Zen Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 zlikovce.no evo ovako: u najpoznatijem filmsku struktuiranju frojdove trijade hickokovom 'psihu' (filmu koji takodje koristi maskiranje kao vazan segment svog narativa) - tavan je mesto superega (kastrativni glas majke koji nikada nije zadovoljan ucinjenim i stalno optuzuje), lobi motela bejts je mesto gde norman manje vise normalno funkcionise dok je podrum mesto mracne, podzemne, strasti odnosno cisti id. dakle ovo cisto da pojasnim: superego je tu da nas kazni i deluje kao glavna moralna pokretacka sila, id je mesto gotovo primalnih nagona (drive) dok je ego nasa svakodnevica u kojoj pokusavamo da zadovoljimo nagone na nacin na koji ce superego to dozvoliti. samo kako nas lakan obavestava: superego nikada nije zadovoljan. stavise on se razdvaja na idealni ego (ono kako mi sebe vidimo u najboljem svetlu) i 'pravi' super-ego koji je uvek sadisticki i kome se ne moze udovoljiti.u filmu drajv pravo je pitanje: zasto vozac radi tri posla (osim sto je stanje u SAD ocigledno tesko)? stavise njegov kaskaderski moonlighting izgleda kao potpuno suvisan sa stanovista filmske naracije. ne govorin nam naizgled nista novo niti pomera radnju na bilo koji nacin. a opet je tu. na samom pocetku ovog topica vec smo pisali da je ovo film o filmu. stavise, makar na dva mesta je apostrofirana upotreba samog grada kao filmskog mizanscena to te mere da se brise granica izmedju 'stvarnog' i 'filmskog' los andjelesa.e sada sta to znaci za nas. u ovoj frojdijanskoj trijadi, naizgled, ego je mehanicar dok bi superego navodno bio kaskader (koji postavlja nemoguce ideje filmske osvete i filmske ljubavi kao zadatak protagonisti) a id bi bio smesten doslovce u podzemlju samo sada onom kriminalnom.medjutim da li je tako? ego zasigurno jeste mehanicar - redovno funkcionisanje, normalna romansa sa zenom iz komsiluka i normalne ambicije. no kod ida smo vec u problemu: frojd nam kaze da je nagon (id) uvek mutav. on ne govori. bas kao ni vozac kada nosi onu gumenu masku. to sustinski stavlja film u poziciju same zelje. ili bolje receno masine za proizvodnju zeljes druge strane ocinska, kastrativna, figura koja zahteva nemoguce, u stvari, dolazi bas iz kriminalnog podzemlja - bernie rose. poput osvetnicke furije on se pojavljuje da kazni vozaca zato sto je izneverio profesionalni kodeks svog ego ideala - kriminalnog vozaca. i to je zanimljivo da drajv smesta, zapravo, super-ego u kriminalno podzemlje dizuci ga na nivo nemoguceg moralnog imperativa.to se najbolje vidi u dve scene: kada vozac ide da ubije nina, nicim izazvan on stavlja filmsku gumenu masku, i u sceni koja je nalik na kosmarni san sprovodi svoj plan (osveta je moguca samo ukoliko je posredovana filmom)&kada vozac ljubi irenu u liftu pre nego sto ce iscipelati onog mafijasa u liftu (filmski poljubac mora da bude pracen provalom nasilja iz id-a).stavise mozemo tvrditi da se nagon (id) sama zelja spusta sa filmskog platna u aktu nasija koji treba da zastiti ego od sadistickog super-ega ali i da radikalno tranformise ego ideal iz hladnog profesionalca u gotovo bajkovitog viteza.Nadam se? da nisi ozbiljno napisao sve ovo
MayDay Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Nadam se? da nisi ozbiljno napisao sve ovozasto?toni i lancia su dosadni!
kim_philby Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Nadam se? da nisi ozbiljno napisao sve ovozasto? i sta tacno mislis kada kazes 'ozbiljno'?
palfoot Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 'ebes zizekov perverzni vodic za hickokovce-autostopere, kim je intergalakticki mafijas-trijadas! minijature!
