Wednesday at 16:413 days pitaj @duda . ako se ne varam, skoro je pisala o sredjivanju stana i cenama, izmedju ostalog i parketa, tj. kupovine i postavljanja novog i kvalitetnog. Edited Wednesday at 16:423 days by holden kolfild sta je godina dana nego skoro™
Wednesday at 16:553 days 26 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:@kud u maglu Simoviću dobro koliko je dovoljno za tu kvadraturu a da valja? 2500-3000?ishoblovano je i nalakirano pre 6 godina, stavljene te lajsne sire. ali je taj lak vec otisaoverujem da bi mogao da izađeš 2.5k€ sa dobrim parketom, kako sam preleteomis’m imaš parkete i parketa. bio sam u gajbi gde je brodski pod u kupatilu(i walk-in kabini) m2 je koštao kao m2 gajbe na novom beogradu: mire_on :riblja kost je način slaganjakažeš da si ga radio pre 6 god i da je otišaolaički mi tu nešto ne štimaja sam moj, onaj socko lamelni, radio pre 10 i dalje je top, ali parket se uništava pranjem sa vodom. samo usisivač i pokvašena krpa na smrt isceđena
Wednesday at 17:273 days @Mr.Mxyzptlk Izbegavaj taj socijalisticki lamelni ako ikako mozes.Hrastov, riblja kost sa zlebovima, bar 2 cm debljine, ozgo 2-3 sloja laka uglancana da vidis koje su boje komsinicine gacice kad ti na slavu dodje, dobar parketar da to sve uradi i Bob da te vidi.
Thursday at 17:292 days On 11.6.2025. at 18:41, holden kolfild said:pitaj @duda . ako se ne varam, skoro je pisala o sredjivanju stana i cenama, izmedju ostalog i parketa, tj. kupovine i postavljanja novog i kvalitetnog.izvini čoveče što se nisam javila, u totalnom sam kolapsu sa vremenom, dedlajn što bi reko kauboj samo bih se složila da ko može (finansijski naravno) izbegava lamelništo se tiče ''riblje kosti'' sa tim slogom treba biti oprezanto je super slog za salonce, generalno za veće prostore i veće visine, za manje prostore je bolji ravni slog i pravilo je se dužice postavljaju okomito na izvor svetlosti
Thursday at 20:512 days sta je lamelni? ona sitna kocka?sta znaci duzice okomito na izvor svetlosti? ako je prozor na N ili S, pravac parketa da bude N>S?a ako je u drugo sobi prozor na W, smer da bude W>E ili se drzim jednog smera ili kako... Edited Thursday at 20:522 days by Mr.Mxyzptlk
Friday at 04:582 days @Mr.Mxyzptlk , lamelni je ta sitna kocka, ugrađivao se masovno u stanove u vreme "društvene izgradnje"@Ardian , da, upravo na to sam mislila. Nije bitna strana sveta već izvor svetlosti.E sad, ako prostorija ima oblik izrazitog pravougaonika, onda se ne gleda gde je prozor već se postavlja u smeru dužeg pravca.
Friday at 05:002 days 2 minutes ago, duda said:E sad, ako prostorija ima oblik izrazitog pravougaonika, onda se ne gleda gde je prozor već se postavlja u smeru dužeg pravca.Zašto?
Friday at 05:112 days 4 minutes ago, makaronee said:Zašto?Pa zamisli u nekom hodniku da su dužice postavljene poprečno. To ne bi ličilo ni na šta . Razlog je estetske prirode, naravno.Ono postavljanje prema svetlu je takođe zbog estetike. Sve nepravilnosti se manje vide na taj način.Riblja kost je u tom smislu najzahvalnija, jer se fuge ne poklapaju.
Friday at 05:152 days Razlozi estetske prirode su vrlo arbitrarni, ali zar psihologija vizuelnog opažaja ne kaže da da će dužice, paralelne sa dužom stranicom, učiniti pravougaonik još izduženijim?
Friday at 05:192 days Just now, makaronee said:Razlozi estetske prirode su vrlo arbitrarni, ali zar psihologija vizuelnog opažaja ne kaže da da će dužice, paralelne sa dužom stranicom, učiniti pravougaonik još izduženijim?Sve se slažem, ali iskustvo je pokazalo da postavljanje po kraćoj strani daje mnogo lošiji izgled ( za većinu posmatrača-da ne zanemarimo arbitrarnost).
Friday at 05:292 days Zavisiće i od tipa sreza drveta - radijalni će pojačati dominantni vektor podne obloge i prostorne dinamike, dok će ga tangencijalni ublažiti. Naravno, kad se ovoj jednačini doda visina, boja i faktura zidnih obloga, karakter, temperatura i pravac osvetljenja ispada da ništa nije jednoznačno rešivo.