Dagmar Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 Znači govorimo u terminima da je ustav 74 bio metod za očuvanje zajednice, a Milka je nekorektna jer joj je pišući ustav za očuvanje zajednice palo na um da bi se zajednica mogla neočuvati?
MaMicko Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 Onda se radujem buducem procvatu saradnje izmedju Srbije i Kosova. Šta je Briselski plan nego prihvatanje saradnje sa Kosovom kao suverenom državom.?
MaMicko Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 (edited) a zasto ti je ovo problem? Bio bi problem jer bi to ugrozilo nekakvu ravnotežu među državama proisteklim iz nekadašnje SFRJ . Građanima Srbije ta ideja nije mnogo atraktivna a kako izgleda ni građanima Republike Srpske.Po jednom istraživanju u Republici Srpskoj svega 8 % anketiranih budućnost Republike Srpske vidi u prisajedinjenju Srbiji. Edited May 17, 2015 by MaMicko
MaMicko Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 Neće se dogovoriti o mirnom raspadu, nezavisnost RS je pobeda Karadžića u poodmaklom 21. veku, Srbi nisu sposobni pobediti tu US paradigmu iz devedesetih. I US političari kao i ostali "društveno politički radnici" iz vremena kad je Karadžić bio aktuelan polako ali sigurno silaze i sa političke i sa životne scene a bosanskii rat se seli u istoriju u punom smislu te reči pa nisam siguran da će Amerikanci zauvek ostati na pozicijama očuvanja "suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH".
Prospero Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 ja se zajebah i pročitaj i prethodne dve stranice. na kraju se uvek nadje neko ko će napisati da nije problem u nacionalizmu, nego što je sloba bio komunjara, što po difoltuznači da nije mogao biti dobar nacionalista. kakav je to mazohizam, jebo te bob. ništa ne naučiti iz sopstvenog iskustva koje te sistematski jebe 30 godina, nego guslat i guslati i guslati dok se ne usereš.. milošević je amalgamirao neo-socijalistički zeal partijskih struktura sa nacionalnim motivima baze i opozicionih grupa, a sve to unutar politiičke strukture kojoj je, mehanički posmatrano, bilo lakše da se razdružuje nego da prevazilazi veće interne probleme. svaki od ta tri faktora je bio neophodan sastojak onoga sto se posle desilo.
Prospero Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 (edited) meni se cini da je to avnojevsko (i ustav 74-tasko) insistiranje na visokom stepenu decentralizacije i prava republika koje su cinile jugoslaviju bio najbolji nacin da se zajednica ocuva i da se u tome nije uspelo samo zato sto je zid pao par godina pre nego sto nam je to odgovaralo. hm, ne, ne ide to tako. ustav iz 74 ima tita za garantora, vezivno tkivo i balansera, post-80 jugoslavija to nema, by design. sistem je napravljen tako da omogući lako partikularno blokiranje zajedničkih odluka i, u kontekstu tromog državnog broda i odsustva kormilara, vrlo neresponzivnu vlast. a vlast je bila ili ad hoc grubijanska (kažnjavanje političkih protivnika, vanredno stanje na kosovu) ili statična/ukočena (ekonomski problemi). imho, glavni problem u razumevanju je odsustvo percepcije o važnosti perioda od recimo 74 (posle čistki u hr i sr i donošenja ustava) do dolaska miloševića (86) na čelo sks. u tom periodu su skuvani svi glavni sastojci raspada, a o tom periodu se zna relativno malo. Slazem se sa prvim delom da su pokrajinama date mozeda prevelike ingerencije, ali se ne slazem da je to izazvalo reakciju medju srpskim komunistima. To je po meni dalo sansu za nacionalnu manipulaciju jednom krilu srpskih komunista koje je na zalost doslo na vlast krajem osamdesetih. faktički nisi u pravu, sks je praktično posle godinu-dve od saveznog i republičkog ustava katalogizovao svoje žalbe na pravno funkcionisanje srbije - tzv plava knjiga iz januara 1977, kao glavna i najjavnija stvar, a potom i čitav niz manjih ali i mediski dokumentovanih žalbi. reakcija je bila relativno brza i nikada više nije zaista prestala. Plava knjiga Podsetimo da je bilo potrebno da prođu svega dve godine od prihvatanja Ustava 1974. godine, pa da se u Srbiji iskažu njegove negativne posledice na planu funkcionisanja celine i odnosa autonomnih pokrajina sa matičnom republikom. Predsedništvo Srbije je tada formiralo radnu grupu koja je imala zadatak da pripremi radni materijal za raspravu o problemima kojoj će u završnici biti uključen sam Tito i koji je presekao taj pokušaj kako smo prethodno naveli. Materijal je bio završen i predat 5. januara 1977. Kroz maksimalno uglađenu formu kvalifikacija, nedvosmisleno su navedeni problemi u funkcionisanju na nivou Federacije i njenim organima, Skupštine SR Srbije, Predsedništva SR Srbije, Izvršnog veća (vlade) Srbije, Saveznog izvršnog veća, Republičkih organa uprave, Vrhovnog suda Srbije i Republičkog javnog tužilaštva, Republičkog saveta, na planu ostvarivanja obaveza Republike na poslovima narodne odbrane, unutrašnjih poslova i bezbednosti, u privrednom sistemu, ekonomskoj politici, planiranju i politici razvoja, na polju obrazovanja, kulture i nauke. Nije zaobiđen