Zen Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 zasto? i sta tacno mislis kada kazes 'ozbiljno'?Ti si, ipak, sve ono napisao sasvim ozbiljno? :( I to upotrebljavajući odavno prevaziđeni vokabular frojdovskih (nikad potpuno dokazanih) pojmova?jbg, Kime, tako možeš utisnuti svoj doživljaj ili svoju želju za dokazivanjem (čemu to?) u svaki mogući film. Pitanje je samo tvog izbora filma ali ne i stvarnog kvaliteta (istog).Trošiš svoje vreme i svoj nesumnjivi dar na nešto što ne zaslužuje (ili, barem, ne zaslužuje u toj meri). A, ako, stvarno, misliš da je film o kojem se ovde vodi, kao neka, rasprava, vredan toga onda mi je još više žao. "Vidimo" se povodom Drive-a ovde za par godina. Ukoliko isključiš svoju sujetu pitanje je da li ćeš se sećati istog vrednog za setiti se (uključujući i jaknu sa sve aplikacijim škorpiona).A ako stvarno misliš sve unazad od tebe o Drive-u napisano, naravno da je to tvoja stvar. I na tome bi se trebao zadržati a ne da svakog mogućeg diskutanta hvataš za revere ubeđujući ga da je ono što ti misliš, etalon istine.
korindjar Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 (edited) eh da si bio tu za vreme očiglednih promašaja, basterdsa i avatara, da vidiš 'vatanje za revereu stvari ovo je forum, mož prelistat Edited March 14, 2012 by korindjar
Molder Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Neko bi pomislio da dobija silne pare koliko reklamira ovaj film
MocaVukotic Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 realno serete. ostalo je na forumu 3-4 lika čija se diskusija na filmu ne svodi na "onako", "nije loš", "do jaja pucnjava" ili čak samo "gledao sam", i računam da je korisno kad se raspišu, čak i kad se sa bar pola toga ne slažem. -_-
MayDay Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 +1a i avatar topik je ! ne salim se.ajant, fensi, gazza, kim, zorge...vatromet!!!
Caligula Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 (edited) jbg, Kime, tako možeš utisnuti svoj doživljaj ili svoju želju za dokazivanjem (čemu to?) u svaki mogući film. Pitanje je samo tvog izbora filma ali ne i stvarnog kvaliteta (istog).bemga, pa na ovoj recenici pociva dobar deo savremene umetnosti. Sto rece Kim, bitno je onanisanje nad kreacijom, jebes kreaciju kao takvu.Sto stvar ima vise praznih mesta za ucitavanje (rece neko Toni malopre) to vise naslade za intelektualstinu. Film mu tu vise dodje kao povod za kreaciju nego kao kreacija sama. U divno smo se drustvo pretvorili, sve same drkadzije.edit: sto i nije tako lose, evo citamo i uzivamo:)edit dodatak: citava civilizacija lebdi na deset metara od zemlje - niko ne moze da dodirne tlo, osecaj lebdenja je omamljujuc a nagli pad na zemlju pobio bi vise od pola zemaljske populacije. U takvoj bestezinskoj atmosferi (koja je i kulturu i percipiranje umetnickog vozdigla na tih granicnih deset metara) je nemoguce vrednosno razlikovati proracunati "Drajv" od naivnog "Dekamerona".Sve je to umetnos'. Edited March 14, 2012 by CowBoy
Sludge Factory Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 Nemoj da me shvatis pogresno, ali meni ovakav tvoj stav, Tonijev, korindjarov, Zenov... ostavlja utisak da ako je Kim npr. na tih 10 metara od zemlje, da ste vi onda negde na 20 otprilike.
korindjar Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 mojne da je neko nastavio ovo prejebavanje u metaforama.... pliiiizz
Aleksija Posted March 14, 2012 Posted March 14, 2012 ama topici su ovde skoro uvek zanimljiviji od predmeta topika.i steta je sto nema jos nekih koji su znali i pisali. ja uvek volim kad se bilo ko raspise o filmu, a najbolje o onom koji sam i ja gledala.a nije ni cudo sto kim voli refna, i njegov forumski ucinak je pomeranje granica, sto dalje od opsene ociglednog i vulgarnosti prirodnog osim sto kod kima ima i samoironije, valjda, a drive je smrtno ozbiljan.nego, da se vratimo na neku od prvih desetina strana, ono poredjenje sa stripom mi je vrlo blizu pameti, a sa operom malo dalje :)
Recommended Posts