Jump to content
IGNORED

Drive (2011)

3opge

Recommended Posts

Posted

Izvinite što upadam, ali ja bih mnooogo voleo da kp izanalizira: Dobar Loš Zao, Ace Ventura: Pet Detective i Čovek Iz Ri(j)a. Ozbiljno.

Posted

ja bih volela kada bismo uporedjivali drajv sa bronsonom ili nicolasa sa darrenom :) slatke poslastice Savrsenstava :)

Posted

@ morganaMangupe 1 :D Mislim, 25 strana...

Posted

pa dobro, avatar imao 49 strana. kao sto je natuknuo bghost, a u ruke od filbija kima, svaka tema bice ubojita.a kolko nas jos nije ni gledalo ponovo.

Posted

Razlaz:

Iskoristićemo tvoje filmofilsko znanje da nam preporučiš neka nova ostvarenja, koja bismo mogli da pogledamo u ovim vrelim letnjim danima?Uglavnom su mi još u glavi aktuelni filmovi s ovogodišnjeg filmskog festivala u Kanu. Pretpostavjam da ćemo na nekom festivalu moći da pogledamo novi film Akija Kaurismakija „Le Havre“, koji je sjajan. Takođe, film koji se i sam radujem da ponovo pogledam je „Michael“, Markusa Šlajncera. Raduje me i da se ponovo razveselim uz film, koji je budući hit u svetu „The Artist“, Mišela Hazanavicijusa. Mislim da je za Srbiju otkupljen i genijalan film Nikolasa Vindinga „Drive“. Naravno tu je i „Melancholia“ Larsa Von Triera.

Jugoslav-Pantelic-02.jpg

Posted
pa pusite ga, prepricajte
ne moze da se preprica, da su umesto dve zene bila dva muskarca verovatno bi se pobili na kraju. nadam se da drug hella moze to da iskopa, on nam je jedina nada.
Posted

ako se bude ponovo pricalo o sandri bicu prinudjen da objasnim na koji nacin struktura id-ego-superego odgovara podeli poslova koje obavlja vozac (kriminal-mehanicar-kaskader/filmski radnik).

Posted

Rado bih to pročitao.Sandra.

Posted (edited)
Rado bih to pročitao.Sandra.
zlikovce.no evo ovako: u najpoznatijem filmsku struktuiranju frojdove trijade hickokovom 'psihu' (filmu koji takodje koristi maskiranje kao vazan segment svog narativa) - tavan je mesto superega (kastrativni glas majke koji nikada nije zadovoljan ucinjenim i stalno optuzuje), lobi motela bejts je mesto gde norman manje vise normalno funkcionise dok je podrum mesto mracne, podzemne, strasti odnosno cisti id. dakle ovo cisto da pojasnim: superego je tu da nas kazni i deluje kao glavna moralna pokretacka sila, id je mesto gotovo primalnih nagona (drive) dok je ego nasa svakodnevica u kojoj pokusavamo da zadovoljimo nagone na nacin na koji ce superego to dozvoliti. samo kako nas lakan obavestava: superego nikada nije zadovoljan. stavise on se razdvaja na idealni ego (ono kako mi sebe vidimo u najboljem svetlu) i 'pravi' super-ego koji je uvek sadisticki i kome se ne moze udovoljiti.u filmu drajv pravo je pitanje: zasto vozac radi tri posla (osim sto je stanje u SAD ocigledno tesko)? stavise njegov kaskaderski moonlighting izgleda kao potpuno suvisan sa stanovista filmske naracije. ne govorin nam naizgled nista novo niti pomera radnju na bilo koji nacin. a opet je tu. na samom pocetku ovog topica vec smo pisali da je ovo film o filmu. stavise, makar na dva mesta je apostrofirana upotreba samog grada kao filmskog mizanscena to te mere da se brise granica izmedju 'stvarnog' i 'filmskog' los andjelesa.e sada sta to znaci za nas. u ovoj frojdijanskoj trijadi, naizgled, ego je mehanicar dok bi superego navodno bio kaskader (koji postavlja nemoguce ideje filmske osvete i filmske ljubavi kao zadatak protagonisti) a id bi bio smesten doslovce u podzemlju samo sada onom kriminalnom.medjutim da li je tako? ego zasigurno jeste mehanicar - redovno funkcionisanje, normalna romansa sa zenom iz komsiluka i normalne ambicije. no kod ida smo vec u problemu: frojd nam kaze da je nagon (id) uvek mutav. on ne govori. bas kao ni vozac kada nosi onu gumenu masku. to sustinski stavlja film u poziciju same zelje. ili bolje receno masine za proizvodnju zeljes druge strane ocinska, kastrativna, figura koja zahteva nemoguce, u stvari, dolazi bas iz kriminalnog podzemlja - bernie rose. poput osvetnicke furije on se pojavljuje da kazni vozaca zato sto je izneverio profesionalni kodeks svog ego ideala - kriminalnog vozaca. i to je zanimljivo da drajv smesta, zapravo, super-ego u kriminalno podzemlje dizuci ga na nivo nemoguceg moralnog imperativa.to se najbolje vidi u dve scene: kada vozac ide da ubije nina, nicim izazvan on stavlja filmsku gumenu masku, i u sceni koja je nalik na kosmarni san sprovodi svoj plan (osveta je moguca samo ukoliko je posredovana filmom)&kada vozac ljubi irenu u liftu pre nego sto ce iscipelati onog mafijasa u liftu (filmski poljubac mora da bude pracen provalom nasilja iz id-a).stavise mozemo tvrditi da se nagon (id) sama zelja spusta sa filmskog platna u aktu nasija koji treba da zastiti ego od sadistickog super-ega ali i da radikalno tranformise ego ideal iz hladnog profesionalca u gotovo bajkovitog viteza. Edited by kim_philby
Posted

bravo Kim! ja da sam iz Drajv ekipe, sad bih ti poslao kart za dz, da upoznas Rajana.

Posted
bravo Kim! ja da sam iz Drajv ekipe, sad bih ti poslao kart za dz, da upoznas Rajana.
ne bih to preziveo.
Posted
film sa puno praznih mesta da mudri ucitavaju.
bravo lancia!
Posted
bravo lancia!
iskreno prosto je uncanny kako ovo 'ucitavanje' funkcionise. samo je pravo pitanje odnosa super-ega i ida. gde ih locirati? ja mislim da tu drive pravi zaokret u odnosu na npr. lost highway. ali da ne sirimo pricu.
Posted

lancia te pwnovo, jebo sad los hajvej

Posted
ali da ne sirimo pricu.
+1samo bacas bisere pred Tonija.