ni sport, fizička kultura i informativna delatnost. Navedeno je niz drastičnih primera, a podsetimo ''nova praksa'' se uhodavala tek dve godine. Ustanovljeno je da se iskazale tendencije da se ionako sužen broj funkcija Republike na celoj teritoriji (čl. 300 Ustav Srbije) ne realizuje i da je iz tog domena donet najmanji broj zakona, a da se doneti propisi uglavnom primenjuju samo na ''užem'' području van pokrajina. ''Može se čak uočiti težnja da se potvrda autonomnosti, samobitnosti i ravnopravnosti pokrajina traži u orjentaciji na rešenja koja će se razlikovati u odnosu na ona usvojena u Republici van pokrajina'', pa se navodi primer odvojenog rada na tri krivična zakonika. Počelo je zatvaranje informativnih i prosvetnih sistema, pa čak i sportskih takmičenja. Takođe je istaknuto da u saveznim organima delegati iz SR Srbije i pokrajina nastupaju neusaglašeno, da je samo jednom Kosovo bilo zainteresovano kada je na dnevnom redu bilo pitanje pomoći nerazvijenima. Druge republike su nastupale organizovano zastupajući svoje interese, a Srbija razbijeno. U zaključcima Plave knjige bilo je upozoreno da je dovedena u opasnost ustavna uloga i obaveza Republike Srbije da – isto kao i druge republike – uz ostale svoje karakteristike ima svojstvo i funkciju nacionalne države srpskog naroda: ''S obzirom na izražene tendencije dezintegracije Republike kao celine i na sve izrazitije diferenciranje tri odvojena područja, slabo ili samo formalno međusobno povezana, može se otvarati pitanje da li srpski narod, ravnopravno sa drugim narodima Jugoslavije ostvaruje svoje istorijsko pravo na nacionalnu državu u okviru jugoslovenske federacije koja počiva na principu nacionalnog samoopredeljenja.'' (Plava knjiga str.94) Na kraju, odbacivanjem ovog materijala i potrebe da se o ''srpskom'' pitanju tada raspravlja, otvorena su sva ona pitanja sa kojima će se mučiti politički naslednici '80-ih. Do tada, dezintegracija minimuma zajedničkog identiteta ne samo u Jugoslaviji nego i Srbiji bila je daleko više uznapredovala. možemo da mislimo o tome šta hoćemo ali do sredine 80ih je srpsko republičko rukovodstvo već bilo dobrano frustrirano odustvom bilo kakvog pomaka u tom smislu, pa se uspon miloševića ne može tumačiti mimo te interne frustracije. možda da moderacija prebaci sve ovo na temu o raspadu sfrj Edited May 17, 2015 by Prospero
Sestre Bronte Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 nisu sfrj rasturili nacionalisti nego loši socijalisti, ili ako vam je milije komunjare kako rekoše reči lenjinove sa plakata u kancelariji mire marković - mangupi iz sopstvenih redova to što su zloupotrebili nacionalizam koji su negovali lošim sistemom za rešavanje problema, nacionalnim ključevima i sličnim glupostima je sporedno, a nacionalizma da nije bilo, snašli bi se već da zloupotrebe nešto drugo kontinualna negativna selekcija je proizvela ove današnje loše državice od čega se region neće dugo oporaviti, svima ovde su potrebni sistemi koje su neke sretne države imale vremena da izgrade učitavanje u rant protiv komunjara žal za pravim nacionalizmom je greška, ali ko te jebe
pbg12345 Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 '77 i posle sam bio prisutan tj nazočan u različitim situacijama, kordun, banija i sl gde mi je bilo jasno da tu nema života, a bio sam malji deca daleko pre miloševića i sličnih, još dok je bog hodao po zemlji, mrzeli su se za sve pare kada je došla '89 bilo je dovoljno srba po hrvatskama koji su se plašili da se istorija ne ponovi, što su vešti ljudi lepo zloupotrebili samo da su manje učili istoriju, mogli su da žive bez straha jbg znanje ubija nisam hteo ranije da vam upadam u raspravu, sad vidim da je zamrla. pa ajde da pitam ono sto mene zanima. gde za primer nadje bas kordun i baniju? to su dve regije u kojima je u sfrj vreme uticaj spc minoran (ok, generalno u sfrj uticaj crkve jeste mali, ali ovo je podrucje gde spc maltene ne postoji u tom periodu. nemaju objekte, nemaju svestenstvo u vecem broju i sto je najvaznije nemaju vernike), regije u kojima u drugom svetskom ratu nisu postojale cetnicke jedinice i regije u kojima na prvim izborima 1990 svi srpski glasovi idu racanu, a sds se jos nije primio. sta su onda bili ti generatori srpskog nacionalizma tamo? a ja sam iz ovog tvog napisanog zakljucio da su jos 77 ljudi tamo bili podeljeni na nacionalnoj osnovi. secanje na drugi svetski rat je nesto drugo, ali od ljudi iz regije gde je ogroman broj stanovnistva pobijen u tom ratu ocekivati da zaborave nesto sto se desilo pre 50 godina je malo mnogo. jbg, ja sam detinjstvo proveo u mestu u kom je poceo ustanak u tom delu hrvatske i gde je taj ustanak bio povod da ustase pobiju u tri dana oko 1000 ljudi iz par okolnih sela. pomislio bi da je to idealno mesto da se zapati nekakav srpski nacionalizam. al nije jbg. meni deluje da su ti ljudi itekako verovali u zajednicku drzavu i da su sa pravom sebe smatrali pobednickom stranom. nije tu bilo nekakvih neispunjenih nacionalnih snova i zelje za ravnanjem racuna cim se ukaze prilika.
