April Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 Shofer je, da se tako izrazim, 1 tipicni ubermensch...te bi komparacija sa Hičkokovim Rope možda bila smislenija.
kim_philby Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 (edited) Ajde ovako:prvo - naravno da može arthouse film da ima žanr, nego Vozač nije arthouse film već žanrovski, kao uostalom sve što sam gledao od Refna. drugo - drago mi je što si sada implicitno priznao da Vozaču nedostaje saspens. Kada smo to završili da te podsetim da mnogi klasični noir filmovi koji imaju ovaj tragični usud glavnog junaka o kom govoriš istovremeno imaju i saspens (Double Indemnity, High Sierra, ti su mi prvi pali na pamet)bez obzira što mi praktično znamo da su glavni junaci osuđeni na tragičan kraj. U tome jeste paradoks, u tome je i čar. Saspens dakle ne zavisi od toga da li mi znamo šta će se desiti s junakom (da je tako sapunice bi imale najviše saspensa, pošto tamo ni scenaristi nemaju pojma kako će se i kada sve završiti) već više od umešnosti pričanja priče i nečega što ima veze s ritmom. Sama priča vozača je slaba, odsustvuju obrti, iznenađenja za gledaoca, a što se tiče ritma tu je totalna propast, barem sa stanovišta saspensa. Ako je Refn imao druge ciljeve neka ih je imao - zahteve žanra nije ispunio. i tu dolazimo do glavnog problema tvoje teze: saspensa nema zato sto ti tvrdis da nema saspensa.s druge strane ljudi gledaju po vise puta drive moguce je da oni nesto propustaju ali takodje je moguce da i ti nesto propustas. sto se refnovog opusa tice valhalla rising ipak nema jasan zanr. takodje je jasna putanja refnove filmografije: od tarentino light pushera do sublimnog drivea. btw, DOA je najbolji primer noir saspensa u kojem je vec sve poznato.Naravno, shvatam da je moje "triler" isto toliko široko kao tvoje "noir", štaviše, rekao bih da se ova dva žanra prepliću, i teško je odrediti granice. Svejedno, saspens nedostaje Vozaču, bilo da se radi o trileru ili noiru. Svojevremeno je bio ovde topic o film noiru, pa niko nije mogao baš precizno da objasni i nađe granice šta je film noir, a i ljudi su videli različite filmove. Ipak opet mogu da se primete neke stvari: - Nedostaje socijalni element noira - Goslingu sasvim lepo ide, ima dva daytime posla, još mu uspevaju i pljačke - on nije kao klasični noir junaci koji bezuspešno traže mesto pod suncem. On je otuđen, ali spolja, površinski, tako što malo priča, isključen je iz komunikacije, bez nekog preteranog razloga, prosto je takav. To samo strip može da toleriše. Pa onda još maska - spolja, uprošćeno, da, da. socijalni element je prisutan, ako ga vec trazis, kroz lik mucenog gabriel standarda (joe average) & shannona. vozac nema tu vrstu problema osim sto radi tri posla (cuj, osim!) i sto je ocigledno da je cena njegovog nemanja socijalnih problema bas iskljucenje iz zivota. takodje po toj definiciji point blank ili to live and die in LA nisu noir filmovi. mislim i nisu: oni su neo-noir. mozda je to i momenat koji odvaja neo-noir od izvornog noira - ukljucivanje istovremeno i idealizovanog i ispraznjenog protagoniste koji kao da je sisao sa filsmkog platna da bi se na njega opet popeo u narativ koji je poceo kao 'realan' i 'socijalni'. film koji je postao film. - Carey Mulligan je sve samo ne junakinja film noara, ženka koja bi svojim mračnim seksipilom mogla da motiviše čoveka koji ima gorak i mračan odnos prema životu da ubija za nju. Zajedno Gosling i Mulligan deluju eventualno kao neki noir za tinejdžere. Pre bi Cristina Hendricks mogla da bude junakinja noira, ali za nju je, kao i za mnoge druge, bilo mesta samo na nivou pojave.pojava blanche je veoma bitna i ona popunjava, na nivou pojave ali kako drugacije u filmu, ulogu zle zene iz noira. primeti da je jedina seksualizovana scena u filmu ona izmedju nje i vozaca. takodje ona je ta koja je navodno poslovicna fatalna zena koja izdaje protagonistu. medjutim ona odmah strada i tako se konstituise kao neko ko je zapravo arhetipska zrtva odnosno neko ko nema mogucnost da upravlja svojim postupcima.s druge strane, irena je na prvi pogled zena-zrtva. medjutim mozemo cak biti i toliko drski i reci da, na nivou zelje a to je osnovni filmski nivo, mulliganova dobija ono sto zeli: bekstvo iz sputavajuceg braka-greske i razlog da otpocne novi zivot. ona gotovo kao da zaista 'narucuje' igru i vozacu i gabrielu. obrati paznju na 'where is deluxe model' dijalog. ako to nije zavodjenje u najcistijem obliku ja ne znam sta je.na odredjeni nacin, ako bas zelis da kopas po korenima zanra, nalikuje na bette davis u proto-noiru the peterfied forest.