Jump to content
IGNORED

John Le Carre или Len Deighton


bilja3003

Recommended Posts

Да ли вам се више свиђа John Le Carre или Len Deighton? Ја сам неодлучна! Обожавам и једног и другог, поготово "The Little Drummer Girl" од John Le Carre-а и "Berlin Game-Mexico Set-London Match" Len Deighton-а. И по књизи "Мала бубњарица" и по трилогији "Гејм-сет-меч" су снимљени филмови. Штета, јер књиге су препуне атмосфере коју, наравно, и сами стварамо и замишљамо а филмови су сувопарни и прилично незанимљиви. Обећала сам сама себи да ћу и једну и другу (то јест друге три) бар још једном прочитати, чисто да упоредим утиске.http://en.wikipedia.org/wiki/File:JohnLeCarre_TheLittleDrummerGirl.jpg[/snapback]

post-5804-13336697081741.jpg

post-5804-13336697252461.jpg

post-5804-13336697658887.jpg

post-5804-13336697742573.jpg

Link to comment
:Hail: za temu"Game", "Seth" i "Match" sa procitao u dahu bukvalno kako su dobre knjige, a od LeKarea sam citao "Smiley's People", "The Little Drummer Girl", "Tinker, Tailor, Soldier, Spy" i sve tri su odlicne. Moj cale ima celu kolekciju na engleskom. "The Tailor of Panama " nisam citao, ali sam gledao film sa Brosnanom, kao i "The Russia House" sa Son Konerijem.Izbor je tezak i zavisi od licnih afiniteta. LeKare je verovatno bolji, ali meni je Len Dejton dinamicniji i lakse se cita. Edited by Milosh76
Link to comment

Знам да ова тема сужава могућност избора онима који уопште воле овај жанр. Ја сам узела за пример ова два писца јер их издвајам. О John Le Carre-у нема потребе говорити али је Len Deighton био апсолутно откровење пре много година, када сам почела да читам његове књиге. Иначе, из не знам ког разлога то штиво ми је најзанимљивије. Вероватно је то због времена у коме живимо, где се шпијунира на разним нивоима и у разним областима, почев од, рецимо, индустријске шпијунаже па на даље... И где постоје најсавременија средства надгледања а човек је ипак остао незамењив. И филмови те врсте су ми приоритет - хвала на препоруци за сваки квалитетан филм који неким случајем нисам одгледала. Филм "Панамски кројач" је један од ретких који је дорастао књизи. Уствари, морам да признам да од тих филмова и не очекујем динамику него примењену психологију, интуицију... Недавно сам поново гледала "The Good Shepherd" из 2006, филм прилично дуг и монотон али сам уживала гледајући га, изузетно описан један одличан обавештајац који је све подредио послу...Одлична глума Мета Дејмона!

Link to comment

Mislim da je LeKare bolji, Len Dejton je na mahove previse inspirisan LeKareom, zaplet mu ume da bude pomalo nategnut, a na mahove ima i previse akcije. Ovo nikako ne znaci da Dejton nije dobar, ali ipak jedan je LeKare (pre svega onaj iz sezdesetih i sedamdesetih godina).

Link to comment
  • 2 weeks later...
Mislim da je LeKare bolji, Len Dejton je na mahove previse inspirisan LeKareom, zaplet mu ume da bude pomalo nategnut, a na mahove ima i previse akcije. Ovo nikako ne znaci da Dejton nije dobar, ali ipak jedan je LeKare (pre svega onaj iz sezdesetih i sedamdesetih godina).
Вероватно, али онда се обојица ослањају на романе Grahamа Greenа. Мада га је ипак прегазило време он је тај који је написао роман и сценарио за легендарни филм Трећи човек. Нема ми друге, морам поново да читам па да упоредим. Јер, за мене су обојица изузетни писци тог жанра.
Link to comment
  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...