Jump to content
IGNORED

Ideologija & Arhitektura

MayDay

Recommended Posts

Posted

vjancaslav rihter (sa kazimirom ostrogovićem) nekada su projektovali, u modernistickom stilu, na prelepoj zagrebackoj lokaciji, titovu zagrebacku rezidenciju cije je renoviranje zavrseno ovih dana, i izgleda sjajno....

opremljena modernim namestajem hrvatskih dizajnera, projekat renoviranja pod nazivom"Južni salon: 2021." potpisuju Iva Šilović Grabovac i Lucija Jelenčić iz "Prostorije", Filip Despot, Ivana Pavić i Tihana Taraba iz "Grupe", Vesna Meštrić i Martina Munivrana – MSU te Tonči Čerina, Maja Furlan Zimmermann i Ana Dana Beroš – UHA.

spacer.png

spacer.png

spacer.png

17629252.jpg?1619448883

17629248.jpg?1619448883

Posted (edited)
On 20.4.2021. at 18:00, namenski said:

Spomen-bista-Dragoljub-Mihailovic1.jpg 

Božemeprosti, Draža izgleda kao rekvizit za onu mađionačarsku tačku kada seku telo u sanduku.

Edited by Ras
Posted
6 hours ago, nezvanova said:

17629248.jpg?1619448883

Preterali su sa silicijumom, plus me nervira što štrči iznad otvora vrata.

Parket fantastičan!

Posted
On 30.4.2021. at 6:07, Ras said:

Parket fantastičan!

Kao moja mama koja uvek komentarise mermrne podove po crkvama :D

//Jeste mnogo lep

Posted

Meni kod ovih hrvata zapale za oko stolice/fotelje sa ovim "lebdečim" naslonom.

.... Shiit has hit the fan!

• 2 weeks later...
Posted
Just now, namenski said:

screenshot-2021-05-14-at-16.jpg

screenshot-2021-05-14-at-14.jpg

fi-copy.jpg

Min-1.jpg

Posted
44 minutes ago, I*m with the pilots said:

@namenski Ovo je negde u Juznoj Americi?

Nije: Juzna Afrika je, Kejptaun/Johanesburg, eno sam na topiku Svet postavio isti post koji je @Gojko & Stojko propratio prepoznavanjemtm autora, sto sam ja, namerno, hteo za izbegnem, nadajuci se da se o nejednakosti moze, a bojim se i mora bez lokalizacije.

Fenomen je - ako tako mogu da ga nazovem - mnogo, mnogo siri, posledice i implikacije takodje, a Miller-ove fotografije su odlicna ilustracija, jaca od bilo kakvih statistika i studija.

Interesantno ali nikako najvaznije bi, na primer, bilo pokusati odgovoriti na drustveno resenje problema (samo) stanovanja za one sa one siromasne strane, a najinteresantnije cuti misljenje koje o tome imaju kriticari, pa i ovdasnji, svojevremene masovne izgradnje stanova glavnom oznacavane kao 'nehumane', 'ruzne' itd, itd...

Sve to, iskreno se nadam, pre nego ovi nagomilani predju preko puta...

• 3 years later...
Posted

Soviet-German-Pavilion-Paris-1937-002.jp

Ako postoji predlozaktm za arhitekturu i ideologiju, mozda svih vremena, evo ga: Svetska izlozba, Exposition Internationale, Pariz, 1937. godine - evo ga...

I - sovjetski i nemacki paviljon: radnik i kolhoznica u - tako ispada - nezadrzivom naletu.

I, srecnatm ideja Hitlerovog omiljenog arhitekte Alberta Spera, da se naletu suprotstavi skoro pa monolit, zid...

Suprotstavi 1 snaga koju su mnogi u tadasnjoj Evropi zaista smatrali snagom...

I to jedinom...

Simbolika koju 1937. nije bilo tesko shvatiti.

Sa sve divljenjem 1 Pikasa, otprilike cudesnom otsjaju sovjetskog monumenta naspram blistavog pariskog jutarnjeg neba...

Buduci da je sovjetski monument bio lukavo postavljen da mu izlazece sunce bije otpozadi sto je, kazu, bio smisljen i efektan efekt...

Autorka, Вера Мухина, dobitnica vise Staljinovih nagrada, akademik, nije bila makar ko: jedno delo je '20-ih otkupio i sam Vatikan, a ta bratija ne baca pare na umetnost tek tako...

Soviet-German-Pavilion-Paris-1937-001.jp

Simbolika Evrope Ajfelove kule izmedju je nenamerna i sasvim slucajna...

Vredelo je, mozda, podsetiti je se neke tamo 1945. godine...

• Wub 1
  • Hvala 1