Jump to content
IGNORED

Zašto se Jugoslavija/SFRJ zaista raspala

Anonymous

Recommended Posts

Posted (edited)

Snage NDH 1941
++++++++++++++++
ustaška vojnica 16000
domobrani 85000
oružnici 8000
Ukupno OS NDH 109000

NDH 1942
++++++++++
Ustaška vojnica 42000
Domobrani 110000
Oružnici 10000
Ukupno 162000

NDH 1943
++++++++++
Ustaška vojnica 55000
Domobrani 140000
Oružnici 12000
UKupno 207000

NDH 1944
++++++++
Ustaška vojnica 76000
Domobrani 80000
Ukupno 156000

NDH 1945
+++++++++++
Ukupno 170000

Postoji različit način izračunavanja brojog stanja domobrana i ustaša, kao i to da su mnogi Hrvati
služili u legionarskim divizijama pod njemačkim zapovjedništvom. takvih je 1944. bilo oko 30000
a 1945. 15000.

Broj partizana u u Hrvatskoj prema Ivetiću
+++++++++++++++++++++++++++++++++++

1941
++++
Ukupno 6200
Hrvati 800
Srbi 5400

1942
+++++
Ukupno 20380
Hrvati 5280
Srbi 15100

1943
+++++
Ukupno 58000
Hrvati 29300
Srbi 28800

1944
++++++
Ukupno 105000
Hrvati 70983
Srbi 35000

1945
++++++
Ukupno 203834

Hrvati 140124
Srbi 63710

Edited by Pitagora Vinko
Posted

Jedan ugao gledanja na ekonomsku pozadinu raspada, čini mi se prilično realan.

Posted (edited)

Jugoslavija se nije raspala,nikad nije  ni  postojala a  nešto što ne postoji ne može ni da se raspadne .Raspao se birokratski aparat koji je stvarao privid postojanja države i društva pod imenom Jugoslavija.

Edited by Pitagora Vinko
Posted

Država je postojala itekako, društvo tj. nacija (politička) ne. Ni deklarativno ni realno.

Posted (edited)

Sto podmeces co'eku klipove pod tockove :mad:

Vis' da je sve objasnio u dva reda! :ziga: Virtuelna Jugoslavija :wub:

edit: fin neki link, mada autor ne ulazi previse u detaljisanje brojki. sta vredi ako je nezaposlenst slovenaca 1% ili hrvata 10%, kad se ne gleda struktura zaposlenih.

ali dobro, i ovako prezentovane brojke su porazavajuce, pa mladje generacije koje ne pamte to "izobilje" mogu da se s istim upoznaju.

100$ mesecna plata, a slobek onomad obecavase 2000$ i svedski standard :naughty:

Edited by Њујоркер
Posted

Jedan ugao gledanja na ekonomsku pozadinu raspada, čini mi se prilično realan.

E, cool find.

Posted

Država je postojala itekako, društvo tj. nacija (politička) ne. Ni deklarativno ni realno.

SFRJ i nje bila država u punom smislu reči više nekakva  konfederacije članica  koje nemaju status međunarodno priznatih država.Imala je jedan broj  važnih  elemenata  državnosti ali stvarna  politička,finansijska i svaka druga  moć bila je  u republikama i pokrajinama To je bio odraz rasploženja kako se govorilo  baze u svakoj od republika i pokrajina s izuzetkom Srbije gde je jugoslovenska država prihvatana bezrezervno.

U trenutku kad su se  u širem okruženju stvorile povoljne okolnosti  /urušavanje sovjetske imperije/ većina republika se opredelila da napusti tu neobičnu tvorevinu. Da su te okolnosti nastale  u bilo kojoj godini od formiranja tzv.Druge Jugoslavije tj.1945 ,verovatno bi to značilo i kraj Jugoslavije kao što se desilo početkom devedesetih. 

Posted

Pa da, samo su Srbi ozbiljno shvatali Jugoslaviju. Uvek je Srbe jebala ta neka naivnost i sustinska dobrota.

Posted

Nije to baš pohvalno.

Posted

Pa da, samo su Srbi ozbiljno shvatali Jugoslaviju. Uvek je Srbe jebala ta neka naivnost i sustinska dobrota.

eto, za nedelju dana se u susednoj drzavi odrzava komemoracija povodom manifestovanja te katakteristike srba koju sam oznacio boldom

Posted

eto, za nedelju dana se u susednoj drzavi odrzava komemoracija povodom manifestovanja te katakteristike srba koju sam oznacio boldom

Slabo da je to karakteristika (samo) s(v)rba, pre bi rek'o da je to 1 univerzalna karakteristika ubica, glavoseca & krvoloka svih naroda i narodnosti - a i shire™... #samokazem

Posted

Slabo da je to karakteristika (samo) s(v)rba, pre bi rek'o da je to 1 univerzalna karakteristika ubica, glavoseca & krvoloka svih naroda i narodnosti - a i shire™... #samokazem

ja sam onaj vasilijev post shvatio kao ironiju pa u skladu sa time i odgovorio u formi crnjaka

Posted

Bice to sve aktuelno za par dana kao dobijemo (not so) honorable mention u UNu.

Posted

a jbg, da vojska republike srpske nije pobila sve te ljude ne bi bilo sada ikakve rezolucije