Sestre Bronte Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 pa baš zato sam uzeo za primer njih, tamo nije nacionalizam bio jak, nego tito partija,omladina akcija i strah od tuđeg nacionalizma
Dagmar Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 učitavanje u rant protiv komunjara žal za pravim nacionalizmom je greška, ali ko te jebe Pakovanje stvarnosti prema svojim željama. Antinacionalni građanisti odbijaju da prihvate da Sloba bio komunjara a glasači mu listom komunisti i komunjare, a nacionalisti zamišljaju da je JVuO bio pokret koji se zalagao za jednakost i ljubav svih naroda te da su četnici sprovodili akcije protiv drugih naroda i narodnosti incidentno te mimo Dražine volje i znanja. I onda guraj u kalup, ko pisne glasao je za Miloševića i još glasa, da ne kažem laže ko pas da nije.
pbg12345 Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 pa baš zato sam uzeo za primer njih, tamo nije nacionalizam bio jak, nego tito partija,omladina akcija i strah od tuđeg nacionalizma ok, pogresno sam te onda razumeo imam ogroman problem sa opste prihvacenim stavom da su srbi tamo 1990/1991 naoruzani do zuba cekali mig iz beograda da krenu u oslobadjanj svih srpskih zemalja. jesam bio dete, al jako se dobro secam samo jebenog straha i nemoci i dana kad otac i brat krecu sa jednim dedinim pistoljem na brdo 5 kilometara od kuce da sprece mup hrvatske da dodje u ova nasa srpska sela. imao sam priliku da se na ovom forumu "nasale" kad tako nesto pisem. "pusti ti te vase seoske straze" nego da vidimo sta je radio sloba tad. jasno je meni da je to mikro sredina i da ne moze na osnovu jednog primera da se posmatra stanje u celoj hrvatskoj. al to je nekakav primer sa terena, koji ne ide u prilog ovoj zapacenoj teoriji kako su srbi u hrvatskoj sa kokardama na glavi samo cekali signal iz beograda pa da krenu u akciju.
Dagmar Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 Nikad to nisam tako doživljavala, pa tamo su ljudi do samog kraja glasali Hrvata jer je bio iz komunističke partije. Potpuno druga priča od Bosne recimo.
pbg12345 Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 Nikad to nisam tako doživljavala, pa tamo su ljudi do samog kraja glasali Hrvata jer je bio iz komunističke partije. Potpuno druga priča od Bosne recimo. da, hrvatska, bosna i kosovo su tri razlicite price ali jbg, usled miloseviceve politike i zlocina srpske strane u toku rata doslo se maltene do toga da su srbi u hrvatskoj nicim izazvani latili oruzja i na milosevicev znak krenuli u stvaranje velike srbije. nedavno kad sam na forumu napisao da su srbi1991 u hrvatskoj ubijani samo zato sto su srbi, receno mi je da sam previse gledao slobin dnevnik 90tih i da sam naci sljam (tako nesto)
Dagmar Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 da, hrvatska, bosna i kosovo su tri razlicite price ali jbg, usled miloseviceve politike i zlocina srpske strane u toku rata doslo se maltene do toga da su srbi u hrvatskoj nicim izazvani latili oruzja i na milosevicev znak krenuli u stvaranje velike srbije. nedavno kad sam na forumu napisao da su srbi1991 u hrvatskoj ubijani samo zato sto su srbi, receno mi je da sam previse gledao slobin dnevnik 90tih i da sam naci sljam (tako nesto) Pa bitno je valjda i ko ti je rekao. Nekako sumnjam na vrlo ograničen broj forumaša.
pbg12345 Posted May 17, 2015 Posted May 17, 2015 nije ni bitno. bitna je ta teorija po kojoj su srbi iz hrvatske krajem 80tih i pocetkom 90tih "nacionalno osvesceni", naoruzani do zuba i spremni da proliju poslednju kap krvi radi stvaranja velike srbije. a primila se itekako.
Recommended Posts