Jump to content
IGNORED

zašto imati decu?

dekss

Recommended Posts

Posted

Finansijski nezavisan ne u smislu da imam novca da jedem i da se obučem, već da budem sam svoj gazda.

Posted (edited)
e vidis, ovo je upravo problem - pretpostavka da "ne zelim decu = ne volim decu". Vrlo uvredljivo. Devijacija licnosti? ajde! Ta devijacija se zove higher-order volition i svi je imamo, zavisi samo za sta je upotrebljavamo. To sto se ja raspilavim nad klincima ne znaci da treba da dodjem do zakljucka da i ja treba da imam dete. Moji razlozi su jednostavni: 1) svet je jedna prenaseljena shithole; 2) ja znam da sam osoba koja (najverovatnije) nije u stanju da svoj zivot potpuno posveti nekom drugom a mislim da svako ko se odluci na dete mora da bude u stanju za takvo nesto.
Primer sa komšijom™ sam naveo u smislu da kontam da velika većina ljudi koja ima prilike da se sreće sa drugim roditeljima i njihovom decom - ima neki prirodni bounce thought "hoću i ja ovako". Naravno da to ne treba da bude jedini i odlučujući faktor da neko ima dete, daj da ne banalizujemo raspravu baš toliko.Da se razumemo, jedno je želeti decu ali neću zbog toga i toga, a drugo je ne želim dete, koji će mi ono đavo. Takođe podrazumevam da je svako živo biće koje se upušta ili planira da se upusti u roditeljstvo toliko normalno da sedne dobro i razmisli pre nego što sa tim krene. U smislu kako će to sve uticati na njegov život, jer definitivno posle dobijanja deteta menja se život pojedinca u korenu (ne nužno na gore). Takođe, jedno od retkih opravdanja koje mogu da svarim su finansije i (ne)mogućnost da se tom detetu obezbedi sve što mu treba za normalno odrastanje. Opet, ako oba roditelja rade, verujem da nije problem da se stvar izgura čak i kada su plate skromne.
Po mom misljenju impulsivni napadi materinskog instikta nisu dovoljan razlog da se neko odluci na rodieljstvo (a situacija je takva da su oni upravo najcesci razlog).
Ne znam da li su najčešći, ali je to svakako glup razlog za imati dete.
a sta je tacno problem sa naslovom topika? preispituje nesto sto vecina populacije uzima zdravo za gotovo pa je to problem?
Naslov je glup zato što onaj ko "zna zašto imati dece" zna da ima 101 razlog za takvo nešto (ne ulazim u to da li su ovima drugima ti razlozi opravdani ili dovoljni) i to su jako snažne emocije, osećanja i težnje koje je suludo jednostavno nekome "napisati". Ne očekujem uopšte da se bilo ko složi sa mnom, ti, bakemono, niti bilo ko, meni je to jednostavno stupidno, tražiti odgovor na jedno takvo pitanje. Bilo je na topiku mnogo postova ljudi koji imaju decu, slikovitih i emotivnih, pa opet ne vidim da je to nekome promenilo mišljenje, niti da je postignut neki monumentalni pomak u raspravi.
Da li je i homoseksualizam "devijacija ličnosti"? U čemu se tačno tvoj stav razlikuje od stava nekog homofoba koji kaže da je homoseksualnost "bolest"? Po mom mišljenju, "devijacija", "nerormalnost", "bolest" nisu reči kojima možeš tek tako da se razbacuješ i da kvalifikuješ druge ljude - pogotovo ne ako su oni srećni i zadovoljni svojim izborom i zbog toga niko drugi ne pati.
Po mom mišljenju, ako nisi spreman na svakakva mišljenja kao reakcija na tvoje pitanje, onda ne započinji teme na internet forumima. Ja nisam kvalifikovao tebe kao čoveka, već tvoje mišljenje. Možda si ti najbolji čovek na svetu i možda bi se super družili i biil sjajni drugari, kumovi na venčanju... Da mislim da si nenormalan čovek, nema šanse da bi došlo do bilo čega od toga.A da, moj stav se razlikuje od homofoba koji kaže da je homoseksualnost bolest - u tome što ja nisam rekao da si ti bolestan. :s_w: Ja sam samo rekao da mi je nenormalno da neko ne želi da ima dece. Meni. Ti sad kažeš meni je nenormalno što je tebi nenormalno da neko ne želi da ima dece i ja ti evo javno obećavam da se neću naljutiti...Kukaš i za vređanje, pa ubaciš pridev nekome "debilno", što mi dođe nekako gore od "nenormalno", ali to je samo mojih 5c.
Otkud tebi takva drskost da pretpostavljaš da ja, pošto ne želim svoju decu, ne volim decu? Ja sam ujak šest godina i moj sestrić je biće koje volim apsolutno najviše na svetu i u čijem društvu najviše uživam. Zapravo, retke su osobe koje vole decu više od mene.
Znači voliš decu najviše od svih ljudi na svetu, i uživaš u društvu njegovom najviše na svetu, ali svoje nećeš jer kako je neko lepo kvitovao "realno, deca su maltretiranje". Pa što lepo nisi odmah dodao "osim ako nisu moja, ako ja ne moram da ustajem da im dam sise i da se budim 10 puta u toku noći". Eto, možda je to tvoja devijacija. Mnogo si sebičan da bi sebi priuštio nešto što najviše voliš na svetu i u čemu najviše uživaš u tvom životu. Kažem možda...
Srbija je poluprazna jer ljudi u njoj gladuju, tako da nisi baš izabrao najbolji argument.
Srbija je poluprazna jer smo slepo crevo sveta, jedna od najneorganizovanijih, najkorumpiranijih država sveta. Ali duboko verujem da dva roditelja, dovoljno vredna i sposobna da nađu sebi posao nemaju probleme da dete izvedu na pravi put i pruže mu normalan život, ukoliko to, naravno, iskreno žele.
Svoj jedan jedini život želim da proživim onako kako je meni volja, hvala na dušebrižnosti brizi. Kad bi svako više gledao svoja posla umesto da sere po tuđim životima ovaj svet možda i ne bi bio toliki shithole, kako se vrlo tačno izrazila estel.
Blablabla, čoveče, otvorio si temu na FORUMU, šta si očekivao? To što si rekao je tako jevtina floskula da nemam reči, ko da imaš 15 godina. Misliš da je bilo koga na forumu briga što ti nećeš da imaš dete? Ne duže od čitanja tvog posta, možda ni toliko.
Mislim da je poslije uvodnog posta i sledece tvrdnje sa akcentom na objektivnomoj odgovor bio adekvatan i u duhu ostalih pristojnih rasprava. :)
Apsolutno. Edited by Glas RazumaN
Posted (edited)

