedan solarni panelčić bi mi tu legao!
Yesterday at 10:511 day Zvuci kao super projekt za ostvariti do iduce sezone. Pumpa i solarni panel zvuci izvodljivo na nekom tanjem budzetu, nisu te stvari preskupe danas. Ali onda sebi otvaras mogucnost za prinose koji prevazilaze tvoje potrebe. Sta bi npr sa 200-300kg paradajza?
Yesterday at 11:061 day Znam da treba na cveće, ali kad ste već tu, šta je sa ovom ružom, nek nekroza?
Yesterday at 11:071 day 13 minutes ago, Seabass said:Zvuci kao super projekt za ostvariti do iduce sezone. Pumpa i solarni panel zvuci izvodljivo na nekom tanjem budzetu, nisu te stvari preskupe danas. Ali onda sebi otvaras mogucnost za prinose koji prevazilaze tvoje potrebe. Sta bi npr sa 200-300kg paradajza?Mleven u flase, pelat u tegle, susen, u mulju.... Taman za zimu.
23 hours ago23 hr Boksi, nemam pojma o ruzama, meni to izgleda okej. Ako raste lisce iz toga, nemas se zasta sikirati.
23 hours ago23 hr 31 minutes ago, kronostime said:Mleven u flase, pelat u tegle, susen, u mulju....Taman za zimu.Jedna stvar je hobisticki uzgojiti nekoliko strukova za salatu, druga stvar je obezbijediti logistiku flasa, tegli, vremena i truda za spremiti 300kg necega za sto realno nemas velike potrebe, a mozda ni prostora gdje to cuvati. Na kraju krajeva, tolika kolicina proizvoda vec prelazi iz hobija u obavezu i posao. Pitanje je bilo retoricko.
23 hours ago23 hr 2 minutes ago, Seabass said:Jedna stvar je hobisticki uzgojiti nekoliko strukova za salatu, druga stvar je obezbijediti logistiku flasa, tegli, vremena i truda za spremiti 300kg necega za sto realno nemas velike potrebe, a mozda ni prostora gdje to cuvati. Na kraju krajeva, tolika kolicina proizvoda vec prelazi iz hobija u obavezu i posao.Pitanje je bilo retoricko.Retoricki je bilo i da zasadis toliko da dobijes 300 kg.Ja zasadim 4-5 struka pa ako rodi-rodi i odmah se pojede.
23 hours ago23 hr Moj plan je da ove godine napravim ajvar žur u dvorištu. Okupim žene, zajedno pečemo, ljuštimo, kuvamo, pa koliko kome treba da ponese kući. Fenomenalno bi bilo da imam toliko paprika, ali nemam, pa ćemo da kupimo.
23 hours ago23 hr Sve je to za mene učenje i opuštanje. 300kg namenski sigurno neću. Ove godine ću ako me poštede štetočine nabrati do 12kg, računam kilo po struju, mada je jabučar krenuo u plodonošenje i već jutros je imao 28 plodova različitih veličina. Cilj mi je da uspem da odgojim ponešto od neegejskih sorti, pre svega italijanskih kao što je npr pantano romanesco. Ako uspem da se penzionišem ovde onda mogu da proizvodnju egzotike uvrstim u spisak dodatnih prihoda, za marmande, chirokee purple ili hawaii pineapple uvek će da bude kafana koja će da plati 5e kilo.
4 hours ago4 hr @Boksi i meni ruza izgleda ok..ona zna da ima tamno-crvene stabljike koje kasnije postanu zelene..