Friday at 08:294 days 34 minutes ago, Seabass said:u kutiji samo dva-tri mala puza. 35 minutes ago, Seabass said:Dan je poceo bez stradalih,
Friday at 10:254 days @Seabass , hajde baš javi kakva je efikasnost mutljavine brašna, vode i kvasca, ako budeš koristio dovoljno dugo da možeš da izvučeš zakjučke. Rado bih time zamenila pivo.
Friday at 22:054 days Nemam pojma sta je ovo sto se zavuklo u papricicu. Moracu pregledati da se nije sta zapatilo ispod listova.
Saturday at 22:333 days Nocas najniza temperatura oko 7C, a sutra i prekosutra 4 i 5. Biljke su mi i dalje na stolu vani, sutra cu skontati hocu li ih skloniti ili pokriti necim dok hladni talas ne prodje. Marmande paradajz koji je najosjetljiviji unosim svako vece u kucu, iznosim ujutru cim ustanem da hvata svjetlo kako treba.
Sunday at 06:402 days Ima li neko iskustva sa beličastim pužićima? Sitni, nakače se na stablo, list, gomila ih? Jutros sam sa biljaka očistila (bili su i na nani) i ne slikah. Najviše ih bilo na mladoj trešnji.
Sunday at 06:422 days Vraćam se za Beograd, bašti će sigurno biti bolje bez mene. Komšiji kome sam dao pola mog paradajza i koji ga je presadio 7 dana pre mene, koji zaliva 2x nedeljno, se pojavili prvi plodovi na Xiotiku. Moji - tuga božja. Inače mi je rekao da na Kalimnosu lokalnu sortu zaliju jednom kad ga posade, čašom vode - i ništa više. Kiše nema.
Sunday at 06:442 days 1 minute ago, Eleniko said:Vraćam se za Beograd, bašti će sigurno biti bolje bez mene. Komšiji kome sam dao pola mog paradajza i koji ga je presadio 7 dana pre mene, koji zaliva 2x nedeljno, se pojavili prvi plodovi na Xiotiku. Moji - tuga božja. Inače mi je rekao da na Kalimnosu lokalnu sortu zaliju jednom kad ga posade, čašom vode - i ništa više. Kiše nema.‘Plants thrive on neglect’ - u mom slučaju se više puta pokazalo da je tačno. Inače ih ubijem pažnjom, šta li.
Sunday at 06:522 days 9 minutes ago, Boksi said:Ima li neko iskustva sa beličastim pužićima? Sitni, nakače se na stablo, list, gomila ih? Jutros sam sa biljaka očistila (bili su i na nani) i ne slikah. Najviše ih bilo na mladoj trešnji.Evo sad ih vidim i na suvoj gomili:
Sunday at 07:052 days juce vidim nesto sto lici na crnog pauka velicine dlana. reko, ovoga nema kog nas al da bolje pogledam. priblizim se kori drveta, kad ono hrastove strizibube u snosaju. btw, jel zna neko dobar teleskop za osmatranje neba da preporuci?
Sunday at 08:452 days On 3. 5. 2025. at 0:05, Seabass said:Nemam pojma sta je ovo sto se zavuklo u papricicu. Moracu pregledati da se nije sta zapatilo ispod listova.Lici na bele vasi. Mozes da isprskas otopinom koptive koja je odlezala u vodi barem 3 dana. Otopinu razredi sa vodom u odnosu 1:3 ili 1:5 (ako je otopina starija).Druga opsicija je sredstvo za sudove, jedna kafena kasika, na litar vode.@Boksi nemam iskustva sa tim belim puzevima. Generalno, mozes da ih skupljas i bacis (das nekom komsiji koji ima kokoske). Edited Sunday at 08:472 days by x500
Sunday at 09:012 days 2 hours ago, Boksi said:‘Plants thrive on neglect’ - u mom slučaju se više puta pokazalo da je tačno. Inače ih ubijem pažnjom, šta li.To je zapravo izraz onog survival of the fittest. Ko je jak, preživeće bez obzira na pruženu ili nepruženu pažnju (osim nekih ekstrema tipa smrzavanje ili užasna žega).Ja sam kupila buket nane i žalim se da mi je velik i propašće, a ne koristim ga često. Prodavačica kaže zabodi u vodu i biće svež danima, samo menjaj vodu. Ja ga zabodem u neki bokal i stavim na terasu ali dodam moj tvist-zaboravim na njega. Posle 10ak dana ga primetim, a on bujan, zelen, kočoperan, a dole ožilio kao lud. Bez pažnje, ma nula. Prošle godine isto to, ali sa namerom da ga posadim. Čupkala donje lišće da ne istrune, menjala vodu, sklanjala sa jakog sunca svaki dan. I rezultat nula. Ništa. A nana, faktički korov koliko se brzo širi.Poenta, kad hoće, raste i samo. Kad neće, možeš ga držati na aparatima, ali uglavnom slaba valjda.
Sunday at 09:242 days @Boksi ako imas pepela od drveta mozes da napravis otopinu, jedna saka na litar vode, i time isprskas puzeve. Ili da pospes pepeo oko stabala, prsten sirine 10 cm.
Sunday at 09:402 days 41 minutes ago, x500 said:Lici na bele vasi. Mozes da isprskas otopinom koptive koja je odlezala u vodi barem 3 dana. Otopinu razredi sa vodom u odnosu 1:3 ili 1:5 (ako je otopina starija).Druga opsicija je sredstvo za sudove, jedna kafena kasika, na litar vode.@Boksi nemam iskustva sa tim belim puzevima. Generalno, mozes da ih skupljas i bacis (das nekom komsiji koji ima kokoske).Nisu nikakve vasi, nego je prasina ili slicno. Blic kamere uhvatio tako.Sad sam pregledao papricice, na jednoj su krenule nekoliko crnih bubica ali sam ih cetkicom poskidao. Sve ostalo je okej. Zalio sam ih rastvorom pileceg djubriva da im dam malo boost. ~~Zavrsio sam krojenje klupe, ostalo mi da izglancam, ofarbam i sastavim. Trebao bi jedan 4mm borer za drvo koji je duzi od ovih sto imam, a zajeban dan za naci. Ne ceka mi se iduci vikend.
Sunday at 10:372 days @Pixisis Nanu je bezbednije saditi u saksiji, jer, kao što si napisala, širi se kao korov. Ja sam se pre 4 godine jedva rešila nane koju sam u zemlju zasadila kod mojih, a evo i sad mi neka grančica gvirne. 🫠Btw, za biljne vaši sam našla dobro rešenje: voda, soda bikarbona i tečni sapun/deterdžent. Ružica čista, nikad lepša. Bože, soda bikarbona ili sirće rešavaju pola problema u domaćinstvu. : D