EDIT: Odjavljujem se s ove teme.

Edited by Bakemono
Posted (edited)

@Glas RazumaN - ti dakle mislis da je tvoj stav "ne zelim decu=ne volim decu" sasvim OK i da nije uvredljiv? i da su ljudi koji ne zele decu devijantne licnosti? ako je tako, ste rece Bakemono nemamo o cemu vise da pricamo.@Crni Rok: za prenaseljenost vec objasnih - nije stvar prostora vec resusrsa i misli globalno a ne 'prazna sela po Srbiji'. za Antarktik - srela sam par ljudi koji su me ubedjivali da se i sa decom moze ama bas sve u zivotu! Sve! Nista ne zrtvujes, nema sputavanja. Srela sam mnogo, mnogo veci broj ljudi koji su rekli upravo suprotno. Prost zakljucak je: ne mogu svi sa decom da imaju zivot kakav bi imali bez (regarding stvari koje se ne ticu dece). Mozes ti na Antarktik 8 meseci ako ti dete ima 12 godina a sta ako ima 2 ili1? a ti imas priliku tad i nikad vise. je l bi mogao da odes bez grize savesti? ja ne bih, a u isto vreme bih zauvek zalila za propustenom prilikom. i slicno, mogu da ti nabrajam primere do sutra. A to sto ti ne razumes kakve veze imaju deca u Africi sa mojom odlukom da imam ili nemam decu, pa ni ja ne razumem kako ljudi mogu da misle da je "samo nek se radjaju!" OK stav. To je povezano sa mojim misljenjem o svetu, i jednostavno ne vidim razlog da u taj takav svet dovedem jos jedno ljudsko bice.Netolerancija mozda nije prava rec, evo da pojasnim: ja se uvek iznova razocaram u ljude kad primetim sledecu pojavu - tebi je nemoguce da prihvatis da ti i ja mozemo da imamo potpuno suprotne zivotne izbore a da u isto vreme ni moj ni tvoj izbor nisu 'pravi' ili 'pogresni', 'normalni' ili 'nenormalni', i da (gle cuda) i ti i ja mozemo sa svojim izborima da budemo jednako srecni u svojim zivotima. ljudi koji mogu to da prihvate ne sole pamet drugima kako bi trebalo da zive i da li su normalni ili nenormalni.A i za tebe vazi isto sto i za Glas RazumaN - ako mislis da je OK reci da su ljudi koji ne zele decu nenormalni, onda nemamo vise sta da pricamo.edit: nikad nisam nikog reportovala pa necu ni sad, ali me interesuje (ne znam bas pravila) - da li neko na ovom forumu popije ban ako npr. homoseksualce nazove nenormalnim i devijantim licnostima?

