burazer Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 off: Vidi - umetnost je forma. Sadržaj je bitan, ali ono što je umetničko je forma....umetnost je ovoploćenje bića
Indy Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 Uh that's deep manPremda djavo zna sta je ovoplocenje.
kim_philby Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 ... pa to ti kazem, bitna je onanija, pi*ka mu tu vise dodje kao povod za istu. Necemo, valjda, da jebemo. Fuj.edit: videh da si me svrstao u pravoslavne:) ok, nisi duzan da citas sta pisem po forumu, odatle i greska. Pravoslavlje kao koncept je zgodno samo za budale i ovce. Dgjbm, nikada sebe nisam tako dozivljavao. tacno! ti si neki eremit-mistik umetnosti :P
Caligula Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 tacno! ti si neki eremit-mistik umetnosti :P.. a ti si onda divni serator onanista, u najpozitivnijem smislu te reci.Ima tu neke dublje logike - onanija zaista brise granice izmedju realnog i inaginarnog, kriterijumi blede do neraspoznavanja, sve je dozvoljeno. Ko savremena umetnos' jbt.
dig_chohano Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 Jbt, Kime, dođeš mi Vujakliju, iskidah ovu koliko je obrćem dok ti tumačim postove.
kim_philby Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 .. a ti si onda divni serator onanista, u najpozitivnijem smislu te reci.Ima tu neke dublje logike - onanija zaista brise granice izmedju realnog i inaginarnog, kriterijumi blede do neraspoznavanja, sve je dozvoljeno. Ko savremena umetnos' jbt.a ne u toj podeli ja sam sholasticar ocigledno. e sada da li popovi drkaju...@dig: ja sam instalirao online milogleda. to je brze i jeftinije.
burazer Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 (edited) Hm. Nisi ukapirao da ne znam sta znaci rec ovoplocenje. Ja sam cuo samo za ovaplocenje....hvala za ispravku Edited March 16, 2012 by burazer
dunja Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 (edited) Ti 'ladno nisi ni pogledao film a vec si odusevljen. Sta je moc moderne publike, ovo je predivna epoha za ziveti:)zar nije jedan od zakljucaka ove (odlicne, svaka vam cast! :)) diskusije upravo to da je sustina u efektu koji neko delo proizvodi, pre nego u delu samom?(ignorisite ako sam skroz promasila :))edit: pratim ovu temu vec neko vreme i bas mi je zanimljiva, al sam film odgledala tek sinoc. Edited March 15, 2012 by Quince
transcending Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 off: .@Premda...procitaj ontički ovu gnoseologiju;˝filosofija nije resila nijedan problem˝weltanschauung.
Caligula Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 (edited) zar nije jedan od zakljucaka ove (odlicne, svaka vam cast! :)) diskusije upravo to da je sustina u efektu koji neko delo proizvodi, pre nego u delu samom?... zavisi od tacke gledista.Za mene je lajtmotiv diskusije ona stara "ako u ruci nosis cekic, sve ti lici na ekser".So, ceka se novi prazni sendvitj da ga punimo nadevom po zelji. Otisao je ovaj svet u tri majchine, kad je i "Drive" vidjen kao umetnicki film. Edited March 15, 2012 by CowBoy
mustang Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 mislim da ovi sto analizirase nicolasa grdno grese u proceni.znate onu razliku sto odvaja odlicnog glumca od Velikog glumca? Nicolas nije potkovani martin scorsezi ili perfekcionista kurosawa. on je proizvod danasnjeg vremena+izuzetno jake intuicije+organske osnove (u porodjenju - na primer sa martinom - filmska istorija na nicolasovom platnu skoro da ne postoji)sta ovo znaci..obozava muziku, verovatno za nijansu manje nego pravljenje filmova. snima iskljucivo kako mu intuicija nalaze imajuci u vidu samo globalnu sliku. i tu se javlja ono o cemu mi tj. vi diskutujete na vise od 20 strana. isto tako odredjene sceni vodi muzikom (ritmom, atmosferom) na umu.zato je moguce da neki od nas vide dusu ovog filma, a i ostalih, a drugi ne. on je od onih sto ih pravi za sebe, ne zeleci da manipulise samim sobom. on je genije upravo zbog manjka proracunosti a savrseno istancanog instikta. svaki kadar (sequence, ne mislim bas na shots) u njegovim filmovima moze da bude mali kratak film. a to je samo zato sto sve izbaci iz sebe u svakom od njih. kao sto rekoh, ne manipulise sobom.i zao mi je sto ne raspravljamo o bronsonu :) rekla bih da je bronson njegovo apsolutno remek delo.
