Jump to content

Visa i ostale kartice

Featured Replies

1 hour ago, jimi said:

Jel radi placanje Paypal-om kroz Google pay?

Ne

• 1 year later...
  • Replies 334
  • Views 53.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ovo nikako posto onda cena se konvertuje iz lokalne valute u EUR po nekom njihovom lokalnom kursu. Uvek bolje placanje u lokalnoj i ona imas samo konverziju iz RSD/EUR u tu lokalnu valutu po VISA ili

• Na bankomatima će vas uvek pitati nešto oko konverzije, imaćete opciju Accept i Decline conversion, uvek birajte Decline, time konverziju obavlja ili vaša domaća banka ili Visa/Master sistem, što je u

• kud u maglu Simoviću
    kud u maglu Simoviću

ja u otp imam master koja mi je vezana za dinarski i devizni račun i nju uvek koristim za plaćanje u inozemstvu podizanje sa bankomata u inostranstvu bih max izbegavao jer su tu ubedljivo najveće pro

• 1 month later...

jel ima neka banka u Srbiji koja brzo izdaje kartice,ono tipa 3,4 dana?

• 1 year later...

Putujem uskoro u par zemalja gde se ne koristi evro. Imam debitnu visa karticu i imam mastercard koji je vezan za evro.

Koju karticu od ove dve da koristim za podizanje tih stranih valuta sa bankomata, a koju za plaćanje na POS terminalima dok sam tamo? I je l' to zavisi od banke do banke ili je univerzalno?

ja u otp imam master koja mi je vezana za dinarski i devizni račun i nju uvek koristim za plaćanje u inozemstvu

podizanje sa bankomata u inostranstvu bih max izbegavao jer su tu ubedljivo najveće provizije, proceni koliko će ti kesa trebati(a sad bukvalno svugde primaju kartice) i zameni € u tu valutu

Podizanje sa bankomata je "oružana pljačka" po pitanju naknade...

Ja koristim masted kreditnu za placanja u inostranstvu. Imaju dobre valutne konverzije. Vazna napomena za placanje na POS terminalima, ako vas prodavci pitaju u kojoj valuti zelite da platite, lokalnoj ili Euro, izaberite Euro, da izbegnete dodatne konverzije.

Uslovi plaćanja zavise od banke i kartice. Najčešće se za plaćanje u drugoj valuti uzima neka nadoknada, imao sam ranije mislim 1.25% i 2%, ali imam sad i jednu gde je 0. Pitaj u banci.

I za plaćanje i za podizanje keša je najvažnije da to uradiš u valuti strane zemlje. U tom slučaju će tvoja banka da uradi konverziju po razumnom kursu. Ako to uradi strana banka, odraće te. Npr. ako podižeš lire u Turskoj, reci da ti obračunaju lire. Ako kažeš obračunaj evre/dinare (šta god da je kartica) strana banka će to da uradi po nepovoljnom kursu.

Problem može da bude što se banke ponekad trude da te što je više moguće zbune da ne znaš koja je koja opcija. Nije uvek, ali to sam imao u Ukrajini recimo. Međutim uglavnom piše jasno i glasno "izaberi valutu".

Za podizanje keša osim toga može da se desi da na bankomatu postoji fiksna provizija. Ali i to jasno piše. U Srbiji je recimo do pre 5-6 godina uglavnom svuda bilo bez provizije, sad je uglavnom svuda sa ~500 dinara provizijom.

Edit: osim toga ista banka može da ima različita pravila za različite kartice. Ja sam imao kreditnu visa s kojom sam mogao da dižem u celom svetu bez provizije, ali evre sa provizijom. Debitna je bila obrnuto, evro bez provizije, strana valuta da provizijom. Ista banka.

Edited by Venom

Hvala svima na brzim odgovorima.

Nemam mnogo opcija, pošto putujem na 2 meseca i neki veliki keš da nosim ne mogu, pa ću morati da podižem pare tamo. Videću prvo sa nekim simbolićnim iznosom na bankomatu, da proverim provizije i kurseve za obe kartice, pa ću izabrati onu koja ima manje troškova.

SImbolicni iznosi povlace fiksni fee koji ce u % biti nerealan...

Definitivno proveri sa bankom pre polaska

1 hour ago, Behemoth said:

Hvala svima na brzim odgovorima.

Nemam mnogo opcija, pošto putujem na 2 meseca i neki veliki keš da nosim ne mogu, pa ću morati da podižem pare tamo. Videću prvo sa nekim simbolićnim iznosom na bankomatu, da proverim provizije i kurseve za obe kartice, pa ću izabrati onu koja ima manje troškova.

Zasto ne mozes da nosis veci kes? Koliko ti realno treba? Ja bih poneo sto vise kesa (verovatno USD) i placao karticom sve sto mogu. Opet te siromasne zemlje nisu preskupe.

Pa možda na kraju to i uradim, ponesem keš i baš me briga, a tamo pojurim neku menjačnicu sa boljim kursom za konverziju.

3 hours ago, glibav said:

ako vas prodavci pitaju u kojoj valuti zelite da platite, lokalnoj ili Euro, izaberite Euro, da izbegnete dodatne konverzije.

Ovo nikako posto onda cena se konvertuje iz lokalne valute u EUR po nekom njihovom lokalnom kursu. Uvek bolje placanje u lokalnoj i ona imas samo konverziju iz RSD/EUR u tu lokalnu valutu po VISA ili MC kursu koji je uvek bolji nego lokalni kurs.

28 minutes ago, nick1986 said:

Ovo nikako posto onda cena se konvertuje iz lokalne valute u EUR po nekom njihovom lokalnom kursu. Uvek bolje placanje u lokalnoj i ona imas samo konverziju iz RSD/EUR u tu lokalnu valutu po VISA ili MC kursu koji je uvek bolji nego lokalni kurs.

Iskren da budem vise nisam ni siguran, ako se dobro secam koristeci EUR direkno mi je skidao sa EUR mastercard racuna i da je konverzija bila manja nego kada sam platio u lokalnoj valuti. Definitivno treba proveriti u banci.

Edit

Pricam o intesa mastercard kreditnoj kartici.

Edited by glibav

3 hours ago, glibav said:

Iskren da budem vise nisam ni siguran, ako se dobro secam koristeci EUR direkno mi je skidao sa EUR mastercard racuna i da je konverzija bila manja nego kada sam platio u lokalnoj valuti. Definitivno treba proveriti u banci.

Edit

Pricam o intesa mastercard kreditnoj kartici.

Ja sam godinama u Bosni plaćala istom tom karticom a nikad nisam imala mogućnost da biram valutu. Uvek su plaćanja bila u BAM.

Međutim, kurs je bio potpuno kotektan.