- Nigde nema one vreve, gužve noćnog života, kockarnica, sumnjivih tipova, miljea koji preti da proguta junaka, da ga usisa u svoj "sunovrat poroka". U Vozaču imamo puste kafiće i restorančiće i sve je svedeno na nekoliko negativaca, od kojih su neki tipovi, a veći likovi jednostavno nejasni - i Perlman i Brooks deluju kao penzosi bačeni u krimi siže.kao i de niro u jackie brown (sto se cak i eksplicitno podvlaci - you used to be beatufil man). sto se vreve nocnog zivota tice ona je prisutna u tragovima (utakmica, bordel, snimanje) ali nije neophodni sastojak noir zanra. stavise praznina na koju verovatno referiras je prisutna u brojnim noir filmovima (ukljucujuci i vec pominjani point blank) ali i njihovom najblizem likovnom pandanu hopperovim americkim prizorima.inace hopperova slika koja je inspirisana hemingwayovom pricom the killers i koja sugerise po recima samog autora 'prisustvo predatora u noci'. enter skorpija.- Za noir, kraj Vozača ostaje relativno otvoren. tu se jednostavno ne slazemo. kraj je eksplicitan u nemogucnosti veze izmedju njega i irene.- Kroz nedostatak dovitljivih verbalnih mračnih pošalica koje su tako lepo nekada čučale Bogartu, mi lepo vidimo svu bedu scenarija Vozača. A kaže lepo i vikipedija - repartee je jedna od bitnijih stvari u noiru. djizus, kmon. so 90s. ko tarentino u svojoj eklekticnoj fazi. opet i walker & harry palmer onda nisu noir likovi u svom stoickom profesionalizmu. a oni to jesu. drugim recima: don't boggart that joint :Ptreće - u pravu si naravno kad povezuješ noir i strip, apsolutno tačno, s tim što je to, moguće, jedno za nijansu uže shvatanje cele stvari iz američko - kulturološkog ugla. Šira slika pokazuje da noir ima korene u antičkoj tragediji koja je prvonačelno uvela tu tragičnu osuđenost na propast glavnog junaka koji se usudio da ide protiv božije volje. pa i film i anticka tragedija su ono sto se naziva umetnoscu za mase koja, kroz specifican spoj aristokratskog (umetnost) i demokratskog (mase), brojnim gledaocima predstavlja sve velike zivotne konflikte. i svi veliki filmski zanrovi (a tu spada i noir) su po svojoj prirodi eticki odnosno zanrovi koji kroz obracanje coveku-gledaocu predlazu odredjenu moralnu mitologiju. četvrto - stvarno ne znam za psihoanalizu, generalno mislim da psihoanaliza sama po sebi nije nikakav kvalitet za film. Niti vidim Shutter Island kao noir, a ni kao naročito dobar film. Ali, ako ti se to dopada, neka ti bude.Peto - sve u svemu, kao strip može da prođe, kao noir mrka kapa.opet cu ponoviti mislim da smo do sada pokazali jesnu vezu izmedju psihoanalize kao otkrica, ovaj put u samom coveku, istih onih sila koje u eksternalizovanom obliku boga iz masine pokrecu anticke heroje i noir zanra. oni jednostavno sebi ne mogu pomoci bas kao ni herakle. nagon. stvar tragedije.drugim recima drive jeste, po svim uzusima, (neo)noir. ali je i nesto vise (manje) i tu nastupa umetnost.edit: ako si ti morao da gledas film jopet ja sam morao da ponovo vrsljam po mojoj noir kartoteci dakle 1:1 :P Edited March 16, 2012 by kim_philby
zorglub Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 (edited) kao i de niro u jackie brown (sto se cak i eksplicitno podvlaci - you used to be beatufil man). Your ass used to be beautiful! Edited March 16, 2012 by zorglub
kim_philby Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 Your ass used to be beautiful!i stand corrected!drago mi je da ima jos fanova.
zorglub Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 (edited) :thumbsup:PS: Daj analizu JB, kad već nećeš za ona tri što sam ljubazno zamolio, to mi je jedan od omiljenih filmova. Edited March 16, 2012 by zorglub
kim_philby Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 evo da se malo spremite za neumitnu kanonizaciju remek-dela :Pmoram da ponovo pogledam te filmove. jackie nisam gledao gotovo vise od decenije (boze kako sam mator)
fonTelefon Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 Vreme ti je cak i za forumsku penziju. Mozda ce jednom Carey Mulligan odglumiti megapicku do tad ce biti zelja samo manjeg postotka muskaraca.
kim_philby Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 Vreme ti je cak i za forumsku penziju. Mozda ce jednom Carey Mulligan odglumiti megapicku do tad ce biti zelja samo manjeg postotka muskaraca.she's cute. a u penziju ne mogu. nemam staza.
Mostly harmless Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 Custom fan movie posterIzvinjavam puno ako je bilo
3opge Posted March 16, 2012 Author Posted March 16, 2012 Custom fan movie posterIzvinjavam puno ako je biloodlican!
Jolly Roger Posted March 16, 2012 Posted March 16, 2012 Custom fan movie posterUh, kako dobar poster... bolji od filma... :PSamo da ponovim: čekić kao weapon of choice, to ne može biti loše.
Mostly harmless Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 fenomenalno. odakle je to?Naleteo slučajno lutajući po bespućima devianartaLik je Mike Horowitz
Аврам Гојић Posted March 17, 2012 Posted March 17, 2012 Naleteo slučajno lutajući po bespućima devianartaLik je Mike Horowitz ovaj treba da dodje na PPP I still haven't seen the movie, but it's not gonna stop me from making my own poster.
Recommended Posts