Jump to content

Uređenje interijera

Featured Replies

pitaj @duda . ako se ne varam, skoro je pisala o sredjivanju stana i cenama, izmedju ostalog i parketa, tj. kupovine i postavljanja novog i kvalitetnog.

Edited by holden kolfild
sta je godina dana nego skoro™

• Replies 269
  • Views 33.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• mammy two shoes
    mammy two shoes

daću ti kontakt tek kada završi posao kod mene i još u dve kuće mojih prijatelja. pre šesnaest godina mi je krečio jednu sobu. trebalo je da sledećeg vikenda popravi prozor u drugoj sobi. ostavio je m

• Znam da ce zvucati hejterski ali meni vec ova poslednja slika ubrazava puls. Trebam napisati na onoj temi bogat je onaj ko ima drugi stan da predje dok mu prvi renoviraju.  

• .    Svetli pod uveliciva prostor, daje mu vazdusnost.. Taman pod, nazalost smanjuje prostor, ne drasticno, prizemljuje i daje klasike, stabilnost i taj neki cozy efekat.   Pr

Posted Images

26 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:

@kud u maglu Simoviću dobro koliko je dovoljno za tu kvadraturu a da valja? 2500-3000?

ishoblovano je i nalakirano pre 6 godina, stavljene te lajsne sire. ali je taj lak vec otisao

verujem da bi mogao da izađeš 2.5k€ sa dobrim parketom, kako sam preleteo

mis’m imaš parkete i parketa. bio sam u gajbi gde je brodski pod u kupatilu(i walk-in kabini) m2 je koštao kao m2 gajbe na novom beogradu

: mire_on :

riblja kost je način slaganja

fantom

kažeš da si ga radio pre 6 god i da je otišao

laički mi tu nešto ne štima

ja sam moj, onaj socko lamelni, radio pre 10 i dalje je top, ali parket se uništava pranjem sa vodom. samo usisivač i pokvašena krpa na smrt isceđena

@Mr.Mxyzptlk

Izbegavaj taj socijalisticki lamelni ako ikako mozes.

Hrastov, riblja kost sa zlebovima, bar 2 cm debljine, ozgo 2-3 sloja laka uglancana da vidis koje su boje komsinicine gacice kad ti na slavu dodje, dobar parketar da to sve uradi i Bob da te vidi.

fantom

On 11.6.2025. at 18:41, holden kolfild said:

pitaj @duda . ako se ne varam, skoro je pisala o sredjivanju stana i cenama, izmedju ostalog i parketa, tj. kupovine i postavljanja novog i kvalitetnog.

izvini čoveče što se nisam javila, u totalnom sam kolapsu sa vremenom, dedlajn što bi reko kauboj D

samo bih se složila da ko može (finansijski naravno) izbegava lamelni

što se tiče ''riblje kosti'' sa tim slogom treba biti oprezan

to je super slog za salonce, generalno za veće prostore i veće visine, za manje prostore je bolji ravni slog i pravilo je se dužice postavljaju okomito na izvor svetlosti

sta je lamelni? ona sitna kocka?

sta znaci duzice okomito na izvor svetlosti? ako je prozor na N ili S, pravac parketa da bude N>S?

a ako je u drugo sobi prozor na W, smer da bude W>E ili se drzim jednog smera ili kako...

Edited by Mr.Mxyzptlk

Verujem da duda misli na postavljanje u pravcu izvora svetlosti.

Ovako:

postavljanje-parketa-031.jpg

@Mr.Mxyzptlk , lamelni je ta sitna kocka, ugrađivao se masovno u stanove u vreme "društvene izgradnje"

@Ardian , da, upravo na to sam mislila. Nije bitna strana sveta već izvor svetlosti.

E sad, ako prostorija ima oblik izrazitog pravougaonika, onda se ne gleda gde je prozor već se postavlja u smeru dužeg pravca.

2 minutes ago, duda said:

E sad, ako prostorija ima oblik izrazitog pravougaonika, onda se ne gleda gde je prozor već se postavlja u smeru dužeg pravca.

Zašto?

4 minutes ago, makaronee said:

Zašto?

Pa zamisli u nekom hodniku da su dužice postavljene poprečno. To ne bi ličilo ni na šta . Razlog je estetske prirode, naravno.

Ono postavljanje prema svetlu je takođe zbog estetike. Sve nepravilnosti se manje vide na taj način.

Riblja kost je u tom smislu najzahvalnija, jer se fuge ne poklapaju.

Razlozi estetske prirode su vrlo arbitrarni, ali zar psihologija vizuelnog opažaja ne kaže da da će dužice, paralelne sa dužom stranicom, učiniti pravougaonik još izduženijim?

Just now, makaronee said:

Razlozi estetske prirode su vrlo arbitrarni, ali zar psihologija vizuelnog opažaja ne kaže da da će dužice, paralelne sa dužom stranicom, učiniti pravougaonik još izduženijim?

Sve se slažem, ali iskustvo je pokazalo da postavljanje po kraćoj strani daje mnogo lošiji izgled ( za većinu posmatrača-da ne zanemarimo arbitrarnost).

Zavisiće i od tipa sreza drveta - radijalni će pojačati dominantni vektor podne obloge i prostorne dinamike, dok će ga tangencijalni ublažiti.

Naravno, kad se ovoj jednačini doda visina, boja i faktura zidnih obloga, karakter, temperatura i pravac osvetljenja ispada da ništa nije jednoznačno rešivo.

jbt, ala ste načitani hail

Teoriju znamo, jos da nadjemo nekoga ko zna da radi...

Aj ispravite naslov topica, FPUD to zove dizajn Enterijera i namestaja.