April Posted September 23, 2013 Posted September 23, 2013 Za ovakav stav bih doživotno oduzimao vozačku dozvolu i pred vlasnikom uništavao auto.To bi bilo ok kad Srbija Putevi ne bi zaboravljali svoja privremena ograničenja nakon završenih radova.Nekoliko primera: stari put NS-Subotica do Srbobrana, stari put BG-NS deonica Čortanovci-Fruška Gora, stari šabački preko Obrenovca, ibarska između Lazarevca i Ljiga, itd.,itd, nabacujem samo ono što mi pada na pamet na prvu loptu. Dešava se da na najnormalnijem magistralnom putu ostane ograničenje 40(ili čak 30) i da ne postoji znak završetka ograničenja, a dešava se i obrnuto, da postoji znak završetka ograničenja, a da ti treba da bajaš da li je dalje dozvoljeno magistralnih 80 ili naseljenih 55.
ordi Posted September 28, 2013 Posted September 28, 2013 citam kako je moguce da ce se u skolama uvesti novi predmet - saobracajno vaspitanje, sto zdusno podrzavam iako ne mislim da bi se time bilo sta bitno u nasoj saobracajnoj kulturi izmenilo sve dok je nama vakih kazni i korumpirane policije. ima bas preko puta moje zgrade jedna osnovna skola i saobracajac svakog dana tik uz pesacki ispred nje cekica. zaustavlja mahom rutinske kontrole radi, zbog neupaljenih farova ili pricanja na mobu, sto je sasvim ok. tako ti pre neki dan ceka nas nekoliko automobila zeleno na tom semaforu pred skolom, svi sem jednog besnog sto projuri kroz crveno. doviknu jedan od vozaca saobracajcu sto ga nije zaustavio a tek ovaj dovati da se pravda kako ga je video al prekasno i nabi nos u one svoje svescurine. aj vazi, ja da sam tako u onoj svojoj konzervici prosla, mene bi vido sigurno. primer mi je malo glup al ju get maj pojnt. sta ga znam, bolje i da deca uce o tom saobracaju nego veronauku, to ne mora svak.
Indy Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Jedna od stvari koja moze odma' da se prekopira odavde. Uzeti s biroa poluzaposlene i nezaposlene, mladje penzionere i sl. Obuci ih u fluorescentne uniforme, dati im one prenosne znakove "STOP" i slicno i postaviti ih da u vremenu odlaska u skolu i iz skole stoje kod prelaza i zaustavljaju saobracaj da deca bezbedno predju.
JozoMujica Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Ja kad sam išao u osnovnu školu, saobraćajno vaspitanje je bilo deo opštetehničkog obrazovanja, učili se propisi, radili se testovi...
mire Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 tako bilo nekad i kod menesa cunjevima, ucrtanim stazama i raznim signalizacijama
radisa Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Pa da, to je sve bilo do 80ih i eventualno početkom 90ih.Jel' neko zna kako je sad? Jel' išta od toga ostalo u programu OTO ili ne?
Indy Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Nije bilo svuda, recimo kod moje mrs. nije toga bilo u skoli (Novi Bg).
mire Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Pa da, to je sve bilo do 80ih i eventualno početkom 90ih.Jel' neko zna kako je sad? Jel' išta od toga ostalo u programu OTO ili ne?koliko upratih sa mojim klincima, samo ovlas pominjanje na danasnjem rtv (bivsi oto)
Amelija Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 kod mene u školi (80tih) je bilo to sa biciklima, ali samo kao neka dodatna nastava (tj samo ako si se specijalno prijavio za tu saobraćajnu nastavu i test, ne redovno za sve)
mire Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 nas su ozbiljno mustrali po tom pitanje, na tom bajs prakticnom delu je bio i pandur
расејан Posted September 29, 2013 Posted September 29, 2013 Мој крај на мапи изгледа ко рибљи костур... једна улица, не дужа од километра, коју сече туце паралелних и то је све. Та средња је широка таман да се мимоиђу два аутомобила. Травњака има у вр главе метар, тротоара још и мање. Ако има и једно паркирано возило поред пута, мораш да успориш. Деце колико хоћеш, више по овим бочним улицама, а нарочито им се свиђа да туда возе ролере. По дану не можеш проћи да не претекнеш бар троје бициклиста, са пуним опсегом од ничега до четири цегера окачена о управљач.Нема теорије да се ту вози брже од 40, и то су сви навикли, нема фрке, не стварају се гужве (осим код аутомеханичара на почетку улице, кад му стигне неко крупније возило па га гурају унутра), чак ни кад је снег.И онда пре неки дан. видим белог пунта у ретровизору, како нервозно извирује улево и завлачи ми се у ауспух. Куд си навро, идиоте, ко да ја не бих возио брже да може. Погледам, наравно, панчевачке таблице. Претекао ме након двеста метара заигравања, брзином од одокативних 70. Што је још само 200м до краја улице, где излази на друм.Замишљам некакву грађанску стражу која би стајала на том излазу, са пајсерима и ножевима, да му припрете да ће му улубити све и рецнути гуме, док се мало не усере и изгуби бар педесет пута више времена него што је уштедео. А онда да га пусте да се тако изнервиран спуца негде у јендек.
Recommended Posts