Edited by estel
Posted
....Blablabla, čoveče, otvorio si temu na FORUMU, šta si očekivao? To što si rekao je tako jevtina floskula da nemam reči, ko da imaš 15 godina. Misliš da je bilo koga na forumu briga što ti nećeš da imaš dete? Ne duže od čitanja tvog posta, možda ni toliko.
Nije on otvorio temu, nego dekss.
Posted

Ne znam da li si pročitala moj poslednji post, ali nije mi teško:

@Glas RazumaN - ti dakle mislis da je tvoj stav "ne zelim decu=ne volim decu" sasvim OK i da nije uvredljiv? i da su ljudi koji ne zele decu devijantne licnosti? ako je tako, ste rece Bakemono nemamo o cemu vise da pricamo.
Ja nisam kvalifikovao tebe kao čoveka, već tvoje mišljenje. Možda si ti najbolji čovek na svetu i možda bi se super družili i biil sjajni drugari, kumovi na venčanju... Da mislim da si nenormalan čovek, nema šanse da bi došlo do bilo čega od toga.
Msm, svaki čovek ima milion i jedno mišljenje i pogled na raznorazne stvari koje ga okružuju, nekako mi je logično da će barem jedno od njih nekome zvučati nenormalno. I to što si napisala "ne želim decu -> ne volim decu" a) nigde nisam rekao b) već sam jednom demantovao. Ja razumem da ima ljudi koji žele i vole decu, ali iz nekih razloga (nezrelost, finansije, nespremnost na preuzimanje jedne takve odgovornosti) ih ne žele i apsolutno podržavam takav stepen odgovornosti i zrelosti dotičnih. Ti si rekla što ih ne želiš, meni tvoji argumenti nešto i ne piju vode, a već su se drugi potanko pozabavili njima, pa nisam nalazio za potrebnim da se ponavljam. Ali to je sve forum, jel? Iznošenje mišljenja i slaganje i neslaganje sa njima.Izvinjenje Bakemonou - mislio sam da je on započeo temu.
Posted

daj, Glas, jel se ti zajebavas? pa procitaj ponovo tvoj post na koji sam odgovorila - odgovorio si nekome ko se izjasnio da ne zeli decu tako sto si mu spocitao da nema nikakve emocije prema deci. a za ovo:

