15 hours ago15 hr Par stvari oko pepela i zalivanja.Zamislite 4 koncentricna ktuga, od unutra ka spolja, koji oznaceni sa D, P, V i T.D - je deblo drvetaP - prsten sa pepelom, sirine 15ak cmV - prsten, plitak kanal za navodnjavanje sirine 40ak cm. Ja bih naptavio kanal dubine 10cm i stavio preko 5cm peska.T - se spoljasnji travnati deoNa ovaj nacin pepeo nije u dodiru sa vodom, koja je u nizem kanalu i stiti stablo od puzeva. Pesak u kanalu drzi vlagu i lakse je pocupati ttavu koja buja od dodatnr vlage.Cim prestanu kise i puzevi ce nestati :)@JozoMujica vecina zemljista, ima par izuzetaka, i jeste kisela sama po sebi. Kisele kise samo jos povecavaju kiselost zemljista. Malo pepela ce samo ublaziti tu kiselost. Neces posuti 5cm pepela po celoj basti da da drasticno promenis rodnji deo zemlje (gornjih 30 do 50cm).Vazna stvar za puzeve je krecenje stabala, ne vole da idu po krec :)
13 hours ago13 hr 1 hour ago, x500 said:Vazna stvar za puzeve je krecenje stabala, ne vole da idu po krec :)Ne sećam se kada sam poslednji put videla okrečeno stablo, a ranije je to bilo baš uobičajeno.
8 hours ago8 hr @Seabass daj recept za prihranu od gaveza dok me ponovo ne banuju, stižem na otok ponovo 5 nedelja nakon presade, dotle samo na vodi, ako i na tomesestra od ujaka koja je završila neku poljiprivrednu školu, gaji paradajz za kućne potrebe u plastičnim džakovima, mi poslala mejl u fazonu škk gavez, radi prihranu od kvasca, suhog i svežeg u zavisnosti od toga koliko ti je vlažna zemlje.
8 hours ago8 hr 4 hours ago, Boksi said:Ne sećam se kada sam poslednji put videla okrečeno stablo, a ranije je to bilo baš uobičajeno.Znači sva ta bela stabla su zbog puževa.
8 hours ago8 hr bravo za krec! sad sam povezala. poslednje dve godine nisam bila okrecila stabla, nekako je promaklo i eto puzeva ko na saboru. ove jesam, pa cemo videti.poz
8 hours ago8 hr 40 minutes ago, Eleniko said:radi prihranu od kvasca, suhog i svežeg u zavisnosti od toga koliko ti je vlažna zemlje.Posadila sam ovog proleća 35 sadnica različitog cveća. Sve se primilo. Mislim da je zbog kvasca. Na 1l vode ide 10g kvasca i kašičica šećera. Zamutim popodne ili uveče, sipam ujutru. Neki kažu 7 dana posle sadnje, ja sam dan posle.
7 hours ago7 hr 10 minutes ago, Pixisis said:Pa što se ne kreči više voće I mene zanima. A upravo naučih novu reč vezanu za to - mrazopuc
7 hours ago7 hr 21 hours ago, Seabass said:mislim da sam izasao na zelenu granu. Nadam se da ti onaj grad danas nije napravio neku stetu :(
7 hours ago7 hr 1 hour ago, Eleniko said:@Seabassdaj recept za prihranu od gaveza dok me ponovo ne banuju, stižem na otok ponovo 5 nedelja nakon presade, dotle samo na vodi, ako i na tomesestra od ujaka koja je završila neku poljiprivrednu školu, gaji paradajz za kućne potrebe u plastičnim džakovima, mi poslala mejl u fazonu škk gavez, radi prihranu od kvasca, suhog i svežeg u zavisnosti od toga koliko ti je vlažna zemlje.Naberes gaveza, natrpas u jednu kantu i nalijes vode do vrha. Poklopi i ostavi negdje u hladovinu minimum 20 dana. Nemoj hermeticki zatvarati, treba da 'dise'. Nakon 20ak dana zalijevaj biljke otopinom 1L caja od gaveza na 10L vode. Vodi racuna da ti ne kane na kozu, tesko se sapere smrad. Nemoj pretjerivati s tim, jednom nedeljno je vise nego dovoljno i to tek kad paradajz, paprike, patlidzani krenu cvjetati.Ja necu kvasac koristiti. Imam chicken pellets i caj od gaveza, a imam i neki organic tomato feed pa da to potrosim. Za deset biljaka puna saka.16 minutes ago, jms_uk said:Nadam se da ti onaj grad danas nije napravio neku stetu :(Pljusak samo jak bio, nije bilo grada kod mene. Svi su dobro, hvala na pitanju. Jedino sto sam skupio 10ak puzeva ali nisu na biljkama, nego se tako setaju kao da je njihovo. Prebacio sam ih komsiji preko tarabe, on voli puzeve. Valjda.Letio je.
7 hours ago7 hr 2 minutes ago, Eleniko said:gavez bereš po londonu?!Raste mi u basti, u izobilju. Eto jednog na slici ispod puza. Kod mene raste bijeli gavez (Symphytum orientale), a ima ih vise vrsta. Ovdje se narodno zove jos i knitbone, boneset jer se smatra da pospjesuje srastanje kostiju nakon lomova i slicno. Nekad sam pravio i meleme od gaveza, sa maticnjakom, ruzmarinom i nevenom, sve iz baste. Bio dokon.
7 hours ago7 hr 19 minutes ago, Seabass said:Pljusak samo jak bio, nije bilo grada kod mene. Svi su dobro, hvala na pitanju.U Camden-u su padali klikeri samo tako…