fonTelefon Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 mislim da ovi sto analizirase nicolasa grdno grese u proceni.znate onu razliku sto odvaja odlicnog glumca od Velikog glumca? Nicolas nije potkovani martin scorsezi ili perfekcionista kurosawa. on je proizvod danasnjeg vremena+izuzetno jake intuicije+organske osnove (u porodjenju - na primer sa martinom - filmska istorija na nicolasovom platnu skoro da ne postoji)sta ovo znaci..obozava muziku, verovatno za nijansu manje nego pravljenje filmova. snima iskljucivo kako mu intuicija nalaze imajuci u vidu samo globalnu sliku. i tu se javlja ono o cemu mi tj. vi diskutujete na vise od 20 strana. isto tako odredjene sceni vodi muzikom (ritmom, atmosferom) na umu.zato je moguce da neki od nas vide dusu ovog filma, a i ostalih, a drugi ne. on je od onih sto ih pravi za sebe, ne zeleci da manipulise samim sobom. on je genije upravo zbog manjka proracunosti a savrseno istancanog instikta. svaki kadar (sequence, ne mislim bas na shots) u njegovim filmovima moze da bude mali kratak film. a to je samo zato sto sve izbaci iz sebe u svakom od njih. kao sto rekoh, ne manipulise sobom.i zao mi je sto ne raspravljamo o bronsonu :) rekla bih da je bronson njegovo apsolutno remek delo.ne znam sta ti je to manipulacija samim sobom ali mogu da se slozim sa bronsonom da mu je solidan pa kad sakupim zivce mozda pogledam i drive.
Indy Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 o@Premda...procitaj ontički ovu gnoseologiju;Hm. Nisi ukapirao da ne znam sta znaci rec ovoplocenje. Ja sam cuo samo za ovaplocenje.
kobni zelaya Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 prvo, arthouse film moze da ima zanr (na primer dzarmusov ghost dog je film koji gotovo odmah pada na pamet).drugo, kada je u pitanju saspens njegovo prisustvo ili odsustvo je prilicno nemerljiva stvar. takodje bih morao da te podsetim da odredjeni fatum - da ne kazem tragicni usud - jeste odlika noir zanra (ako uzmemo da je u pitanju zanr). stavise cesto kada gledamo noir mi vec znamo, ili nam odredjeni dobro poznati narativni elementi signaliziraju, u cemu se nalazimo. drive jeste neo-noir po svim mogucim definicijama. drugim recima ne znam da li triler drzis nekim nad-zanrom u ovom slucaju koji u sebi sublimira i noir ili drzis da je noir distinktivan zanr ali u svakom slucaju moras da uzmes u obzir njegove datosti pri analizi ovog filma. trece, strip (odnosno stripovska jednostavnost) je pratilac noir zanra od pocetka. mozemo reci da je raymondov i hammetov agent x-9 prethodnica gotovo svih noir junaka a eisnerov spirit sam vrhunac tog zanra u stripu. drugim recima strip je stalan i pratilac i model po kojem je noir oblikovan. noir je oduvek celuloidni strip.cetvrto, jos jedan stalan pratilac noira je psihoanaliza. od pulp korena pa do brilijantnog shutter islanda ta dva cine jednu prilicno efektnu kombinaciju. ja se nadam da sam u mom postu o relaciji mehanicar-kriminalac-kaskader pokazao kako to funkcionise u ovom slucaju.peto, nema tu sjajne retorike vec sjajnog filma. i to bi bilo to.Ajde ovako:prvo - naravno da može arthouse film da ima žanr, nego Vozač nije arthouse film već žanrovski, kao uostalom sve što sam gledao od Refna. drugo - drago mi je što si sada implicitno priznao da Vozaču nedostaje saspens. Kada smo to završili da te podsetim da mnogi klasični noir filmovi koji imaju ovaj tragični usud glavnog junaka