Ja nisam kvalifikovao tebe kao čoveka, već tvoje mišljenje.
pa tesko da misljenje moze da bude 'devijantna licnost'.
Msm, svaki čovek ima milion i jedno mišljenje i pogled na raznorazne stvari koje ga okružuju, nekako mi je logično da će barem jedno od njih nekome zvučati nenormalno.I to što si napisala "ne želim decu -> ne volim decu" a) nigde nisam rekao b) već sam jednom demantovao. Ja razumem da ima ljudi koji žele i vole decu, ali iz nekih razloga (nezrelost, finansije, nespremnost na preuzimanje jedne takve odgovornosti) ih ne žele i apsolutno podržavam takav stepen odgovornosti i zrelosti dotičnih. Ti si rekla što ih ne želiš, meni tvoji argumenti nešto i ne piju vode, a već su se drugi potanko pozabavili njima, pa nisam nalazio za potrebnim da se ponavljam. Ali to je sve forum, jel? Iznošenje mišljenja i slaganje i neslaganje sa njima.
uopste nije poenta da tebi moji razlozi piju vodu, ne ubedjujem ja tebe da ti ne treba da imas decu - poenta je da meni moji razlozi piju vodu a da ti to prihvatis (u onom smislu koji sam opisala u poslednjem postu: da je to moj izbor i da ja sa istim mogu da budem potpuno srecna u svom zivotu a da ma istovremeno ne smatras 'nenormalnom' i 'devijantnom licnoscu'). razumes? (ili ja ne shvatam sta ti hoces da kazes? da ja ustvari lazem i da ovo nisu moji razlozi?) vec sam napisala da nekome ti razlozi uopste ne izgledaju kao dovoljni a nekome pak je dovoljno i mnogo manje od toga. (btw - ako malo razmislis videces da jedan od mojih razolga moze da se podvede pod " nespremnost na preuzimanje jedne takve odgovornosti" - 1) imam misljenje o svetu kakvo imam i ne vidim razlog da u njega dovedem jos jedno ljudsko bice. 2) mislim da ne bih bila potpuno srecna potencijalnim odricanjima koje bi zivot sa detetom nosio, a ako ja nisam srecna onda nece biti srecno ni to dete. 1+2 je meni logicki jace od moje zelje za sopstvenim detetom.)
Posted
btw - ako malo razmislis videces da jedan od mojih razolga moze da se podvede pod " nespremnost na preuzimanje jedne takve odgovornosti" - 1) imam misljenje o svetu kakvo imam i ne vidim razlog da u njega dovedem jos jedno ljudsko bice. 2) mislim da ne bih bila potpuno srecna potencijalnim odricanjima koje bi zivot sa detetom nosio, a ako ja nisam srecna onda nece biti srecno ni to dete. 1+2 je meni logicki jace od moje zelje za sopstvenim detetom.)
apsolutno se slažem sa ovim, estel, ja razmišljam na isti način. najgora stvar je praviti decu jer je to "normalno" i "tako treba"neka sam i nenormalna, ali kad ja vidim komšijsku decu kako se igraju prvi impuls mi je da su divna i zabavna i slatka, impuls koji sledi odmah posle je ne hvala. ja ću biti (i već jesam) najbolja tetka na svetu i to mi je sasvim dovoljnoinače ja radim sa decom i mnogo ih volim, i jednostavno ne želim da imam svoju. bez ikakve racionalizacije.po meni je normalnije odlučivati sam o imanju dece nego zabadati nos u tuđe živote i spročitavati nekom nenormalnost ako misli drugačije.
Posted (edited)
daj, Glas, jel se ti zajebavas? pa procitaj ponovo tvoj post na koji sam odgovorila - odgovorio si nekome ko se izjasnio da ne zeli decu tako sto si mu spocitao da nema nikakve emocije prema deci.
Gde tačno? Edit: Aha, msm da sam našao
znam koju radost osećam, ali kako ja to tebi da objasnim? Jer ako ne osetiš to ni u naznakama, makar kada gledaš komšijinog malog kako baulja na sve 4 u parku ispred kuće ili zgrade, onda je svaka priča suvisla. Da osetiš to "nešto", ne bi bilo ovog topika, jel.
To "nešto" je whole package, dete, igranje sa njim i zaboravljanje na sve problem u datom momentu, loza, moje potomstvo, moj najveći životni uspeh ili daleko bilo neuspeh. Zato i rekoh na kraju, da oseti deo toga, bilo bi mu jasno zašto ljudi žele da imaju decu. Moguće da se nisam najsretnije izrazio, svakako mi nije nemoguće da neko neće decu a da istu nalazi malim slatkišima, medenjacima zabavnim za igranje i ostale delatnosti.
poenta je da meni moji razlozi piju vodu a da ti to prihvatis (u onom smislu koji sam opisala u poslednjem postu: da je to moj izbor i da ja sa istim mogu da budem potpuno srecna u svom zivotu a da ma istovremeno ne smatras 'nenormalnom' i 'devijantnom licnoscu'). razumes?
Ok, evo 15i put: MISLIM DA JE TO VAŠE MIŠLJENJE DEVIJANTNO, A NE VI KAO LJUDI I LIČNOSTI, OSTAVLJAM MOGUĆNOST DA STE PAMETNI, ZABAVNI, KULTURNI, TOPLA SRCA I VEDRA DUHA, JEDNOSTAVNO SUPER LJUDI. Jel ok sada?
(btw - ako malo razmislis videces da jedan od mojih razolga moze da se podvede pod " nespremnost na preuzimanje jedne takve odgovornosti" - 1) imam misljenje o svetu kakvo imam i ne vidim razlog da u njega dovedem jos jedno ljudsko bice.
Pa šta da kažem sem sreća da ljudi nisu tvoga mišljenja, nestalo bi civilizacije.
]2) mislim da ne bih bila potpuno srecna potencijalnim odricanjima koje bi zivot sa detetom nosio, a ako ja nisam srecna onda nece biti srecno ni to dete.[/u] 1+2 je meni logicki jace od moje zelje za sopstvenim detetom.)
Ja sam apsolutno svestan do koliko odricanja dolazi, ali nije mi nikakav problem da podnesem tu "žrtvu". I naravno da ko nije, ne treba ni da radi ništa na silu. A počinje da se priča kao da vas koji decu ne želite tera na to, naravno da to nije slučaj.
po meni je normalnije odlučivati sam o imanju dece nego zabadati nos u tuđe živote i spročitavati nekom nenormalnost ako misli drugačije.
:cry:A neko je rekao da treba neko drugi osim vas da odlučuje da li ćete vi imati dece, neko vas tera na to, šta li? Edited by Glas RazumaN
Posted

