Jump to content

Visa i ostale kartice

Featured Replies

Kod plaćanja ne nudi uvek. Ako ne nudi onda je uvek lokalna valuta i to je ionako bolja opcija. Na bankomatima verovatno uvek nudi, pogotovo danas.

• Replies 341
  • Views 53.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• nick1986
    nick1986

Ovo nikako posto onda cena se konvertuje iz lokalne valute u EUR po nekom njihovom lokalnom kursu. Uvek bolje placanje u lokalnoj i ona imas samo konverziju iz RSD/EUR u tu lokalnu valutu po VISA ili

• Na bankomatima će vas uvek pitati nešto oko konverzije, imaćete opciju Accept i Decline conversion, uvek birajte Decline, time konverziju obavlja ili vaša domaća banka ili Visa/Master sistem, što je u

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

ja u otp imam master koja mi je vezana za dinarski i devizni račun i nju uvek koristim za plaćanje u inozemstvu podizanje sa bankomata u inostranstvu bih max izbegavao jer su tu ubedljivo najveće pro

Na bankomatima će vas uvek pitati nešto oko konverzije, imaćete opciju Accept i Decline conversion, uvek birajte Decline, time konverziju obavlja ili vaša domaća banka ili Visa/Master sistem, što je uvek bolje od lokalnih banaka, a pogotovo od ATM kompanija koje samo drže bankomate.

13 hours ago, goofs said:

Na bankomatima će vas uvek pitati nešto oko konverzije, imaćete opciju Accept i Decline conversion, uvek birajte Decline, time konverziju obavlja ili vaša domaća banka ili Visa/Master sistem, što je uvek bolje od lokalnih banaka, a pogotovo od ATM kompanija koje samo drže bankomate.

A ako u Srbiji na bankomatu dižem evre (ili dinare) sa bosanske kartice, dakle bam, šta je onda bolje da se prihvati ? Opet decline ?

Ako dižeš dinare, onda opet decline, da, pošto je to isto kao da si recimo u Mađarskoj i da dižeš forinte.

Ako podižeš evre, onda mislim (ovo nikad nisam radio) da isto treba decline da uradiš, s tim što je ovo nepovoljnija varijanta jer će ti se srpska banka tu ugraditi za konverziju DIN->EUR, pošto ona svoje poslovanje vodi u dinarima.

Kažem, nikad nisam probao, ali poprilično sam siguran da ti se više isplati da podigneš dinare i odeš u menjačnicu da to zameniš u evre, nego da na bankomatu podigneš evre. Sad, za manje iznose, 100-200eur razilka možda bude 200-300din, ali za veće iznose ume da se nagomila. Podigneš 1000eur i ostaviš 1000din banci, a zašto bi kad su to sve lihvari.

Bio sam u banci danas, pa mi kaže gospođa, za bankomat, ako moram, debitnu, za POS plaćanja master i to u EUR.

• 3 weeks later...

Kad spominjete dizanje para u inostranstvu - u Bosni se zapatila vrlo ružna praksa da gotovo sve banke koje drže bankomat naplaćuju fiksnu proviziju na dizanje od 15 maraka. To je dodatna provizija na uobičajene provizije tvoje banke na konverziju i dizanje u inostranstvu i moraju da te obaveste pre podizanja. (Faktički terete tvoju banku za podignut iznos + proviziju) .

Probao barem 5 različitih banaka pre nego sam uspeo u sestrinskoj intesi dići bez provizije.

Osim u Bosni, to sam viđao samo u Aziji i mađarskoj - ali i tamo samo na onim bezveznim nezavisnim bankomatima po hotelima i menjačnicama, nikad na zvaničnim bankomatima pri bankama i sa logom banke.

P.S. @duda po propisima o deviznom poslovanju možeš dizati samo dinare. Čak ni sa srpskim karticama ne možeš podići evre na tuđem bankomatu, samo na bankomatu svoje banke.

A za konverziju se slažem - uvek odbiti, jer je to zapravo fora za banke koje drže bankomate ili POS da uzmu dodatnu kintu.

@Behemoth Nisam siguran da razumem. POS plaćanja u Srbiji je dinar obavezan (uz par izuzetaka). Evre možeš na bankomatu svoje banke jer je to tehnički dizanje sa svog računa, ali kod npr. Inteze je to idiotski odrađeno jer mora posebna kartica za to. Devizna debitna. U yetelu je to bolje - jedna kartica za sve.