o kom govoriš istovremeno imaju i saspens (Double Indemnity, High Sierra, ti su mi prvi pali na pamet)bez obzira što mi praktično znamo da su glavni junaci osuđeni na tragičan kraj. U tome jeste paradoks, u tome je i čar. Saspens dakle ne zavisi od toga da li mi znamo šta će se desiti s junakom (da je tako sapunice bi imale najviše saspensa, pošto tamo ni scenaristi nemaju pojma kako će se i kada sve završiti) već više od umešnosti pričanja priče i nečega što ima veze s ritmom. Sama priča vozača je slaba, odsustvuju obrti, iznenađenja za gledaoca, a što se tiče ritma tu je totalna propast, barem sa stanovišta saspensa. Ako je Refn imao druge ciljeve neka ih je imao - zahteve žanra nije ispunio. Naravno, shvatam da je moje "triler" isto toliko široko kao tvoje "noir", štaviše, rekao bih da se ova dva žanra prepliću, i teško je odrediti granice. Svejedno, saspens nedostaje Vozaču, bilo da se radi o trileru ili noiru. Svojevremeno je bio ovde topic o film noiru, pa niko nije mogao baš precizno da objasni i nađe granice šta je film noir, a i ljudi su videli različite filmove. Ipak opet mogu da se primete neke stvari: - Nedostaje socijalni element noira - Goslingu sasvim lepo ide, ima dva daytime posla, još mu uspevaju i pljačke - on nije kao klasični noir junaci koji bezuspešno traže mesto pod suncem. On je otuđen, ali spolja, površinski, tako što malo priča, isključen je iz komunikacije, bez nekog preteranog razloga, prosto je takav. To samo strip može da toleriše. Pa onda još maska - spolja, uprošćeno, da, da. - Carey Mulligan je sve samo ne junakinja film noara, ženka koja bi svojim mračnim seksipilom mogla da motiviše čoveka koji ima gorak i mračan odnos prema životu da ubija za nju. Zajedno Gosling i Mulligan deluju eventualno kao neki noir za tinejdžere. Pre bi Cristina Hendricks mogla da bude junakinja noira, ali za nju je, kao i za mnoge druge, bilo mesta samo na nivou pojave.- Nigde nema one vreve, gužve noćnog života, kockarnica, sumnjivih tipova, miljea koji preti da proguta junaka, da ga usisa u svoj "sunovrat poroka". U Vozaču imamo puste kafiće i restorančiće i sve je svedeno na nekoliko negativaca, od kojih su neki tipovi, a veći likovi jednostavno nejasni - i Perlman i Brooks deluju kao penzosi bačeni u krimi siže.- Za noir, kraj Vozača ostaje relativno otvoren. - Kroz nedostatak dovitljivih verbalnih mračnih pošalica koje su tako lepo nekada čučale Bogartu, mi lepo vidimo svu bedu scenarija Vozača. A kaže lepo i vikipedija - repartee je jedna od bitnijih stvari u noiru. I, tako dalje. treće - u pravu si naravno kad povezuješ noir i strip, apsolutno tačno, s tim što je to, moguće, jedno za nijansu uže shvatanje cele stvari iz američko - kulturološkog ugla. Šira slika pokazuje da noir ima korene u antičkoj tragediji koja je prvonačelno uvela tu tragičnu osuđenost na propast glavnog junaka koji se usudio da ide protiv božije volje. četvrto - stvarno ne znam za psihoanalizu, generalno mislim da psihoanaliza sama po sebi nije nikakav kvalitet za film. Niti vidim Shutter Island kao noir, a ni kao naročito dobar film. Ali, ako ti se to dopada, neka ti bude.Peto - sve u svemu, kao strip može da prođe, kao noir mrka kapa.
kobni zelaya Posted March 15, 2012 Posted March 15, 2012 off:...umetnost je ovoploćenje bićaApsolutno tačno. Ovaploćenje nekoga ili nečega znači da je to steklo plot, tj. telo. Telo jednako forma.
Recommended Posts