Kako mislis da odvojis misljenje od licnosti?

Posted
Kako mislis da odvojis misljenje od licnosti?
A ti misliš da jedno mišljenje može da izdefiniše čoveka u potpunosti?
Posted
A ti misliš da jedno mišljenje može da izdefiniše čoveka u potpunosti?
Ne razumem sta hoces da kazes.
Posted
To "nešto" je whole package, dete, igranje sa njim i zaboravljanje na sve problem u datom momentu, loza, moje potomstvo, moj najveći životni uspeh ili daleko bilo neuspeh.
ovo boldovano je OK. ostatak - pa sta da ti kazem, racionalno gledano ne vidim neki ogroman uspeh u ispunjavanju misije da prenesem moje selfish genes sledecoj generaciji.
Ok, evo 15i put: MISLIM DA JE TO VAŠE MIŠLJENJE DEVIJANTNO, A NE VI KAO LJUDI I LIČNOSTI, OSTAVLJAM MOGUĆNOST DA STE PAMETNI, ZABAVNI, KULTURNI, TOPLA SRCA I VEDRA DUHA, JEDNOSTAVNO SUPER LJUDI. Jel ok sada?
isto pitanje kao bergasa - kako to neko ima devijantno misljenje a nije devijantna licnost (kao sto si ti jasno rekao)? i zasto je devijantno? zato sto je protiv biologije, 'protiv evolucije'? tom logikom 'devijantno' i je i samo prezivljavanje jedinki koje ne mogu da imaju decu ili nose neke teske bolesti. time odosmo pravo u eugeniku.
Pa šta da kažem sem sreća da ljudi nisu tvoga mišljenja, nestalo bi civilizacije.
dusezabrinutost za ljudsku vrste mi toliko ide na zivac da ne mogu da ti opisem. ne znam, mozda tebi jeste, ali meni niko nije ostavio u amanet odgovornost za ocuvanje ljudske vrste po svaku cenu (ako iskljucimo selfish genes). vidis, da danas svi ljudi na svetu donesu odluku da ne zele decu i da ce im to omoguciti da provedu zivot u miru i zadovoljstvu i da niko nece patiti - ja bih bila OK s tim.
Ja sam apsolutno svestan do koliko odricanja dolazi, ali nije mi nikakav problem da podnesem tu "žrtvu". I naravno da ko nije, ne treba ni da radi ništa na silu. A počinje da se priča kao da vas koji decu ne želite tera na to, naravno da to nije slučaj.
pa OK, ali zasto je devijantno ne zeleti da podneses zrtvu (tacnije: ne zeleti da rizikujes da podnosenjem zrtve unesrecis sebe i to potencijalno dete)? odakle taj imperativ da svako iole sposoban da ima decu i treba da ih ima (a da iskljucimo biologiju i upotrebu materica za dobrobit nacije/vrste)?
Posted
....jos samo ta adolescentna konfrontacija da prodje.....pa konacno zrelost, odrasle dobi.
Posted
....jos samo ta adolescentna konfrontacija da prodje.....pa konacno zrelost, odrasle dobi.
muda, ispaša™
ovo boldovano je OK. ostatak - pa sta da ti kazem, racionalno gledano ne vidim neki ogroman uspeh u ispunjavanju misije da prenesem moje selfish genes sledecoj generaciji.
+1čak se i bubašvabe razmnožavaju.