Edited by Spooky

PPS @Behemoth mislim da sam ukapirao. Nikad ne dizati na bankomatima sa kreditne ni u zemlji ni u inostranstvo - to je kreditni proizvod i tvoja banka tu uvek naplaćuje finu proviziju, jer je to praktički keš kredit.

A za POS, kreditna inteze je idealna - jer te za kupovine u inostranstvu tereti u evrima. Pa platiš npr. u dolarima, bez konverzije (master card kurs je tipa pola procenta nepovoljniji od srednjeg i po njemu se pretvori u evro, a to što ti američka banka ponudi kao konverziju je obično nekoliko procenata nepovoljnija - nema ona pojma).

Zaduži se kartica u evrima. To možeš podmiriti uplatom sa evro računa. I čak i ako konvertuješ u aplikaciji dinare u evre za taj devizni račun, kurs u aplikaciji je OK. Ako pak platiš srpskom debitnom - tu prvo imaš ovu dolar - evro konverziju + pa dodatno evro dinari konverziju, ali koja ovaj put ne ide po onom finom kursu iz aplikacije nego nekom Bog ti snama kursu sa kursne liste koja se primjenjuje za automatske konverzije i par procenata je gori.

https://www.bancaintesa.rs/stanovnistvo/kursna-lista.html

EUR net je kursna lista u aplikaciji i evro kosta 117.95, a ova druga je za te automatske konverzije i tu ga kupuješ po 120.11.

Nisam još probao kombinaciju debitne evro u inostranstvu. Idealno bi bilo da mi direktno samo skinu evre sa računa jer je povezana sa evro partijom (a izvadio sam je samo zato da dižem na Intesa euro bankomatima). Ali je ne koristim jer ne volim te one off kartice. Npr. Kako da platim sa njom u Srbiji? Moraju dinari - znači mora konverzija evro dinari po nepovoljnim kursu za automatske konverzije - a što to da radim pored dinarske debitne. Smislenije za sve kupovine i u dinarima i u inostranstvu koristiti kreditne - koje imaju ova posebna dinarska i evro zaduženja (čak su različite i kamatne stope - veće za dinare - ali nebitno ako odmah podmiriš).

Edited by Spooky

Osim u Bosni, ta glupa praksa plaćanja fiksne provizije postoji od pre par godina i u Srbiji. covid19

POS plaćanje može da bude obavezno u lokalnoj valuti, ali to ne sprečava POS uređaj da ponudi opciju obračuna u valuti kartice. U tom slučaju će da optereti karticu u 'njenoj' valuti, a prodavac će dobiti lokalnu valutu na račun. Ista fora kao i bankomat koji izbaci dinare, a optereti karticu u evrima po znj kursu.

To za podizanje para preko kreditne i kamate jer je keš kredit odavno nije univerzalno tačno. Još pre skoro 10 godina sam imao kreditnu s kojom sam mogao da podižem bez ikakvih troškova bilo gde u svetu, to je bio jedini razlog zašto sam je uzeo.

Otp ima kao bez provizije podizanje na bankomatima u regionu. E sad da li je stvarno tako ili ima nekog skrivenog troska provizije to ce saznati onaj ko proba. Recimo bez provizije u CG, HR ako imas para na EUR racunu vezanom za master/visa to mi je jos i logicno. Sa dinarskog u MK denare nisam siguran da primenjuju samo konverziju i da to rade po srednjem kursu (doduse to ni ne pise)

https://www.otpbanka.rs/podizanje-novca-bez-provizije/

@Spooky , ja imam račun u bosni u nlb banci. rekli su mi da mogu da dižem evre u srbiji na njihovim bankomatima, tj na bankomatima nlb banaka u srbiji

e sad, nisam sigurna da nisam tu nešto prezupčila

mom mužu isplaćuju penziju iz bosne na nlb banku u srbjji i to ide u evrima, možda je i ovo neki sličan fazon

@duda Ok, iznenađuje me da ovo može. NBS ima poprilično kruta pravila platnog prometa. Javi kako prošlo. NLB banke u Srbiji i Bosni su sestrinske banke, ali ipak različiti pravni subjekti.

Ovo sa mužem nema veze, ja na svoj račun u Srbiji mogu da primim uplatu u bilo kojoj valuti iz inostranstva.

javiću, zasad sam u bosni, u avgustu ću biti u srbiji pa ću da probam

ne isključujem mogućnost da nisam dobro razumela